Kreativiti Dalam Perniagaan

Kreatif dan kritis!! Dua elemen penting yang juga merupakan antara tuntutan utama dalam misi anda untuk memajukan perniagaan. Dalam erti kata lain, anda perlu berfikir dan berusaha dengan lebih keras bagi menjadikan perniagaan anda sesuatu yang lain daripada yang lain demi menarik minat lebih ramai pelanggan. Perniagaan yang mempunyai kreativiti tersendiri kebiasaannya akan lebih cepat dikenali oleh para pengguna tambahan pula sekiranya produk atau servis yang disediakan menepati kehendak pengguna. Akan tetapi, faktor kreativiti tersebut mestilah seiring dengan strategi perniagaan anda agar faktor itu benar-benar dapat memberikan impak kepada perniagaan yang diusahakan. Contoh yang mudah, pada hari ini kita boleh melihat betapa ramai para peniaga di pasar-pasar malam yang menjual air tebu. Mungkin di satu kawasan pasar malam yang sama terdapat dua atau tiga gerai yang menjual air tebu. Maka, persaingan menjadi lebih sengit. Oleh itu, penjual-penjual air tebu tersebut sewajarnya berfikir dengan lebih mendalam tentang cara yang boleh digunakan untuk menarik lebih ramai pelanggan ke gerai masing-masing. Bagaimanakah caranya? Terpulang kepada masing-masing untuk memikirkannya. Banyak aspek-aspek kreativiti yang boleh digunakan dalam perniagaan tanpa mengambil kira jenis perniagaan anda juga sama ada perniagaan anda kecil ataupun besar. Jika kena dengan caranya, kreativiti tersebut mampu menaikkan jenama perusahaan anda!!

Melihat Kelemahan dan Kekurangan Sebagai Satu Peluang Keemasan!!

Setiap perniagaan kebiasaannya mempunyai kelemahan atau kekurangan yang tersendiri. Kekurangan tersebut tidak seharusnya dipandang sebagai satu kelemahan oleh para peniaga. Jadi, bagaimana caranya untuk melihat kelompangan yang ada dalam sesebuah perniagaan sebagai suatu kelebihan? Mudah sahaja bak kata seorang tokoh perniagaan internet yang terkemuka iaitu Irfan Khairi menyatakan bahawa usahawan atau mana-mana para peniaga mestilah sentiasa berfikir di luar kotak pemikiran. Tujuannya adalah untuk memastikan adanya percambahan idea dalam kalangan para peniaga mahupun usahawan-usahawan bagi menguruskan sesebuah perniagaan sekaligus dapat menjadikan perniagaan tersebut lebih menarik. Untuk itu, bagi para peniaga yang benar-benar berfikiran kreatif dan kritis, mereka akan cenderung untuk melihat segala kekurangan atau kelemahan dalam perniagaan sebagai satu peluang keemasan untuk mereka meningkatkan mutu serta kualiti perniagaan.

Contoh yang sangat mudah, pernahkah anda mendengar tentang Kentucky Fried Chicken atau lebih popular sebagai KFC? Agak pelik sekiranya anda mengatakan tidak!! KFC adalah antara restoran makanan segera yang mempunyai elemen-elemen kreativiti dalam kelas tersendiri. Menyedari bahawa hidangan utama mereka adalah ayam goreng, pihak KFC mengambil inisiatif dengan memperkenalkan pelbagai menu dari semasa ke semasa dan setiap menu tersebut mempunyai daya tarikan yang kuat terhadap pembeli. Ini kerana, pihak KFC sendiri mungkin dapat merasakan bahawa masyarakat akan berasa bosan dengan menu yang sama tanpa sebarang perubahan. Bagi mengelakkan kelemahan tersebut berlaku, strategi berkesan telah diatur dengan baik oleh pihak KFC. KFC Tom Yum, ‘Famous Bowl’, ‘KFC Egg Tart’, ‘Toasted Pocketful’, ‘Krushers’, dan banyak lagi menu-menu baru yang telah diperkenalkan oleh KFC. Konsep perniagaannya tidak pernah berubah iaitu menyediakan makanan segera kepada masyarakat awam. Akan tetapi, faktor kreativiti pihak pengurusan KFC Malaysia sememangnya wajar dijadikan contoh oleh para peniaga dan usahawan yang lain dengan mereka sentiasa berfikiran kehadapan untuk menyediakan pelbagai resepi-resepi terkini bagi masyarakat berbilang kaum di negara kita.

Selain itu, sebagai seorang usahawan atau peniaga, keberanian untuk mengambil risiko sangat penting. Tetapi janganlah kita membuta tuli mengambil sesuatu risiko tanpa mengkaji faktor dan kesannya terlebih dahulu. Dalam isu melihat kekurangan sebagai satu peluang keemasan, keberanian memainkan peranan yang sangat besar. Kadang-kadang anda mungkin sudah berjaya menemui kekurangan yang ada dan sudah memikirkan cara untuk mengatasinya, tetapi dengan kemampuan yang ada adakah anda begitu berani untuk melaksanakannya? Pastikan langkah penyelesaian yang ingin anda ambil telah anda kaji dengan sedalam-dalamnya. Hidup dalam dunia perniagaan ibarat untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Ada kesan dan risiko yang menanti. Seandainya anda benar-benar yakin dan berusaha dengan segigih-gigihnya, InsyaALLAH anda akan berjaya.

Pelik Tetapi Menarik

Tidakkah anda teringin untuk mempunyai suatu perusahaan yang pelik tetapi menarik? Biar pelik asal menarik jangan pelik dan memang pelik!! Objektifnya tetap sama, untuk menarik seramai mungkin pelanggan atau pengguna terhadap servis yang anda sediakan. Tidak kiralah perniagaan apa sekalipun, semuanya boleh menjadi lebih menarik sekiranya anda ada cara untuk melakukannya. Untuk mendapatkan sesuatu idea yang pelik tetapi menarik, anda sebagai seorang usahawan perlu mencabar pemikiran anda bagi mengumpulkan idea-idea yang terbaik dan sesuai dengan perniagaan yang anda usahakan. Tidak dinafikan, kadang-kadang apabila kita mencuba sesuatu yang baru boleh jadi kita mendapat kritikan dan boleh jadi juga kita mendapat sokongan. Oleh itu, jika anda benar-benar yakin dengan apa yang anda ingin lakukan, ketepikan segala kritikan dan anggaplah kritikan-kritikan tersebut sebagai satu inspirasi untuk anda terus memajukan perniagaan anda.

Kebiasaannya, pada bulan Ramadhan, begitu ramai para peniaga yang mengambil peluang untuk berniaga di bazar-bazar Ramadhan. Pelbagai aneka juadah dijual dan para peniaga berlumba-lumba sesama sendiri untuk menghabiskan jualan produk makanan dan minuman masing-masing. Persaingan juga menjadi semakin sengit. Disinilah faktor pelik tetapi menarik boleh diguna pakai untuk memikat para pelanggan. Contohnya, gerai yang menjual minuman. Terdapat gerai yang menjual sehingga dua puluh lebih jenis minuman. Air tembikai laici, bandung cincau, epal susu, barli susu, koktail, katira, cendol dan bermacam-macam lagi jenis minuman yang dijual. Sudah tentu, gerai minuman tersebut akan menjadi tumpuan para pembeli kerana keunikannya selain terdapat banyak pilihan minuman. Inilah yang dikatakan pelik tetapi menarik!!

Dalam membincangkan isu pelik tetapi menarik, satu kekuatan yang perlu anda pupuk dalam diri anda adalah tahan kepada segala kritikan. Mungkin idea yang ingin anda laksanakan akan dianggap idea gila oleh sesetengah pihak, tetapi belum cuba belum tahu. Lakukan dan buktikan kepada semua bahawa idea anda itu boleh membuahkan hasil yang mengagumkan. Jangan sesekali jatuh kerana kritikan dan jangan sesekali megah kerana pujian. Dunia perniagaan tidak pernah menjanjikan sebarang kejayaan atau kegagalan berpanjangan, bergantung kepada sejauh mana usaha dan pengorbanan yang anda lakukan. Teruskan usaha anda dan beringatlah bahawa kesemua rezeki itu hanya datang daripada ALLAH SWT.

Sentiasa Berfikir Ke Hadapan

Dalam mana-mana ceramah motivasi atau seminar keusahawanan, sentiasa berfikiran ke hadapan merupakan antara aspek yang sering ditekankan oleh para penceramah. Bukan tidak boleh memandang ke belakang, tetapi jadikanlah segala pengalaman lampau sebagai satu pengajaran dan semangat untuk kita terus maju. Berbagai-bagai risiko yang ada dalam perniagaan. Untung dan rugi juga sudah menjadi mainan bagi para peniaga. Sebagai langkah berjaga-jaga, setiap para usahawan ataupun para peniaga kecil mahupun besar perlulah sentiasa berfikiran kehadapan. Anda perlu untuk memikirkan tentang kesan-kesan yang mungkin akan timbul, risiko yang bakal dihadapi, serta jalan penyelesaian sekiranya berlaku sebarang masalah yang dijangka atau tidak dijangka. Jangan terlalu gopoh untuk berangan-angan dalam perniagaan. Para peniaga atau usahawan yang sentiasa berfikir ke hadapan sememangnya mempunyai banyak idea dan perancangan yang hebat. Inilah antara contoh kreativiti dalam perniagaan. Dengan berbekalkan idea-idea yang hebat, mereka begitu kreatif menjalankan perniagaan sekaligus sentiasa bersiap sedia bagi menghadapi sebarang kemungkinan. Bolehkah anda melakukannya?

Seperkara lagi, usahawan yang berfikiran ke hadapan tidak akan menghadkan fikiran mereka untuk mencari satu sahaja jalan penyelesaian bagi masalah yang dihadapi. Fikirkanlah lebih daripada satu jalan penyelesaian agar anda mempunyai banyak pilihan idea untuk menamatkan segala permasalahan yang membelenggu perniagaan anda. Apabila anda sudah mempunyai beberapa pilihan penyelesaian, pilihlah jalan yang terbaik yang mampu untuk anda lakukan.

Sekiranya anda seorang peniaga kuih-muih di pasar malam dan anda sering mendapati kuih-muih anda tidak dapat dijual habis maka apa yang anda akan lakukan? Sama ada anda membuang lebihan kuih-muih tersebut atau mengurangkan kuantiti jualan untuk masa akan datang atau anda akan mengurangkan harganya atau sebarang cara yang lain? Hakikatnya terpulanglah kepada anda tetapi pastikan keputusan yang diambil boleh mendatangkan faedah serta keuntungan kepada perniagaan yang diusahakan.

Promosi & Pengiklanan Perniagaan Yang Menarik

Strategi utama untuk melariskan perniagaan adalah melalui promosi dan pengiklanan. Pada hari ini, kita dapat lihat betapa banyak papan-papan iklan, banting, poster, kertas-kertas iklan dan bermacam lagi cara yang digunakan oleh para peniaga untuk menghebahkan perniagaan masing-masing. Tidak dinafikan, promosi dan pengiklanan sememangnya salah satu cara berkesan untuk menarik para pelanggan. Akan tetapi, penghasilan iklan yang lebih kreatif serta menarik sudah tentu mampu memberikan impak yang lebih besar berbanding iklan-iklan biasa yang lain. Cumanya, apabila anda telah menghasilkan suatu iklan yang kreatif dan luar biasa, anda juga perlu memastikan kualiti produk atau perkhidmatan yang anda sediakan setara seperti mana yang telah anda iklankan. Jangan sesekali anda cuba untuk menipu dalam pengiklanan kerana boleh membawa kesan buruk serta menggugat keyakinan para pelanggan terhadap perniagaan anda.

Dalam era IT dan globalisasi ini, bermacam kaedah yang boleh digunakan bagi tujuan pengiklanan. ‘Facebook’, ‘Twitter’, ‘Email’, laman sesawang pengiklanan seperti ‘mudah.my’, ‘e-bay’ dan banyak lagi laman pengiklanan di internet yang boleh anda gunakan untuk mempromosikan bisnes yang anda jalankan bukan hanya di dalam negara malah di seantero dunia. Jika anda benar-benar kreatif dalam mengiklankan perniagaan anda, maka tidak mustahil perniagaan anda mampu berkembang maju dalam sekelip mata.

Zaman sekarang juga telah memperlihatkan begitu ramai individu yang gemar menjalankan bisnes hanya melalui internet sahaja. Misalnya, seseorang individu itu mampu untuk menjual pakaian hanya daripada rumah dan segala bentuk pengiklanan dan promosi dilakukan melalui internet. Penghantaran barangan pula dilakukan melalui pos atau kurier. Apa yang menariknya, keuntungan yang diraih mampu mencecah empat angka!! Ini tidak mustahil sekiranya anda bijak mengiklankan perniagaan anda.

Kesimpulannya, kreativiti dalam perniagaan memainkan peranan yang sangat penting terhadap perniagaan itu sendiri. Banyak lagi cara dan kaedah untuk menjadikan sesuatu perniagaan lebih kreatif dan menarik. Setiap aspek dalam perniagaan perlu diberi penekanan bermula daripada aspek promosi sehingga ke jualan agar perniagaan tersebut benar-benar membuahkan keuntungan. Pakar perniagaan internet, Irfan Khairi dalam tip perniagaannya ada menyatakan bahawa seseorang ahli perniagaan yang ingin menjana idea yang kreatif perlulah sentiasa bergembira dan berseronok kerana idea yang hebat seringkali datang apabila kita berada dalam keadaan gembira dan seronok. Semoga semua para usahawan dan para peniaga yang membaca artikel ini dapat mengambil input-input yang berguna dan mengaplikasikannya dalam perniagaan masing-masing. Ingatlah, rezeki itu datang daripada ALLAH SWT dan kita perlu berusaha untuk mendapatkannya.

Sumber : http://www.usahawan.com/strategi-bisnes/kreativiti-dalam-perniagaan.html/

You may also like...

84 Responses

 1. Aaronutity says:

  wh0cd395064 [url=http://tetracycline18.us.org/]buy tetracycline[/url]

 2. JerryWaink says:

  [url=http://mv4you.net/user/stapelceacur1984/]whyblackpeoplemeethere.com[/url]

 3. DouglasKiz says:

  [url=http://krovinka.com/user/adecforha1972/]girlmeetsbulgari[/url]a

 4. RobertItete says:

  [url=http://online-soft.net/user/adecforha1972/]girlmeetsbulgari[/url]a

 5. chwilowki says:

  The 100 heyday loans is joined of the most sought-after way of borrowing money in the superstore 100 period loans set up helped a lot of people already, who are in necessity of money unusually when they are in an emergency.

  chwilówki dla zadłużonych

 6. Hello. excellent job. I did not anticipate this. This is a great story. Thanks!

 7. I’m really impressed along with your writing talents and also with the structure on your blog. Is this a paid topic or did you modify it your self? Either way keep up the excellent high quality writing, it’s rare to see a great weblog like this one nowadays..

 8. whoah this blog is great i really like studying your posts. Stay up the great work! You understand, lots of persons are looking round for this information, you can help them greatly.

 9. Wow! Thank you! I continuously needed to write on my website something like that. Can I implement a part of your post to my website?

 10. Hello, Neat post. There’s a problem with your web site in web explorer, might check this… IE nonetheless is the market leader and a big section of people will leave out your fantastic writing due to this problem.

 11. Thanks , I’ve recently been searching for information approximately this subject for a long time and yours is the best I’ve found out so far. However, what about the bottom line? Are you sure concerning the source?

 12. luxor hotel says:

  I do consider all the ideas you have offered on your post. They are really convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for beginners. May just you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 13. There is noticeably a bundle to learn about this. I assume you made certain nice points in features also.

 14. Film Reviews says:

  Right now it sounds like BlogEngine is the preferred blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 15. Of course, what a fantastic blog and enlightening posts, I will bookmark your blog.Have an awsome day!

 16. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 17. I just could not depart your web site before suggesting that I extremely enjoyed the usual information a person provide in your guests? Is gonna be back regularly to check up on new posts.

 18. I’m not sure exactly why but this blog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 19. Great post. I am facing a couple of these problems.

 20. I must show some thanks to you for bailing me out of this challenge. Right after checking through the world wide web and meeting methods that were not pleasant, I thought my entire life was over. Being alive devoid of the approaches to the problems you’ve sorted out through your guide is a serious case, as well as those which may have in a wrong way damaged my entire career if I had not encountered your web page. Your own understanding and kindness in controlling the whole thing was vital. I don’t know what I would have done if I hadn’t encountered such a step like this. I’m able to at this moment relish my future. Thank you so much for this high quality and sensible guide. I will not hesitate to suggest the sites to anyone who requires assistance about this situation.

 21. I have been surfing on-line more than 3 hours nowadays, yet I by no means discovered any interesting article like yours. It’s pretty value sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made excellent content as you did, the net will probably be much more helpful than ever before. “When there is a lack of honor in government, the morals of the whole people are poisoned.” by Herbert Clark Hoover.

 22. seo malaysia says:

  After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 23. Hello there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job!

 24. It’s actually a great and useful piece of info. I’m satisfied that you simply shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 25. seo malaysia says:

  Very interesting information!Perfect just what I was searching for!

 26. Rattling clean internet site, appreciate it for this post.

 27. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Reading this info So i’m glad to convey that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most undoubtedly will make certain to don’t forget this site and provides it a glance on a relentless basis.

 28. homeowner insurance quotes state farm renters insurance quote liberty mutual homeowners insurance [url=https://homeownersinsurancequotes.us.com]geico homeowners insurance[/url]

 29. Like says:

  Like!! Great article post.Really thank you! Really Cool.

 30. Thanks for ones marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you’re a great author.I will remember to bookmark your blog and will often come back later in life. I want to encourage you to ultimately continue your great job, have a nice day!

 31. burial insurance for seniors sbi life insurance share price insurance for seniors [url=https://insuranceforseniors.us.com]insurance for seniors[/url]

 32. It is in reality a great and useful piece of info. Thanks for sharing. 🙂

 33. auto insurance quote auto insurance quote auto insurance quote [url=https://autoinsurance-quote.us.com]policybazaar car insurance[/url]

 34. obamacare marketplace obama care obamacare health insurance [url=https://obamacare.us.com]obamacare marketplace[/url]

 35. WillieMix says:

  щипцы для кальяна – кальян колба, табак nakhla

 36. Antondoche says:

  mail order online from canada

  3027 small pink online pills

  3027

 37. I believe you have mentioned some very interesting points, regards for the post. 🙂

 38. Robertdoche says:

  onlineindiacom

  9504 discount online cannada

  9504 i use it online online online

  9504

 39. Webdiensten says:

  A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he in reality bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If possible, as you develop into expertise, would you mind updating your blog with more particulars? It’s extremely helpful for me. Large thumb up for this blog publish!

 40. P2000 says:

  Thank you, I have just been looking for info approximately this topic for
  a while and yours is the greatest I’ve found out till now.

  But, what in regards to the bottom line? Are you sure concerning
  the supply?

 41. Leonidadoche says:

  just try online in canada

  370d online tallinn

  370d

 42. Leonidadoche says:

  costo di farmaco di online

  370d online online warning

  370d

 43. Ignatijdoche says:

  online online sample pack

  a541 online aspiri

 44. Alexeylok says:

  Norman Logistics Sp.zo.o.
  Rolands petersons privatbank has released a new forecasts of UAE economy. Analysing the indicators of the last 20 months, we can conclude that since August non-oil economy growth has slowed down. The seasonally adjusted purchasing managers’ index – a composite indicator designed to give an overview of operating conditions in the non-oil private sector economy – dropped to 55 in August, from 55,8 in July].Despite slower growth, optimism among businesses in the UAE’s non-oil private sector accelerated to a record high.
  Rolands petersons privatbank Optimism is encouraged by the reluctance of many companies to launch new products, implement innovative marketing efforts, and opportunities to participate in Expo 2020].
  Rolands petersons privatbank In general, the reduction was wee, and the fact that a large part of the companies has abandoned the reduction of the workforce, which, on the one hand, would help to save, is right, as companies have not lost their effectiveness. Most companies have acted exactly the opposite – they stimulated stagnant economic growth with new products, accordingly obtaining new orders as well, Rolands Petersons, member of the board of Norman Logistics Sp.zo.o.
  Rolands petersons privatbank offers his thoughts on UAE economy.Another point to be emphasized is that non-oil business operators in the UAE have shown that sometimes exactly the opposite action of the usual behaviour can improve the situation. In the area of a??a??pricing policy, most private non-oil companies in the UAE, instead of raising pressure on prices, announced constant prices, furthermore, some companies reported about price reduction, which was related to advertising activities.
  Rolands petersons privatbankThe rate of growth was marked overall and reflected stronger inflows of new business from neighbouring GCC countries, besides new export orders rose once again during August and September.About Norman Logistics Sp.zo.o.:A Norman Logistics Sp.zo.o.
  Rolands petersons privatbankis an international logistics company based in Poland since 2016. This company operates in Europe and also in many other major logistics centres in the world. The core business is a cargo brokerage, mainly marine cargo.
  Rolands petersons privatbank Norman Logistics customers is significant EU companies which his production transport throughout marine cargo. And service providers are medium or large shipping companies. The mission of Norman Logistics is convenient logistics and one-point service for the same price, individual and best quality approach.
  Rolands petersons privatbank

  Author: Rolands Petersons, member of the board of Norman Logistics Sp.zo.o.

 45. vadimlok says:

  Norman Logistics Sp.zo.o. has released new forecasts on Poland becoming the logistics centre of Europe.Rolands petersons minicrediT Newest OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) data are indicating the increase of living standards in Poland, positive tendencies in economy and rapid development of the labour market.Rolands petersons minicrediT
  Experts at OECD has appreciated a change in the Polish labour market – a fall of the unemployment level to the lowest ever, reaching the lowest point in the last twenty years; labour demand is growing; and everything indicates a significant growth of average wages in the near future. Unemployment levels in Poland in 2017 were low – 4,9% and all the forecast are indicating the continuous fall reaching 4,2% in 2018 and 3,8% in 2019. GDP will go on increasing, but a little bit more slowly.Rolands petersons minicrediT Forecasts for 2018 are 4,2%, but in 2019 – 3,7%. It should be mentioned that in 2017 GDP was 4,6%].
  Poland should think more about the agricultural production export area. Today agriculture constitutes 5% of GDP, but the biggest part of agricultural production in Poland is producing for own needs]. Export products for the most part are milk products, meat and potatoes. By developing its infrastructure, Poland would be able to succeed exports.Rolands petersons minicrediT The Baltic Sea provides the opportunity to develop cargo carriage faster than it is done now, according to Rolands Petersons, member of the board of Norman Logistics Sp.zo.o.Rolands petersons minicrediT who offers his thoughts on Poland economy.Rolands petersons minicrediT
  To keep this positive tendency, Poland has to find opportunities to invest in proficiency enhancement, development of infrastructure and innovations. There should be a strategy allowing continuation and even growth of infrastructural investments.Rolands petersons minicrediT
  Author: Rolands Petersons, member of the board of Norman Logistics Sp.zo.o.

 46. Yuk Jual perabot murah perabot murah murah murah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *