6 Tips Ringkas Urus Perniagaan untuk Orang Baru

Dalam dunia perniagaan mungkin kita akan belajar pelbagai kaedah untuk berjaya. Memang bagus kalau kita semangat menimba ilmu-ilmu bisnes tersebut.

Saya juga mengajar bisnes kepada public jika kesempatan dari jadual kerja harian saya.

Tapi ini nasihat ikhlas saya kepada usahawan (yang baru nak berkecimpung atau sedangdiluar sana, dalam menguruskan perniagaan anda:

1) Bisnes tidak mudah dan indah dari perkhabarannya. Untuk berjaya memerlukan masa dan modal. No such thing as Zero Cost (Kecuali kalau orag yang berniaga tu power gebang dan sedut duit anda macam piramid skim…sendirilah jawab masa akhirat).

2) Sales bukan segala-galanya kerana sebenarnya sales hanyalah duit masuk ke perniagaan kita tapi kalau tak reti beranakkan duit tu cara betul pun buat apa. Kadang yang keluar lagi banyak dari yang masuk. Realitinya itu yang selalu terjadi.

3) Janganlah terlalu terkejar kepada faktor kosmetik bisnes seperti kelihatan power dengan posing gambar selfie pakai suit, tie dan kasut stylo atas nama self branding sedangkan Pakcik Ah Kow yang pakai singlet pagoda berniaga benda yang basic tapi duitnya lagi berkepok. Biasalah generasi kini terlalu pentingkan style over substance.

4) Fahamkan ilmu bisnes yang betul dan jangan terlalu terikut sangat dengan jiwa sampai duit habis beribu-ribu kerana nak naikan aura jiwa sedangkan Allah SWT kan dan memberi senjata jiwa yang terbaik iaitu solat. Duit yang beribu-ribu tu lebih baik dilaburkan kedalam operasi bisnes anda atau dijadikan rizab dimasa bisnes mengalami “Down Cycle”.

5) Jangan jadikan duit sebagai motivator kita. Hidup kita ni akan kosong dari aspek dalaman kalau semua pasal duit, duit dan duit. Carilah suatu yang bermakna untuk dikejar yang akan mendatangkan kebaikan kepada persekitaran kita pasal akhirnya bukan kita boleh bawak duit ke kubur pun…amalan kita jer boleh bawak ke kubur.

6) Yang paling utama, jangan terlalu terikut dengan persekitaran kita. “Be yourself” dan berpeganglah kepada prinsip kita dalam berniaga. Pasal turun atau naik bisnes kita adalah kerana usaha kita….No shortcuts.

You may also like...

65 Responses

  1. good says:

    There are some fascinating cut-off dates in this article but I don抰 know if I see all of them heart to heart. There is some validity however I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as effectively

  2. Aaronutity says:

    wh0cd59405 [url=http://vardenafil2018.us.com/]vardenafil hydrochloride[/url]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *