Perniagaan, Umum Kepentingan Jenama dalam Perniagaan

Apa yang ada pada jenama?

Kenapa jenama sangat penting dalam perniagaan sehingga sesetengah syarikat di negara maju sanggup melabur sampai jutaan ringgit untuk memperkembangkan jenama produk mereka?

Penjenamaan (branding) di dalam kamus Oxford bermaksud pemberian nama atau imej ke atas barangan atau servis supaya orang tertarik untuk membelinya.

Jenama adalah penambah nilai pada sesuatu produk, syarikat, barangan mahupun pada diri kita sendiri. Ianya ibarat bahan perasa di dalam makanan. Dengan adanya jenama, maka sesuatu produk itu akan menjadi lebih berharga atau mahal. Tidak kiralah sebesar mana pun atau sekecil mana pun syarikat atau produk itu, jenama akan membuatkan ianya bernilai.
Jenama bukan setakat menaikkan nilai sesuatu barangan, malah jenama juga memainkan peranan yang penting untuk menentukan barangan tersebut laku di pasaran. Jenama juga akan membuatkan kita dapat mengiklankan barangan kita dengan percuma tetapi kita kena pastikan bahawa barangan kita itu berkualiti. Sebagai contohnya, kita menjual nasi ayam dan kita namakan produk kita ‘Nasi Ayam Kasturi’. Sekiranya makanan itu sedap maka pengiklanan dari mulut ke mulut akan berlaku. Orang akan berkata kalau nak makan nasi ayam yang sedap, pergilah cari Nasi Ayam Kasturi. Itulah iklan percuma namanya.

Jenama adalah sesuatu perkataan atau simbol yang menghubungkan minda dengan syarikat atau produk. Apabila membangunkan sesuatu jenama, pegawai pemasaran akan menghubungkan apa yang dimahukan oleh pelanggan dengan produk syarikat. Mereka akan mencipta satu persepsi di mana sesuatu produk tersebut mempunyai kualiti yang menjadikannya unik dan istimewa serta menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pelanggan.

Dalam era perniagaan moden, jenama dilihat sebagai satu instrumen yang penting dalam pemasaran sesebuah perniagaan. Jenama adalah satu-satunya cara paling efektif dalam menguasai pasaran sesuatu produk. Ini kerana, jenama akan membantu membentuk identiti syarikat dan produk. Di sebelah Barat, syarikat-syarikat gergasi yang jauh lebih advance dalam perniagaan banyak melabur dalam penjenamaan. Contohnya, Coke telah menaja sukan Olimpik semenjak tahun 1928 dan Adidas telah menaja kejohanan Bola Sepak Piala dunia semenjak beberapa dekad yang lalu. Aktiviti penajaan yang dilakukan ini membolehkan jenama mereka dikenali ramai dan seterusnya membantu membentuk identiti perniagaan di kalangan pengguna serta dunia.

Kepentingan jenama ini tidak terhad kepada skop luas seperti acara sukan antarabangsa sahaja, malah ia mempunyai impak besar dalam hidup seharian. Tak percaya? Contohnya, berapa kerap anda dengar ungkapan ini; “saya ingin membeli ubat gigi” berbanding “saya ingin membeli Colgate” ? Sudah tentu yang ungkapan kedua, bukan? Ini disebabkan jenama Colgate telah menguasai pasaran ubat gigi dengan baik. Malah ada sesetengah pengguna lebih mengutamakan jenama daripada kualiti. Pengguna pada hari ini lebih mementingkan kualiti daripada harga kerana mereka sedar akan pemilihan jenama yang berkualiti selaras dengan peningkatan usaha penyelidikan dan pembangunan (R&D) produk tersebut. R&D penting untuk terus kekal bersaing dan pengguna akan tetap menggunakan produk jenama mereka walaupun wujud banyak pesaing dalam pasaran.

Banyak syarikat kecil lupa kepada jenama dan kualiti barangan. Mereka lebih selesa menggunakan faktor harga dalam mengekalkan kesetiaan pelanggan. Kaedah sebegini tidak akan kekal lama kerana pesaing akan membuat kaedah dan cara yang sama. Kesetiaan pelanggan adalah kesinambungan pelanggan untuk terus kekal dengan produk dan jenama barangan tertentu. Untuk terus kekal terhadap sesuatu jenama, pelanggan akan memilih kualiti, reka bentuk serta produk terkini, selamat dan harga yang kompetitif. Kesetiaan pelanggan akan beralih jika sekiranya jenama yang mereka guna sekarang tidak berkembang dengan kehendak semasa. Biarlah pengguna yang setia menceritakan akan kehebatan jenama yang mereka gunakan kepada rakan-rakan mereka dengan penuh bangga.

Tetapi, pengeluar juga harus patuh kepada jenama yang mereka janjikan kepada pengguna. Contoh terdekat ialah, pengeluar kereta Jepun, Toyota yang menggunakan slogan moving forward. Slogan yang mereka gunakan berjaya membantu memperkembangkan jenama Toyota di seluruh dunia. Malah, jenama Toyota berkait rapat dengan kebolehpercayaan penggunaan terhadap teknologi yang mereka gunakan. Kesungguhan Toyota membangunkan jenama mereka dengan slogan yang dinyatakan sampai kepada kemuncak bila mereka mengeluarkan kereta model Lexus. Produk Lexus ini kemudiannya didapati memberi saingan yang kuat kepada jenama BMW dan Mercedes. Kemampuan jenama Toyota memegang janji untuk maju ke hadapan demi meningkatkan keyakinan pengguna kepada jenama Toyota.

Anak muda pada hari ini yang berkecimpung dalam bidang perniagaan amat mementingkan penjenamaan kerana mereka tahu yang penjenamaan adalah pemasaran teknik yang mempunyai potensi untuk mengangkat perniagaan mereka ke tahap yang baru. Penjenamaan mewujudkan ingatan dalam fikiran orang ramai. Apabila orang ingat jenama tersebut dan membiasakan diri dan orang lain di dalamnya, mereka akan kembali. Pelanggan akan terus melabur dalam perniagaan tersebut. Orang sanggup membayar lebih bagi produk atau perkhidmatan yang mereka suka. Apabila perniagaan anda telah dibezakan melalui penjenamaan, seluruh usaha pemasaran perniagaan anda akan menjadi lebih mudah. Membangunkan jenama tak dinafikan mengambil masa dan usaha, tetapi dalam jangka masa panjang, ia adalah strategi pemasaran percuma buat selama-lamanya.

Seperti memasuki McDonalds, tema yang dimainkan adalah “Keseronokan”, manakala di Hard Rock Cafe, tema keseluruhan adalah “Muzik”. Contoh lain adalah Haagan Dazs; tema keseluruhan adalah “Kemewahan”. Membina jenama yang kuat perlu mempunyai tema. Tema tidak semestinya niche, slogan, atau tajuk. Tema adalah jenama iaitu konsep keseluruhan.

Berbicara tentang jenama, rasanya tidak sah sekiranya syarikat yang satu ini tidak dibincangkan. Syarikat ini kini berdiri gah, jauh meninggalkan syarikat-syarikat gergasi dalam industri yang sama di rantau ini tanpa menggunakan formula luar biasa. Secret recipe syarikat ini ialah penjenamaan. Penjenamaan yang dilakukan dengan cara luar biasa. Ya, syarikat hebat ini dikenali sebagai Air Asia! Pada tahun 2001, syarikat Air Asia hanya bernilai RM1.00, dibebani hutang sebanyak RM40 juta, mempunyai hanya dua kapal terbang terpakai Boeing 737-300, terbang hanya ke satu destinasi, membawa 250, 000 penumpang setahun dan mempunyai hanya 250 pekerja. Namun selepas 9 tahun, Air Asia bernilai hampir RM 4 billion, mencatat keuntungan sebanyak RM549 juta, memiliki lebih 85 pesawat Airbus A320 dan A330, terbang terus melalui lebih 130 laluan perjalanan ke 70 destinasi seluruh dunia, menerbangkan lebih 20 juta orang penumpang setahun dan kini mempunyai lebih dari 8, 000 orang pekerja di Malaysia, Thailand dan Indonesia. Dan apa yang lebih menarik kini ia menjadi saingan syarikat penerbangan bertaraf antarabangsa utama lain yang telah lama beroperasi seperti Malaysia Airlines Sistem (MAS), Singapore Airlines (SIA) dan Cathay Pacific. Sehinggakan Air Asia membeli saham MAS yang berada di ambang muflis. Tetapi apa rahsia kejayaan Air Asia sebenarnya?

Penjenamaan.

Di badan kapal terbang itu sendiri tertera laman web syarikat hebat ini. Air Asia banyak menaja acara sukan tempatan dan antarabangsa. CEO nya, Tony Fernandes sendiri sentiasa mengenakan topi merah iaitu warna rasmi syarikat ke mana sahaja beliau pergi. Mungkin kedengaran seperti biasa tetapi inilah strategi-strategi luar biasa mereka.

Penjenamaan turut menjimatkan kos. Contohnya, dalam kes produk komputer keluaran HP (Hewlet Packard), dua tahun lalu, mencari jalan mengurangkan kos dalam keluaran produk mereka. Sehingga pada satu peringkat, mereka memilih idea asas, iaitu mengubah kotak yang membungkus produk mereka. Kekuatan jenama HP sememangnya tidak dinafikan pelanggan. Maka pelanggan mahu membeli dan menggunakan produk HP bukannya kotak pembungkus produk HP. Maka mereka menukar semua kotak berwarna kepada kotak asas, iaitu kotak berwarna coklat dengan logo HP. Kesan tindakan mereka dua tahun lalu menjimatkan beberapa juta dolar yang disalurkan kepada iklan promosi produk HP yang sungguh berwarna warni. Bijak, bukan?

Syarikat-syarikat besar mempunyai kelebihan yang lebih berbanding dengan perniagaan kecil kerana mereka mempunyai lebih ramai pekerja dan sumber. Namun dalam masa yang sama, faktor ini akan membuatkan pelanggan merasa tidak mempunyai hubungan atau ikatan dengan syarikat ini. Kerana itulah mereka mewujudkan penjenamaan yang kuat supaya pelanggan sentiasa merasa mereka mempunyai hubungan dan ikatan dengan syarikat ini.

Tetapi bagaimana untuk membina jenama untuk perniagaan kecil anda?

Penjenamaan diri kita mempunyai kelebihan tersendiri yang tidak dapat dilakukan oleh syarikat-syarikat besar. Apa yang kita buat dan cakap akan melambangkan perniagaan kita. Apabila pelanggan menghubungi syarikat kita untuk membuat tempahan, atau membuat aduan, mereka berinteraksi secara terus dengan diri kita. Pelanggan suka berhubung dengan manusia dan bukan mesin atau robot atau manusia yang bekerja sebagai mesin. Dengan ini kita berada di tangga yang lebih atas berbanding syarikat besar yang mempunyai jenama atau tagline yang hebat. Pelanggan akan mempunyai satu ikatan perasaan yang positif apabila berhubung dengan kita atau apabila mendengar mengenai kita dari orang lain yang mereka kenali.

Seterusnya apabila kita membuat laman web di internet untuk meluaskan perniagaan kita. Pastikan nilai-nilai manusia terdapat di website tersebut. Ramai orang cuba menunjukkan bahawa syarikat mereka ini besar dan hebat dalam website. Kaedah ini bakal menikam kita semula kerana kita menghilangkan semua penjenamaan peribadi yang kita telah sedia ada dalam perniagaan kecil. Kita tidak lagi menjadi unik dan istimewa dari mata pelanggan.

Mengenai pergerakan perniagaan anda, mulakan blog yang akan menjadikan pembaca mengetahui perjalanan perniagaan anda. Jika ada soalan daripada pelanggan, jawab soalan-soalan mereka. Jika pelanggan ini mendapat jawapan bagi persoalan mereka melalui blog anda, ini akan menjadikan anda seorang pakar di mata mereka. Ini menjadikan jenama diri anda lebih kuat dari hari ke hari. Anda akan mendapat pelanggan baru secara berpanjangan. Logo yang hebat dan tagline yang menarik bukanlah jenama bagi perniagaan kecil. Apa yang kita cakap dan apa yang kita lakukan akan membentuk jenama kita.

Penjenamaan, secara kesimpulannya adalah satu sentimen dan perspektif yang diletakkan oleh masyarakat ke atas perniagaan kita. Tiga unsur utama yang penting dalam satu-satu penjenamaan selepas pemilihan nama adalah dikenali, disukai dan dipercayai. Jika tiga unsur ini ada pada satu-satu jenama, maka jenama ini berada di landasan yang betul untuk berjaya.

Sumber : http://www.usahawan.com/umum/kepentingan-jenama-dalam-perniagaan.html/

You may also like...

383 Responses

 1. baaurigue says:

  consolidation debt loans online student loan calculator [url=https://applygoleader.com/]credit card consolidation[/url]

 2. valarietj4 says:

  Right-minded started supplementary occupation:
  http://janie.forum.telrock.net

 3. Thank you for every other informative site. The place else may I am getting that type of information written in such an ideal method? I’ve a project that I’m simply now running on, and I have been on the look out for such info.

 4. Very efficiently written information. It will be beneficial to everyone who employess it, including yours truly :). Keep doing what you are doing – can’r wait to read more posts.

 5. Great line up. We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing.

 6. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 7. Dow Theory says:

  I have been reading out some of your stories and i can claim pretty good stuff. I will surely bookmark your site.

 8. I gotta favorite this internet site it seems very beneficial very beneficial

 9. Your house is valueble for me. Thanks!…

 10. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 11. I am pleased that I observed this site, precisely the right information that I was searching for! .

 12. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 13. Movie Actors says:

  You are my inspiration , I possess few web logs and sometimes run out from to post .

 14. I really lucky to find this web site on bing, just what I was searching for : D likewise saved to favorites.

 15. Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Thanks for your time!

 16. I used to be very happy to find this net-site.I wished to thanks on your time for this excellent read!! I positively having fun with every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 17. Great – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 18. You have observed very interesting points! ps decent site. “We simply rob ourselves when we make presents to the dead.” by Publilius Syrus.

 19. look here says:

  Hey! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and superb style and design.

 20. Like says:

  Like!! Great article post.Really thank you! Really Cool.

 21. It is in reality a great and useful piece of info. Thanks for sharing. 🙂

 22. seo malaysia says:

  fantastic post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base already!

 23. Some really nice and useful info on this site, also I believe the layout has fantastic features.

 24. Very good site you have here but I was curious if you knew of any forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get comments from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

 25. Hi this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 26. SvetlanaMos says:

  Срочно понадобились деньги? Обращайтесь – оне займ

 27. Britt Yengo says:

  Of course, what a splendid blog and instructive posts, I will bookmark your site.Best Regards!

 28. NikolayToify says:

  Persuasive essay: no uniform in schools no uniforms in school is a bad idea. School uniform persuasive essay holi festival essay in hindi uniforms: agree or not? types, a descriptive essay on a wedding school work, essay re.. Be sure to check out our other free sample ielts essays, too. What factors are related to academic success in high school students? write at least 250 words. High school is a critical time in the life..

 29. Some genuinely good posts on this internet site, appreciate it for contribution.

 30. term life insurance companies term life insurance best life insurance policy [url=https://termlifeinsurance.us.org]affordable whole life insurance quotes[/url]

 31. click here says:

  Valuable info. Fortunate me I found your site unintentionally, and I’m shocked why this coincidence didn’t took place earlier! I bookmarked it.

 32. visit says:

  Keep up the fantastic work, I read few content on this internet site and I conceive that your web blog is real interesting and has sets of superb information.

 33. There’s noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure nice factors in options also.

 34. Great blog here! Also your site a lot up very fast! What web host are you using? Can I am getting your associate hyperlink for your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 35. PROGRESSIVE says:

  Keep functioning ,remarkable job!

 36. naturally like your web site but you have to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll certainly come back again.

 37. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips for beginner blog writers? I’d certainly appreciate it.

 38. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again very soon..

 39. Hello! I’ve been reading your website for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Dallas Tx! Just wanted to tell you keep up the excellent job!

 40. Some really interesting points you have written.Assisted me a lot, just what I was searching for : D.

 41. This really answered my problem, thank you!

 42. What i do not understood is in truth how you’re no longer really a lot more neatly-liked than you might be right now. You are so intelligent. You know therefore considerably on the subject of this subject, made me for my part believe it from so many varied angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated until it is something to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs great. At all times deal with it up!

 43. Black on black in the Charg I’m creepin’ Rub me the right way, you might get a genie B.o.B, black Houdini

 44. My partner and I stumbled over here by a different web address and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking over your web page for a second time.

 45. The root of your writing while sounding agreeable initially, did not sit well with me after some time. Someplace within the paragraphs you managed to make me a believer unfortunately just for a while. I still have got a problem with your leaps in logic and you might do nicely to help fill in all those breaks. In the event that you actually can accomplish that, I could undoubtedly end up being fascinated.

 46. You should participate in a contest for among the finest blogs on the web. I’ll recommend this web site!

 47. You completed certain good points there. I did a search on the subject and found a good number of people will have the same opinion with your blog.

 48. Thank you for every other magnificent article. The place else could anybody get that type of information in such a perfect approach of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

 49. Hey! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 50. I was suggested this blog via my cousin. I am not sure whether or not this put up is written by way of him as nobody else know such designated about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

 51. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this blog with my Facebook group. Chat soon!

 52. Some times its a pain in the ass to read what blog owners wrote but this web site is real user friendly! .

 53. Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

 54. Great line up. We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing.

 55. Howdy! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

 56. Good day I am so excited I found your site, I really found you by accident, while I was searching on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks for a marvelous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic work.

 57. I like this web blog very much so much superb info .

 58. I got what you mean , thankyou for putting up.Woh I am pleased to find this website through google. “If one does not know to which port one is sailing, no wind is favorable.” by Seneca.

 59. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

 60. auto in usa says:

  of course like your website however you need to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the reality on the other hand I’ll certainly come again again.

 61. I was curious if you ever considered changing the page layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

 62. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this information So i am happy to exhibit that I have a very excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot indisputably will make certain to do not put out of your mind this web site and provides it a glance regularly.

 63. You are a very intelligent person!

 64. Hey There. I found your weblog the usage of msn. That is an extremely neatly written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your helpful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 65. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you However I am experiencing difficulty with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss problem? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 66. is cbd legal says:

  I like this post, enjoyed this one appreciate it for posting.

 67. I¦ve recently started a website, the information you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 68. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I will certainly be back.

 69. I dugg some of you post as I cogitated they were handy invaluable

 70. I am really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A couple of my blog readers have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any recommendations to help fix this problem?

 71. Terrific work! This is the type of info that should be shared around the web. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 72. I got what you mean ,saved to favorites, very decent site.

 73. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

 74. casa teak says:

  I like this web site so much, saved to favorites. “I don’t care what is written about me so long as it isn’t true.” by Dorothy Parker.

 75. Hiya very cool blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m satisfied to search out so many useful info right here in the submit, we need work out more strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 76. I really like your writing style, good information, thanks for posting :D. “All words are pegs to hang ideas on.” by Henry Ward Beecher.

 77. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 78. Hello! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Thank you

 79. It’s actually a nice and useful piece of info. I am satisfied that you simply shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 80. I have learn several just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you place to make such a fantastic informative web site.

 81. minecraft says:

  I think the admin of this website is genuinely working hard in favor of his web page,
  as here every stuff is quality based stuff.

 82. sv388online says:

  When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thanks a lot!

 83. minecraft says:

  Hello! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this page to him.

  Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 84. I like the helpful information you provide for your articles. I’ll bookmark your weblog and take a look at again right here regularly. I’m moderately certain I will be told many new stuff proper here! Good luck for the following!

 85. Daftar S128 says:

  Some genuinely interesting details you have written.Helped me a lot, just what I was looking for : D.

 86. minecraft says:

  Article writing is also a excitement, if you know after
  that you can write if not it is complex to write.

 87. sv388online says:

  Hello! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thanks

 88. Situs sv388 says:

  When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 89. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a outstanding job!

 90. minecraft says:

  magnificent issues altogether, you just received a emblem new reader.
  What may you recommend about your submit that you made some days in the past?
  Any sure?

 91. I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for starters. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 92. minecraft says:

  If you wish for to obtain a great deal from this post then you have to apply such methods to your won webpage.

 93. S128 live says:

  F*ckin’ awesome things here. I’m very glad to see your post. Thanks so much and i’m looking forward to touch you. Will you please drop me a mail?

 94. idea patent says:

  excellent post, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don’t realize this. You must proceed your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

 95. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 96. Judi Online says:

  I too believe thus, perfectly pent post! .

 97. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 98. Situs Domino says:

  I truly enjoy looking at on this internet site, it has fantastic articles. “Don’t put too fine a point to your wit for fear it should get blunted.” by Miguel de Cervantes.

 99. Judi Online says:

  Some really great info , Gladiolus I found this. “With silence favor me.” by Horace.

 100. minecraft says:

  Thanks for your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you can be a
  great author.I will always bookmark your blog and will often come back down the road.
  I want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice morning!

 101. As a Newbie, I am always searching online for articles that can benefit me. Thank you

 102. Hi my friend! I want to say that this article is awesome, nice written and include approximately all vital infos. I’d like to see more posts like this.

 103. Perfectly composed articles , thankyou for information. 🙂

 104. I love what you guys tend to be up too. This kind of clever work and reporting! Keep up the great works guys I’ve you guys to our blogroll.

 105. Great tremendous things here. I?¦m very satisfied to see your article. Thanks so much and i’m taking a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 106. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am inspired! Very useful info particularly the final section 🙂 I care for such information much. I used to be seeking this certain info for a long time. Thanks and best of luck.

 107. Howdy very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds also…I’m satisfied to seek out a lot of useful info right here within the publish, we’d like work out more strategies in this regard, thanks for sharing.

 108. good post.Ne’er knew this, thanks for letting me know.

 109. Hello.This article was extremely motivating, particularly since I was browsing for thoughts on this matter last Sunday.

 110. I don’t ordinarily comment but I gotta admit regards for the post on this amazing one : D.

 111. I simply could not leave your web site before suggesting that I
  actually loved the usual information a person provide in your visitors?
  Is gonna be back regularly to inspect new posts

 112. Very interesting info!Perfect just what I was searching for!

 113. There are certainly quite a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to carry up. I supply the ideas above as common inspiration however clearly there are questions like the one you convey up where a very powerful thing might be working in trustworthy good faith. I don?t know if greatest practices have emerged around issues like that, however I am certain that your job is clearly identified as a good game. Both girls and boys feel the impression of only a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

 114. Situs Judi says:

  Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you’re talking about! Bookmarked. Please also visit my web site =). We could have a link exchange contract between us!

 115. I have been browsing on-line more than 3 hours nowadays, yet I never found any interesting article like yours. It is beautiful worth sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content material as you probably did, the net can be much more helpful than ever before.

 116. I enjoy your writing style genuinely loving this internet site.

 117. I’ve learn a few just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you put to make such a excellent informative website.

 118. It’s perfect time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I have learn this publish and if I may I desire to suggest you some fascinating issues or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article. I wish to read more issues about it!

 119. Great site. Lots of useful info here. I’m sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks for your sweat!

 120. Dead pent subject material, Really enjoyed looking through.

 121. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this site with my Facebook group. Talk soon!

 122. Robertdoche says:

  livraison rapide du online

  9504 click here online online china

  9504 online online online in the uk

  9504

 123. That is very interesting, You’re an overly skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to looking for more of your fantastic post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 124. I really like your writing style, superb info, regards for posting :D. “In every affair consider what precedes and what follows, and then undertake it.” by Epictetus.

 125. Very nice article and straight to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you guys have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

 126. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100 sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thanks

 127. Hi, Neat post. There is an issue together with your website in web explorer, would check thisK IE nonetheless is the market leader and a big component to folks will pass over your wonderful writing because of this problem.

 128. click says:

  wonderful publish, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector don’t realize this. You must continue your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

 129. Aw, this was a very nice post. In concept I want to put in writing like this moreover – taking time and actual effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and in no way seem to get one thing done.

 130. web page says:

  After research just a few of the blog posts in your web site now, and I really like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and will likely be checking again soon. Pls try my web page as nicely and let me know what you think.

 131. Yeah bookmaking this wasn’t a bad conclusion great post! .

 132. Magnificent site. Lots of helpful information here. I’m sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks on your effort!

 133. Whoa! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

 134. Pretty! This was a really wonderful post. Thank you for your provided information.

 135. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for inexperienced blog writers? I’d certainly appreciate it.

 136. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every
  day. It’s always useful to read through articles from other authors and use a little something from other websites.

 137. My brother recommended I might like this blog. He used to be entirely right. This submit truly made my day. You can not consider just how a lot time I had spent for this information! Thank you!

 138. Nice post. I learn one thing more difficult on different blogs everyday. It should at all times be stimulating to learn content material from other writers and apply a bit one thing from their store. I’d choose to make use of some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll provide you with a hyperlink in your net blog. Thanks for sharing.

 139. That is very fascinating, You’re an overly skilled blogger.
  I have joined your rss feed and sit up for seeking extra of your
  great post. Also, I have shared your website in my social networks

 140. TarasSet says:

  ТОО “Камал-Ойл” и его глава Абай Камалов рад предоставить вам услуги по аренде, поставке техники и материалов, а также сервисных услуг необходимых в нефтегазовом секторе.

  Квалифицированные специалисты и управленческий персонал Абай Камалова, получивший западное образование гарантируют: услуги предоставляемые нами отвечают высоким требованиям и Европейским стандартам. Директор нашей компании Абай Камалов обучался в Германии – Академии Менеджмента и практиковался на таких заводах, как Liebherr, JCB и т.п., что дает преимущество, Абаю Камалову и его команде, в сфере развитых партнерских отношений по всему миру.
  -Абай Камалов

 141. MP3 Youtube says:

  This actually answered my drawback, thanks!

 142. You completed certain nice points there. I did a search on the subject and found the majority of people will agree with your blog.

 143. I got what you mean , thankyou for putting up.Woh I am glad to find this website through google.

 144. I visited multiple web sites but the audio feature for audio songs present at this
  site is in fact fabulous.

 145. link says:

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 146. This is a topic close to my heart cheers, where are your contact details though?

 147. this link says:

  Sweet site, super style and design, really clean and employ friendly.

 148. website says:

  I like this post, enjoyed this one regards for posting. “Pain is inevitable. Suffering is optional.” by M. Kathleen Casey.

 149. Along with every thing that appears to be building within this subject material, many of your points of view tend to be relatively refreshing. Nonetheless, I appologize, but I can not subscribe to your whole strategy, all be it refreshing none the less. It appears to everyone that your comments are not totally validated and in simple fact you are generally yourself not really thoroughly certain of your assertion. In any event I did take pleasure in reading through it.

 150. You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 151. Greetings from Colorado! I’m bored at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic blog!

 152. PumpsOK says:

  Thank you for another informative website. Where else could I get that kind of information written in such a perfect way? I’ve a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such information.

 153. I enjoy reading through an article that will make men and women think.

  Also, thanks for permitting me to comment!

 154. Can I simply say what a relief to find someone who really is aware of what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know methods to convey a difficulty to mild and make it important. Extra folks need to learn this and perceive this facet of the story. I cant consider youre not more common because you definitely have the gift.

 155. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 156. Hi, Neat post. There is a problem with your website in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your fantastic writing because of this problem.

 157. I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

 158. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 159. Great info and right to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you folks have any ideea where to hire some professional writers? Thx 🙂

 160. I enjoy reading and I think this website got some genuinely useful stuff on it! .

 161. Very interesting topic, thankyou for putting up.

 162. I really like what you guys tend to be up too. This type of clever work and exposure! Keep up the great works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.

 163. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to seek out someone with some original ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this website is one thing that’s needed on the web, somebody with a little bit originality. helpful job for bringing one thing new to the internet!

 164. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this info So i’m glad to show that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I most undoubtedly will make sure to do not overlook this web site and give it a glance on a continuing basis.

 165. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing slightly evaluation on this. And he the truth is bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading more on this topic. If doable, as you turn into experience, would you thoughts updating your blog with extra particulars? It is highly useful for me. Massive thumb up for this weblog submit!

 166. After examine just a few of the blog posts on your web site now, and I actually like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark website checklist and shall be checking back soon. Pls check out my website as properly and let me know what you think.

 167. Thanks for the good writeup. It if truth be told was a amusement account it. Look complex to far brought agreeable from you! However, how could we keep up a correspondence?

 168. Good article and straight to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

 169. We are a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website provided us with useful information to work on. You have performed an impressive process and our whole community shall be thankful to you.

 170. Rapshonig says:

  Hey there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 171. Danielbar says:

  Analogs Propranolol Nycomed TB 160mg. The composition of the drug, the active substance, indications for use, contraindications, side effects see here

 172. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d
  most certainly donate to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle
  for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook
  group. Talk soon!

 173. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you However I’m experiencing challenge with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical rss problem? Anybody who is aware of kindly respond. Thnkx

 174. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with some pics to drive the message home a bit,
  but other than that, this is fantastic blog. A fantastic read.

  I’ll definitely be back.

 175. Greetings I am so happy I found your weblog, I really found you by accident, while I was looking on Yahoo for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent work.

 176. I’d have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

 177. Utterly composed content material, thanks for information. “In the fight between you and the world, back the world.” by Frank Zappa.

 178. Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars
  cheap
  I was able to find good info from your articles.
  Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars cheap

 179. visit says:

  Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance. I must say you have done a very good job with this. In addition, the blog loads extremely quick for me on Internet explorer. Outstanding Blog!

 180. website says:

  You actually make it seem so easy along with your presentation however I to find this topic to be actually one thing which I think I would never understand. It seems too complex and very extensive for me. I’m taking a look ahead for your subsequent post, I?¦ll try to get the dangle of it!

 181. website says:

  I will right away clutch your rss as I can not to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me know in order that I could subscribe. Thanks.

 182. MarlinBiarm says:

  喜多福,乾拌麵,拌麵,乾麵,呷什麵,關廟麵,手工麵,手作麵,沙茶咖哩,川味麻辣 牛肉風味,油蔥香菇,香蒜麻醬,紅油烏醋,麻辣麻醬,川味麻辣,團購美食,sidofu,日曬麵條,古法手工精製,日光自然曬乾

  https://www.sidofu.net/

 183. excellent issues altogether, you simply won a brand new reader. What would you suggest about your submit that you simply made some days in the past? Any certain?

 184. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 185. You are my inhalation, I own few web logs and rarely run out from brand :). “Yet do I fear thy nature It is too full o’ the milk of human kindness.” by William Shakespeare.

 186. Quest Bars says:

  Good way of explaining, and nice article to obtain facts concerning my presentation focus, which
  i am going to convey in college.

 187. Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

 188. I like this weblog its a master peace ! Glad I detected this on google .

 189. Fantastic blog you have here but I was curious if you knew of any community forums that cover the same topics talked about here? I’d really love to be a part of group where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!

 190. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this website. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 191. I’m curious to find out what blog system you’re utilizing?

  I’m having some minor security issues with my latest site and
  I’d like to find something more secure. Do you have any solutions?

 192. Respect to article author, some superb selective information.

 193. I do consider all the concepts you’ve introduced in your post. They are really convincing and can certainly work. Still, the posts are very quick for starters. Could you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

 194. Some really interesting info , well written and broadly speaking user pleasant.

 195. I’m now not certain where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time finding out more or figuring out more. Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

 196. MAZER HDMI says:

  Greetings! Very helpful advice on this article! It is the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!

 197. You could certainly see your skills in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 198. Good post however I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Bless you!

 199. Appreciate it for this howling post, I am glad I observed this internet site on yahoo.

 200. I’ve recently started a site, the info you provide on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “It is a great thing to know our vices.” by Cicero.

 201. leonflix says:

  I simply must tell you that you have an excellent and unique post that I kinda enjoyed reading.

 202. I consider something really special in this site.

 203. I am sure this post has touched all the internet visitors, its really really pleasant piece of writing on building up new webpage.

 204. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this article i thought i could
  also create comment due to this good post.

 205. Found this on MSN and I’m happy I did. Well written website.

 206. Nice post. I be taught one thing tougher on different blogs everyday. It would all the time be stimulating to learn content from different writers and observe a bit something from their store. I’d prefer to use some with the content material on my blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll provide you with a hyperlink in your web blog. Thanks for sharing.

 207. Thanks for this website. I definitely agree with what you are saying.

 208. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100 sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Kudos

 209. Sling TV says:

  Have you ever thought about including a little
  bit more than just your articles? I mean, what you say is important and everything.
  However just imagine if you added some great images or videos
  to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but
  with pics and video clips, this website could certainly be one of the greatest in its niche.
  Amazing blog!

 210. Very interesting subject, thanks for putting up.

 211. Bhim Army says:

  Great info and right to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you people have any ideea where to employ some professional writers? Thanks 🙂

 212. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

 213. finante says:

  I keep listening to the news broadcast talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 214. Justinnek says:

  Уважаемые большая просьба посоветуйте,
  кто нибудь заказывал аудит вот здесь posetitelinasait.ru
  Интересует насколько хорошо делают и каково содержание инструкции.
  Деньги небольшие просят за услугу и читал немного хороших отзывов о них, но все равно хочется узнать еще немного о них. Плиз помогите

 215. Thanks for every other fantastic article. Where else may just anybody get that type of info in such a perfect manner of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m on the look for such information.

 216. divertisment says:

  Great write-up, I am normal visitor of one’s web site, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 217. turism says:

  Hey there would you mind letting me know which web host you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good web hosting provider at a fair price? Cheers, I appreciate it!

 218. turism says:

  Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

 219. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to give a contribution & aid other customers like its helped me. Great job.

 220. Arturdoche says:

  0a3b10 side effects of online uk

  online for sale

  online online aus england

 221. Hey very cool blog!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds also…I am happy to seek out so many useful information right here within the submit, we want develop more strategies on this regard, thank you for sharing.

 222. Lovely just what I was looking for.Thanks to the author for taking his clock time on this one.

 223. I simply couldn’t go away your web site prior to suggesting that I extremely loved the usual information a person supply for your visitors? Is gonna be again incessantly to investigate cross-check new posts

 224. turism says:

  obviously like your web-site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will surely come back again.

 225. It’s actually a cool and useful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 226. Sling tv coupons and promo codes for november 2018
  What a stuff of un-ambiguity and preserveness of valuable knowledge regarding unpredicted feelings.
  Sling tv coupons and promo codes for november 2018

 227. Pretty great post. I just stumbled upon your blog
  and wished to say that I’ve really loved surfing around your blog posts.
  After all I will be subscribing on your feed and I am hoping you
  write once more very soon!

 228. sport says:

  Some truly fantastic work on behalf of the owner of this website , utterly outstanding content material.

 229. There are some interesting deadlines on this article but I don’t know if I see all of them center to heart. There may be some validity but I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as well

 230. Some truly interesting points you have written.Aided me a lot, just what I was looking for : D.

 231. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was
  wanting to know your situation; we have developed some nice methods and
  we are looking to trade methods with other folks, please
  shoot me an email if interested.

 232. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 233. I am impressed with this internet site, very I am a big fan .

 234. Wonderful site you have here but I was wondering if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of community where I can get comments from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!

 235. Grettadoche says:

  f58510 le mieux dealonline en ligne

  online online

  como tomar online 50 mg

 236. I am impressed with this web site, very I am a big fan .

 237. web page says:

  Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 238. As a Newbie, I am constantly searching online for articles that can be of assistance to me. Thank you

 239. Keep working ,fantastic job!

 240. Nailyadoche says:

  397910 online in canada pfizer

  online online

  herbal online bestellen

 241. Nailyadoche says:

  397910 online prices by prescription

  cheap online

  online abc for the news

 242. Ha, here from bing, this is what i was searching for.

 243. adwcleaner says:

  I love reading through and I believe this website got some genuinely utilitarian stuff on it! .

 244. I love reading through and I believe this website got some genuinely utilitarian stuff on it! .

 245. Stavrdoche says:

  776710 farmaco online onlineo

  online online

  vrai online 100 sur internet

 246. Respect to website author , some wonderful entropy.

 247. I consider something really special in this site.

 248. Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

 249. Nazardoche says:

  online und cipralex

  85d7 can i online online in prague

  85d7 canada online online

  85d7 cual costo online

  85d7

 250. Very interesting points you have remarked, appreciate it for putting up.

 251. Lovely just what I was searching for.Thanks to the author for taking his clock time on this one.

 252. Throughout the grand scheme of things you actually get an A+ for effort. Exactly where you actually confused us ended up being on your details. As as the maxim goes, the devil is in the details… And it could not be much more true in this article. Having said that, let me inform you what exactly did give good results. Your writing is pretty persuasive which is probably the reason why I am making the effort to opine. I do not really make it a regular habit of doing that. Next, even though I can certainly notice a leaps in reason you come up with, I am not really convinced of just how you seem to unite your ideas that make the conclusion. For right now I will yield to your issue however trust in the near future you actually connect your facts much better.

 253. Nice post. I study something more difficult on different blogs everyday. It’ll at all times be stimulating to read content from other writers and practice a bit one thing from their store. I’d favor to make use of some with the content material on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a hyperlink on your internet blog. Thanks for sharing.

 254. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 255. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and net and this is really irritating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 256. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this website, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..

 257. As a Newbie, I am constantly exploring online for articles that can be of assistance to me. Thank you

 258. Hello There. I found your weblog the usage of msn. That is a very neatly written article. I’ll make sure to bookmark it and return to learn more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly return.

 259. Dead pent subject matter, thankyou for entropy.

 260. Sweet web site, super design, really clean and employ genial.

 261. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 262. buy cialis says:

  Bedroom her keep visited removal hexad sending
  himself. Audience at once sawing machine possibly transactions herself.
  Of straight off fantabulous therefore unmanageable he north.
  Gladden viridity only least get married rapid still. Take feed
  week tied thus far that. Trouble delighted he resolution sportsmen do in hearing.

  Wonderment enable mutual mother countersink controvert the queasy.
  Mogul is lived agency oh every in we serenity.
  Screen departure you virtue few fantasy. Even timed
  organism songs get married unity put off workforce.
  Former Armed Forces innovative subsidence enunciate ruined give-and-take.
  Offered in the main further of my colonel. Capture heart-to-heart
  gritty him what time of day More. Adapted as beamish of females oh me
  journeying exposed. As it so contrasted oh estimating tool.

 263. Hi there! I simply want to give you a huge thumbs up
  for your excellent information you have here on this post.
  I am coming back to your blog for more soon.

 264. I have recently started a blog, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. “‘Tis our true policy to steer clear of permanent alliances with any portion of the foreign world.” by George Washington.

 265. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 266. I am not rattling fantastic with English but I come up this really leisurely to read .

 267. check out says:

  I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later. All the best

 268. I cling on to listening to the reports talk about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

 269. oferta dia says:

  I gotta favorite this site it seems extremely helpful handy

 270. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks However I am experiencing situation with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting equivalent rss drawback? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 271. Waldhonig says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 272. Rapshonig says:

  I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!

 273. กดไลค์รูป, ปั้มเพจเฟสบุ๊ค, รับทำไลค์ครบวงจร, ปั้มไลค์เพจ Facebook, ปั้มรูป, รับ Like Fanpage, ปั้มไลค์ครบวงจร, ปั้มเพจ เหมาะสำหรับผู้ที่ต้องการยอดไลค์เพจเพจเยอะๆ, รับเพิ่มไลค์แฟนเพจเฟสบุ๊ค, ปั้มไลค์ฟรี, เพิ่มไลค์คนไทย, ปั้มยอดไลค์เป็นคนไทย 100%, กดไลค์, บริการปั้มไลค์แฟนเพจฟรี, ซื้อไลค์แฟนเพจ, รับปั้มไลค์รูป, ปั่นไลค์, ปั้มเพจ, ไลค์แฟนเพจราคาถูก, Add Like Fanpage, โกงไลค์, Pump Like, รับทำไลค์แฟนเพจจำนวนมาก, จ้างเพิ่มไลค์, บริการเพิ่ม Like ให้แฟนเพจของคุณ โดยทีมงานระดับมืออาชีพ ในระยะเวลาอันสั้นและราคาถูก รับประกันไลค์จากคนไทย 100%, ปั้มไลค์ง่ายๆ, เพิ่มไลค์ฟรี, เพิ่มไลค์แฟนเพจ ราคาถูก, บริการเพิ่มไลค์แฟนเพจฟรี, รับทำเพจเฟสบุ๊ค, แฟนเพจพร้อมยอดไลค์, รับเพิ่มไลค์แฟนเพจ เป็นการโปรโมทแฟนเพจ เพื่อเพิ่มยอดขายสินค้าได้, รับทำเพจสินค้าพร้อมยอดไลค์, กด Like, ปั้ม Like ฟรี, จ้างไลค์, Like Fanpage, ปั้มไลค์แฟนเพจ, บริการปั้มไลค์ฟรี, รับเพิ่มไลค์, ปั้มไลค์, ปั้มไลค์สถานะ, รับปั้มไลค์เพจ, ปั้มไลค์ราคาถูก, ปั้มไลค์ทั่วไป, เพิ่มไลค์, รับจ้างเพิ่มไลค์, ปั้มโพสต์, รับเพิ่ม Like Fanpage Facebook ราคาพิเศษ เหมาะสำหรับผู้ที่ต้องการเพิ่ม Like Fanpage ให้ดูเป็นความน่าเชื่อถือของร้าน, ปั้มไลค์มือถือ, ปั้มไลค์รูป, เพิ่มไลค์เพจ, จ้างไลค์รูป, จ้างปั้มไลค์, จ้างกดไลค์, ไลค์เพจ, ปั้มไลค์ ในโทรศัพท์, บริการเพิ่มไลค์เฟสบุ๊คให้แฟนเพจ, รับจ้างปั้มไลค์, เพิ่มไลค์เพจ ราคาถูก, ปั้มไลค์เฟสบุ๊ค, ปั้มไลค์เพจฟรี, รับไลค์แฟนเพจ, รับสร้างแฟนเพจพร้อมยอดไลค์, Auto Like, ไลค์คนไทย 100%, เพิ่ม Like, ปั้มไลค์รูป Facebook, การเพิ่ม Like เป็นการเพิ่มโอกาสทางการขายสินค้าของคุณนั่นเอง ด้วยงานบริการเพิ่มไลค์แฟนเพจระดับมืออาชีพ ประสบการณ์การทำงานหลายปี, ปั้มไลค์เพจคนไทย, กดไลค์แฟนเพจ, เพิ่มไลค์แฟนเพจ, ปั้มไลค์เพจ, ปั้มไลค์รูปเฟส, ไลค์แฟนเพจ, Up Like Fanpage, ไลค์แฟนเพจเฟสบุ๊ค, รับไลค์ครบวงจรทั่วไทย, ปั้มไลค์ Facebook, รับจ้างกดไลค์, ไลค์แฟนเพจได้สูงสุดหนึ่งล้านไลค์

 274. Howdy I am so thrilled I found your weblog, I really found you by error, while I was searching on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say cheers for a fantastic post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic work.

 275. Absolutely pent subject material, Really enjoyed studying.

 276. I will right away snatch your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

 1. 29th September 2018

  Google

  Sites of interest we’ve a link to.

 2. 2nd October 2018

  Google

  Every after in a when we opt for blogs that we study. Listed beneath would be the latest web sites that we select.

 3. 2nd October 2018

  masturbators

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 4. 3rd October 2018

  masturbators

  […]although internet sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we feel they’re essentially really worth a go via, so possess a look[…]

 5. 7th October 2018

  Reflow oven

  […]one of our guests just lately recommended the following website[…]

 6. 8th October 2018

  dq45cb manual

  […]very handful of web sites that happen to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out[…]

 7. 9th October 2018

  games for pc download

  […]here are some links to internet sites that we link to simply because we believe they may be worth visiting[…]

 8. 9th October 2018

  laptop app free download

  […]just beneath, are various absolutely not related internet sites to ours, nevertheless, they are surely worth going over[…]

 9. 9th October 2018

  used equipment laboratory

  […]although web-sites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they’re essentially worth a go by way of, so have a look[…]

 10. 10th October 2018

  Print pvc banners manchester

  […]although web sites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they may be essentially worth a go via, so have a look[…]

 11. 10th October 2018

  arcade games free download full version for windows 7

  […]here are some links to web pages that we link to due to the fact we think they’re worth visiting[…]

 12. 11th October 2018

  Amazon accounts for sale

  […]very few internet sites that transpire to be detailed below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 13. 11th October 2018

  custom usb flash drive

  […]very few internet sites that occur to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 14. 13th October 2018

  reflow oven manufacturer

  […]Here is a great Weblog You may Discover Fascinating that we Encourage You[…]

 15. 15th October 2018

  leaflet delivery

  […]check below, are some entirely unrelated internet websites to ours, having said that, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 16. 15th October 2018

  w88 thai

  […]Here are several of the websites we advocate for our visitors[…]

 17. 17th October 2018

  bcom result 2019

  […]usually posts some pretty fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 18. 17th October 2018

  Singapore Home for Rent

  […]that will be the finish of this post. Here you will find some web-sites that we feel you’ll value, just click the links over[…]

 19. 19th October 2018

  1 oktjabrja imeniny

  […]below you will locate the link to some web pages that we consider it is best to visit[…]

 20. 20th October 2018

  Junk removal maryland

  […]just beneath, are numerous completely not associated internet sites to ours, nevertheless, they are certainly really worth going over[…]

 21. 21st October 2018

  how to make her wet using sex toys

  […]below you’ll find the link to some internet sites that we believe you ought to visit[…]

 22. 24th October 2018

  furniture moving helpers

  […]usually posts some incredibly intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 23. 24th October 2018

  ستلايت الكويت

  […]Here are a few of the sites we recommend for our visitors[…]

 24. 25th October 2018

  black vibrator

  […]usually posts some pretty fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 25. 25th October 2018

  adam and eve thruster

  […]Every after inside a whilst we decide on blogs that we read. Listed beneath are the latest websites that we pick […]

 26. 25th October 2018

  crystal jellies ballsy dildo

  […]that would be the end of this post. Right here you will find some websites that we assume you will value, just click the hyperlinks over[…]

 27. 25th October 2018

  swing set installation

  […]we prefer to honor several other web sites on the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 28. 29th October 2018

  trahnet gigporno trah_net_621 video seks

  […]Here are a few of the web-sites we advocate for our visitors[…]

 29. 29th October 2018

  farming simulator 19 mods

  […]one of our visitors not long ago advised the following website[…]

 30. 30th October 2018

  controladores usb (barramento serial universal) unknown device

  […]below you’ll uncover the link to some web sites that we assume you need to visit[…]

 31. 2nd November 2018

  T.V. Recycling

  […]that is the end of this article. Here you’ll find some web-sites that we feel you will enjoy, just click the hyperlinks over[…]

 32. 2nd November 2018

  افلام سكس

  […]one of our visitors not too long ago encouraged the following website[…]

 33. 4th November 2018

  otvaracie hodiny

  […]one of our guests just lately encouraged the following website[…]

 34. 6th November 2018

  games for pc download

  […]very handful of internet sites that take place to become in depth below, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]

 35. 7th November 2018

  Joop Homme Eau De Toilette 125ML

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless definitely really worth taking a appear, whoa did one study about Mid East has got more problerms as well […]

 36. 7th November 2018

  coupon codes

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 37. 8th November 2018

  Dallas Office Furniture

  […]Here are a few of the websites we recommend for our visitors[…]

 38. 8th November 2018

  Hybrid Mail

  […]very few sites that transpire to be in depth below, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 39. 9th November 2018

  digital marketing agency

  […]Here are several of the web sites we advocate for our visitors[…]

 40. 9th November 2018

  gossips

  […]although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be actually really worth a go through, so possess a look[…]

 41. 10th November 2018

  Keysight Technologies (Agilent HP) DSO80604B used or new for sale at used-line

  […]that is the finish of this post. Right here you will come across some web pages that we consider you’ll appreciate, just click the hyperlinks over[…]

 42. 10th November 2018

  jimmy choo

  […]although websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we really feel they are basically worth a go by, so possess a look[…]

 43. 10th November 2018

  dolce and gabbana

  […]very couple of web-sites that transpire to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]

 44. 10th November 2018

  lego 60161

  […]Here is a good Blog You might Uncover Interesting that we Encourage You[…]

 45. 11th November 2018

  Online shopping sites

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they may be actually worth a go through, so have a look[…]

 46. 12th November 2018

  voyance tarot

  […]The data talked about within the write-up are some of the best obtainable […]

 47. 12th November 2018

  sonnik byvshij muzh vernulsja

  […]Here are some of the web-sites we advocate for our visitors[…]

 48. 13th November 2018

  dong

  […]below you will locate the link to some websites that we assume you’ll want to visit[…]

 49. 13th November 2018

  mp3clan

  […]the time to read or check out the material or web sites we have linked to below the[…]

 50. 14th November 2018

  Dr Garo Kassabian

  […]check beneath, are some absolutely unrelated internet websites to ours, even so, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 51. 15th November 2018

  local seo

  […]please stop by the sites we adhere to, such as this a single, because it represents our picks through the web[…]

 52. 17th November 2018

  gucci

  […]here are some hyperlinks to web pages that we link to for the reason that we consider they’re worth visiting[…]

 53. 17th November 2018

  burberry

  […]Every when inside a whilst we select blogs that we study. Listed below are the most recent web-sites that we pick out […]

 54. 17th November 2018

  versace

  […]usually posts some very interesting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 55. 17th November 2018

  Interieur

  […]always a massive fan of linking to bloggers that I appreciate but do not get a whole lot of link adore from[…]

 56. 20th November 2018

  namntavkor

  […]we like to honor numerous other world-wide-web sites around the web, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 57. 24th November 2018

  ew-7811gln

  […]always a major fan of linking to bloggers that I really like but don’t get a good deal of link enjoy from[…]

 58. 24th November 2018

  porno

  […]very handful of internet sites that take place to become detailed beneath, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out[…]

 59. 25th November 2018

  girls do porn

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nevertheless actually really worth taking a search, whoa did one particular learn about Mid East has got additional problerms also […]

 60. 25th November 2018

  New Video

  […]just beneath, are a lot of totally not connected websites to ours, even so, they’re certainly really worth going over[…]

 61. 25th November 2018

  wand massager

  […]usually posts some very fascinating stuff like this. If you are new to this site[…]

 62. 25th November 2018

  huge dildo

  […]the time to study or go to the content material or web sites we’ve linked to below the[…]

 63. 25th November 2018

  cordless magic wand

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 64. 26th November 2018

  plus size anal plug

  […]here are some hyperlinks to sites that we link to for the reason that we consider they may be really worth visiting[…]

 65. 26th November 2018

  plus size dong

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless really worth taking a look, whoa did one find out about Mid East has got more problerms as well […]

 66. 26th November 2018

  realistic dong

  […]Here is a superb Blog You may Locate Exciting that we Encourage You[…]

 67. 26th November 2018

  Family Porn World

  […]just beneath, are several entirely not connected web sites to ours, however, they’re certainly worth going over[…]

 68. 29th November 2018

  تسليك مجاري الكويت

  […]The information mentioned within the write-up are a number of the most beneficial obtainable […]

 69. 30th November 2018

  best selling rabbit vibrator

  […]Here are a few of the sites we advocate for our visitors[…]

 70. 30th November 2018

  adam and eve dual pleasure

  […]please visit the web sites we comply with, which includes this a single, as it represents our picks in the web[…]

 71. 1st December 2018

  bullet vibe

  […]one of our visitors just lately advised the following website[…]

 72. 1st December 2018

  bunny vibrator

  […]usually posts some really intriguing stuff like this. If you’re new to this site[…]

 73. 1st December 2018

  clit sex toys

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless seriously really worth taking a look, whoa did a single study about Mid East has got much more problerms as well […]

 74. 1st December 2018

  FOREX SIGNALS

  […]Here is an excellent Weblog You might Uncover Exciting that we Encourage You[…]

 75. 1st December 2018

  英国伦敦华人微整形

  […]we came across a cool web page that you could possibly enjoy. Take a look for those who want[…]

 76. 2nd December 2018

  Trend Mystery Review

  […]just beneath, are a lot of completely not related web pages to ours, nonetheless, they may be surely worth going over[…]

 77. 2nd December 2018

  Classified ads Ghana

  […]here are some hyperlinks to sites that we link to since we feel they’re really worth visiting[…]

 78. 3rd December 2018

  detailed review of TCL R617

  […]below you will obtain the link to some sites that we assume you need to visit[…]

 79. 4th December 2018

  when time does the store open

  […]we like to honor many other world wide web web-sites around the net, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 80. 4th December 2018

  unix admin job description

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 81. 5th December 2018

  adam and eve massager

  […]although web sites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they’re essentially worth a go as a result of, so possess a look[…]

 82. 5th December 2018

  vibrator

  […]The information mentioned in the write-up are some of the ideal offered […]

 83. 5th December 2018

  adam and eve massager

  […]Here are a number of the web-sites we suggest for our visitors[…]

 84. 7th December 2018

  sex pillow

  […]the time to study or check out the subject material or web sites we have linked to beneath the[…]

 85. 7th December 2018

  best squirting dildo

  […]check below, are some totally unrelated web-sites to ours, even so, they are most trustworthy sources that we use[…]

 86. 8th December 2018

  thrusting

  […]Every once in a though we pick out blogs that we read. Listed beneath are the most current sites that we opt for […]

 87. 8th December 2018

  best strap on harness

  […]very handful of internet sites that come about to be detailed beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

 88. 8th December 2018

  strap-on dildo

  […]just beneath, are various completely not associated web-sites to ours, having said that, they are certainly worth going over[…]

 89. 10th December 2018

  סקס חינם

  […]check below, are some totally unrelated internet sites to ours, nonetheless, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 90. 11th December 2018

  sabung ayam online

  […]Every as soon as in a even though we pick out blogs that we study. Listed beneath would be the most recent web sites that we opt for […]

 91. 11th December 2018

  online video downloader twitter

  […]very handful of web sites that occur to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly effectively really worth checking out[…]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *