Menubuhkan Syarikat Kereta Sewa

Perkara pertama yang menjadi halangan bagi kebanyakan bakal usahawan kereta sewa adalah kesukaran untuk mendapatkan lesen syarikat kereta sewa. Seorang rakan yang mahu memulakan bisnes kereta sewa pernah merungut kepada saya, Saya sudah semak syarat penubuhan syarikat kereta sewa. Syaratnya begitu ketat dan kosnya sangat tinggi.

Untuk makluman anda, bagi menubuhkan sebuah syarikat kereta sewa kita perlu mempunyai sebuah syarikat Sdn Bhd (nama syarikat perlulah bercirikan bisnes kereta sewa seperti ABC Car Rental Sdn Bhd), ada pejabat, mendapat permit dari Kementerian Pelancongan dan mempunyai modal berbayar RM150,000 untuk kawasan pekan kecil dan RM200,000 untuk kawasan Bandar.

Belum berniaga lagi dah kena berhabis ribuan ringgit. Bila dah berniaga pun belum tentu untung lagi, macam-mana nak hidup kalau macam ni katanya seperti merungut. Saya hanya tersenyum mendengar rungutannya. Abu (bukan nama sebenar) Saya ada berita lebih buruk lagi kata saya. Apa dia? Tanya Abu. Untuk pengetahuan kamu, setelah kamu berjaya memiliki lesen syarikat kereta sewa, kamu terpaksa menanggung kos operasi yang tinggi. Kamu perlu membeli kereta dan terpaksa membayar insuran di antara RM3,000 hingga RM10,000 setahun (ikut nilai kereta). Bayangkan sekiranya kamu memiliki 10 buah kereta sewa seperti itu. Silap haribulan, keuntungan sewa kereta habis digunakan untuk membayar insuran sahaja.

Selain itu, setiap 6 bulan kamu terpaksa menghantar kereta tersebut ke pusat pemeriksaan kenderaan untuk memastikan bahawa kenderaan itu selamat untuk disewa. Itu belum masuk duit kopi yang terpaksa kamu bayar untuk mengurangkan karenah birokrasi pihak-pihak yang terlibat.

Tak sangka, bisnes kereta sewa ni tinggi kosnya, tetapi macamana ada sesetengah syarikat kereta sewa boleh hidup? Mesti ada caranya? Bagaimana mereka melakukannnya? Tanya Abu bertubi-tubi kepada saya. Wah bersemangat sungguh rakan saya ni, Ya memang ada caranya, tetapi terpulang kepada sejauh mana keberanian kamu? Jawab saya. Macamana tu? Tanyanya kembali.

Kamu mempunyai pilihan samada menjalankan bisnes kereta sewa berlesen sepenuhnya ataupun secara haram Jawab saya. Bukankah berisiko menjalankan bisnes kereta sewa secara haram? Soal Abu. Mana-mana bisnes memang berisiko, terpulang kepada kamu. Sekiranya kamu menjalankan bisnes kereta sewa berlesen tanpa mempunyai pelanggan istimewa dan kabel tertentu, risiko untuk gulung tikar sangat tinggi. Kamu akan tewas dengan pengusaha kereta sewa haram yang mampu menawarkan harga kereta yang lebih murah.

Sekiranya kamu melakukan bisnes kereta sewa secara haram, kenderaan kamu berisiko untuk di tahan oleh pihak berkuasa. Kamu akan di saman dan mungkin mengalami kerugian, Wah nampaknya kedua-duanya berisiko, lebih baik saya jual goreng pisang di pasar malam sahaja modal kecil, risiko rendah, pulangan tinggi. Terpulang kepada kamu, saya tidak memaksa atau menghalang kamu menceburi bisnes ini.

Mungkin sebab itu, ramai yang tidak berani menceburkan diri dalam bisnes kereta sewa. Pada saya, itu cukup bagus kerana persaingan menjadi kurang. Bagi yang berani mengambil risiko, jika kena gayanya pulangan bisnes ini memang sangat lumayan.

Mengurangkan Risiko Perniagaan

Lawan setiap risiko dalam perniagaan adalah ilmu pengetahuan, semakin banyak yang kita tahu tentang sesuatu perniagaan, maka risikonya dapat dikurangkan. Tidak kira samada bisnes goreng pisang atau kereta sewa, sekiranya kita melakukan tanpa mengetahui selok-belok bisnes berkenaan dengan mendalam, risiko untuk rugi semakin tinggi. Jadi sebelum memulakannya, kita perlu mengetahui selok-belok bisnes ini. Secara umumnya terdapat 4 cara untuk mempelajari selok-belok bisnes ini iaitu;

 1. Mulakan bisnes kereta sewa secara kecil-kecilan dan belajar sendiri,
 2. Minta tunjuk ajar dari pengusaha kereta sewa yang sudah berjaya atau
 3. Bekerja sambil belajar dengan pengusaha kereta sewa yang sudah berjaya atau
 4. Jadi rakan kongsi pengusaha kereta sewa yang sudah berjaya.

Berdasarkan pengalaman, ramai yang memilih cara pertama, iaitu memulakan bisnes kereta sewa secara kecil-kecilan bersendirian. Memandangkan mereka tidak berpengalaman, maka 9/10 daripadanya akan kecundang, hanya 1/10 sahaja yang berjaya. Cara kedua, agak sukar dan mungkin mustahil kerana tidak ramai pengusaha kereta sewa mahu berkongsi ilmu perniagaan mereka dengan anda. Mana tahu, silap haribulan anda menjadi pesaing mereka. Cara ketiga adalah dengan bekerja sambil belajar dengan syarikat kereta sewa yang sudah berjaya. Walau bagaimanapun ramai yang tidak berpeluang untuk bekerja dengan syarikat kereta sewa. Kebiasaannya, ia hanya terbuka kepada ahli keluarga dan pekerja terdekat sahaja. Cara terakhir adalah cara paling bijak, tetapi ramai yang tidak mahu memilihnya (mungkin tidak mahu berkongsi keuntungan). Sebenarnya sekiranya anda memilih cara keempat, anda dapat menjimatkan banyak masa kerana tidak perlu membina sistem perniagaan yang belum tentu berjaya. Sebaliknya anda boleh terus menggunakan sistem perniagaan rakan kongsi anda yang terbukti berkesan memberi keuntungan. Di samping dapat mengelak kerugian yang tidak perlu, anda dapat menggunakan modal yang ada untuk menjana lebih banyak keuntungan.

Jadi apa cadangan kamu Wahi? Tanya Abu. Sekiranya kamu sudah ada pengalaman, maka saya cadangkan kamu pilih cara pertama. Mulakan secara kecil-kecilan, dan besarkan perniagaan secara perlahan-lahan. Seperti yang saya lakukan setelah menimba pengalaman dengan syarikat kereta sewa di Langkawi, kemudian saya memulakan secara kecil-kecilan sehingga sekarang. Sekiranya tidak ada pengalaman, saya cadangkan kamu memilih cara ketiga atau keempat.

Kategori Usahawan Kereta Sewa

Sebelum kamu memilih mana-mana cara, biar saya jelaskan tentang kategori usahawan kereta sewa. Secara umumnya terdapat 4 kategori usahawan kereta sewa yang telah saya temui sepanjang 15 tahun terlibat dalam bisnes ini iaitu;

 1. Tiada Syarikat Usahawan yang berniaga sendiri dan tidak mempunyai lesen
 2. Syarikat kecil Usahawan jenis ini hanya mempunyai lesen pihak berkuasa tempatan tetapi tiada lesen dari kementerian pelancongan.
 3. Syarikat Sdn Bhd Usahawan ini mempunyai lesen kementerian pelancongan tetapi tidak semua kenderaan mereka ada permit.
 4. Syarikat Sdn Bhd (syarikat besar) Terdiri daripada syarikat korporat besar milik kerajaan atau swasta, mempunyai lesen kementerian pelancongan dan semua kenderaan mereka ada permit (juga dipanggil kereta plat putih).

Daripada pemerhatian saya, 9/10 usahawan kereta sewa, terdiri daripada kategori 1 hingga 3. Selebihnya tergolong dalam kategori ke 4. Sekiranya anda menubuhkan syarikat kereta sewa mengikut syarat-syarat dalam kategori 4, anda akan terlibat dalam persaingan perniagaan yang tidak adil. Syarikat no 4 memiliki kelebihan kerana mempunyai pelanggan istimewa yang dapat membayar kadar sewa pada harga yang tinggi. Kebiasaanya, syarikat no 4 mempunyai perniagaan yang kukuh seperti hartanah, perhotelan, perladangan, insuran, telekomunikasi dan sebagainya. Sebahagian besar pelanggan mereka terdiri daripada anak-anak syarikat mereka sendiri.

Berdasarkan pengalaman saya, kebanyakan pelanggan mahukan perkhidmatan kereta sewa yang murah dan servis terbaik. Jadi usahawan yang bijak perlu memikirkan cara yang paling berkesan untuk beroperasi pada kos yang paling minimun. Sekadar memberi cadangan, bagi yang hendak memulakan bisnes kereta sewa, seelok-eloknya buka saja syarikat dalam kategori 2 dan boleh beroperasi dari rumah sahaja (jimat kos). Gunakan internet sepenuhnya untuk mempromosi perkhidmatan anda. Apabila perniagaan anda sudah kukuh, mungkin anda boleh naik taraf kepada syarikat dalam kategori 3. Sementara itu, usahawan dalam kategori 1 agak sukar untuk berkembang kerana pelanggan korporat tidak mahu berurusan dengan mereka.

Haramkah Bisnes Kereta Sewa Haram?

Jadi kamu mencadangkan saya terlibat dalam bisnes kereta sewa secara haram? soal Abu lagi. Tidak juga, terpulang kepada kamu. Saya telah menerangkan kategori-kategori perniagaan ini, dan terpulang kepada kamu untuk memilih kategori mana yang sesuai jawab saya dengan tenang. Bukankah duit kutipan sewa nanti adalah haram, kerana kita berniaga secara haram? Tanya Abu lagi. Saya bukan pakar agama, dan saya tidak berani mengeluarkan fatwa, tetapi saya teringat kata-kata rakan usahawan kereta sewa di Langkawi yang membuat bisnes kereta sewa secara haram. Katanya kamu boleh mengatakan bisnes saya haram, tetapi pada saya, selagi saya tidak menipu orang dan melanggar hukum agama, maka saya mengganggap hasil perniagaan saya adalah halal. Sekiranya saya di saman, saya akan menganggap ianya adalah cukai kepada kerajaan. Abu terdiam mendengar penjelasan saya. Saya berharap dia sudah mendapat gambaran perniagaan dalam kategori manakah yang akan menjadi pilihan hatinya.

Betul tu apa yang tuan Wahi katakan..kalau hendak diikutkan hukum halal haram bisnes kita ni, banyak lagi kes-kes di luar sana yang lebih dahsyat kita dengar. Selagi kita tak menipu orang sudah la..kereta-kereta saya pun bukannya semua ada permit. 30% sahaja ada permit, yang lain semua tiada permit…tak tahan membayar insurannya komen seorang ahli kelab usahawan kereta sewa.

 

Sumber : http://wahiabdrashid.com/287/menubuhkan-syarikat-kereta-sewa

You may also like...

85 Responses

 1. DirectX 12 continues to be a brand-new technology – and in a few ways it is still – however in reality we’ve now been discussing the images API for the better part of half of a ten years. Microsoft first declared the then-next technology images API to much fanfare again at GDC 2014, with the original iteration shipping within House windows 10 a 12 months later. For a variety of reasons DirectX 12 adoption continues to be in its start – software dev cycles are long and Operating-system adoption cycles are much longer still – but with their low-level design API firmly set up, Microsoft’s DirectX clubs already are hard at the job on another generation of images technology.

 2. Useful information. Fortunate me I found your site accidentally, and I’m surprised why this accident didn’t happened in advance! I bookmarked it.

 3. cialis says:

  I realized more interesting things on this weight-loss issue. A single issue is a good nutrition is very vital if dieting. A massive reduction in junk food, sugary foodstuff, fried foods, sugary foods, pork, and white flour products can be necessary. Holding wastes harmful bacteria, and toxic compounds may prevent objectives for shedding fat. While particular drugs temporarily solve the issue, the horrible side effects usually are not worth it, plus they never supply more than a non permanent solution. It can be a known idea that 95% of celebrity diets fail. Thank you for sharing your thinking on this blog site.

 4. cialis says:

  Thanks for expressing your ideas. Something is that students have an option between government student loan and also a private education loan where it’s easier to choose student loan debt consolidation reduction than with the federal student loan.

 5. It’s really a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 6. One thing I would really like to say is before getting more computer system memory, look into the machine directly into which it would be installed. If your machine can be running Windows XP, for instance, the particular memory limit is 3.25GB. Applying over this would purely constitute a waste. Make sure that one’s motherboard can handle the particular upgrade quantity, as well. Interesting blog post.

 7. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful info specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.

 8. cialis says:

  I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 9. buy cialis says:

  Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my readers would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 10. buy cialis says:

  I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.

 11. buy cialis says:

  Very nice post and straight to the point. I don’t know if this is in fact the best place to ask but do you folks have any ideea where to hire some professional writers? Thx 🙂

 12. In my opinion you are not right. Let’s discuss it. Write to me in PM, we will talk.

 13. buy cialis says:

  Yes, the answer almost same, as well as at me.

  cialis

 14. cialis says:

  I consider, that you commit an error. I suggest it to discuss. Write to me in PM, we will communicate.

  cialis

 15. In it something is. I agree with you, thanks for the help in this question. As always all ingenious is simple.

  cialis

 16. Cole Murfin says:

  I really can’t believe how great this site is. Keep up the good work. I’m going to tell all my friends about this place.

 17. Bravo, your phrase simply excellent

 18. cheap cialis says:

  In my opinion it is obvious. I recommend to look for the answer to your question in google.com

 19. I protest against it.

 20. cialis says:

  Absolutely with you it agree. In it something is also thought excellent.

 21. cialis says:

  A few things i have observed in terms of pc memory is that there are technical specs such as SDRAM, DDR and many others, that must match the specifications of the motherboard. If the personal computer’s motherboard is pretty current while there are no computer OS issues, improving the memory literally usually takes under an hour or so. It’s among the easiest computer upgrade processes one can picture. Thanks for expressing your ideas.

 22. buy cialis says:

  Fantastic beat ! I wish to apprentice even as you amend your website, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a applicable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 23. buy cialis says:

  Hello there, You have performed an excellent job. I’ll certainly digg it and in my view suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

 24. I’m not sure why but this blog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 25. eazcpom says:

  Пурпурный чай для похудения.

 26. cazspom says:

  Пурпурный чай для похудения.

 27. I just added a new fresh list of links. I hope all of you had a great weekend. Now it’s time to get back to work and build some links.

 28. Here’s a list of free public proxies. The list is a little smaller than usual. You should still be able to make good use out of it.

 29. I hope your week has started out good. I have a new list for you all. This list has more links than the others. Happy link building!

 30. I have a new fresh list of proxies available. Download the text file and put them to good use in your SEO tools.

 31. I added a new list today. I’m going to try to find new sites in a slightly different way. Read all about it by clicking the link above.

 32. Here’s a new list of free proxies. I hope you all are having a great Monday.

 33. I’ve got a fresh new list of free proxies. I hope you all can put them to good use.

 34. I added a new list today. I changed how I scrape to get more results. Read my post for more details.

 35. Asa Gay Cam says:

  Good point! Interesting info over here. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.| I couldn’t refrain from commenting. I have spent 3 hours trying to find such tips. I will also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this website. Right now with the search done, I’ll visit some online Webcams. Danke!! Greetings from Austria!

 36. milf says:

  Hi, i reawd your blog from time to time and i oown a similar one and i was just curious if
  yoou get a llot of spam responses? If so how do you prevent it, any
  plugin or anythiing you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy sso any assistance is very much
  appreciated.

 37. I just added a brand new list. I hope you all are having a great week. I’m trying new methods to find more links. Check out my site to see the results.

 38. Cool info! Interesting informations over this website. It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.| I could not refrain from commenting. I ‘ve spent some time trying to find such infos. I’ll also share it with some friends interested in it. I’ve just bookmarked this web. Now with the search done, I’ll enjoy some model Cams. Thank you very much!! Greetings from Austria!

 39. I hope you all have a great week. I’ve added a new list. This is the biggest list so far.

 40. Good one! Interesting information over this web. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.| I could not refrain from commenting. I ‘ve spent some hours searching for such tips. I will also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this website. Finished with the search done, I going to enjoy some model Cams. Danke!! Greetings from Catalonia!

 41. Good point! Interesting article over this website. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.| I could not resist commenting. I ‘ve spent 3 hours trying to find such article. I’ll also share it with a couple of friends interested in it. I’ve just bookmarked this website. Finished with the work done, I going to find some online Cams. Thank you!! Greetings from Catalonia!

 42. web sekolah gratis, jasa website sekolah, jasa web stabat, jasa website asahan, jasa website batubara, web sekolah murah, jasa toko online, jasa web murah terbaik, jasa web murah, jasa website medan

 43. boobies says:

  We stumbled over here from a different page and thought I might as well chdck things
  out. I lioke what I see so now i am following you.
  Look forward to finding outt about your web pae repeatedly.

 44. cla says:

  My relatives every time say that I am killing my time here at web, however I know I am ggetting familiarity daily by reading thes fastidious articles.

 45. Cla says:

  magnificent post, very informative. I wonder why the opposite specialists oof this sector do not realize this.
  You should proceed your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’
  base already!

 46. I hope you all are having a great weekend. I have a new list for you. Read the latest update on how I compiled the list. I’m still surprised by the results.

 47. DouglasWix says:

  [url=http://jonick.ru/users/unprognasu1986]bestonlinewebcam[/url]

 48. GregoryBaw says:

  [url=http://banki63.ru/forum/index.php?showuser=2206241]whyblackpeoplemeethere[/url]

 49. AnthonyInawl says:

  [url=http://cliphq.ru/index/8-43567]whyblackpeoplemeethere.com[/url]

 50. DouglasTaumb says:

  [url=http://4webber.hol.es/index.php?subaction=userinfo&user=brokenaned1979]camsites[/url]

 51. JerryWaink says:

  [url=http://67.228.203.175/space-uid-16055173.html]bestonlinewebcam.us.com[/url]

 52. DouglasKiz says:

  [url=http://www.scdfl.cn/home.php?mod=space&uid=211162]girlmeetsbulgari[/url]a

 53. DouglasTaumb says:

  [url=http://gamessega.ru/user/brokenaned1979/]camsites[/url]

 54. Coreymok says:

  [url=http://allgamers.bl.ee/index.php?subaction=userinfo&user=stapelceacur1984]whyblackpeoplemeethere[/url]

 55. AaronZep says:

  [url=http://forum.hertz-audio.com.ua/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2633424]bestonlinewebcam.us.com[/url]

 56. Highly energetic blog, I enjoyed tha bit. Will tere be
  a part 2?

 57. I like it! Interesting article over this web. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.| I couldn’t refrain from commenting. I ‘ve spent some time searching for such informations. I’ll also share it with a couple of friends interested in it. I’ve just bookmarked this web. Now with the task done, I’ll enjoy some Russia model Webcams. Thanks!! Regards from Russia 2018!

 58. Thanks for sharing your thoughts on computer recycling companies.

  Regards

 59. Cool article! Interesting article over this website. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.| I could not resist commenting. I ‘ve spent 2 hours looking for such informations. I will also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this website. Finished with the work done, I will visit some Russia 2018 Cams. Thank you very much!! Regards from Mundial 2018!

 60. I’ve just added a fresh new list. This is by far the biggest list to date. I hope you all are having a great week. Take care and happy link building.

 61. obviously like your web-site but yoou have to test thhe spelling on several of yokur posts.
  A number oof them are rife with spelling problems
  and I iin finding it very bothersome to ttell the reality nevertheless I will
  suurely come back again.

 62. Simple and easy!! Interesting info over this web. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.| I could not resist commenting. I have spent some hours searching for such infos. I’ll also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this web. Done with the work done, I’ll find some World cup Webcams. Thank you very much!! Regards from Russia 2018!

 63. Luke Citrino says:

  Hello there friend! I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!? Again thanks alot for this!

 1. 3rd April 2018

  essay for me http://sertyumnt.com/

  I’ve been surfing online more than 3 hours nowadays, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It is lovely price enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content as you probably did,…

 2. 4th April 2018

  write an essay for me https://issuu.com/cialisprofessional/

  You stated this effectively.

 3. 12th April 2018

  do an essay for me http://dekrtyuijg.com/

  Factor effectively utilized!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *