50 Tips Pemasaran

Perniagaan anda boleh hidup atau “mati” bergantung kepada berapa banyak jualannya bukan?

Anda mungkin mempunyai produk atau perkhidmatan terbaik paling “power” di dunia atau anda mungkin boleh buat kek yang paling hebat di seluruh galaksi, tetapi jika tidak ada orang yang membeli daripada anda atau tidak berapa ramai orang yang datang kepada anda untuk membeli daripada anda, ia mungkin akan menyebabkan perniagaan dan pendapatan anda hanya “nyawa-nyawa” ikan.

Untuk meningkatkan jualan, anda perlukan strategi pemasaran yang bagus. Anda perlu belajar bagaimana untuk menarik perhatian orang ramai atau pelanggan kepada anda atau perniagaan anda serta membuat mereka gembira untuk membeli daripada anda.

Sebagai perunding strategi pemasaran sejak tahun 2001, saya telah berjaya membantu ramai usahawan untuk merubah senario perniagaan mereka dan pada masa yang sama merubah kehidupan mereka daripada “biasa-biasa’ kepada “luar biasa” dengan menggunakan strategi pemasaran serta idea pemasaran yang mudah.

Idea yang saya berikan ini adalah sebagai “PERMULAAN” kepada anda untuk belajar menjadi pakar pemasaran untuk perniagaan anda sendiri.

Bila saya katakan yang sekiranya anda kuasai pemasaran, anda akan menarik “ramai gila” pelanggan kepada anda, ia adalah benar!

Bila saya katakan yang sekiranya anda kuasai pemasaran, anda akan menarik “ramai gila” pelanggan “berkejaran” untuk menggunakan produk atau perkhidmatan anda juga, ia adalah benar!

Itulah yang berlaku kepada saya dan ramai pelanggan korporat atau individu yang telah menggunakan teknik-teknik pemasaran saya. Apatah lagi bila anda akan belajar “live” daripada saya di dalam Klinik Usahawan Dr.Azizan Osman-Seminar Marketing Power saya nanti.

Persoalannya, adakah anda cukup stok atau kakitangan untuk uruskan pelanggan yang ramai mencari anda nanti?

Ini adalah senarai 50 idea pemasaran luar biasa, anda tidak akan tahu keberkesannya sehingga anda mencuba:-

50) Kongsikan apa yang anda tahu kepada orang lain: Apa yang anda ketahui tentang perniagaan anda kadang-kadang merupakan maklumat yang sangat bernilai kepada orang lain. Tetapi bukanlah maklumat rahsia perniagaan anda, tetapi maklumat umum atau informasi yang mungkin berguna kepada orang lain. Berikannya secara percuma. Tuliskan artikel di blog ,laman web atau laman sosial anda seperti FACEBOOK, kongsikan kepada orang lain tentang apa yang anda tahu tentang bidang yang anda lakukan.

Contohnya, jika anda di dalam bidang takaful atau insuran. Kongsikan kepada orang lain tentang asas perancangan kewangan yang betul, kesilapan ramai pelanggan anda sebelum ini dan bagaimana untuk merancang plan pencen mereka atau mungkin pelan kewangan pendidikan anak-anak mereka.

Jangan risau jika ada orang lain yang akan meniru anda, anda ada ilmu dan pengalaman yang tersendiri, orang lain belum tentu mempunyai ilmu atau pengalaman yang sama.

49) Mencipta suasana yang sesuai dengan tema semasa: Ini adalah teknik yang digunakan biasanya di pusat membeli-belah. Jadikan tema semasa sebagai dekor atau cara anda berpakaian untuk melayan pelanggan. Contohnya, tahun baru cina, anda mungkin memakai baju “cheong-sam” serta memberikan hadiah limau mandarin kepada pelanggan anda. Jika bulan ramadhan, anda berikan hadiah kurma atau voucher berbuka puasa kepada pelanggan anda. Kadang-kadang anda boleh melihat kepada trend filem yang terkenal dan laris di panggung wayang dan jadikan ianya tema kepada suasana perniagaan anda. Contohnya, jika anda membuka kedai runcit dan ketika itu ditayangkan filem “Harry Porter” di panggung wayang, anda mungkin boleh hias sedikit kedai anda mengikut konsep filem tersebut dan anda mungkin boleh memakai skaf kepada seperti tukang sihir di dalam filem “Harry Porter” pada hari tertentu dan ini akan menarik ramai anak-anak yang akan “menarik” ibu-bapa mereka untuk ke kedai dan melihat anda. Apa lagi? Bila mereka dah datang ke kedai anda, tawarkanlah sesuatu kepada mereka mungkin pembelian harga istimewa?

Atau anda boleh dapatkan sedikit mainan “Transformer” dan hadiahkan kepada anak-anak pelanggan anda apabila anda menziarahi mereka. Bila pelanggan gembira dengan anda, mereka akan beli apa sahaja yang anda tawarkan!

48) Berikan kad diskaun atau voucher percuma: Ini adalah cara paling mudah dan murah untuk membuat pelanggan setia kepada anda. Contohnya anda mempunyai perniagaan mencuci kereta, berikan tawaran setiap 6 kali mencuci di kedai anda, mereka akan mendapat 1 kali percuma! Ini juga cara anda untuk menunjukkan yang anda menghargai mereka.

47) Perkhidmatan pelanggan yang luar biasa : Ingat, tidak ada yang lebih hebat daripada kata-kata positif daripada pelanggan. Perkhidmatan pelanggan yang hebat adalah senjata yang paling “power” di dalam menghadapi persaingan di dalam perniagaan. Jangan anggap yang disebabkan anda masih berniaga kecil-kecilan dan anda tidak perlu senyum dengan pelanggan, menjawab telefon dengan cepat sebelum 3 kali bunyi telefon, melayan pelanggan dengan mesra dan tenang. Jika anda tidak dapat lakukannya ketika perniagaan anda masih kecil, sampai bila pun perniagaan anda tidak akan menjadi besar!

46) Lancarkan pertandingan atau cabutan bertuah: Cara yang paling mudah untuk anda mendapatkan “database” pelanggan dan dapatkan maklumat pelanggan agar anda dapat gunakan maklumat tersebut untuk tawaran kempen pemasaran di masa depan. Gunakan sistem sms, blog, laman web, FACEBOOK atau siarkan di akhbar untuk memaklumkan tentang kempen anda. Anda boleh pelajari semua teknik ini dengan lebih terperinci di dalam program “Seminar Marketing Power” saya nanti.

45) Tambah maklumat baru di laman web anda: Anda sebenarnya tidak perlu bimbang tentang strategi SEO (Search Engine Optimisation) untuk meningkatkan ranking laman web anda di enjin carian seperti Google. Apa yang anda perlu lakukan adalah sentiasa menambah informasi terkini atau aktiviti terkini setiap minggu atau sekerap yang mungkin. Anda akan terperanjat melihat ranking laman web anda meningkat dalam masa yang singkat.

44) Blog: Sekiranya anda merasakan yang anda tidak mahir menulis untuk laman web, apa kata gunakan Blog. Ia adalah cara percuma dan mudah untuk anda berkongsi kepakaran anda. Blog yang bagus akan membuatkan anda popular dan mempunyai pengikut di dalam bidang kepakaran anda. Teknologi blogging yang paling banyak digunakan hari ini adalah seperti Blogger atau WordPress kerana ianya adalah percuma.

43) Maksimakan penggunaan kad perniagaan anda: Adakah anda biasa menerima kad perniagaan yang hanya menulis nama seperti “Ali bin Ahmad, pengurus, Syarikat Ali Bersaudara….?” Tetapi anda tidak tahu apakah perniagaan Ali bin Ahmad? Gunakan kad perniagaan anda untuk menyampaikan maklumat atau mesej tentang apakah jenis perniagaan anda atau apakah kepakaran anda supaya mudah untuk pelanggan merujuk kepada anda bila diperlukan nanti. Tips tambahan: Biasakan memberi 2 keping kad perniagaan apabila anda memperkenalkan diri kepada orang lain dan katakan yang anda sengaja berikan 2 kad untuk mereka berikan kepada orang lain yang mungkin perlukan perkhidmatan anda. Ini adalah cara pemasaran yang paling mudah dan berkesan kerana orang lain yang akan menolong mempromosikan perniagaan anda.

42) Maksimakan jenama (Branding) menggunakan alatulis perniagaan anda : Letakkan nama syarikat atau perniagaan anda serta kepakaran anda di atas semua kepala surat (Letter Head), sampul surat (Envelope), Kad Hari Raya, Sampul Duit Raya, T-Shirt atau uniform syarikat anda atau di alatulis seperti pen yang tertera jenama syarikat anda. Ia cara mudah untuk menyampaikan mesej kepada orang lain tentang perniagaan anda dan anda dilihat seperti syarikat “besar punya”.

41) Rakamkan video anda di YouTube: Steve Job, CEO kepada syarikat gergasi Apple INC menggunakan YouTube setiap kali Apple melancarkan produk baru mereka dan ianya mendapat liputan yang paling meluas dengan kos yang paling rendah. Jangan lupa untuk link kan video anda tersebut dengan laman web anda serta kongsikan di laman sosial anda seperti FACEBOOK.

40) Melaburlah untuk mendapatkan kredibiliti daripada pihak ketiga : Sekiranya ada cara untuk anda mendapatkan akreditasi atau kelayakan professional di dalam industri yang anda ceburi, pastikan yang anda melabur untuk mendapatkannya. Ia mungkin tidak murah tetapi sebagai pelaburan jangka panjang, ia akan membantu menambah nilai perniagaan anda serta meningkatkan kelayakan kepakaran anda.

39) Mempromosi ketika pelanggan sedang menunggu atau sedang menunggu di talian:Sekiranya anda perlu meminta pelanggan menunggu atau menunggu di talian telefon sebelum ianya disambungkan kepada pihak yang berkenaan, pastikan yang mereka yang sedang menunggu diberikan bahan bacaan yang membantu mempromosikan perniagaan anda. Sekiranya di talian, pastikan mereka mendengar rakaman yang mempromosikan produk atau perkhidmatan anda dan bukannya hanya mendengar lagu-lagu atau muzik yang tidak membantu menambah nilai perniagaan anda.

38) Berikan hadiah percuma yang lain dari yang lain: Hadiah pen dengan logo syarikat anda mungkin membosankan dan orang mudah lupa. Apakata cuba berikan sesuatu yang berbeza, seperti seluar dalam yang berlogokan syarikat anda contohnya, atau topi santa claus berlogo, atau mungkin sabun yang mempunyai logo syarikat anda yang buat mereka mandi “bersama-sama” anda setiap hari?

37) Minta dan gunakan testimonial pelanggan: Manusia lebih yakin bila mereka membaca pengalaman orang lain yang mendapat pengalaman yang bagus menggunakan produk atau perkhidmatan anda.

36) Berikan jaminan wang dikembalikan: Sekiranya anda yakin dan percaya dengan produk atau perkhidmatan anda, berikan jaminan anda. Tawarkan pemulangan wang jika mereka tidak berpuashati dengan apa yang anda berikan kepada mereka. Anda akan menarik lebih ramai orang untuk mencuba produk atau perkhidmatan anda dan biasanya mereka tidak akan meminta wang untuk dipulangkan sekiranya ianya bagus untuk mereka.

35) Berkawan dengan selebriti radio atau TV: Cari jalan untuk merapatkan diri dengan selebriti radio atau tv. Mereka adalah manusia biasa yang sukakan penghargaan. Kirimkan mereka hadiah yang luar biasa yang membuatkan mereka akan menyebut nama anda apabila mereka bersiaran.

34) Tukar mesej telefon anda : Sekiranya ada orang yang menelefon telefon pejabat atau telefon bimbit anda selepas waktu pejabat, ianya mungkin merupakan peluang anda untuk memasarkan kepada mereka. Tukar mesej panggilan telefon anda daripada “Maaf, kami sedang sibuk, sila tinggalkan pesanan anda!”, tukarkan kepada “Maaf, kami amat sibuk melayan pelanggan kami sepanjang hari dan kami agak keletihan. Tinggalkan nama dan nombor telefon anda, kami pasti akan memanggil anda semula pada pukul 9.05pagi nanti!”

33) Mewujudkan sistem memperkenalkan kawan: Sekiranya pembekal atau pelanggan gembira untuk berurusan dengan anda, anda boleh memberikan mereka penghargaan contohnya voucher RM50 untuk setiap pelanggan baru yang diperkenalkan.

 

32) Lancarkan kempen untuk membuat sesuatu perubahan: Apakah perkara yang membuat orang ramai tidak gembira atau tidak berpuashati? Anda boleh menjadi penganjur kepada sesuatu kempen kesedaran di kawasan anda, contohnya, kempen menentang aedes. Sekiranya perniagaan anda memang secara terus dapat menyelesaikan masalah ini, ia adalah lebih baik.

 

31) Menawarkan perundingan atau memberikan ucapan: Cari kumpulan sasaran yang dikehendaki dan sertai mereka, tawarkan kepakaran anda dengan memberikan perundingan atau ucapan secara percuma. Ia akan mula membina anda untuk menonjol sebagai pakar dalam bidang tersebut.

 

30) Berpakaian menarik mengikut tema pakaian tertentu : Ia hampir sama dengan idea sebelum ini, tetapi ini adalah berpakaian mengikut tema pada hari-hari tertentu dalam seminggu. Ini akan membuatkan pelanggan tertarik dengan keceriaan kedai atau pejabat anda.

 

29) Berkenalan dengan hampir sesiapa sahaja: Mereka yang bijak membuat pemasaran adalah mereka yang bukan berkenalan dengan orang lain untuk menjual tetapi berkenalan untuk mengenali orang lain, ketahui apa yang mereka lakukan. Pendek cerita, berkawan dan minat untuk mengenali orang lain. Tetapi, suka atau tidak, mereka pasti akan mula bertanya tentang apa yang anda lakukan. “Terpaksalah” anda kongsikan tentang perniagaan anda.

 

28) Menulis Ebook percuma: Ya, tuliskan ebook atau artikel dan berikan secara percuma di laman web anda atau melalui emel. Ia akan membina kredibliti anda.

 

27) Menaikkan Harga : Kadang-kadang, strategi menurunkan harga bukanlah cara paling baik untuk menarik pelanggan tetapi menaikkan harga pun boleh menarik pelanggan kepada anda. Anda mungkin akan kehilangan pelanggan yang “low-end” tetapi anda akan mendapat pelanggan yang lebih tinggi kualitinya.

 

26) Mulakan e-newsletter: Gunakan format newsletter yang mudah untuk sentiasa “stay connected” dengan pelanggan-pelanggan atau prospek anda. Ingat, rahsia pemasaran adalah bagaimana anda sentiasa mengingatkan mereka tentang “kewujudan” anda!

 

25) Ubah cara bagaimana telefon anda dijawab : Berikan staf anda kebebasan untuk mencuba menjawab telefon dengan stail yang berbeza tetapi bersemangat. Sekiranya kita menjawab panggilan telefon dengan senyuman dan ceria, pelanggan anda pasti dapat merasakan keceriaan tersebut, begitulah sebaliknya.

 

24) Gunakan krew promosi: Anda boleh mendapatkan krew “part-time” atau sementara yang boleh membantu anda membuat promosi serta memberikan informasi perniagaan anda kepada orang ramai. Pastikan mereka memakai tshirt yang mempunyai logo perniagaan dan kempen pemasaran anda. Pastikan mereka ceria apabila menyertai kempen ini.

 

23) Mempromosikan produk atau perkhidmatan anda secara bersilang (Cross Promotions) : Apakah produk atau perkhidmatan lain yang pelanggan anda mungkin perlukan? Setelah mereka membeli daripada anda, biasanya mereka gembira untuk tahu apakah produk lain yang anda boleh tawarkan.

 

22) Menjual hadiah/ voucher penghargaan : Ramai pelanggan gemar untuk membeli hadiah atau voucher untuk dijadikan hadiah kepada orang lain. Contohnya jika anda ke kedai buku Borders, mereka ada menjual voucher hadiah di kaunter tunai mereka untuk anda hadiahkan kepada orang lain.

 

21) Buat sesuatu yang di luar jangkaan : Apa perasaan anda jika kedai kek ditempat anda mengirimkan SMS kepada anda dan meminta anda untuk datang ke kedainya untuk mengambil hadiah istimewa atau memberikan anda diskaun kepada anda untuk hari itu sahaja, tanpa sebarang sebab. Hanya sebagai tanda penghargaan. Pasti anda akan rasa gembira. Itulah yang anda boleh lakukan kepada pelanggan anda. Anda boleh dapatkan sistem sms dan kredit percuma di www.ETSI.com.my, ia adalah sangat efektif.

 

20) Mengeluarkan Press Release : Salah satu perkara yang penting untuk anda lakukan adalah untuk menghantar press release kepada media. Press release dengan kisah yang menarik akan memberikan anda pendedahan percuma di akhbar atau majalah. Ini akan meningkatkan reputasi anda serta meningkatkan jualan anda.

 

19) Sertai mana-mana organisasi yang boleh menyokong perniagaan anda: Libatkan diri dengan mana-mana persatuan, kelab, dewan perniagaan atau koperasi yang dapat memberikan anda kelebihan untuk mengembangkan jaringan perniagaan anda serta meningkatkan perniagaan anda.

 

18) Menjual apabila anda mengeluarkan inbois: Sekiranya anda berurusan dengan pelanggan korporat atau syarikat kecil dan sederhana, biasanya yang melihat dokumen inbois tersebut adalah orang penting di syarikat tersebut. Buat satu cop getah yang berbunyi “Terima kasih kerana berurusan dengan kami, semoga kami mendapat bayaran yang pantas!” dan copkan di atas inbois tersebut.

 

17) Membuat katalog produk : Salah satu cara paling klasik untuk memberikan pelanggan informasi tentang senarai produk atau perkhidmatan anda. Untuk mengurangkan kos, adalah lebih elok produk tersebut di senaraikan di laman web anda dan ianya boleh dicetak daripada situ. Anda juga boleh menggunakan digital printing yang kosnya adalah lebih rendah daripada percetakan biasa.

 

16) Kempen Mengutip Sampah : Atau kempen bersihkan rumah kebajikan serta kempen menderma untuk tabung anak yatim. Pastikan anda terlibat secara aktif di dalam kempen yang melibatkan masyarakat setempat. Pastikan juga yang anda menaja Tshirt yang mempunyai logo syarikat anda serta membuat press release untuk mengumumkan kempen tersebut.

 

15) Gunakan kajian kes : Sama seperti testimonial pelanggan, kajian kes akan menunjukkan anda sebagai pakar dan pengalaman pelanggan yang gembira dengan anda.

 

14) Menggunakan kaedah pemasaran yang menyeronokkan : Pasang spotlight di atas bangunan majlis perbandaran yang menunjukkan logo perniagaan anda atau berikan belon yang mempunyai loga perniagaan anda kepada kanak-kanak, ia adalah cara pemasaran yang mudah tetapi berkesan.

 

13) Menulis kepada akhbar tempatan : Akhbar tempatan biasanya memerlukan banyak berita tentang apa yang berlaku di sekeliling mereka. Biasakan membeli akhbar tempatan serta menulis kepada editor mereka mengenai mana-mana isu yang anda boleh sumbangkan cadangan atau kepakaran.

 

12) Fokus untuk memperbaiki staf anda : Gunakan pihak ketiga untuk menguji dan menilai staf anda bagi memastikan yang mereka sentiasa menjaga reputasi syarikat serta memberikan yang terbaik kepada pelanggan anda.

 

11) Lakukan sesuatu yang orang lain tidak lakukan atau tidak dapat lakukan: Analisa pesaing anda dan perhatikan apa yang pelanggan anda perlukan tetapi tiada siapa yang berikan kepada mereka. Ia mungkin agak sukar tetapi berbaloi untuk dilakukan kerana ia akan membuatkan anda unik.

 

10) Pergi bercuti : Sekiranya anda bekerja 18 jam sehari, 7 hari seminggu tiap-tiap minggu bertahun-tahun lamanya, anda pasti akan ketandusan tenaga dan idea baru untuk memperbaiki perniagaan dan membuat strategi pemasaran baru. Apabila anda bercuti, anda mempunyai masa untuk melihat perniagaan anda dari perspektif yang berbeza dan biasanya anda akan mendapat lebih banyak idea untuk memperbaikinya.

 

9) Lancarkan publisiti tergempar : Buat sesuatu yang dapat menarik media dan orang ramai kepada anda atau perniagaan anda. Kalau boleh pastikan yang ianya ada kaitan dengan jenama anda atau perniagaan anda.

 

8) Gunakan forum di internet : Sekiranya anda ingin menambah database pelanggan yang datang ke laman web anda, luangkan masa 1 jam seminggu untuk menjawab emel atau soalan di forum yang ada kaitan dengan anda atau perniagaan anda.

 

7) Tips percuma di Facebook atau mana-mana sosial media di internet : Bersedia untuk memberikan tips percuma yang membantu orang lain tentang topik atau perkara yang ada kaitan dengan kepakaran anda. Ini membina reputasi anda dan mempromosikan perniagaan anda.

 

6) SMS pelanggan anda : Apa perasaan anda sekiranya setiap tahun, kedai kek berdekatan dengan rumah anda mengirimkan sms 1 hari sebelum harijadi anda dan paling awal mengucapkan selamat harijadi kepada serta menawarkan voucher diskaun pembelian kek kepada anda? Sistem SMS yang bagus seperti di www.ETSI.com.my dapat membantu anda untuk memprogramkan sistem automatik dengan nama pelanggan bagi menghantar sms dengan lebih efektif.

 

5) Tingkatkan imej anda, perniagaan atau kedai anda : Pelanggan suka berurusan dengan mereka yang sentiasa nampak baru, segar, terkini dan ceria.

 

4) Sokong Badan Kebajikan : Tuliskan di kad perniagaan serta pejabat atau perniagaan anda yang anda menyokong badan kebajikan mana serta sediakan tabung derma untuk pelanggan anda juga dapat membantu bersama-sama anda. Pelanggan suka ahli perniagaan yang pemurah.

 

3) Tulis dan kongsikan profil atau kisah anda : Ya, pelanggan suka mengenali latar belakang pengasas atau pemilik sesuatu perniagaan, apatah lagi anda yang mungkin pernah gagal dan hari ini lebih berjaya. Ia memberikan inspirasi dan meningkatkan nilai diri anda. Jangan fikir yang anda belum menjadi orang yang berjaya. Anda mungkin lebih berjaya daripada ramai mereka yang gagal di luar sana.

 

2) Emel : Mengirimkan emel kepada pelanggan anda dan memberikan panduan, tips atau memberikan perkembangan terkini tentang produk atau perkhidmatan anda akan membuatkan mereka tertunggu-tunggu berita daripada anda.

 

1) Sentiasa tersenyum dan teruja : Ya, ini adalah penting kerana pelanggan suka berurusan dengan mereka yang memberikan mereka tenaga positif. Pastikan anda juga boleh buat pelanggan tersenyum dan teruja selepas berjumpa dengan anda atau berurusan dengan anda. Mereka akan ingat dan kongsikan dengan orang lain secara percuma!

 

Artikel : Dr. Azizan Osman

You may also like...

292 Responses

 1. FrankFlish says:

  [url=https://hydrashop.biz/]гидра онион[/url] – гидра центр мост, hydra center

 2. Nice blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 3. mut xop mau says:

  Outstanding post, you have pointed out some superb points, I too conceive this s a very wonderful website.

 4. of course like your web-site but you need to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the reality then again I?¦ll definitely come back again.

 5. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

 6. I was suggested this web site by way of my cousin. I’m no longer certain whether or not this submit is written by means of him as no one else recognise such exact about my problem. You’re incredible! Thanks!

 7. You completed some fine points there. I did a search on the matter and found nearly all people will go along with with your blog.

 8. room deal says:

  so much great info on here, : D.

 9. I do not even know the way I ended up right here, but I assumed this post was once great. I don’t recognize who you might be but certainly you’re going to a well-known blogger in case you are not already 😉 Cheers!

 10. I conceive this web site has got some real good info for everyone : D.

 11. Fantastic web site. Plenty of helpful information here. I am sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks in your sweat!

 12. I don’t commonly comment but I gotta say regards for the post on this special one : D.

 13. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

 14. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 15. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a great site.

 16. of course like your web site but you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will certainly come back again.

 17. click here says:

  you have a great blog here! would you like to make some invite posts on my blog?

 18. seo malaysia says:

  Saved as a favorite, I really like your blog!

 19. I’ve recently started a web site, the info you offer on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “The only winner in the War of 1812 was Tchaikovsky” by Solomon Short.

 20. An fascinating dialogue is value comment. I feel that you should write more on this matter, it won’t be a taboo subject but generally individuals are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 21. I like this weblog so much, saved to my bookmarks. “Respect for the fragility and importance of an individual life is still the mark of an educated man.” by Norman Cousins.

 22. Like says:

  Like!! Thank you for publishing this awesome article.

 23. Likely I am likely to save your blog post. 🙂

 24. Yer Freiberg says:

  Hi! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

  https://penzu.com/p/3692220d

 25. I will right away snatch your rss as I can not to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me realize in order that I could subscribe. Thanks.

 26. web page says:

  Great goods from you, man. I’ve understand your stuff prior to and you are simply too magnificent. I actually like what you have bought right here, certainly like what you are stating and the way in which through which you assert it. You’re making it entertaining and you continue to care for to stay it wise. I can’t wait to learn much more from you. This is really a terrific website.

 27. There is evidently a bundle to realize about this. I consider you made various good points in features also.

 28. certainly like your website however you need to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the reality however I will certainly come back again.

 29. I just like the valuable information you supply in your articles. I will bookmark your blog and test once more here frequently. I’m relatively certain I’ll learn a lot of new stuff right here! Good luck for the following!

 30. home insurance quotes florida who has the cheapest homeowners insurance mobile home insurance in florida [url=https://homeinsurancequote.us.com]home insurance quote[/url]

 31. I like this blog very much so much great info .

 32. Useful info. Fortunate me I found your website by chance, and I’m stunned why this twist of fate didn’t happened in advance! I bookmarked it.

 33. Geico says:

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

 34. progressive says:

  good post.Ne’er knew this, regards for letting me know.

 35. geico quote says:

  I like this website so much, saved to bookmarks.

 36. It¦s actually a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 37. geico auto  says:

  What i do not understood is in truth how you are no longer actually a lot more well-appreciated than you may be now. You’re very intelligent. You already know therefore considerably relating to this topic, produced me personally imagine it from numerous varied angles. Its like women and men don’t seem to be interested unless it¦s something to do with Lady gaga! Your own stuffs great. Always handle it up!

 38. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks!

 39. Only wanna input that you have a very decent web site, I enjoy the pattern it actually stands out.

 40. Hey There. I discovered your weblog the usage of msn. This is a really neatly written article. I’ll make sure to bookmark it and return to learn more of your helpful information. Thank you for the post. I’ll certainly return.

 41. Outstanding post however I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Cheers!

 42. GordgsmomY says:

  Ищешь доступную и сексуальную девочку на вечер? Заходи на сайт, лучшие проститутки Питера ждут тебя. Выбирай понравившуюся анкету шлюхи СПб и сексуальная девочка окажется возле тебя.
  [url=https://prostitutkipitera.pw/]Проститутки Питера…[/url]

 43. Fantastic goods from you, man. I’ve take into accout your stuff prior to and you are just too fantastic. I really like what you’ve obtained right here, really like what you’re stating and the way in which by which you are saying it. You are making it entertaining and you continue to take care of to stay it smart. I cant wait to learn far more from you. That is really a wonderful website.

 44. Good write-up, I¦m regular visitor of one¦s website, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 45. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

 46. What i don’t realize is actually how you’re not actually much more well-liked than you might be right now. You are so intelligent. You realize thus considerably relating to this subject, produced me personally consider it from so many varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

 47. Some truly nice and useful information on this web site, also I think the design holds fantastic features.

 48. Thanks – Enjoyed this blog post, how can I make is so that I get an update sent in an email when you write a fresh article?

 49. bán xốp says:

  Keep working ,impressive job!

 50. I like this site because so much utile material on here : D.

 51. he blog was how do i say it… relevant, finally something that helped me. Thanks

 52. Its such as you learn my thoughts! You appear to know a lot about this, like you wrote the ebook in it or something. I believe that you could do with a few p.c. to drive the message house a bit, but instead of that, this is great blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 53. Ruslanpaway says:

  Приветствую тебя, уважаемы фапер, на странице просмотра порно видео малинки девуча паказат пизда. Команда нашего сайта тщательно отбирала.. Бо едет смотреть упоротого лиса http:news.mail.ruinrestpetersburgsociety12638308 нравитсякомментарий. порно через рентген колько и василию..

 54. I enjoy the efforts you have put in this, thankyou for all the great articles.

 55. Aw, this was a very nice post. In concept I want to put in writing like this moreover – taking time and actual effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and by no means appear to get something done.

 56. I really enjoy studying on this internet site, it holds excellent blog posts. “Wealth and children are the adornment of life.” by Koran.

 57. Your place is valueble for me. Thanks!…

 58. I got good info from your blog

 59. Fantastic site you have here but I was curious if you knew of any message boards that cover the same topics talked about here? I’d really love to be a part of group where I can get suggestions from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Kudos!

 60. There may be noticeably a bundle to learn about this. I assume you made sure nice points in options also.

 61. Merely wanna input that you have a very decent internet site, I enjoy the style it actually stands out.

 62. Auto says:

  Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very helpful information particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and good luck.

 63. Regards for this wonderful post, I am glad I observed this site on yahoo.

 64. Thank you for sharing with us, I think this website really stands out : D.

 65. Thank you for another informative blog. Where else could I get that kind of info written in such an ideal way? I have a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

 66. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really realize what you’re speaking about! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my website =). We may have a link exchange contract among us!

 67. geico quote says:

  Incredible! This blog looks just like my old one! It’s on a totally different subject but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice of colors!

 68. You can definitely see your skills within the work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart. “The only way most people recognize their limits is by trespassing on them.” by Tom Morris.

 69. I was reading some of your articles on this internet site and I conceive this website is real instructive! Keep on putting up.

 70. You have brought up a very good details , regards for the post.

 71. I just could not leave your site prior to suggesting that I actually enjoyed the usual information an individual supply for your guests? Is gonna be again frequently to inspect new posts.

 72. You made some clear points there. I did a search on the subject matter and found most persons will go along with with your website.

 73. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 74. Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

 75. Magnificent website. Plenty of useful info here. I’m sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your sweat!

 76. Greetings from Florida! I’m bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent blog!

 77. Hi, Neat post. There’s a problem together with your site in internet explorer, would check thisK IE nonetheless is the market leader and a good component to other people will leave out your wonderful writing because of this problem.

 78. Great write-up, I’m normal visitor of one’s web site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 79. I’m still learning from you, while I’m improving myself. I definitely love reading all that is posted on your blog.Keep the information coming. I liked it!

 80. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 81. I believe that is one of the so much vital info for me. And i’m satisfied studying your article. But wanna observation on some normal issues, The web site taste is wonderful, the articles is in reality nice : D. Excellent job, cheers

 82. Great write-up, I¦m regular visitor of one¦s web site, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 83. sv388online says:

  I not to mention my pals were digesting the excellent things from your web blog and then at once came up with a terrible suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for them. Those boys happened to be totally very interested to read through all of them and have in effect absolutely been tapping into those things. Appreciation for indeed being well kind and for deciding on this form of terrific issues millions of individuals are really eager to learn about. My personal sincere apologies for not saying thanks to you earlier.

 84. Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 85. Situs S128 says:

  Excellent post. I used to be checking constantly this weblog and I am inspired! Very useful info particularly the ultimate part 🙂 I care for such info a lot. I used to be looking for this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

 86. S128 live says:

  I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Excellent work!

 87. S128 online says:

  I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again!

 88. I was just looking for this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative websites in top of the list. Normally the top websites are full of garbage.

 89. S128 online says:

  Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to say that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts. Any way I will be subscribing for your feeds and even I achievement you access constantly rapidly.

 90. Agen sv388 says:

  Thank you so much for providing individuals with a very superb chance to check tips from this website. It’s always very good and as well , jam-packed with a great time for me personally and my office friends to search your blog no less than thrice weekly to read the newest items you have got. Not to mention, I’m actually impressed for the dazzling things served by you. Certain 4 ideas on this page are absolutely the most effective we have all had.

 91. Your place is valueble for me. Thanks!…

 92. Agen S128 says:

  Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say superb blog!

 93. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 94. Situs Domino says:

  Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 95. You have mentioned very interesting details ! ps nice internet site.

 96. If any one desires to be a successful blogger, after that he/she must look at this article, because it includes al} methods related to that.

 97. You could definitely see your skills in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

 98. vehicle says:

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

 99. Hello my family member! I wish to say that this post is awesome, nice written and come with approximately all vital infos. I?¦d like to look extra posts like this .

 100. Perfectly composed articles , thankyou for information. 🙂

 101. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the e book in it or something. I feel that you can do with some p.c. to drive the message home a bit, but instead of that, that is wonderful blog. A great read. I will certainly be back.

 102. you have a great blog here! would you like to make some invite posts on my blog?

 103. Thanks for every other informative website. Where else may I get that type of info written in such a perfect means? I’ve a challenge that I’m just now working on, and I have been on the glance out for such information.

 104. Great post. I am facing a couple of these problems.

 105. Very well written information. It will be useful to anybody who usess it, including yours truly :). Keep up the good work – looking forward to more posts.

 106. Judi Casino says:

  Hey are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 107. I have learn several good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to create any such wonderful informative website.

 108. Admiring the hard work you put into your blog and detailed information you offer. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed material. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 109. Its great as your other blog posts : D, regards for putting up. “In the spider-web of facts, many a truth is strangled.” by Paul Eldridge.

 110. This web page can be a walk-by means of for all the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and also you’ll undoubtedly uncover it.

 111. empreenda says:

  Some times its a pain in the ass to read what website owners wrote but this web site is really user friendly! .

 112. This is a topic close to my heart cheers, where are your contact details though?

 113. Howdy I am so thrilled I found your webpage, I really found you by accident, while I was researching on Google for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the great job.

 114. I like this blog very much, Its a very nice berth to read and find info . “There are two ways of spreading light to be the candle or the mirror that reflects it.” by Edith Newbold Jones Wharton.

 115. Robertdoche says:

  online 20mg pills uk

  9504 achat online generique forum

  9504 prescription online no

  9504

 116. Edwardnup says:

  Do you want to purchase an essay on the web? Or are you currently out to acquire essay reports? Effectively your search is over, for yourself search is finished simply because you have landed on your own from the exact spot which you should be. Why? Simply because it has been our single obligation to actually are able to purchase reports on the web regarding the many subjects that you should have exclusively covered within your essay. From, it is possible to get an essay which has been nicely reviewed and whoever presentation satisfies the criteria expected to fulfill finish exceed the threshold of a good essay.
  http://www.tabelec.ch/?p=2155

 117. I am impressed with this site, really I am a fan.

 118. Some genuinely excellent articles on this internet site, thankyou for contribution.

 119. happy diwali says:

  I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I?¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 120. buy cialis says:

  This post offers clear idea in favor of the new users of blogging, that actually how to do blogging.

 121. I think you have noted some very interesting details, thanks for the post.

 122. I’m impressed, I must say. Actually hardly ever do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me let you know, you’ve gotten hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the issue is one thing that not sufficient individuals are talking intelligently about. I am very completely happy that I stumbled throughout this in my search for something regarding this.

 123. url says:

  Aw, this was a really nice post. In thought I want to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make an excellent article… however what can I say… I procrastinate alot and on no account seem to get one thing done.

 124. website says:

  It’s exhausting to seek out knowledgeable people on this subject, however you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 125. Hi there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.

 126. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Kudos!

 127. obviously like your web-site but you have to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the reality on the other hand I?¦ll surely come back again.

 128. Thank you for another informative site. Where else could I get that type of info written in such a perfect way? I have a project that I’m just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

 129. I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on most of the subjects you write related to here. Again, awesome website!

 130. Thanks for any other excellent post. Where else may anybody get that kind of information in such a perfect method of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.

 131. Hi, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a large portion of people will miss your magnificent writing because of this problem.

 132. tech says:

  Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.

 133. MP3 Youtube says:

  Some really fantastic work on behalf of the owner of this internet site, dead outstanding content.

 134. I was looking at some of your articles on this site and I believe this site is very informative! Keep putting up.

 135. Great – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 136. site says:

  F*ckin¦ remarkable things here. I am very happy to peer your article. Thanks so much and i am having a look forward to touch you. Will you please drop me a mail?

 137. url says:

  I think this is among the most significant information for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 138. click here says:

  Generally I do not learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to check out and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite great article.

 139. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I will learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 140. I believe this website holds some real great information for everyone :D. “Laughter is the sun that drives winter from the human face.” by Victor Hugo.

 141. Valuable information. Lucky me I found your web site by accident, and I’m shocked why this accident didn’t happened earlier! I bookmarked it.

 142. PumpsOK says:

  Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 143. Jasmin Saner says:

  Hey there, You’ve done a fantastic job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this web site.

 144. What i do not realize is if truth be told how you are not really much more smartly-favored than you may be right now. You’re very intelligent. You understand therefore considerably on the subject of this topic, made me personally consider it from numerous numerous angles. Its like women and men are not involved unless it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs great. At all times take care of it up!

 145. obviously like your website but you have to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the truth then again I will surely come back again.

 146. Hello there, I found your site via Google while looking for a related topic, your web site came up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 147. F*ckin’ tremendous issues here. I’m very satisfied to look your article. Thank you so much and i’m taking a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 148. page ratings says:

  I got what you intend,saved to bookmarks, very nice web site.

 149. bhimchat says:

  Yeah bookmaking this wasn’t a bad determination outstanding post! .

 150. jamb runz says:

  I’ve been browsing on-line greater than three hours as of late, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It’s pretty value sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the net will be much more useful than ever before. “Truth is not determined by majority vote.” by Doug Gwyn.

 151. Hi there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any recommendations, please share. Thanks!

 152. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website. Reading this information So i¦m glad to convey that I’ve a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most undoubtedly will make certain to don¦t put out of your mind this website and give it a glance regularly.

 153. Respect to author, some good entropy.

 154. I don’t usually comment but I gotta admit thanks for the post on this great one : D.

 155. I’m still learning from you, as I’m making my way to the top as well. I absolutely liked reading all that is posted on your blog.Keep the information coming. I loved it!

 156. Leonidadoche says:

  only now online quick tabs

  370d online 20 mg precio

  370d

 157. I am no longer positive the place you’re getting your information, but great topic. I must spend some time learning much more or understanding more. Thank you for wonderful info I used to be looking for this info for my mission.

 158. Some really wonderful information, Gladiola I noticed this.

 159. Good day! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks

 160. Hi I am so grateful I found your site, I really found you by accident, while I was browsing on Google for something else, Anyways I am here now and would just like to say cheers for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the superb work.

 161. You are my breathing in, I have few web logs and sometimes run out from to brand : (.

 162. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any ways to help protect against content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 163. Thanks for the good writeup. It actually was a enjoyment account it. Glance advanced to far introduced agreeable from you! However, how could we keep in touch?

 164. Loving the information on this internet site, you have done outstanding job on the content.

 165. click says:

  Perfect work you have done, this web site is really cool with fantastic information.

 166. site says:

  Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 167. click here says:

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 168. click here says:

  With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help protect against content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 169. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 170. I’m not sure why but this site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 171. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We could have a link exchange contract between us!

 172. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 173. Kerja Kosong says:

  I’d have to verify with you here. Which isn’t something I usually do! I get pleasure from studying a submit that may make folks think. Additionally, thanks for allowing me to remark!

 174. Some really nice and useful info on this website, too I believe the style and design contains excellent features.

 175. you’re truly a excellent webmaster. The site loading speed is amazing. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have performed a wonderful job in this subject!

 176. MAZER HDMI says:

  Somebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish incredible. Great job!

 177. Yuk Jual perabot murah perabot murah murah murah

 178. sewa mobil says:

  Appreciating the dedication you put into your website and in depth information you offer. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 179. you’ve got an important blog right here! would you wish to make some invite posts on my weblog?

 1. 9th September 2018

  Google

  We prefer to honor a lot of other net internet sites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out.

 2. 12th September 2018

  sexawy

  […]The facts talked about within the article are a few of the most effective readily available […]

 3. 13th September 2018

  FS19 mods

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I adore but really don’t get a great deal of link like from[…]

 4. 13th September 2018

  farming simulator 2019 mods

  […]Every the moment in a although we decide on blogs that we study. Listed beneath would be the most up-to-date sites that we pick […]

 5. 13th September 2018

  porn stories

  […]very handful of internet sites that take place to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 6. 14th September 2018

  Stepfamily Porn Online

  […]below you will come across the link to some sites that we think you must visit[…]

 7. 14th September 2018

  Stepfamily Porn Online

  […]Here are several of the sites we advocate for our visitors[…]

 8. 14th September 2018

  Stepfamily Porn Online

  […]always a huge fan of linking to bloggers that I appreciate but really don’t get a great deal of link adore from[…]

 9. 16th September 2018

  houses for sale in norwalk ca

  […]just beneath, are numerous absolutely not associated web-sites to ours, on the other hand, they may be surely really worth going over[…]

 10. 17th September 2018

  Dolce and Gabbana

  […]we prefer to honor many other web web-sites on the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 11. 17th September 2018

  xxnxx

  […]that could be the end of this post. Here you will locate some web sites that we believe you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 12. 17th September 2018

  Jimmy Choo

  […]we came across a cool web site which you may well get pleasure from. Take a search should you want[…]

 13. 18th September 2018

  Givenchy

  […]always a big fan of linking to bloggers that I adore but do not get quite a bit of link appreciate from[…]

 14. 18th September 2018

  how to choose a vibrator adam and eve

  […]Every as soon as in a even though we pick blogs that we study. Listed beneath would be the most current web-sites that we pick […]

 15. 20th September 2018

  best web development services hyderabad

  […]we came across a cool web-site which you may possibly delight in. Take a look if you want[…]

 16. 22nd September 2018

  5 bedroom houses for sale in nigeria

  […]Every once in a although we pick blogs that we study. Listed below would be the most up-to-date web sites that we decide on […]

 17. 23rd September 2018

  Playmobil kopen

  […]always a big fan of linking to bloggers that I appreciate but really don’t get lots of link like from[…]

 18. 25th September 2018

  Burberry parfum

  […]The data talked about within the article are a number of the most effective readily available […]

 19. 26th September 2018

  فیلم سکسی خارجی

  […]check beneath, are some entirely unrelated internet websites to ours, having said that, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 20. 26th September 2018

  W88 Thailand

  […]below you will locate the link to some web-sites that we consider you’ll want to visit[…]

 21. 27th September 2018

  confession

  […]Every the moment inside a whilst we pick out blogs that we study. Listed below would be the latest internet sites that we pick […]

 22. 27th September 2018

  sonnik meteoritnyj dozhd

  […]just beneath, are many absolutely not associated sites to ours, even so, they may be certainly worth going over[…]

 23. 27th September 2018

  youtube downloader online

  […]just beneath, are various totally not connected sites to ours, nonetheless, they are certainly worth going over[…]

 24. 28th September 2018

  ww88

  […]Here are several of the websites we suggest for our visitors[…]

 25. 28th September 2018

  شهوانی

  […]below you’ll obtain the link to some internet sites that we feel you must visit[…]

 26. 30th September 2018

  pick and place machine manufacturer

  […]the time to study or check out the subject material or web sites we have linked to beneath the[…]

 27. 30th September 2018

  sex toys

  […]here are some links to internet sites that we link to mainly because we think they may be worth visiting[…]

 28. 2nd October 2018

  male masturbators

  […]we like to honor a lot of other world wide web sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out[…]

 29. 3rd October 2018

  masturbators

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless definitely worth taking a look, whoa did one particular learn about Mid East has got more problerms at the same time […]

 30. 7th October 2018

  SMT reflow oven

  […]that would be the end of this report. Right here you will locate some websites that we think you will value, just click the hyperlinks over[…]

 31. 7th October 2018

  Custom USB Flash Drive

  […]just beneath, are several completely not associated internet sites to ours, having said that, they’re certainly worth going over[…]

 32. 8th October 2018

  popervosti

  […]please check out the websites we stick to, like this one particular, as it represents our picks from the web[…]

 33. 9th October 2018

  app download for windows 8

  […]we came across a cool web page that you just may enjoy. Take a search should you want[…]

 34. 9th October 2018

  app download for windows 7

  […]usually posts some pretty fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 35. 10th October 2018

  auction laboratory equipment

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 36. 10th October 2018

  Print business cards

  […]Here are several of the web-sites we advocate for our visitors[…]

 37. 10th October 2018

  gta 5 free download for pc full version setup exe

  […]Here is a great Blog You might Come across Fascinating that we Encourage You[…]

 38. 11th October 2018

  Amazon accounts for sale

  […]that could be the finish of this report. Here you’ll find some sites that we believe you’ll value, just click the links over[…]

 39. 11th October 2018

  custom usb flash drive

  […]one of our visitors just lately proposed the following website[…]

 40. 12th October 2018

  reflow oven manufacturer

  […]Every as soon as inside a even though we select blogs that we read. Listed below would be the most current web sites that we choose […]

 41. 15th October 2018

  flyer distribution

  […]please check out the internet sites we stick to, like this 1, because it represents our picks from the web[…]

 42. 17th October 2018

  Dave’s Original Mild Chili Recipe

  […]although internet sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they may be really worth a go by, so have a look[…]

 43. 17th October 2018

  Moving company in Arlington Va

  […]one of our visitors a short while ago encouraged the following website[…]

 44. 17th October 2018

  HSSC Result 2018

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I like but don’t get a great deal of link adore from[…]

 45. 17th October 2018

  Property Listings in Singapore

  […]Every as soon as inside a although we opt for blogs that we study. Listed beneath are the most up-to-date web sites that we opt for […]

 46. 18th October 2018

  verified dumps seller

  […]very handful of sites that take place to be detailed below, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 47. 19th October 2018

  cerkovnyj prazdnik zavtra

  […]Every after inside a even though we choose blogs that we read. Listed beneath would be the most up-to-date web sites that we pick out […]

 48. 19th October 2018

  web design tool

  […]just beneath, are several absolutely not related web-sites to ours, nonetheless, they are certainly really worth going over[…]

 49. 20th October 2018

  Junk removal maryland

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we feel they may be actually worth a go by, so possess a look[…]

 50. 21st October 2018

  sex toy kits for her

  […]usually posts some extremely exciting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 51. 24th October 2018

  معلم صحي

  […]that would be the end of this article. Here you will uncover some web pages that we think you’ll appreciate, just click the links over[…]

 52. 25th October 2018

  adam and eve rabbit vibrator

  […]check beneath, are some absolutely unrelated web sites to ours, on the other hand, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 53. 25th October 2018

  evolved dildo

  […]below you will locate the link to some web sites that we feel it is best to visit[…]

 54. 25th October 2018

  deluxe vibrator

  […]here are some hyperlinks to web-sites that we link to for the reason that we think they’re worth visiting[…]

 55. 25th October 2018

  Look there for more:

  […]Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?[…]

 56. 25th October 2018

  Trackback

  […]I am now not sure where you are getting your info, however good topic.[…]

 57. 25th October 2018

  TV wall installers in DC

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless really worth taking a search, whoa did one master about Mid East has got additional problerms too […]

 58. 26th October 2018

  swing set man

  […]although web sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they may be actually really worth a go by way of, so possess a look[…]

 59. 27th October 2018

  reclaimed wood information

  […]one of our visitors not too long ago encouraged the following website[…]

 60. 29th October 2018

  Google

  That is the finish of this article. Here you’ll find some sites that we consider you will value, just click the hyperlinks.

 61. 29th October 2018

  סקס ישראלי

  […]although web sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they are essentially really worth a go by way of, so have a look[…]

 62. 29th October 2018

  trahnet gigporno trah_net_621 video seks

  […]just beneath, are several entirely not connected web pages to ours, however, they’re surely really worth going over[…]

 63. 30th October 2018

  gibt es dich bushido songtext

  […]we like to honor many other web web-sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out[…]

 64. 30th October 2018

  DIY Ideeën

  […]the time to read or pay a visit to the material or web sites we’ve linked to below the[…]

 65. 2nd November 2018

  Electronic Waste

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless actually worth taking a search, whoa did a single master about Mid East has got extra problerms also […]

 66. 2nd November 2018

  Brazzers big tits

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 67. 4th November 2018

  otvaracie hodiny

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless really worth taking a look, whoa did one discover about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 68. 5th November 2018

  pc games free download full version for windows 8

  […]we came across a cool web site that you just could take pleasure in. Take a search in case you want[…]

 69. 6th November 2018

  free download for pc windows

  […]very handful of internet sites that come about to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 70. 6th November 2018

  codes

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 71. 8th November 2018

  Office Furniture Dallas

  […]very couple of sites that transpire to become detailed below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 72. 9th November 2018

  digital marketing agency

  […]usually posts some very exciting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 73. 10th November 2018

  Used Scanners by Kikusui at used-line

  […]we came across a cool internet site which you may well delight in. Take a search for those who want[…]

 74. 10th November 2018

  lego 60140

  […]below you will locate the link to some web pages that we think you should visit[…]

 75. 11th November 2018

  beast tv

  […]here are some links to internet sites that we link to because we believe they may be worth visiting[…]

 76. 12th November 2018

  voyance discount

  […]Here are several of the web pages we recommend for our visitors[…]

 77. 12th November 2018

  okudzhava pesni

  […]Here are a number of the web pages we advise for our visitors[…]

 78. 13th November 2018

  apk download

  […]Every as soon as in a whilst we select blogs that we read. Listed beneath would be the newest websites that we select […]

 79. 13th November 2018

  11 inch dildo

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless actually really worth taking a look, whoa did a single master about Mid East has got far more problerms also […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *