Cara Tukar Prospek Jadi Pelanggan Setia Dengan Mudah

#1-Kenali Prospek Anda.

4

Sebagai usahawan, kita kena ambil tahu pasal prospek yang kita bakal jumpa.

Buat sedikit background research mengenai prospek kita, ambil tahu apa yang dia lakukan, apa yang sedang berlaku dalam kehidupan dia supaya dia nampak yang kita bukan sahaja nak jual produk kita akan tetapi, kita juga concern dan appreciate dia sebagai kenalan kita.

#2-Kaji Kegemaran & Kesukaan Mereka.

3Apabila hendak mencipta atau menjual produk jangan asyik fikir diri sendiri sahaja. Mungkin kita rasa produk kita hebat tetapi orang lain tidak dapat melihat kelebihannya, lalu produk anda bakal kena reject.

Jadi, jangan labur dan lebur duit anda dengan produk ‘syok’ sendiri. Pastikan anda ambil kira pandangan orang lain mengenai produk tu, barulah anda ambil risiko dengan bijak.

#3-Promosikan Kelebihan Produk.

5Banyak usahawan selalu tersalah promosikan produk  mereka habis-habisan walaupun orang luar sebenarnya tidak mengenali produk mereka.

Utamakan promosi pada kelebihan produk, macam mana dia bantu prospek dalam kehidupan seharian. Contohnya, produk sabun ratu cantik, kelebihan dia apa? pakai jadi cantik? jadi ratu? Bukan!!!

Maklumkan prospek apabila mereka guna produk tersebut apa yang mereka dapat selesaikan? Masalah jeragat? Kulit akan lembap sampai ke malam? Barulah prospek anda nampak kelebihannya kepada mereka dan menilai sesuatu produk dengan baik.

#4-Jangan Paksa Prospek.

6Apabila prospek ragu-ragu dengan produk kita, jangan paksa mereka beli, kadang-kadang teknik urgency tidak sesuai kalau suspek atau prospek masih tidak nampak kepentingan untuk beli produk anda.

Kalau dipaksa juga silap-silap, prospek terus tidak mahu berurusan dengan anda lansung. Kekalkan layanan yang baik dan mesra kerana walupun mereka tidak beli hari ini, mungkin esok lusa.

#5-Produk Anda Sebagai Teman Baik Anda.

7

Pastikan anda betul-betul kenal dan mahir dengan produk anda. Walaupun anda menjual produk orang lain pastikan anda betul-betul arif dengan fungsi produk tersebut.

Kenapa? Sebab bukan sahaja senang untuk jelaskan kepada prospek dan yakinkan mereka untuk beli, tetapi kita juga boleh tolong untuk selesaikan masalah mereka. Ini akan memudahkan kita memberi nasihat mengikut situasi mereka.

Lama-kelamaan, prospek akan timbul rasa percaya untuk menjadi pelanggan tetap anda.

#6- Berpeganglah Kepada Janji.

8

Sebagai penjual yang baik, pastikan anda sentiasa menunaikan janji anda. Kalau anda lupa perkara yang satu ini, lama-kelamaan pelanggan akan hilang rasa percaya, prospek dan suspek apatah lagi.

Yang  tercalar adalah reputasi anda sebagai trust seller akan menurun kerana ramai orang akan bercakap perkara yang kurang menyenangkan mengenai anda dan produk anda.

Kalau ada terlupa janji atau tersalah buat sesuatu atau dalam berjanji, minta maaf dengan kadar segera dan jangan ulang lagi.

#7- Tolong Prospek Capai Objektif.

9Bila prospek dah beli produk anda maka dia menjadi customer anda. Sangat digalakkan kalau anda dapat kekalkan hubungan yang baik dengan customer anda.

Sentiasa ambil tahu keadaan pelanggan selepas guna produk atau servis anda. Jikakalau dia berpuas hati, akan makin bertambah rasa percaya pada anda dan produk anda.

Akan tetapi, kalau tidak puas hati, cuba bantu dia dan nasihatkan dia macam mana cara terbaik untuk selesaikan masalah yang dia hadapi.

You may also like...

51 Responses

  1. Like says:

    Like!! I blog quite often and I genuinely thank you for your information. The article has truly peaked my interest.

  2. I went over this site and I think you have a lot of good information, saved to fav 🙂

  3. insurance comparison cheap auto insurance quotes online car insurance quotes comparison [url=https://cheapinsurancequotes.us.com]cheap insurance quotes[/url]

  4. insurance insurance direct auto insurance [url=https://autoownersinsurance.us.com]auto insurance[/url]

  5. loan with bad credit a loan with bad credit loan with bad credit [url=https://loanwithbadcredit.us.com]loan interest rate[/url]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *