Apakah Sistem Consignment Merugikan atau Menguntungkan Peniaga?

Oleh sebab ada carian dilakukan menggunakan kata kunci berbentuk pertanyaan yang berbunyi “apakah consignment merugikan penjual”, maka saya terpanggil untuk buat artikel khas mengenai perkara ini.

 

Saya pernah menulis berkenaan sistem consignment dalam blog ini sebelum ini. Ia merujuk kepada salah satu sistem pembayaran yang saya gunakan untuk bisnes kedai runcit yang saya jalankan. Walaubagaimanapun, saya tak pernah menulis satu entri yang khusus yang membincangkan tentang konsep ini, kerana pada pendapat saya, mungkin tak ada yang minat nak tahu.

 

Tetapi, apabila saya lihat, ada carian berbentuk soalan menggunakan kata kunci tersebut, maka saya rasa ada baiknya saya kongsikan disini, apa yang saya tahu mengenai kaedah consignment ini.

sistem-consignment

Sebenarnya, kaedah atau sistem consignment ini adalah kaedah yang memang biasa di praktikkan dalam kebanyakkan bisnes jenis konvensional di luar sana. Ia bukannya hanya terhad kepada bisnes jenis kedai runcit semata-mata.

 

Saya bagi beberapa contoh.

 

Bisnes jual nasi lemak atau nasi berlauk. Kadang-kadang kita boleh nampak, seorang penjual nasi lemak, selain dia jual nasi lemak, dia juga akan jual pelbagai jenis kuih-muih. Barang kepunyaan penjual tu sebenarnya nasi lemak sahaja. Kuih-muih yang turut dijual sebenarnya orang lain yang punya. Dia cuma tolong jualkan sahaja.

 

Apabila waktu berniaga dah habis, pemilik kuih akan datang dan mula kira berapa banyak yang terjual. Mana-mana yang tak terjual, dia akan ambil dan bawa balik. Mana yang terjual, untungnya akan dibahagikan antara penjual dan juga pemilik sebenar kuih-muih itu tadi.

 

Kaedah yang sama juga boleh berlaku dalam perniagaan jenis salun atau kedai gunting rambut. Barangnya sahaja yang berbeza, yang mana kalau dalam keadaan kedai gunting rambut, barangnya yang dijual mengikut kaedah atau sistem consignment mungkin adalah minyak rambut, syampu, conditioner, pewarna rambut dan sebagainya.

 

Jika anda juga mengendalikan perniagaan jenis runcit atau mungkin perniagaan kedai makan, anda juga boleh gunakan kaedah consignment ini.

Dari segi konsep, kaedah consignment ini adalah seperti berikut.

 

Sesuatu barang yang berada dalam tangan penjual (peniaga) sebenarnya masih lagi menjadi hak milik pembekal, sehinggalah ianya berjaya dijual ataupun diguna sendiri oleh peniaga itu tadi dalam urusan perniagaan yang dijalankan.

 

Saya ambil contoh, kedai gunting tadi. Barangan yang terlibat adalah seperti minyak rambut, syampu, dan sebagainya. Mungkin pelanggan yang masuk ke kedai tersebut, tidak akan beli minyak rambut atau sebarang produk penjagaan rambut dari kedai gunting tersebut. Namun, disebabkan kedai tersebut memang terkenal dan ada ramai pelanggan, pembekal boleh gunakan kaedah consignment ini untuk jual produk mereka di kedai gunting tersebut.

 

Walaupun akhirnya, tukang gunting rambut itu akan guna sendiri produk tersebut bagi kegunaan bisnes miliknya, namun jika penggunaannya dalam satu tempoh masa cukup banyak, ia masih lagi dapat beri keuntungan kepada pembekal produk tersebut.

 

Jika ada pelanggan yang beli sebarang produk penjagaan rambut dari kedai gunting tersebut, ini merupakan satu bonus.

 

Jadi, adakah consignment ini merugikan atau menguntungkan penjual dan pembekal?

Secara logik, tiada orang yang ingin jalankan sebarang urusniaga jika ianya merugikan atau hanya menguntungkan sebelah pihak sahaja. Manakala sebelah pihak yang lain, cuma balik modal sahaja.

 

Kaedah ini sepatutnya memberi keuntungan dan kelebihan kepada kedua-dua belah pihak, iaitu pembekal dan juga peniaga.

 

Apa yang saya tahu, ada sekurang-kurang tiga keadaan dimana kaedah consignment ini akan digunapakai.

 

(1) Untuk memperkenalkan produk atau jenama yang baru

Produk yang baru dicipta, selalunya tiada jaminan akan mendapat sambutan. Sebagai peniaga kedai runcit misalnya, sudah tentu mereka tak akan ambil risiko untuk keluar modal dan beli produk tersebut secara borong dan jual di kedai atau premis perniagaan miliknya. Walaupun pihak pembekal sangat yakin yang produk baru tersebut pasti akan sangat diminati, namun risiko adalah ditanggung oleh pihak penjual sekiranya membeli barang tersebut secara borong.

 

Jika pembekal benar-benar yakin yang barang tersebut pasti ada pembeli, tunjukkanlah kesanggupan pada pihaknya untuk tanggung risiko dan tawarkan kaedah consignment kepada penjual itu tadi.

 

Masa saya jaga kedai runcit saya, pernah juga saya didatangi oleh pembekal yang nak jual bateri jenama Red Dot di kedai saya. Saya juga tak berapa familiar dengan bateri jenis ini. Kalau jenama Energizer ke… itu biasalah saya dengar.

 

Saya tak nak ambik risiko untuk keluar modal semata-mata nak jual bateri yang saya sendiri belum tentu akan gunakan. Jadi, saya tawarkan pada dia kaedah consignment kalau serius nak saya jualkan bateri dia.

 

Kalau dia tak nak atau tak setuju pun tak ada masalah. Saya tak rugi apa-apa, dan si pembekal ini pun tak rugi apa-apa. Cuma masa sahaja yang terbuang untuk negobenda yang akhirnya tak jadi.

 

(2) Untuk mencuba platform jualan yang baru yang sebelum ini tak pernah digunakan

Kaedah consignment ni juga biasa digunakan untuk jual produk menggunakan platform yang berbeza, berbanding yang biasa digunakan selama ini.

 

Contohnya, usahawan bakeri. Sebelum ni, mereka cuma jual di kedai makan, kantin dan sebagainya. Satu hari tu, dia nak cuba platform jualan yang baru, iaitu nak masuk pasar dan juga kedai-kedai runcit.

 

Kalau nak minta peniaga keluar modal untuk beli dulu produk-produk bakeri miliknya, memang agak mustahil. Tapi kalau boleh aturkan perjanjian consignment, ia mungkin boleh buatkan pihak satu lagi bersetuju jualkan produk bakeri tersebut.

 

(3) Untuk menjual produk yang mahal yang agak sukar untuk dapatkan pembeli

Untuk menjual produk yang mahal, kebiasaannya tak cukup sekadar kita bagi gambar ataupun katalog produk. Bakal pembeli perlu melihat sendiri produk tersebut, memegang dan mencuba produk yang bakal dibeli.

 

Sebagai contoh, pemilik kedai basikal mungkin ada menjual basikal dari lingkungan harga yang murah, dan sederhana. Dia tak menjual basikal yang mahal harganya kerana beranggapan tiada pelanggan yang sanggup untuk beli basikal yang mahal.

mahal-murah

Jika ada yang minat untuk beli sekalipun, dia boleh buat special order untuk pelanggan tersebut, setelah bakal pelanggan itu tadi membuat bayaran deposit. Keadaan ini tidak begitu baik dari perspektif bisnes, sebabnya jika sesuatu urusniaga ditangguhkan atau dilewatkan, ia berpotensi menyebabkan bakal pelanggan ubah fikiran dan tak jadi beli.

 

Jadi dalam keadaan ini, pihak pembekal bolehlah memberikan beberapa unit basikal yang dalam kategori premium mengikut perjanjian consignment kepada peniaga basikal itu tadi. Setelah menerima basikal yang mahal mengikut kontrak consignment, bolehlah basikal tersebut diletakkan dibahagian display bersama-sama koleksi basikal yang lain.

 

Salah satu jenama basikal yang agak mahal ialah basikal jenama Birdy.

 

Walaupun saya katakan, secara kebiasaan, tiga keadaan diatas adalah pemangkin kepada kenapa orang guna kaedah consignment, namun ada juga keadaan tertentu, yang buatkan orang pilih untuk berniaga secara consignment.

 

Sebagai contoh, seseorang usahawan yang ada modal, ada barang untuk diniagakan, tetapi

 1. Tidak mahu terikat di premis perniagaan miliknya sepanjang masa
 2. Tidak mahu mengupah pekerja untuk uruskan perniagaan
 3. Inginkan lebih fleksibiliti dalam jadual harian
 4. Atau mungkin dia tidak berjaya dapatkan premis perniagaan di lokasi yang strategik

 

Maka untuk usahawan seperti ini, boleh juga menggunakan kaedah consignmentdalam urusniaga. Apa yang dia perlu lakukan ialah, kenal pasti 10 buah kedai dan lakukan rundingan supaya dapat jual barang miliknya dikedai-kedai tersebut secara consignment.

 

Dalam keadaan ini, dia tak perlu ada kedai, tak perlu upah pekerja untuk jaga kedai. Cuma perlu pastikan, ada orang yang boleh hantar barang untuk dijual di kedai-kedai yang terpilih. Cukup masa, datang balik ke kedai-kedai tersebut untuk check stock dan juga ambil bayaran untuk produk yang terjual.

 

Sistem niaga seperti ini nampak lebih mudah, kan?

 

Apa yang perlu dilakukan bagi mengelak masalah dan kekeliruan?

Walaupun kaedah niaga seperti ini nampak mudah, namun ia bukan kalis masalah. Sudah tentu, masalah boleh timbul jika ia tidak dijalankan dengan berhati-hati.

 

Antaranya >>

 

(1) Isu kerosakkan dan kehilangan barang sepanjang masa ia berada dalam jagaan penjual

Siapakah yang perlu tanggung kos kerugian tersebut? Adakah pihak pembekal? Atau adakah penjual yang kena bertanggungjawab? Atau kerugian akan dibahagi dua?

 

(2) Siapa yang perlu tanggung kos-kos sampingan untuk simpanan barangan consignment

Pada satu ketika, saya pernah terima produk frozen food dari pembekal. Frozen food ini, sudah tentu kena pastikan ianya sentiasa disimpan dalam freezer dan ini akan memerlukan penggunaan tenaga elektrik. Ini juga sebenarnya adalah kos tambahan yang agak rumit cara pengiraannya.

 

(3) Pemulangan barang untuk produk yang tak laku, expired, atau rosak

Pelanggan ni, kadang-kadang nakal. Dia suka picit-picit, tekan-tekan, dan kotorkan barang. Akhirnya dia tak jadi beli barang yang dia dah buat eksperimen tu, sebaliknya ambik barang lain yang masih lagi suci. Ok… jadi siapa yang nak beli barang yang ada kesan kena tekan, picit dan nampak kotor tu? Kalau tak ada yang nak beli, kena pulangkan semula kepada pembekal. Apakah polisi pemulangan barang tersebut?

 

(4) Terma dan syarat serta peranan setiap orang yang terlibat

Kena pastikan, setiap orang tahu dan faham apa peranan masing-masing. Sebagai penjual, setidak-tidaknya kenalah ada rasa bertanggungjawab pada barang milik pembekal kita tu. Namun, kalau cuma nak berpegang kepada “faham-faham”, ianya agak susah. Lebih baik kalau ada perjanjian bertulis yang menyenaraikan apa sebenarnya peranan setiap orang.

 

(5) Kaedah pembayaran barang consignment yang terjual

Part bayaran ini adalah part yang cukup penting. Mengikut persetujuan bersama, bagaimanakah cara bayaran akan dilakukan? Adakah

i. Secara real time setiap kali barang berjaya dijual

Iaitu setiap kali ada jualan terhasil, kena terus buat bayaran kepada pembekal. Guna sahaja online banking seperti M2U atau CIMBClicks misalnya.

 

ii. Bayar pada satu tempoh masa yang dipersetujui untuk setiap barang yang berjaya dijual sahaja

Contohnya setiap 23hb mesti buat bayaran, walaupun pada waktu tu hanya 3 unit sahaja yang terjual.

 

iii. Bayar ikut bill to bill

Apabila stok barang yang ada dalam tangan mula menyusut, dan anda ingin tambah stok baru, anda perlu jelaskan pembayaran untuk stok yang lama terlebih dahulu.

 

Dari apa yang saya nampak, ada dua keadaan yang agak signifikan.

 

Jika anda sebagai penjual mempunyai kekuatan yang lebih besar berbanding pembekal, anda boleh demand untuk guna kaedah consignment dalam kebanyakkan barang yang dijual di premis perniagaan anda. Bayangkan anda adalah pemilik pasaraya seperti Mydin yang mempunyai banyak cawangan di merata tempat.

 

Sekiranya anda ada kuasa menjual seperti itu, pembekal pasti tidak khuatir untuk ikut cakap anda.

 

Sebaliknya, jika pembekal lebih “berkuasa” berbanding anda, sebab bisnes anda masih baru, pelanggan pun masih tak begitu ramai, biasanya dalam keadaan ini, memang agak sukar untuk kita dapat tawaran consignment atau tawarkan consignment kepada orang lain.

 

Baiklah, apa yang saya kongsikan dalam artikel ini, lebih kepada perkongsian pengalaman, pembacaan dan juga pendapat peribadi saya. Mungkin bukan semua yang saya ceritakan dalam ini, sesuai atau relevan dengan situasi perniagaan anda. Jadi, sila dapatkan juga nasihat tambahan dari sumber lain sebelum anda ingin terus ikut apa yang saya ceritakan dalam perkongsian ini.

 

Satu lagi soalan yang saya kerap dapat ialah, bagaimana dan dimana nak dapatkan contoh kertas kerja perniagaan kedai runcit? Saya syorkan anda muat turun dari laman web ini. Ada banyak contoh kertas kerja yang anda boleh jadikan rujukan, edit dan tulis semula untuk disesuaikan dengan perniagaan yang anda bakal jalankan.

You may also like...

135 Responses

 1. Just desired to state I’m pleased I happened on your site!Revolve Clothing

 2. Michaelmap says:

  wh0cd82204 [url=http://zetia.doctor/]zetia[/url] [url=http://buyallopurinol.doctor/]buy allopurinol[/url] [url=http://cardura.doctor/]cardura 2mg[/url]

 3. WilliamAbeva says:

  программа для взлома email – взлом email, как взломать корпоративную почту

 4. Thank you, I have just been searching for information about this topic for a long time and yours is the best I have came upon till now. However, what concerning the conclusion? Are you certain in regards to the supply?

 5. I am not sure where you are getting your information, however great topic. I needs to spend some time learning much more or figuring out more. Thank you for excellent information I was looking for this information for my mission.

 6. Hello! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this problem. If you have any recommendations, please share. Thanks!

 7. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I?¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 8. Keithlaf says:

  Здравствуйте Cистема пассивного дохода от 4780 рублей в день!
  Заходите не пожалеете пока курс работает. Ссылка. http://glprt.ru/affiliate/9902013

 9. Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you may be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and will often come back very soon. I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice holiday weekend!

 10. Thanks, this site is really useful.

 11. I was looking at some of your articles on this site and I believe this website is very instructive! Continue putting up.

 12. You’ve the most effective online sites.

 13. Wow because this is really good work! Congrats and keep it up.

 14. Appreciate it! It a amazing web page!

 15. Sustain the good work and generating the group!

 16. Good write-up, I¦m regular visitor of one¦s website, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 17. I love it when people come together and share opinions, great blog, keep it up.

 18. This website online can be a walk-by means of for the entire info you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and also you’ll undoubtedly uncover it.

 19. I got what you intend, thanks for posting.Woh I am thankful to find this website through google.

 20. I gotta bookmark this site it seems very helpful invaluable

 21. Thanks a bunch! This is an amazing webpage!

 22. thank a lot for your site it assists a great deal.

 23. It’s really a great and useful piece of information. I am happy that you just shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 24. lfhimvwu maglie calcio a poco prezzo oscdmfkl billige
  fotballdrakter albgxkpd billiga fotbollstrjor ykitfhun fodboldtrojer
  lhbxygjf maglie calcio a poco prezzo rdwnmhla fotballdrakter barn cgarukth fotbollstrjor tmwzvkyf
  fodboldtrojer

 25. Amazing Webpage, Keep up the very good job. Many thanks!|

 26. Like says:

  Like!! I blog quite often and I genuinely thank you for your information. The article has truly peaked my interest.

 27. I enjoy reading your website. Regards!

 28. Really desired to stress I’m happy that i happened on your web page!|

 29. Amazing, this is a valuable web site.

 30. Thanks really valuable. Will share website with my good friends.

 31. You have got possibly the best web-sites.

 32. Many thanks a few other insightful website. Where by different may I get of which form of info developed in such a perfect approach? For sale challenge that i’m right now concentrating on, so i are already in the look out there with regard to these kinds of facts.

 33. I went over this site and I think you have a lot of good information, saved to fav 🙂

 34. You’re an extremely helpful website; couldn’t make it without ya!

 35. Thanks really beneficial. Will certainly share site with my good friends.

 36. I love this site – its so usefull and helpfull.

 37. Good Web site, Stick to the very good job. Thank you.|

 38. Appreciate it for sharing this neat web site.

 39. Quite helpful….look frontward to visiting again.

 40. I appreciate reading your web sites. Cheers!

 41. I have been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this info So i am satisfied to exhibit that I have a very excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot for sure will make sure to do not disregard this website and provides it a look regularly.

 42. say thanks to so much for your web site it assists a whole lot.

 43. prospero says:

  This is a topic close to my heart cheers, where are your contact details though?

 44. F*ckin’ remarkable things here. I am very glad to see your post. Thanks a lot and i’m looking forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 45. Well I definitely enjoyed studying it. This post offered by you is very effective for accurate planning.

 46. look here says:

  You are a very bright individual!

 47. seo malaysia says:

  Great post, I conceive blog owners should acquire a lot from this website its rattling user genial.

 48. I got what you mean , regards for putting up.Woh I am pleased to find this website through google. “I was walking down the street wearing glasses when the prescription ran out.” by Steven Wright.

 49. Some truly marvellous work on behalf of the owner of this internet site, utterly outstanding content.

 50. Hey there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and fantastic design.

 51. Yessenia Wave says:

  Can I simply say what a reduction to find somebody who truly is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know tips on how to convey a problem to gentle and make it important. More folks need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more in style since you undoubtedly have the gift.

  http://elsieburgess.soup.io/post/649092115/Best-InventHelp-Inventions-and-the-Power-of

 52. Hello.This post was really fascinating, especially since I was searching for thoughts on this subject last week.

 53. insurance all state auto insurance online auto insurance [url=https://autoownersinsurance.us.com]best auto insurance[/url]

 54. Your blog on Apakah Sistem Consignment Merugikan atau Menguntungkan Peniaga? – Mari Berniaga is great. We hope u can continue writing many lot article in the future. Be prosperous mari.berniaga.my

 55. Charlesbus says:

  Я хочу вам рассказать историю. На Андрея наткнулась случайно. Сидела в социальных сетях и от скуки лазила по страницам своих знакомых. У одного из них на странице увидела сообщения от девушки, много сообщений и комментариев интимного характера. Была уверена, что знакомый встретил, наконец, девушку. Но когда зашла на ее страницу, то увидела там много Андрея… Точнее, сообщения, фото, комментарии и тп. И дураку бы стало понятно, что явно парень влюблен по уши! А вот она, по всей вероятности, не испытывала к нему взаимных чувств. [URL=http://www.sibirintim.info/indi_7882.html]селиконовая шлюшка[/URL]
  Подали заявление в ЗАГС. Как сказал Андрей, чтобы я была спокойна, что он со мной и никуда не денется. Она же пишет и звонит и по сей день. Из-за чего дома постоянные скандалы. Я думала, что справлюсь со всем этим…но мои силы уже на пределе…Я просила его прекратить общение хотя бы на время, чтобы у меня была возможность снова начать ему доверять. На днях на его компе нашла их общие фото, и ее….голой. Спокойно попросила, чтобы он их удалил. В итоге он разбил свой телефон, а на компьютере снова появился пароль. Я не хочу никого осуждать, просто считаю, что о детях нужно говорить сразу, я бы полгода своей жизни не поторатила на него и эти бессмысленные отношения

 56. This is a trendy along with valuable piece of information. Now i am content for you to distributed this convenient information with us. Remember to stay all of us up to date like that. Thanks for giving. This is a trendy along with valuable piece of information. Now i am content for you to distributed this convenient information with us. Remember to stay all of us up to date like that. Thanks for giving.

 57. We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be what precisely I’m looking for. Would you offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on some of the subjects you write in relation to here. Again, awesome site!

 58. Hello. Great job. I did not expect this. This is a splendid story. Thanks!

 59. Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 60. Enjoyed looking at this, very good stuff, regards. “To be positive To be mistaken at the top of one’s voice.” by Ambrose Bierce.

 61. Excellent web site. Lots of useful information here. I¦m sending it to a few pals ans also sharing in delicious. And naturally, thank you on your effort!

 62. assignment help melbourne do my homework i need help with my homework [url=https://domyhomework.us.org]can you do my homework[/url]

 63. We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be just what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a lot of the subjects you write related to here. Again, awesome site!

 64. I’ve read a few excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you set to create the sort of wonderful informative site.

 65. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future. All the best

 66. I’ve learn a few excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you place to make any such magnificent informative site.

 67. obama care health insurance obamacare 2019 obamacare 2019 [url=https://obamacare2019.us.com]obamacare 2019[/url]

 68. you’re actually a good webmaster. The site loading velocity is incredible. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a great process in this matter!

 69. I really like your writing style, fantastic information, thank you for posting :D. “Faith is a continuation of reason.” by William Adams.

 70. Excellent blog right here! Also your site quite a bit up very fast! What web host are you using? Can I am getting your associate link for your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 71. Your house is valueble for me. Thanks!…

 72. I think you have remarked some very interesting points, appreciate it for the post.

 73. I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 74. Hello.This article was extremely remarkable, particularly since I was browsing for thoughts on this topic last couple of days.

 75. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Reading this info So i’m happy to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make certain to do not forget this web site and give it a look on a constant basis.

 76. Definitely, what a splendid website and illuminating posts, I will bookmark your website.Best Regards!

 77. esurance.com says:

  I do not even know how I stopped up here, however I believed this put up was good. I don’t understand who you are but certainly you’re going to a well-known blogger if you happen to are not already 😉 Cheers!

 78. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours nowadays, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It is pretty worth sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content material as you did, the net will probably be much more helpful than ever before. “When there is a lack of honor in government, the morals of the whole people are poisoned.” by Herbert Clark Hoover.

 79. Hello, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!

 80. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 81. Hildacok says:

  Расскажу все сначала. Мне год назад написал парень, переписка сравнительно быстро переросла в более чем дружескую, и с каждым днем становилась все интимнее. Порой он словно охладевал ко мне, но потом с новой волной страсти писал. Впервые лично встретились мы спустя ровно полгода, и тогда я решила, что переезжаю в его город. Все было просто замечательно, ровно до того момента, как я случайно увидела переписку с бывшей. ее анкета
  Все шло своим чередом, но в один из дней я почувствовала в общение со мной от Андрея холод. Чуть позже он поделился со мной причиной. Сказал, что влюблен в девушку (ту самую, что писала моему знакомому), и что у нас с ним ничего не получится. Я ответила пониманием, но сказала, что нам не стоит больше общаться и видеться. Он сразу же со мной согласился. Была уверена, что на этом все и закончится…но чуть позже он сам мне написал, что хочет со мной увидеться при любом раскладе. Сказал, что я хорошая девушка и он был бы не против со мной дружить. Еще через время я рассказала ему, что знаю, что его девушка не слишком с ним откровенна и ей есть что от него скрывать…

 82. Hi! I’ve been reading your blog for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas! Just wanted to say keep up the great work!

 83. Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 1. 14th September 2018

  Google

  Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless actually worth taking a appear, whoa did one learn about Mid East has got more problerms too.

 2. 17th September 2018

  سكس مترجم

  […]one of our visitors a short while ago encouraged the following website[…]

 3. 17th September 2018

  Dolce and Gabbana

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I love but do not get a whole lot of link adore from[…]

 4. 17th September 2018

  Jimmy Choo

  […]Here are a few of the websites we advise for our visitors[…]

 5. 18th September 2018

  Givenchy

  […]below you’ll discover the link to some web pages that we assume it is best to visit[…]

 6. 20th September 2018

  price comparison website development

  […]please stop by the internet sites we comply with, which includes this one particular, as it represents our picks in the web[…]

 7. 22nd September 2018

  house for sale in nigeria

  […]usually posts some very exciting stuff like this. If you are new to this site[…]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *