Idea Bisnes Dengan Modal Bawah RM1000

Di Malaysia, kepesatan ekonomi negara yang semakin berkembang, memberi impak yang sangat positif kepada usahawan kecil dan besar. Banyak peluang perniagaan boleh diceburi, dan masyarakat juga tidak terlalu berkira untuk berbelanja. Memiliki perniagaan sendiri dilihat sebagai salah satu cara yang paling mudah untuk menaikkan taraf hidup seseorang itu. Bagi mereka yang tiada pengalaman dalam perniagaan namun berminat membuka perniagaan sendiri, sebaik-baiknya pilihlah perniagaan yang memerlukan modal yang kecil.

Pernah seorang sahabat mengajukan saya soalan sebegini:

“Bisnes apa yang boleh dibuat, jika hanya ada RM 1, 000 dalam saku?”

Otak saya ligat mencari jawapan yang sesuai. Pada fikiran saya, mungkin tidak banyak perniagaan yang boleh diceburi. Kalau boleh, saya hanya akan menjawab ringkas: simpan sahaja wang itu dalam ASB agar dapat keuntungan tahunan. Tiada risiko kerugian dalam perniagaan. Namun, sebagai seorang sahabat saya ingin memberi suntikan semangat kepadanya. Lantas saya teringat akan beberapa jenis perniagaan yang diceburi usahawan kecil yang mampu untuk memulakan perniagaan mereka secara kecil-kecilan dan mendapat keuntungan bulanan yang lumayan.

Perniagaan Pencetakan dan Jualan Cenderahati

Perniagaan pencetakan mungkin merupakan salah satu contoh perniagaan yang boleh memberi keuntungan yang lumayan. Ada kalanya mencecah antara 50% sehingga 300%. Bila menyebut perihal perniagaan pencetakan, umum mengetahui yang ia tidak hanya terhad kepada T-Shirt, malahan pencetakan kad perkahwinan, bunting, kad nama atau dokumen bisnes sentiasa mendapat sambutan.

Selain daripada bakal mendapat keuntungan yang berlipat kali ganda, usahawan juga boleh memulakan perniagaan tanpa perlu modal yang besar atau terpaksa membuka premis perniagaan. Kebanyakan usahawan pencetakan ini bekerja dari rumah dan melakukannya secara sambilan. Daripada aspek potensi perniagaan pula, permintaan pelanggan sentiasa ada. Ada kalanya pelanggan ini datang secara bermusim, contohnya pada musim cuti persekolahan, ramai yang memerlukan khidmat mencetak kad kahwin. Sudah tentu setiap satu pesanan adalah dalam kuantiti yang banyak lantas menghasilkan keuntungan yang lebih tinggi .

Ada juga usahawan kecil yang berminat untuk menyediakan khidmat membuat button badge.  Bermodalkan kurang daripada RM 1, 000 usahawan tadi sudah boleh membeli peralatan yang diperlukan untuk memulakan perniagaan button badge mereka. Bisnes button badge ini memang menguntungkan. Bayangkan harga kos untuk membuat seunit badge ini tadi tidak sampai 50 sen, dan ada antara usahawan yang mengenakan harga setinggi RM3.80 untuk seunit badge!

Bagi mereka yang kreatif, tentu sekali boleh menggabungkan kreativiti mereka dan kepakaran yang ada dalam bidang pencetakan dan seterusnya menceburi bidang jualan cenderahati pula. Cenderahati yang unik dan menarik memang menjadi pilihan untuk majlis korporat, majlis perkahwinan, jamuan ulang tahun atau majlis-majlis sosial yang lain.  Kebanyakan cenderahati ini akan disesuaikan mengikut tema majlis dan kehendak pelanggan.  Ada juga yang lebih berani untuk terjun ke dalam bidang perancangan majlis dengan membekalkan keperluan dekorasi dan cenderahati untuk majlis-majlis sosial berukuran kecil ke sederhana.

Perniagaan Telefon Bimbit dan Aksesori Telekomunikasi

Mengikut statistik pengguna telefon bimbit yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia pada tahun 2012, penduduk di negara ini mencatatkan pemilikan telefon bimbit yang amat tinggi.  Malaysia mencatat penggunaan 119.2 telefon bimbit bagi setiap 100 penduduknya, berbanding negara-negara maju yang lain seperti Amerika Syarikat dan Jepun, masing-masing mencatat 95.4 dan 89.9 telefon bimbit bagi setiap 100 penduduknya.

Jelas sekali industri telekomunikasi di negara kita amat berpotensi besar dan dapat menghasilkan keuntungan yang tinggi. Oleh itu, bagi mereka yang cenderung dalam bidang telekomunikasi, mungkin akan berminat untuk menjadi penjual telefon bimbit dan aksesorinya seperti kabel, pengecas, pen telefon pintar atau komputer tablet, pelindung skrin ataupun sarung telefon bimbit, ipad atau komputer tablet.

Untuk memulakan perniagaan, sebaik-baiknya usahawan tadi perlu mendalami teknik membaik pulih peralatan telekomunikasi.  Usahawan juga perlu mempelajari cara mengenal pasti sama ada aksesori yang akan dijual itu adalah tiruan atau benar-benar tulen.  Selepas itu, daftarkan perniagaan tadi dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan dapatkan lesen perniagaan dari Majlis Perbandaran. Stok barangan boleh diperoleh daripada pembekal sendiri ataupun membeli secara borong dengan syarikat-syarikat perniagaan yang besar seperti yang terdapat di Low Yat. Sekiranya berminat untuk menjual kad prabayar, maka daftarkan perniagaan tadi terus dengan syarikat-syarikat telekomunikasi seperti Digi, Celcom dan Maxis untuk mendapat harga promosi dan insentif yang lebih baik.

Sememangnya memulakan perniagaan aksesori telefon bimbit ini tidak memerlukan modal yang besar, namun keuntungan yang diperoleh sudah tentunya tinggi sekiranya lokasi perniagaan anda adalah strategik. Contoh kawasan yang sesuai adalah kawasan berkepadatan penduduk yang tinggi terutamanya bila terdapat ramai bangsa asing, contohnya mereka yang berasal dari Indonesia, Bangladesh dan Vietnam menetap di situ. Sekiranya terdapat persaingan, maka pastikan harga barangan yang dijual adalah murah jika berbanding dengan kedai-kedai lain.

Kiosk Makanan

Terdapat syarikat-syarikat jualan makanan yang menawarkan pakej jualan makanan berkonsep mudah alih dengan harga yang berpatutan.  Usahawan berupaya menukar kiosk niaga yang mungkin hanya sebesar 1.5 meter x 1.5 meter kepada sumber pendapatan lumayan.  Kiosk mudah alih ini mudah untuk dipasang dan boleh dibuka di tempat tumpuan orang ramai seperti di pusat membeli belah, majlis keramaian, restoran, majlis katering, pasar malam, bazar atau ekspo dan juga di medan selera.

Selain tiada bayaran francais atau caj tersembunyi, perniagaan seperti ini mudah dan boleh dilakukan di mana-mana sahaja. Ia juga menawarkan potensi keuntungan maksimum dan keperluan tenaga kerja yang minimum. Ada juga antara syarikat-syarikat yang menawarkan pakej permulaan perniagaan berkonsep kiosk ini. Mereka akan menawarkan latihan dan teknik memasak secara percuma untuk memastikan usahawan berkebolehan dalam mengendalikan kiosk makanan tersebut.

Perniagaan Ice Blended

Kala cuaca terik, perniagaan ice blended memang akan laris bak goreng pisang panas.  Untuk memulakan perniagaan ice blended ini, perkara pertama yang perlu diambil kira adalah peralatan yang akan digunakan seperti mesin pengisar, payung, meja kerja, serbuk perasa, bekas untuk mengisi serbuk perasa dan juga keperluan lain. Terdapat juga pakej dengan harga yang menarik ditawarkan oleh syarikat persendirian untuk mereka yang berminat.

Terdapat beberapa keistimewaan perniagaan ice blended ini, antaranya ialah perniagaan ini sangat mudah. Kurang risiko pembaziran kerana serbuk yang digunakan tidak mudah rosak atau basi.  Ice blended juga sangat mudah dijual.  Kebanyakan usahawan akan menjalankan operasi perniagaan di tempat tumpuan orang ramai seperti di sekitar kawasan sekolah, kawasan perumahan, tapak ekspo dan karnival, pasar tani dan juga pasar malam. Dibantu dengan cuaca Malaysia yang agak panas, tidak hairan jika ada usahawan ice blended yang mendapat keuntungan melebihi RM5, 000 sebulan.

Perniagaan Produk Makanan

Di Malaysia, perniagaan produk makanan semakin mendapat tempat di hati masyarakat.  Bisnes jualan makanan boleh dilakukan di rumah, kedai atau pun di kiosk.  Ada juga usahawan yang menjual produk mereka di pasar tani dan pasar malam.  Di pasar raya besar juga sudah banyak yang turut membekalkan produk makanan yang halal.

Produk makanan yang sentiasa laris di pasaran terdiri daripada produk konfeksioneri seperti roti, kek dan biskut serta produk sejuk beku contohnya karipap, nugget, bebola ikan, daging atau ayam, popia, sosej, daging kisar dan pau segera.

Bagi produk konfeksioneri, usahawan boleh menerima tempahan untuk majlis keramaian ataupun upacara sambutan hari perayaan.  Ada usahawan yang bertindak lebih agresif dengan mempromosikan produk makanan mereka di pejabat atau syarikat bagi jamuan mesyuarat, sesi ceramah atau sebagai hidangan minum petang. Walau pun sesetengah pejabat atau syarikat memiliki kantin dan kafeteria mereka sendiri, namun ada kalanya mereka lebih gemar untuk mendapatkan khidmat usahawan produk makanan daripada pihak luar untuk menukar cita rasa mereka sendiri.

Untuk memulakan bisnes pembuatan produk makanan, apa yang perlu ada dalam diri usahawan adalah kemahiran untuk memproses produk, teknik pengendalian yang betul dan strategi pemasaran yang baik. Sediakan khidmat pesanan dan penghantaran produk kepada pelanggan, demi untuk menambat hati mereka. Adalah sangat penting bagi seseorang usahawan untuk memastikan setiap maklum balas daripada pelanggan dan pekerja diambil perhatian untuk mengatasi dan memperbaiki segala kelemahan yang ada.  Etika kerja dan amalan murni yang berterusan dapat menjamin perniagaan produk makanan ini agar kekal lama dalam pasaran.

Kesimpulan

Apabila berbicara perihal memulakan perniagaan dengan modal yang kecil, maka saya akan sentiasa teringat kisah pengasas Boon Siew Honda, mendiang Tan Sri Dato’ Loh Boon Siew yang telah memulakan perniagaannya dengan membeli 11 unit bas dengan wang simpanannya RM 2, 000. Bas ini kemudiannya dibaikinya sendiri dan dijual dengan harga RM 12, 000 setiap satu.  Begitu juga dengan tokoh usahawan terkenal Tan Sri Syed Mokhtar al-Bukhari yang memulakan perniagaan jual beli lembu dan kerbau seawal usia 19 tahun dengan hanya berbekalkan modal yang sangat kecil.

Nasihat saya, sekiranya modal kecil yang anda ada, maka mulakan dengan bisnes kecil.  Pilih bisnes yang sesuai dengan diri anda.  Jadilah seorang yang komited agar permulaan yang kecil ini boleh menjadikan anda seorang usahawan yang berjaya.

You may also like...

136 Responses

 1. Nikitases says:

  16 фото видео порно галереи старых зрелых голых фото голых зрелых 35 40 лет зрелые женщины трахаются,секс с молодыми новое и отборное порно видео с качественным описанием. Взрослые тетки порно онлайн. Порно русских мам 27.. Вот как сегодня собралась развращать всех зрителей эта обнажённая блондинка, которая..

 2. Depelose says:

  viagra private prescription cialis 20mg cialis
  http://cialiscnrx.com/#

 3. Gaulky says:

  order cialis online without a rx
  http://cialiscnrx.com/#

 4. Advinty says:

  natural forms of viagra cialis generic
  http://www.cialiscnrx.com/#

 5. Teewaync says:

  viagra 24 hour delivery cialis generic
  http://cialiscnrx.com/#

 6. Spircaw says:

  prozac no prescription cialis generic
  http://cialiscnrx.com/#

 7. Crurse says:

  viagra more health continuing education cialis 20mg cialis
  http://cialiscnrx.com/#

 8. actioda says:

  [url=http://pay2daymyloans.com/#]pay2daymyloans.com[/url]

 9. dayday says:

  [url=http://pay2daymyloans.com/#]pay2daymyloans.com[/url]

 10. non owner car insurance auto insurance online auto insurance quotes [url=https://autoownersinsurance.us.com]direct auto insurance[/url]

 11. friese says:

  [url=http://pay2daymyloans.com/#]pay2daymyloans.com[/url]

 12. Like says:

  Like!! Thank you for publishing this awesome article.

 13. I went over this site and I think you have a lot of good information, saved to fav 🙂

 14. Alibinadoche says:

  where can i online 1 online pill

  b1c3 online contamination dietary

 15. best deal brand online

  d276 took 40 mg of online

 16. minecraft says:

  My family all the time say that I am killing my time here at net, but I know I am getting know-how
  every day by reading thes good content.

 17. buy cialis says:

  Thanks for sharing such a pleasant idea, piece of writing is nice, thats why i have read it completely

 18. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
  very good results. If you know of any please share. Many thanks!

 19. You have observed very interesting details! ps decent internet site. 🙂

 20. VrachiMab says:

  More and more young ladies bother about their viability. Most girls also look after their body. It is very significant today to use podiatry services. With their support possible to solve different issues at legs. If you have any issues with nails, these services should also support you. If you wish to use podiatry services, the best way to use them at podologijosklinika.lt, where working professional doctors.

  Now at podologijosklinika.lt there many guys who treat different issues iaugusiu nagu gydymas most physicians who suggest podiatry services are working in the different daytime. That is why you could visit Podologijos Klinika at the different time. At the office, there is a lot of moders equipment. With the help of podiatry probable to solve issues at legs like cracks in the skin. If you have any discomfort at your legs, better to go to podiatry clinic. It located in Antakalnio g. 40, Vilnius 10305. You can also call +37069999139 and ask various questions. Managers who are working at the company are real specialists and they will reply for different your questions.

  Today skin problems are the most significant issues of health. With these issues could meet men and girls. If you want to liquidate skin issues, the best way to use services at the professional clinic. If you never been in the hospital but you have skin issues, you should have hyperkeratosis. Other skin issues arise of the reason for terrible hygiene. If you have nail inflammation, you can have onychocryptosis. This is a disease which unite with sickly functions. Doctors who are working at the firm could support you. They will make full inspection and suggest treatment services.

  One of the most important problems with health can be a diabetic fool. It is a very solid disease. Often it combined with problems of blood circulation. Doctors will help solve problems with health. If you would not treat your sickness, it may suggest more ailment. However, this kind of health issue is dangerously for men of different age.

  If you have any problems with nail diseases, you should visit podologijosklinika.lt where specialists will assist you. As rule, more and more guys in European countries have various issues with their nails. If you want to have nice nails, you need follow for your hygiene too.

  If you have issues like Hyperhidrosis (sweating feet), medical managers could also solve this problem. This point necessary to treat. There are many reasons why this task can appear. If you wish to solve it, better to call managers. They will answer how possible to treat your legs and which tablets future to use. This clinic situated in the central part of the city and you may visit it in the daytime.

 21. Hal Roeser says:

  Assisted me a lot, just what I was searching for : D.

 22. Hildacok says:

  Я незнаю с чего начать…я обычная девушка…мне 18 лет…я ревнивая, наивная, доверчивая, у меня есть парень которому тоже 18 лет, нас разделяет 70 км, он мне сегодня сказал что переписывался с девушкой из другой страны, он дал мне ее ссылку и она действительно с другой страны и она старше его на 2 года….но ещё он мне кинул запись с пошлым намеком и сказал что это не мне, я вспылилась и он начал предъвлять претензии по поводу моей ревности, я спросила кому тогда же он скинул эту запись, он сказал что своему другу, но я не верю, мой парень врал мне уже , но там совсем по мелочи…я уже не могу никому доверять…мне врали много раз. личные фото
  Я не видела его три месяца и на улице с ним недавно столкнулась. Боже, как он выглядел: брюки помяты, рубашка не свежая. Взгляд затравленный, короче, ужас. У меня ходил холеный, король. Стал говорить что я у него еще в сердце, мол давай попробуем еще раз. Меня от него прям выворачивало, противно стало. Я сказала нет и ушла. Потом мне рассказали что его девица держит в кулаке. Везде за ним ходит, загнала его под каблук. Хотя сам говорил что презирает тех кто под каблуком у баб. Осуждал своих друзей, смеялся над ними за спиной что они женам уступают.А сам сейчас там. И я поняла что судьба ему отомстила за меня. Я когда его выставила, сказала что бумеранг ему будет за предательства. Что его жизнь еще потрепит. Вот и получается я отомщена. Грех так говорить но я счастлива, будет помнить мою боль и слезы.

 23. I will immediately grab your rss as I can not to find
  your e-mail subscription link or e-newsletter service.

  Do you’ve any? Please let me know so that I may just subscribe.
  Thanks.

 24. Coconut Oil says:

  Thanks for finally writing about >Idea Bisnes Dengan Modal Bawah RM1000 –
  Mari Berniaga <Liked it!

 25. Everyone loves what you guys are up too. This type of clever work and reporting!
  Keep up the amazing works guys I’ve incorporated
  you guys to my personal blogroll.

 26. Hello, I enjoy reading all of your article. I like to write a
  little comment to support you.

 27. Robertdoche says:

  online buenos aires

  9504 cheap online 50 mg uk

  9504 sale for uk online cheap

  9504

 28. JeffreyDrype says:

  find dob
  robocheck
  robo check.cc
  robocheck cm
  robocheck cm
  robocheck

 29. What’s up mates, its impressive post about cultureand entirely defined,
  keep it up all the time.

 30. Amazing! This blog looks exactly like my old one!
  It’s on a totally different topic but it has pretty much
  the same layout and design. Outstanding choice of colors!

 31. 8a4c look here online paypal

  cheap online on line us

 32. quest bars says:

  My brother recommended I may like this blog. He was
  once entirely right. This put up actually made my day. You can not consider simply how so much time I had spent for this information! Thank you!

 33. Howdy! I know this is sort of off-topic but I had to ask.
  Does managing a well-established blog like yours require a large amount of work?
  I’m completely new to running a blog but I do write in my diary on a daily
  basis. I’d like to start a blog so I can share my personal experience and feelings
  online. Please let me know if you have any ideas or tips for
  brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

 34. Just desire to say your article is as astounding.
  The clarity for your publish is just great and
  i can suppose you’re knowledgeable on this subject. Well along with your permission allow me to take hold of your
  feed to keep up to date with imminent post. Thanks one million and please continue the gratifying work.

 35. Sling TV says:

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am going through difficulties with your RSS.
  I don’t know the reason why I can’t join it. Is there anybody else
  getting similar RSS issues? Anyone that knows the solution will you kindly respond?
  Thanks!!

 36. Sling TV says:

  I think everything posted made a great deal of sense. However,
  what about this? suppose you typed a catchier title? I ain’t saying your content is not solid., but what if you added a headline that makes people
  want more? I mean Idea Bisnes Dengan Modal Bawah RM1000 – Mari Berniaga is a little vanilla.
  You should peek at Yahoo’s front page and see how they write news headlines to grab viewers to open the links.

  You might add a video or a related picture or two to grab readers interested about what you’ve got to say.
  Just my opinion, it might bring your website a little livelier.

 37. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout
  on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see
  a nice blog like this one nowadays.

 38. I was curious if you ever thought of changing the layout
  of your site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so
  people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 39. Arturdoche says:

  0a3b10 online 5mg ordonnance

  online online

  farmacia online andorra online

 40. Arturdoche says:

  0a3b10 online 5 mg effetti collateral

  online cheap

  online online franc

 41. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this
  blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.

  Any feed-back would be greatly appreciated.

 42. Hi there, after reading this awesome article i am too glad to share my familiarity here with mates.

 43. Avdotyadoche says:

  6d0310 online aus kanada

  cheap online

  online usual dose

 44. Avdotyadoche says:

  6d0310 forum online lign

  online online online

  online 5mg cost osco

 45. Avdotyadoche says:

  6d0310 cheap online online wales uk

  online online

  online 40 mg pas cher

 46. Avdotyadoche says:

  6d0310 online generique ordonnance

  online

  prezzo di online a farmacia

 47. Avdotyadoche says:

  6d0310 compra online onlineo mexico

  online

  chinese cheap online

 48. This design is incredible! You certainly know how to keep a reader entertained.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 49. Nailyadoche says:

  397910 online history of discovery

  cheap online online

  alternatives sale online

 50. Nailyadoche says:

  397910 online tablets usa

  cheap online

  no xplode online

 51. Rolanadoche says:

  2f3710 online efectos jovene

  cheap online

  real soft online to online

 52. Rolanadoche says:

  2f3710 online on line italia

  online sale

  online jus de pamplemousse

 53. Rolanadoche says:

  2f3710 can online online asda

  online coupon

  online en las mujeres

 54. Garikdoche says:

  e65610 free online sample packs uk

 55. Ernstdoche says:

  301310 online price ireland

 56. Nazardoche says:

  bd6110 foros online onlineo

 57. Ewadoche says:

  fbe710 cipla online 5 mg best site

 58. Arijdoche says:

  3d6310 libre gnrique de online

  online online

  online tablets other

 59. Naumdoche says:

  c2ff10 online pack trial

  online online

  achat online localement

 60. Naumdoche says:

  c2ff10 mg 10 cost online

  online cheap

  only for you online canada

 61. Naumdoche says:

  c2ff10 cheap non prescription online

  online online

  online 20 mg pri

 62. d8c410 safe order online internet

  online online

  3 day delivery of online

 63. d8c410 online day

  online online online

  online alle donn

 64. MiguelFliSt says:

  мягкая мебель Анапа – купить офисное кресло, недорогая мебель

 65. d8c410 ordre en ligne de online

  online online online

  online malaysia price

 66. Rannevdoche says:

  8a1b10 online svizzera prezzo

 67. Rannevdoche says:

  8a1b10 kwikmed coupon online

 68. Rannevdoche says:

  8a1b10 online online get online free

 69. Rannevdoche says:

  8a1b10 billige online online apotheke

 70. Rannevdoche says:

  8a1b10 tomar online mujeres

 71. Rannevdoche says:

  8a1b10 men health online

 72. ff5110 online haltbarkeit

  online

  potenzmittel online gnstig

 73. ff5110 wow look it online mexico

  online online

  online ohne mastercard

 74. P2000 says:

  I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re amazing! Thanks!

 75. da3d10 where can i get online online

  online online

  online 20 efficac

 76. da3d10 online online online brand

  online online

  online online what is it

 77. da3d10 brand online us online

  cheap online

  online once day pill

 78. Vadimdoche says:

  943310 online 5mg medicament

  20mg online online

  two online 5mg within 6 hours

 79. Vadimdoche says:

  943310 rui liquid online

  prezzo online con ricetta

  online antibiotika

 80. Norddoche says:

  d5f310 acheter online lyon

  online otc goong ever online

  online online online online

 81. Appreciating the hard work you put into your blog and detailed information you present. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 82. Zorinadoche says:

  f36c10 follow link online online pills

  cheapest online sale in usa

  kann man usa online kaufen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *