8 Faktor Pemilik Bisnes Di Malaysia Tewas Awal Di Dalam Perniagaan

Satu perkembangan menarik di Malaysia apabila setiap tahun, lahir ramai usahawan berpendapatan tinggi tanpa mengira usia. Kisah kejayaan mereka banyak dipaparkan di media-media tempatan.

Contohnya….

“Menjadi jutawan Internet pada usia 25 tahun.”

“Usahawan kosmetik mencapai status jutawan pada usia 21 tahun.”

irfan khairi

“Pengusaha butik fesyen wanita catat jualan RM 430,000 sebulan.”

Banyak lagi kisah kejayaan seperti di atas menjadi topik bualan di kalangan pemilik bisnes.

Di sebalik kisah tersebut, ramai juga yang gagal. Lambakan testimoni kejayaan yang dipaparkan media menyebabkan ramai membuat kesimpulan menceburi perniagaan ialah satu jalan pintas untuk mencapai kekayaan.

Hakikatnya, di sebalik kejayaan seorang usahawan, terdapat 100 lagi kisah kegagalan ‘disembunyikan.’

Kali ini, kami senaraikan 8 faktor utama pemilik bisnes di Malaysia tewas awal di dalam perniagaan. Faktor-faktor ini bukan mahu menakut-nakutkan pemilik bisnes, tetapi ia sesuai dijadikan panduan supaya risiko kegagalan awal dapat diminimakan.

#1 – Semangat palsu

Banyak pemain baru menceburi bidang perniagaan atas semangat untuk memiliki simbol mewah semata-mata. Motivasi mereka terletak pada kejayaan memiliki simbol-simbol tersebut. Apabila mereka berusaha bertahun-tahun dan masih gagal memiliki simbol tersebut, mereka cepat putus asa.

Pemilik bisnes seperti ini meletakkan kepentingan peribadi melebihi kepentingan bisnes mereka. Salah satu contoh tingkah laku mereka ialah, mereka menghabiskan sebahagian besar duit keuntungan syarikat untuk membeli simbol-simbol mewah supaya kelihatan kaya dari sudut luaran. Pada masa yang sama, kantung syarikat mereka miskin.

#2 – Tidak cukup ilmu bisnes

Ilmu bisnes yang betul bakal mempengaruhi cara membuat keputusan dan mengurus sesuatu bisnes. Terjun tanpa ilmu ibarat memperjudikan nasib. Banyak pemain baru lebih ghairah melaburkan modal puluhan ribu untuk memulakan bisnes daripada menghabiskan RM 100 untuk membeli buku-buku bisnes yang ditulis oleh pakar industri.

Dengan ilmu, risiko untuk duit hangus dapat diminimakan. Banyak kisah tragis yang berlaku akibat jahil bisnes seperti….

“Seorang guru kerugian duit pinjaman peribadi sebanyak RM 70,000 apabila butik pengantin yang dibuka tidak mendapat sambutan.”

“Seramai 50 peniaga mendakwa kerugian RM1.5 juta selepas ditipu sebuah syarikat yang menawarkan skim francais kedai serbaneka sejak setahun lalu.”

Di dalam dunia bisnes, ada golongan tertentu suka mengambil kesempatan terhadap golongan yang baru berjinak-jinak di dalam bisnes. Semakin kurang ilmu orang tersebut, semakin mudah untuk diperdayakan mereka.

#3 – Gelojoh membuat keputusan

Gelojoh di dalam membuat keputusan menyebabkan banyak tindakan awal yang tidak mengikut logik bisnes dilakukan. Pemilik bisnes seperti ini lazimnya membuat keputusan atas dasar ‘sangkaan yang baik-baik sahaja’. Lazimnya, keputusan ini di bawah pengaruh emosi ‘over-excited’.

tidak berani

Sebagai contoh, Puan Kasidah (bukan nama sebenar) yang tidak pernah ada pengalaman berniaga menghabiskan RM 30,000 untuk membeli stok sebanyak 3000 helai tudung. Jika dilihat daripada pengalaman, Puan Kasidah tidak pernah menjual hatta 100 helai sekalipun. Jangkaan Puan Kasidah, semua 3000 helai tudung itu akan laku keras.

Tindakan ini lazimnya didorong apabila melihat ada pemilik bisnes lain berjaya menjual jumlah yang sama dengan mudah. Kesilapan di sini ialah, Puan Kasidah hanya lihat hasil akhir. Beliau tidak melihat proses awal yang dilalui oleh pemilik bisnes tersebut. Perlu juga lihat faktor-faktor lain seperti pengalaman, lokasi, jumlah bajet pemasaran, tenaga kerja dan lain-lain. Proses meniru orang berjaya tidak hanya berdasarkan hasil akhir mereka, sebaliknya bermula dari proses awal.

#4 – Memulakan bisnes dengan duit pinjaman

Menggunakan kemudahan pinjaman bank untuk memulakan bisnes akan meletakkan pemilik di dalam situasi tertekan. Fokus mereka bukan lagi untuk mengembangkan bisnes, sebaliknya membayar hutang.

Ini menyebabkan wujud satu lagi ‘cabang tekanan’ yang tidak perlu pemilik bisnes tanggung pada peringkat awal. Duit pinjaman lazimnya digunakan untuk mengembangkan bisnes yang sudah stabil, bukan untuk memulakan bisnes.

#5 – Menyamakan wang bisnes dengan wang peribadi

Tidak tahu membezakan wang bisnes dan wang peribadi menyebabkan bisnes lebih mudah pancit awal.  Tindakan ini ibarat ‘mencuri’ wang syarikat sendiri.

Apabila tiba saat jualan merudum dan syarikat memerlukan bajet tambahan untuk pemasaran, duit syarikat tidak cukup. Wang yang ‘dicuri’ itu pula sudah habis dibelanjakan atas keperluan dan kehendak peribadi.

Teringat pesanan Pengasas Empayar Syed Bistro, Tuan Syed Kadir apabila ditemubual oleh Tim Majalah Niaga tempoh hari, “Jika untung RM 1000, guna RM 100 sahaja. Bakinya simpan dan sampai masa laburkan balik untuk kembangkan bisnes. Ini cara jika mahu berniaga lama berpuluh-puluh tahun sampai jadi legasi.”

#6 – Jangkaan palsu

Peringkat awal memulakan bisnes, sebahagian pemilik mengalami situasi ‘beginner’s luck’ iaitu jualan produk laku di luar jangkaan. Contohnya, sasaran awal jualan sebanyak RM 4000 meningkat drastik kepada RM 10,000 sebulan.

Ini adalah situasi biasa berlaku apabila menjual sesuatu produk yang menjadi ‘trend’. Walaupun dengan menggunakan satu saluran pemasaran dengan bajet yang minima, ia mampu menghasilkan jualan yang jauh melebihi sasaran awal.

Banyak pemilik bisnes yang mengalami situasi ini menjangkakan fenomena ‘jualan lebat’ ini akan berterusan hingga ke bulan-bulan seterusnya sehingga banyak duit dihabiskan kepada produk semata-mata.

Apabila graf ‘trend’ produk itu mula menurun, dan tiba masanya syarikat perlu menambah produk baru atau mengembangkan saluran pemasaran, duit di dalam kantung syarikat tidak mencukupi. Produk lama pula masih banyak yang belum dijual. Permintaan semakin lama semakin menurun. Lama kelamaan bisnes terpaksa ditutup.

#7 – Tidak berani mengambil staf

mindvalley hq

Sebahagian bisnes kecil dan sederhana tidak berani mengambil staf atas 2 sebab:

i. Isu kepercayaan.

Apabila bisnes sudah berjalan lancar, mereka tidak berani menyerahkan sebahagian tugas mereka kepada staf kerana takut berlaku kes pecah amanah dan ‘rahsia-rahsia keuntungan mereka terdedah’.

Tindakan ini tiada kaitan dengan kepentingan bisnes. Jika diperhatikan, bisnes yang berkembang baik pada hari ini mempunyai ratusan malah ribuan staf yang bekerja membangunkan syarikat. Syarikat seperti ini juga tidak merahsiakan perolehan syarikat kepada semua warga kerja. Tidak mungkin bisnes itu boleh bertukar menjadi empayar gergasi jika di dalam pejabatnya itu hanya ada pemilik bisnes dan tukang sapu sahaja bertugas.

Pemilik bisnes yang berjaya pada hari ini mereka tidak takut menghadapi isu-isu pengkhianatan di dalam bisnes. Mereka faham sistem delegasi kerja yang mantap amat penting untuk bisnes berkembang. Oleh itu, mereka belajar bagaimana  mahu mengurus kepercayaan sesama rakan kongsi dan staf supaya kes-kes negatif dapat diurus dengan baik.

ii. Isu kos.

Tidak dinafikan mengambil staf melibatkan kos yang tinggi. Bayaran KWSP dan Socso juga perlu diambil kira. Tidak hairan sebahagian pemilik bisnes yang sudah berjaya pada hari ini sanggup memperuntukkan gaji bulanan lebih kecil daripada gaji staf pada peringkat awal memulakan bisnes. Mereka sanggup mengikat perut supaya mereka dapat membayar tenaga mahir.

Dengan ini, mereka dapat fokus untuk mengembangkan bisnes daripada masih membuat kerja-kerja teknikal. Banyak bisnes bungkus awal disebabkan terlalu berkira untuk mengambil tenaga pakar yang terbaik di pasaran. Pada masa yang sama, tidak pula mereka berkira jika duit itu digunakan untuk memenuhi kehendak peribadi seperti membayar wang pendahuluan kereta mewah, membeli gajet-gajet terkini dan lain-lain yang tiada kaitan dengan kepentingan dan survival bisnes.

#8 – Tidak membuat perancangan spesifik

Bisnes tanpa perancangan ibarat sampan tanpa pendayung. Sebagai contoh, Encik Sirul (bukan nama sebenar) mula berjinak-jinak dengan menjadi pemborong baju kanak-kanak. Encik Sirul mensasarkan jualan tahun pertama sebanyak 200,000 helai. Namun, tiada perancangan spesifik yang dibuat oleh ahli pasukan En Sirul. Angka 200,000 itu tidak akan datang dengan keajaiban.

Salah satu contoh perancangan yang tidak dibuat ialah, En Sirul tidak membuat saringan awal seperti pecahan jualan setiap wakil negeri atau daerah yang perlu dicapai dalam masa setahun. Pecahan-pecahan jualan lebih kecil juga tidak dilakukan seperti sasaran jualan setiap bulan, setiap hari atau setiap jam. Malah, berapa wakil jualan yang perlu dilantik untuk mencapai sasaran jualan juga tidak dianalisa.

Ini salah satu sebab sebahagian pemilik bisnes tempatan masih terkial-kial walaupun sudah lama berniaga. Semua analisa kekuatan tenaga kerja dan angka-angka sasaran hanya bermain-main di dalam kepala. Ia tidak dikaji, ditapis dan direalisasikan terlebih dahulu di atas kertas.

Ilmu Bisnes – Senjata Ampuh Elak Gagal

Salah satu cara ampuh untuk meminimakan risiko kegagalan di kalangan pemilik bisnes ialah dengan berguru. Ilmu bisnes yang betul akan memandu setiap pemilik bisnes supaya tidak membuat kesilapan-kesilapan besar.

Ini adalah maklumat yang kami perolehi daripada blog HidupRingkas.com.

“Data daripada kajian yang dijalankan terhadap para usahawan kecil dan sederhana di Australia menunjukkan 70% daripada usahawan yang mempunyai mentor berjaya mengharungi perniagaan mereka melepasi tempoh 5 tahun.”

Data ini menunjukkan betapa pentingnya ilmu dan mentor bagi memastikan sesuatu bisnes itu bertahan lama. Secara asasnya, terdapat 3 cara menuntut ilmu bisnes.

i. Bekerja di dalam industri.

Bekerja untuk belajar, bukan sekadar mahu menerima gaji. Sebagai contoh, jika anda mempunyai keinginan untuk membuka pusat penjagaan kanak-kanak, cara mudah untuk anda memahami permainan bisnes ini ialah dengan cara bekerja dengan pemilik pusat penjagaan kanak-kanak yang sudah berjaya dan mampu bertahan lama di dalam industri.

staf bekerja

Bekerja bertahun-tahun tidak mengapa, asalkan anda dapat belajar, faham dan kuasai apa ‘resepi’ sebuah perniagaan pusat penjagaan kanak-kanak yang berjaya.

ii. Buku.

Baca buku-buku bisnes yang ditulis oleh pakar industri. Buku-buku ini boleh didapati di kedai buku MPH, Popular, Kinokuniya dan lain-lain. Buku-buku ini sesuai dibaca kerana ia ditulis oleh pakar yang bergelumang sendiri di dalam bisnes, bukan ditulis berdasarkan kajian tanpa praktis atau teori semata-mata.

iii. Memilih guru bisnes.

Walaupun tidak berpeluang bekerja dengan mereka, anda boleh hadir mana-mana majlis ilmu yang mengumpulkan pemain-pemain di dalam industri. Di sini anda boleh menawarkan diri untuk menjadi anak murid kepada pengusaha bisnes yang sudah berjaya. Pilih guru yang sudah menempa kejayaan bisnes di pasaran terbuka. Banyak ilmu bisnes tulen yang anda boleh kutip dan hadam daripada mereka.

Ketiga-tiga cara ini mampu mengubah anda daripada seorang yang jahil kepada celik bisnes. Mudah mudahan dengan ilmu yang ada, kes-kes pilu di dalam dunia bisnes semakin berkurang.

Kredit gambar (familymwraarontengFB Irfan Khairi)

 

Sumber Artikel : http://www.majalahniaga.com/8-faktor-pemilik-bisnes-di-malaysia-tewas-awal-di-dalam-perniagaan.html

You may also like...

64 Responses

 1. IrineyDug says:

  How can plato's allegory of the cave be used to help understand euthyphro? i chose this form of the question assuming the shorter story would help unlock the lengthier one. Save your essays here s.. Aug 31, comparative essay ideas i have listed 50 argumentative essay topics and separated the topics into five categorieslegal, moral, social, media and familyto help get you..

 2. RichardBem says:

  А вы знаете, что заказать купить прикольный дизайн одежды на сайте http://odejda.shopicheck.net

 3. Like says:

  Like!! Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Keep writing.

 4. It is in reality a great and useful piece of info. Thanks for sharing. 🙂

 5. Yuriytus says:

  Смотреть на порно фото голых трансы фото; красивая девушка смотреть фото эротику высокого разрешения крупным планом маленьким членом.. Присланное домашнее ню фото. Частные эротические фотографии подписчиков. Семейное фото жен [url=http://asoryfyxa.suturetime.ru/2018-08-30/T9h.php]спящие голые дети фото[/url] Муж прислал фото.. Насладитесь страсными секс фото, где наверх развратная ебля всегда интересует любителей порнушки. [url=http://ihip.acopoz.ru/oiztkMj5.aspx]фото секса русских женушек[/url] сайта ролики такого содержания..

 6. insurance says:

  auto insurances auto insurance companies 2017 auto insurances [url=https://autoinsurances.us.com]home and auto insurance[/url]

 7. Aaronutity says:

  wh0cd55051 [url=http://amoxicillin.us.org/]amoxicillin[/url]

 8. obamacare obama care insurance obamacare insurance [url=https://obamacare.us.com]obamacare[/url]

 9. Ivan Haker says:

  Outstanding post, I conceive blog owners should learn a lot from this blog its very user pleasant.

 10. Aveldoche says:

  online online malaysia

  55d9 to good tell if onlinehow

 11. Maksimdug says:

  Утром познавал содержимое инета, случайно к своему восторгу увидел важный веб-сайт. Смотрите: Читать чужие сообщения mail . Для меня этот ресурс оказался довольно важным. Хорошего дня!

 12. Sergiorib says:

  Как оформить больничный лист без болезни

  больничный лист купить официально цена

 13. OscarBoams says:

  Since writing an outline may occasionally be tedious job since this is the location where you truly begin contemplating your essay seriously. Writing a thesis statement demands great intelligence from the surface of the essay author as it needs to define the basic notion of the novel. Essay writing normally comes as a challenge for men and women that aren’t utilised to writing essays and it’s a very enormous job typically for the students who don’t have any type of experience in writing essays.
  Every story should have dialog. It is the chief part of the prewriting procedure of an article.
  Personalised assignment writing service company will have their own sites Online services are somewhat more dependable and affordable also.
  You might also need to indicate more study or comment on matters that it wasn’t possible that you discuss in the newspaper. The writing profession consists of many perks. In case you have any financial essay writing difficulty, let’s know for we will aid you with all writings which are quality and which are free of plagiarism.
  Another thing to consider is that by employing an essay service similar to this you, you also run the danger of your teacher having a look at the essay and finding that it sounds nothing like your prior attempts. So, once you’re doing your assignment you should be aware you’ve put all required information regarding your research. A student searching for quality financial research papers should go to a company with a fantastic reputation on filing its work punctually.
  Students utilizing a copywriting service should know about a couple things before choosing a service. Internet isn’t only alternative method to traditional procedures of music distribution, but in addition a fantastic prospect for artists and music-recording businesses to expose these goods to broad public. Many writing businesses won’t turn away clients if they’re just under what they’re asking.
  http://www.expertsecurityconsulting.com/the-newly-leaked-secret-to-5th-grade-book-summary-uncovered/

 14. minecraft says:

  always i used to read smaller articles or reviews
  that as well clear their motive, and that is also happening
  with this article which I am reading now.

 15. minecraft says:

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now
  each time a comment is added I get four emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Thanks a lot!

 16. You have observed very interesting details! ps decent internet site. 🙂

 17. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining, and let me tell
  you, you have hit the nail on the head. The problem is something
  which too few people are speaking intelligently about. I am very happy that
  I found this in my hunt for something regarding this.

 18. Williamson says:

  Каждая хозяйка привыкла делать заморозки на зиму, чтобы они не испортились и в любой момент можно было полакомиться вкусненькими и витаминными продуктами, подробнее об этом читайте на сайте http://dettka.com

 19. Robertdoche says:

  online online forum

  9504 online online in cancun

  9504 online sample in australia

  9504

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *