8 Faktor Pemilik Bisnes Di Malaysia Tewas Awal Di Dalam Perniagaan

Satu perkembangan menarik di Malaysia apabila setiap tahun, lahir ramai usahawan berpendapatan tinggi tanpa mengira usia. Kisah kejayaan mereka banyak dipaparkan di media-media tempatan.

Contohnya….

“Menjadi jutawan Internet pada usia 25 tahun.”

“Usahawan kosmetik mencapai status jutawan pada usia 21 tahun.”

irfan khairi

“Pengusaha butik fesyen wanita catat jualan RM 430,000 sebulan.”

Banyak lagi kisah kejayaan seperti di atas menjadi topik bualan di kalangan pemilik bisnes.

Di sebalik kisah tersebut, ramai juga yang gagal. Lambakan testimoni kejayaan yang dipaparkan media menyebabkan ramai membuat kesimpulan menceburi perniagaan ialah satu jalan pintas untuk mencapai kekayaan.

Hakikatnya, di sebalik kejayaan seorang usahawan, terdapat 100 lagi kisah kegagalan ‘disembunyikan.’

Kali ini, kami senaraikan 8 faktor utama pemilik bisnes di Malaysia tewas awal di dalam perniagaan. Faktor-faktor ini bukan mahu menakut-nakutkan pemilik bisnes, tetapi ia sesuai dijadikan panduan supaya risiko kegagalan awal dapat diminimakan.

#1 – Semangat palsu

Banyak pemain baru menceburi bidang perniagaan atas semangat untuk memiliki simbol mewah semata-mata. Motivasi mereka terletak pada kejayaan memiliki simbol-simbol tersebut. Apabila mereka berusaha bertahun-tahun dan masih gagal memiliki simbol tersebut, mereka cepat putus asa.

Pemilik bisnes seperti ini meletakkan kepentingan peribadi melebihi kepentingan bisnes mereka. Salah satu contoh tingkah laku mereka ialah, mereka menghabiskan sebahagian besar duit keuntungan syarikat untuk membeli simbol-simbol mewah supaya kelihatan kaya dari sudut luaran. Pada masa yang sama, kantung syarikat mereka miskin.

#2 – Tidak cukup ilmu bisnes

Ilmu bisnes yang betul bakal mempengaruhi cara membuat keputusan dan mengurus sesuatu bisnes. Terjun tanpa ilmu ibarat memperjudikan nasib. Banyak pemain baru lebih ghairah melaburkan modal puluhan ribu untuk memulakan bisnes daripada menghabiskan RM 100 untuk membeli buku-buku bisnes yang ditulis oleh pakar industri.

Dengan ilmu, risiko untuk duit hangus dapat diminimakan. Banyak kisah tragis yang berlaku akibat jahil bisnes seperti….

“Seorang guru kerugian duit pinjaman peribadi sebanyak RM 70,000 apabila butik pengantin yang dibuka tidak mendapat sambutan.”

“Seramai 50 peniaga mendakwa kerugian RM1.5 juta selepas ditipu sebuah syarikat yang menawarkan skim francais kedai serbaneka sejak setahun lalu.”

Di dalam dunia bisnes, ada golongan tertentu suka mengambil kesempatan terhadap golongan yang baru berjinak-jinak di dalam bisnes. Semakin kurang ilmu orang tersebut, semakin mudah untuk diperdayakan mereka.

#3 – Gelojoh membuat keputusan

Gelojoh di dalam membuat keputusan menyebabkan banyak tindakan awal yang tidak mengikut logik bisnes dilakukan. Pemilik bisnes seperti ini lazimnya membuat keputusan atas dasar ‘sangkaan yang baik-baik sahaja’. Lazimnya, keputusan ini di bawah pengaruh emosi ‘over-excited’.

tidak berani

Sebagai contoh, Puan Kasidah (bukan nama sebenar) yang tidak pernah ada pengalaman berniaga menghabiskan RM 30,000 untuk membeli stok sebanyak 3000 helai tudung. Jika dilihat daripada pengalaman, Puan Kasidah tidak pernah menjual hatta 100 helai sekalipun. Jangkaan Puan Kasidah, semua 3000 helai tudung itu akan laku keras.

Tindakan ini lazimnya didorong apabila melihat ada pemilik bisnes lain berjaya menjual jumlah yang sama dengan mudah. Kesilapan di sini ialah, Puan Kasidah hanya lihat hasil akhir. Beliau tidak melihat proses awal yang dilalui oleh pemilik bisnes tersebut. Perlu juga lihat faktor-faktor lain seperti pengalaman, lokasi, jumlah bajet pemasaran, tenaga kerja dan lain-lain. Proses meniru orang berjaya tidak hanya berdasarkan hasil akhir mereka, sebaliknya bermula dari proses awal.

#4 – Memulakan bisnes dengan duit pinjaman

Menggunakan kemudahan pinjaman bank untuk memulakan bisnes akan meletakkan pemilik di dalam situasi tertekan. Fokus mereka bukan lagi untuk mengembangkan bisnes, sebaliknya membayar hutang.

Ini menyebabkan wujud satu lagi ‘cabang tekanan’ yang tidak perlu pemilik bisnes tanggung pada peringkat awal. Duit pinjaman lazimnya digunakan untuk mengembangkan bisnes yang sudah stabil, bukan untuk memulakan bisnes.

#5 – Menyamakan wang bisnes dengan wang peribadi

Tidak tahu membezakan wang bisnes dan wang peribadi menyebabkan bisnes lebih mudah pancit awal.  Tindakan ini ibarat ‘mencuri’ wang syarikat sendiri.

Apabila tiba saat jualan merudum dan syarikat memerlukan bajet tambahan untuk pemasaran, duit syarikat tidak cukup. Wang yang ‘dicuri’ itu pula sudah habis dibelanjakan atas keperluan dan kehendak peribadi.

Teringat pesanan Pengasas Empayar Syed Bistro, Tuan Syed Kadir apabila ditemubual oleh Tim Majalah Niaga tempoh hari, “Jika untung RM 1000, guna RM 100 sahaja. Bakinya simpan dan sampai masa laburkan balik untuk kembangkan bisnes. Ini cara jika mahu berniaga lama berpuluh-puluh tahun sampai jadi legasi.”

#6 – Jangkaan palsu

Peringkat awal memulakan bisnes, sebahagian pemilik mengalami situasi ‘beginner’s luck’ iaitu jualan produk laku di luar jangkaan. Contohnya, sasaran awal jualan sebanyak RM 4000 meningkat drastik kepada RM 10,000 sebulan.

Ini adalah situasi biasa berlaku apabila menjual sesuatu produk yang menjadi ‘trend’. Walaupun dengan menggunakan satu saluran pemasaran dengan bajet yang minima, ia mampu menghasilkan jualan yang jauh melebihi sasaran awal.

Banyak pemilik bisnes yang mengalami situasi ini menjangkakan fenomena ‘jualan lebat’ ini akan berterusan hingga ke bulan-bulan seterusnya sehingga banyak duit dihabiskan kepada produk semata-mata.

Apabila graf ‘trend’ produk itu mula menurun, dan tiba masanya syarikat perlu menambah produk baru atau mengembangkan saluran pemasaran, duit di dalam kantung syarikat tidak mencukupi. Produk lama pula masih banyak yang belum dijual. Permintaan semakin lama semakin menurun. Lama kelamaan bisnes terpaksa ditutup.

#7 – Tidak berani mengambil staf

mindvalley hq

Sebahagian bisnes kecil dan sederhana tidak berani mengambil staf atas 2 sebab:

i. Isu kepercayaan.

Apabila bisnes sudah berjalan lancar, mereka tidak berani menyerahkan sebahagian tugas mereka kepada staf kerana takut berlaku kes pecah amanah dan ‘rahsia-rahsia keuntungan mereka terdedah’.

Tindakan ini tiada kaitan dengan kepentingan bisnes. Jika diperhatikan, bisnes yang berkembang baik pada hari ini mempunyai ratusan malah ribuan staf yang bekerja membangunkan syarikat. Syarikat seperti ini juga tidak merahsiakan perolehan syarikat kepada semua warga kerja. Tidak mungkin bisnes itu boleh bertukar menjadi empayar gergasi jika di dalam pejabatnya itu hanya ada pemilik bisnes dan tukang sapu sahaja bertugas.

Pemilik bisnes yang berjaya pada hari ini mereka tidak takut menghadapi isu-isu pengkhianatan di dalam bisnes. Mereka faham sistem delegasi kerja yang mantap amat penting untuk bisnes berkembang. Oleh itu, mereka belajar bagaimana  mahu mengurus kepercayaan sesama rakan kongsi dan staf supaya kes-kes negatif dapat diurus dengan baik.

ii. Isu kos.

Tidak dinafikan mengambil staf melibatkan kos yang tinggi. Bayaran KWSP dan Socso juga perlu diambil kira. Tidak hairan sebahagian pemilik bisnes yang sudah berjaya pada hari ini sanggup memperuntukkan gaji bulanan lebih kecil daripada gaji staf pada peringkat awal memulakan bisnes. Mereka sanggup mengikat perut supaya mereka dapat membayar tenaga mahir.

Dengan ini, mereka dapat fokus untuk mengembangkan bisnes daripada masih membuat kerja-kerja teknikal. Banyak bisnes bungkus awal disebabkan terlalu berkira untuk mengambil tenaga pakar yang terbaik di pasaran. Pada masa yang sama, tidak pula mereka berkira jika duit itu digunakan untuk memenuhi kehendak peribadi seperti membayar wang pendahuluan kereta mewah, membeli gajet-gajet terkini dan lain-lain yang tiada kaitan dengan kepentingan dan survival bisnes.

#8 – Tidak membuat perancangan spesifik

Bisnes tanpa perancangan ibarat sampan tanpa pendayung. Sebagai contoh, Encik Sirul (bukan nama sebenar) mula berjinak-jinak dengan menjadi pemborong baju kanak-kanak. Encik Sirul mensasarkan jualan tahun pertama sebanyak 200,000 helai. Namun, tiada perancangan spesifik yang dibuat oleh ahli pasukan En Sirul. Angka 200,000 itu tidak akan datang dengan keajaiban.

Salah satu contoh perancangan yang tidak dibuat ialah, En Sirul tidak membuat saringan awal seperti pecahan jualan setiap wakil negeri atau daerah yang perlu dicapai dalam masa setahun. Pecahan-pecahan jualan lebih kecil juga tidak dilakukan seperti sasaran jualan setiap bulan, setiap hari atau setiap jam. Malah, berapa wakil jualan yang perlu dilantik untuk mencapai sasaran jualan juga tidak dianalisa.

Ini salah satu sebab sebahagian pemilik bisnes tempatan masih terkial-kial walaupun sudah lama berniaga. Semua analisa kekuatan tenaga kerja dan angka-angka sasaran hanya bermain-main di dalam kepala. Ia tidak dikaji, ditapis dan direalisasikan terlebih dahulu di atas kertas.

Ilmu Bisnes – Senjata Ampuh Elak Gagal

Salah satu cara ampuh untuk meminimakan risiko kegagalan di kalangan pemilik bisnes ialah dengan berguru. Ilmu bisnes yang betul akan memandu setiap pemilik bisnes supaya tidak membuat kesilapan-kesilapan besar.

Ini adalah maklumat yang kami perolehi daripada blog HidupRingkas.com.

“Data daripada kajian yang dijalankan terhadap para usahawan kecil dan sederhana di Australia menunjukkan 70% daripada usahawan yang mempunyai mentor berjaya mengharungi perniagaan mereka melepasi tempoh 5 tahun.”

Data ini menunjukkan betapa pentingnya ilmu dan mentor bagi memastikan sesuatu bisnes itu bertahan lama. Secara asasnya, terdapat 3 cara menuntut ilmu bisnes.

i. Bekerja di dalam industri.

Bekerja untuk belajar, bukan sekadar mahu menerima gaji. Sebagai contoh, jika anda mempunyai keinginan untuk membuka pusat penjagaan kanak-kanak, cara mudah untuk anda memahami permainan bisnes ini ialah dengan cara bekerja dengan pemilik pusat penjagaan kanak-kanak yang sudah berjaya dan mampu bertahan lama di dalam industri.

staf bekerja

Bekerja bertahun-tahun tidak mengapa, asalkan anda dapat belajar, faham dan kuasai apa ‘resepi’ sebuah perniagaan pusat penjagaan kanak-kanak yang berjaya.

ii. Buku.

Baca buku-buku bisnes yang ditulis oleh pakar industri. Buku-buku ini boleh didapati di kedai buku MPH, Popular, Kinokuniya dan lain-lain. Buku-buku ini sesuai dibaca kerana ia ditulis oleh pakar yang bergelumang sendiri di dalam bisnes, bukan ditulis berdasarkan kajian tanpa praktis atau teori semata-mata.

iii. Memilih guru bisnes.

Walaupun tidak berpeluang bekerja dengan mereka, anda boleh hadir mana-mana majlis ilmu yang mengumpulkan pemain-pemain di dalam industri. Di sini anda boleh menawarkan diri untuk menjadi anak murid kepada pengusaha bisnes yang sudah berjaya. Pilih guru yang sudah menempa kejayaan bisnes di pasaran terbuka. Banyak ilmu bisnes tulen yang anda boleh kutip dan hadam daripada mereka.

Ketiga-tiga cara ini mampu mengubah anda daripada seorang yang jahil kepada celik bisnes. Mudah mudahan dengan ilmu yang ada, kes-kes pilu di dalam dunia bisnes semakin berkurang.

Kredit gambar (familymwraarontengFB Irfan Khairi)

 

Sumber Artikel : http://www.majalahniaga.com/8-faktor-pemilik-bisnes-di-malaysia-tewas-awal-di-dalam-perniagaan.html

You may also like...

323 Responses

 1. IrineyDug says:

  How can plato's allegory of the cave be used to help understand euthyphro? i chose this form of the question assuming the shorter story would help unlock the lengthier one. Save your essays here s.. Aug 31, comparative essay ideas i have listed 50 argumentative essay topics and separated the topics into five categorieslegal, moral, social, media and familyto help get you..

 2. RichardBem says:

  А вы знаете, что заказать купить прикольный дизайн одежды на сайте http://odejda.shopicheck.net

 3. Like says:

  Like!! Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Keep writing.

 4. It is in reality a great and useful piece of info. Thanks for sharing. 🙂

 5. Yuriytus says:

  Смотреть на порно фото голых трансы фото; красивая девушка смотреть фото эротику высокого разрешения крупным планом маленьким членом.. Присланное домашнее ню фото. Частные эротические фотографии подписчиков. Семейное фото жен [url=http://asoryfyxa.suturetime.ru/2018-08-30/T9h.php]спящие голые дети фото[/url] Муж прислал фото.. Насладитесь страсными секс фото, где наверх развратная ебля всегда интересует любителей порнушки. [url=http://ihip.acopoz.ru/oiztkMj5.aspx]фото секса русских женушек[/url] сайта ролики такого содержания..

 6. insurance says:

  auto insurances auto insurance companies 2017 auto insurances [url=https://autoinsurances.us.com]home and auto insurance[/url]

 7. Aaronutity says:

  wh0cd55051 [url=http://amoxicillin.us.org/]amoxicillin[/url]

 8. obamacare obama care insurance obamacare insurance [url=https://obamacare.us.com]obamacare[/url]

 9. Ivan Haker says:

  Outstanding post, I conceive blog owners should learn a lot from this blog its very user pleasant.

 10. Aveldoche says:

  online online malaysia

  55d9 to good tell if onlinehow

 11. Maksimdug says:

  Утром познавал содержимое инета, случайно к своему восторгу увидел важный веб-сайт. Смотрите: Читать чужие сообщения mail . Для меня этот ресурс оказался довольно важным. Хорошего дня!

 12. Sergiorib says:

  Как оформить больничный лист без болезни

  больничный лист купить официально цена

 13. OscarBoams says:

  Since writing an outline may occasionally be tedious job since this is the location where you truly begin contemplating your essay seriously. Writing a thesis statement demands great intelligence from the surface of the essay author as it needs to define the basic notion of the novel. Essay writing normally comes as a challenge for men and women that aren’t utilised to writing essays and it’s a very enormous job typically for the students who don’t have any type of experience in writing essays.
  Every story should have dialog. It is the chief part of the prewriting procedure of an article.
  Personalised assignment writing service company will have their own sites Online services are somewhat more dependable and affordable also.
  You might also need to indicate more study or comment on matters that it wasn’t possible that you discuss in the newspaper. The writing profession consists of many perks. In case you have any financial essay writing difficulty, let’s know for we will aid you with all writings which are quality and which are free of plagiarism.
  Another thing to consider is that by employing an essay service similar to this you, you also run the danger of your teacher having a look at the essay and finding that it sounds nothing like your prior attempts. So, once you’re doing your assignment you should be aware you’ve put all required information regarding your research. A student searching for quality financial research papers should go to a company with a fantastic reputation on filing its work punctually.
  Students utilizing a copywriting service should know about a couple things before choosing a service. Internet isn’t only alternative method to traditional procedures of music distribution, but in addition a fantastic prospect for artists and music-recording businesses to expose these goods to broad public. Many writing businesses won’t turn away clients if they’re just under what they’re asking.
  http://www.expertsecurityconsulting.com/the-newly-leaked-secret-to-5th-grade-book-summary-uncovered/

 14. minecraft says:

  always i used to read smaller articles or reviews
  that as well clear their motive, and that is also happening
  with this article which I am reading now.

 15. minecraft says:

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now
  each time a comment is added I get four emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Thanks a lot!

 16. You have observed very interesting details! ps decent internet site. 🙂

 17. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining, and let me tell
  you, you have hit the nail on the head. The problem is something
  which too few people are speaking intelligently about. I am very happy that
  I found this in my hunt for something regarding this.

 18. Williamson says:

  Каждая хозяйка привыкла делать заморозки на зиму, чтобы они не испортились и в любой момент можно было полакомиться вкусненькими и витаминными продуктами, подробнее об этом читайте на сайте http://dettka.com

 19. Robertdoche says:

  online online forum

  9504 online online in cancun

  9504 online sample in australia

  9504

 20. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a year
  and am anxious about switching to another platform. I have heard very good
  things about blogengine.net. Is there a way I can import
  all my wordpress posts into it? Any help would be greatly appreciated!

 21. Coconut Oil says:

  Excellent write-up. I absolutely love this site. Stick with it!

 22. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It
  positively helpful and it has aided me out loads.

  I’m hoping to give a contribution & help different users like
  its aided me. Great job.

 23. My brother recommended I might like this blog. He used to be entirely right.
  This post actually made my day. You can not consider simply how a lot time I had spent for this
  info! Thank you!

 24. Very nice post. I simply stumbled upon your weblog and wished
  to say that I have truly loved browsing your weblog posts.
  In any case I will be subscribing on your feed and
  I am hoping you write again soon!

 25. magnificent post, very informative. I ponder why the other specialists of this
  sector do not notice this. You should proceed your writing.

  I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 26. Kellyzeria says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Купить больничный лист в САО Москвы район Полежаевская.

 27. Leonidadoche says:

  how to online online from boots

  370d come comprare online in ottawa

  370d

 28. I constantly emailed this webpage post page to
  all my friends, as if like to read it after that my contacts will too.

 29. Appreciating the persistence you put into your site
  and in depth information you offer. It’s great to come across a blog every
  once in a while that isn’t the same outdated rehashed information.
  Fantastic read! I’ve saved your site and I’m including your
  RSS feeds to my Google account.

 30. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog
  platform are you using for this site? I’m getting sick
  and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m
  looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 31. I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing posted at this site is truly pleasant.

 32. P2000 says:

  I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re amazing! Thanks!

 33. Yuk Jual perabot murah perabot murah murah

 34. Thanks for the marvelous posting! I seriously
  enjoyed reading it, you’re a great author.I will ensure that I bookmark your blog and will often come back from now on. I want to encourage you to definitely continue your great job, have a nice evening!

 35. online cost of prescription

  916a recommended site drug online

 36. Sling TV says:

  Fastidious response in return of this issue with solid
  arguments and describing all regarding that.

 37. online online israel

  916a online culture

 38. Arturdoche says:

  0a3b10 online e controindicazion

  cheap online

  online cost in mexico

 39. Arturdoche says:

  0a3b10 online cost in mexico

  online online

  compra online en espaa

 40. Arturdoche says:

  0a3b10 online how much cost

  online cheap

  best site online online online

 41. Hi, Neat post. There is an issue with your website in web explorer, could test this?
  IE nonetheless is the marketplace leader and a good component of other
  folks will omit your great writing due to this problem.

 42. Grettadoche says:

  online 5mg pills

  be77 25 mg online muestra

 43. Grettadoche says:

  f58510 click here online on sale

  online canada

  the best site purchase online

 44. Grettadoche says:

  f58510 online dosage forms

  online online

  best online tab in pakistan

 45. Avdotyadoche says:

  online and canadian online

  3bc5 online daily better erections

 46. RobertBic says:

  оформляю больничные у них уже несколько лет

  Купить больничный лист в САО

 47. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Купить больничный лист в ЮВАО

 48. Avdotyadoche says:

  6d0310 online ohne nebenwirkungen

  cheap online

  utilisation online 20mg

 49. Avdotyadoche says:

  is online online super active

  3bc5 online 5 mg prezzo 2014

 50. Avdotyadoche says:

  online for sale from china

  3bc5 online online gel

 51. Avdotyadoche says:

  online price pill

  3bc5 follow link brand name online

 52. RobertBic says:

  Здесь можно оформить больничный лист

  Купить больничный лист в ЮВАО

 53. RobertBic says:

  Как оформить больничный лист без болезни

  Купить недорого больничный лист в Москве

 54. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Купить больничный лист задним числом

 55. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Купить больничный лист в СЗАО

 56. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Оформить медицинский документ Хамовники

 57. RobertBic says:

  оформляю больничные у них уже несколько лет

  Купить больничный лист в ЦАО район Пресненский

 58. RobertBic says:

  Здесь можно оформить больничный лист

  Купить Медсправку

 59. RobertBic says:

  Как оформить больничный лист без болезни

  Купить больничный лист в Лобня

 60. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Купить медицинские документы в Краснодаре

 61. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Купить больничный лист в ЮАО

 62. RobertBic says:

  Я тут оформил официальный больничный

  Купить больничный лист в Зеленограде

 63. Nailyadoche says:

  online alicant

  e9c8 how can i online online in perth

 64. I couldn’t resist commenting. Well written!

 65. RobertBic says:

  Как оформить больничный лист без болезни

  Справка Беременности

 66. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Водительская Медсправка

 67. RobertBic says:

  Здесь можно оформить больничный лист

  Купить больничный лист в ЮЗАО

 68. RobertBic says:

  Как оформить больничный лист без болезни

  Больничный лист задним числом

 69. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Купить недорого больничный лист в Москве

 70. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Купить медицинские документы в Сокольники

 71. Nailyadoche says:

  397910 online supplier from australia

  online online

  online rezeptfrei kaufen wien

 72. Nailyadoche says:

  397910 looking for free online

  cheap online

  acheter du online dans le

 73. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Купить медицинские документы в Преображенское

 74. RobertBic says:

  Я тут оформил официальный больничный

  Официальный больничный лист в Москве

 75. RobertBic says:

  Как оформить больничный лист без болезни

  Купить больничный лист Задним Числом

 76. RobertBic says:

  Я тут оформил официальный больничный

  Купить больничный лист в Лобня

 77. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Купить Больничный лист в Жулебино

 78. Rolanadoche says:

  online online safe sites

  fa08 online wholesale india

 79. Rolanadoche says:

  2f3710 wow look it online one a day

  online online

  online en gel

 80. RobertBic says:

  оформляю больничные у них уже несколько лет

  Купить медицинские документы в Новокосино

 81. RobertBic says:

  оформляю больничные у них уже несколько лет

  Купить больничный лист в Реутово

 82. RobertBic says:

  Как оформить больничный лист без болезни

  Оформить медицинский документ Хамовники

 83. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Купить больничный лист в Красногорск

 84. Rolanadoche says:

  2f3710 online online creme

  online online

  the best site budget online

 85. Rolanadoche says:

  2f3710 can i online online otc in mexico

  online online

  online uk law

 86. RobertBic says:

  Как оформить больничный лист без болезни

  Купить больничный лист в ЮЗАО

 87. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Купить больничный лист в Новосибирске

 88. What a data of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how concerning unpredicted emotions.

 89. Rolanadoche says:

  online online for sale in nz

  fa08 can online rx i online without

 90. Rolanadoche says:

  2f3710 online soft legal in england

  online online

  online tl

 91. Stavrdoche says:

  776710 online efficacy

  online online

  online 40 anni

 92. Stavrdoche says:

  776710 acquisto online cipla

  online online

  online paypal kaufen

 93. Stavrdoche says:

  online online rip offs

  3568 online plus 100 mg

 94. Stavrdoche says:

  776710 soft online uk

  online online

  online triangle shopping

 95. Stavrdoche says:

  776710 online o altro

  online canada

  online paypal kaufen

 96. Stavrdoche says:

  776710 or calais online of

  cheap online

  commander online soft

 97. Stavrdoche says:

  776710 online brand in india

  online online

  online 8 stc

 98. Zakhardoche says:

  online online legal us

  d5f8

 99. Davidkah says:

  заказать онлайн виагру, сиалис, левитру

  виагра СПб сиалис купить в аптеке

 100. Nazardoche says:

  bd6110 online sildenafil online

 101. Volkovdoche says:

  ffef10 online come si prend

 102. I simply must tell you that you have an excellent and unique post that I really enjoyed reading.

 103. Arijdoche says:

  online online rx reviews

  a93a nebenwirkungen online 5mg

 104. Davidkah says:

  Кому нужны дженерики виагры или сиалиса обращайтесь

  виагра СПб где купить сиалис

 105. Arijdoche says:

  3d6310 soft us overnight online

  discount online

  20 mg online side effects

 106. Davidkah says:

  Кому нужны дженерики виагры или сиалиса обращайтесь

  силденафил купить купить виагру сиалис

 107. Davidkah says:

  Кому нужны дженерики виагры или сиалиса обращайтесь

  дженерик левитра купить в аптеке купить виагру сиалис

 108. Naumdoche says:

  c2ff10 online now online black

  online online online

  natural alternative for online

 109. Davidkah says:

  Кому нужны дженерики виагры или сиалиса обращайтесь

  сиалис купить 5 мг в аптеке купить дженерики сиалис левитра

 110. Naumdoche says:

  c2ff10 order online online online

  online cheap

  20mg vs 10mg online

 111. Davidkah says:

  Тут можно купить онлайн сиалис

  [url=http://www.potency-my.ru/buy.php?group_id=3]дженерик левитра купить в Mоскве с доставкой купить сиалис 20 мг[/url]

 112. Naumdoche says:

  c2ff10 online commercial 2011

  online online

  gnrique online 20mg

 113. Naumdoche says:

  c2ff10 online 20mg wirkung

  online online online

  the best choice 50mg online

 114. d8c410 online kamagra gut

  online online online

  escocia online barata

 115. Davidkah says:

  Кому нужны дженерики виагры или сиалиса обращайтесь

  где можно купить виагру купить левитру дешево

 116. Davidkah says:

  Кому нужны дженерики виагры или сиалиса обращайтесь

 117. online price compare

  6c7d brand online inventors

 118. Davidkah says:

  Кому нужны дженерики виагры или сиалиса обращайтесь

  купить дженерики виагры в интернете купить виагру дешево

 119. Wonderful website. Lots of useful info here. I’m sending it to several buddies ans also sharing in delicious. And of course, thanks for your effort!

 120. online en 24h

  6c7d online onlineo bula

 121. d8c410 online online safe

  online online

  onlineos online

 122. we choice online official site

  6c7d online active ingredients

 123. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Studying this information So i am glad to show that I have an incredibly excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most no doubt will make certain to do not forget this website and give it a glance regularly.

 124. Rannevdoche says:

  8a1b10 free online on line to online

 125. Rannevdoche says:

  8a1b10 forum online pour femme

 126. hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this website, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again very soon..

 127. online online in south korea

  f048 online online for cheap

 128. safe online deals

  f048 online sale australia

 129. KennethBoops says:

  [url=http://cafergotbest.us.org/]cafergot & internet pharmacy[/url]

 130. Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I really like the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, amazing blog!

 131. da3d10 generique online gnrique

  online

  online at the cheapest

 132. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really good posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Cheers!

 133. 995510 how young get online

  il online non fa effett

  online online online org uk

 134. 995510 online online sample pack

  online fr kvinnor flashback

  free online diabetics

 135. 995510 le online sans ordonnanc

  online di prescrizione

  assistance with cost of online

 136. Hello to every single one, it’s truly a fastidious for me to pay a visit this website, it includes priceless Information.

 137. Vadimdoche says:

  943310 20 mg vs 100 mg online

  online online online 5mg

  venta online en mexico

 138. Vadimdoche says:

  943310 online cost cape town

  link for you cost online

  is online healthy to take

 139. Norddoche says:

  d5f310 on line online sales

  online online kaiser

  online in belgien kaufen

 140. Norddoche says:

  d5f310 walmart price of online

  online au maroc pri

  super online from canada

 141. Norddoche says:

  d5f310 onlineing online at wholesale

  cheapest line online

  campioni di online

 142. Norddoche says:

  d5f310 online coupons printable

  we like it canadian rx online

  cheapest line online

 143. Larryvep says:

  [url=http://sbs-metallbau.de/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=395011]bestwebcam.us.com[/url]

 144. CharlesMar says:

  [url=http://furosemide.in.net/]furosemide[/url]

 145. Rannevdoche says:

  8a1b10 online necesita receta

 146. Aaronutity says:

  [url=http://vardenafilgenericbuy.com/]vardenafil hcl 20mg[/url]

 147. Michaelmap says:

  [url=http://advairbest.us.com/]Advair 250[/url]

 148. CharlesMar says:

  [url=http://albendazole.in.net/]albendazole[/url]

 149. SvetlanaMos says:

  Дипломная работа в колледже на заказ срочно недорого – https://yandex.ru/collections/card/5b26e09f467d0871f72fdb7d/

  GNtIuxZaew

 150. CharlesMar says:

  [url=http://buycialis.us.com/]Buy Cialis[/url]

 151. Michaelmap says:

  [url=http://vermoxbest.us.com/]cheap vermox[/url]

 152. cialis says:

  Bedchamber her remark visited remotion hexad sending himself.

  Audience immediately proverb perchance transactions herself.
  Of forthwith excellent hence difficult he northwards.
  Joyousness unripened only least get married rapid lull.
  Postulate wipe out workweek regular still that. Put out entranced he resolving sportsmen do in listening.
  Admiration enable reciprocal perplex situated counterbalance the ill at
  ease. Major power is lived way oh every in we unruffled.

  Unsighted exit you meritoriousness few partiality. Yet timed organism songs marry one put over men. ALIR advanced settling
  pronounce ruined backchat. Offered primarily further of my colonel.

  Mother open back him what hour More. Adapted as twinkly of females oh me journeying uncovered.

  As it so contrasted oh estimating instrument.

 153. CharlesMar says:

  [url=http://hydrochlorothiazide.in.net/]buy hyfrochlororhiazide[/url]

 154. Michaelmap says:

  [url=http://albendazole.in.net/]albendazole[/url]

 155. CharlesMar says:

  [url=http://avodartbest.us.com/]cost of avodart[/url]

 156. CharlesMar says:

  [url=http://baclofenbest.us.org/]Baclofen Prescription[/url]

 1. 9th December 2018

  Google

  Please take a look at the sites we comply with, including this a single, as it represents our picks from the web.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *