Perniagaan, Umum Kepentingan Jenama dalam Perniagaan

Apa yang ada pada jenama?

Kenapa jenama sangat penting dalam perniagaan sehingga sesetengah syarikat di negara maju sanggup melabur sampai jutaan ringgit untuk memperkembangkan jenama produk mereka?

Penjenamaan (branding) di dalam kamus Oxford bermaksud pemberian nama atau imej ke atas barangan atau servis supaya orang tertarik untuk membelinya.

Jenama adalah penambah nilai pada sesuatu produk, syarikat, barangan mahupun pada diri kita sendiri. Ianya ibarat bahan perasa di dalam makanan. Dengan adanya jenama, maka sesuatu produk itu akan menjadi lebih berharga atau mahal. Tidak kiralah sebesar mana pun atau sekecil mana pun syarikat atau produk itu, jenama akan membuatkan ianya bernilai.
Jenama bukan setakat menaikkan nilai sesuatu barangan, malah jenama juga memainkan peranan yang penting untuk menentukan barangan tersebut laku di pasaran. Jenama juga akan membuatkan kita dapat mengiklankan barangan kita dengan percuma tetapi kita kena pastikan bahawa barangan kita itu berkualiti. Sebagai contohnya, kita menjual nasi ayam dan kita namakan produk kita ‘Nasi Ayam Kasturi’. Sekiranya makanan itu sedap maka pengiklanan dari mulut ke mulut akan berlaku. Orang akan berkata kalau nak makan nasi ayam yang sedap, pergilah cari Nasi Ayam Kasturi. Itulah iklan percuma namanya.

Jenama adalah sesuatu perkataan atau simbol yang menghubungkan minda dengan syarikat atau produk. Apabila membangunkan sesuatu jenama, pegawai pemasaran akan menghubungkan apa yang dimahukan oleh pelanggan dengan produk syarikat. Mereka akan mencipta satu persepsi di mana sesuatu produk tersebut mempunyai kualiti yang menjadikannya unik dan istimewa serta menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pelanggan.

Dalam era perniagaan moden, jenama dilihat sebagai satu instrumen yang penting dalam pemasaran sesebuah perniagaan. Jenama adalah satu-satunya cara paling efektif dalam menguasai pasaran sesuatu produk. Ini kerana, jenama akan membantu membentuk identiti syarikat dan produk. Di sebelah Barat, syarikat-syarikat gergasi yang jauh lebih advance dalam perniagaan banyak melabur dalam penjenamaan. Contohnya, Coke telah menaja sukan Olimpik semenjak tahun 1928 dan Adidas telah menaja kejohanan Bola Sepak Piala dunia semenjak beberapa dekad yang lalu. Aktiviti penajaan yang dilakukan ini membolehkan jenama mereka dikenali ramai dan seterusnya membantu membentuk identiti perniagaan di kalangan pengguna serta dunia.

Kepentingan jenama ini tidak terhad kepada skop luas seperti acara sukan antarabangsa sahaja, malah ia mempunyai impak besar dalam hidup seharian. Tak percaya? Contohnya, berapa kerap anda dengar ungkapan ini; “saya ingin membeli ubat gigi” berbanding “saya ingin membeli Colgate” ? Sudah tentu yang ungkapan kedua, bukan? Ini disebabkan jenama Colgate telah menguasai pasaran ubat gigi dengan baik. Malah ada sesetengah pengguna lebih mengutamakan jenama daripada kualiti. Pengguna pada hari ini lebih mementingkan kualiti daripada harga kerana mereka sedar akan pemilihan jenama yang berkualiti selaras dengan peningkatan usaha penyelidikan dan pembangunan (R&D) produk tersebut. R&D penting untuk terus kekal bersaing dan pengguna akan tetap menggunakan produk jenama mereka walaupun wujud banyak pesaing dalam pasaran.

Banyak syarikat kecil lupa kepada jenama dan kualiti barangan. Mereka lebih selesa menggunakan faktor harga dalam mengekalkan kesetiaan pelanggan. Kaedah sebegini tidak akan kekal lama kerana pesaing akan membuat kaedah dan cara yang sama. Kesetiaan pelanggan adalah kesinambungan pelanggan untuk terus kekal dengan produk dan jenama barangan tertentu. Untuk terus kekal terhadap sesuatu jenama, pelanggan akan memilih kualiti, reka bentuk serta produk terkini, selamat dan harga yang kompetitif. Kesetiaan pelanggan akan beralih jika sekiranya jenama yang mereka guna sekarang tidak berkembang dengan kehendak semasa. Biarlah pengguna yang setia menceritakan akan kehebatan jenama yang mereka gunakan kepada rakan-rakan mereka dengan penuh bangga.

Tetapi, pengeluar juga harus patuh kepada jenama yang mereka janjikan kepada pengguna. Contoh terdekat ialah, pengeluar kereta Jepun, Toyota yang menggunakan slogan moving forward. Slogan yang mereka gunakan berjaya membantu memperkembangkan jenama Toyota di seluruh dunia. Malah, jenama Toyota berkait rapat dengan kebolehpercayaan penggunaan terhadap teknologi yang mereka gunakan. Kesungguhan Toyota membangunkan jenama mereka dengan slogan yang dinyatakan sampai kepada kemuncak bila mereka mengeluarkan kereta model Lexus. Produk Lexus ini kemudiannya didapati memberi saingan yang kuat kepada jenama BMW dan Mercedes. Kemampuan jenama Toyota memegang janji untuk maju ke hadapan demi meningkatkan keyakinan pengguna kepada jenama Toyota.

Anak muda pada hari ini yang berkecimpung dalam bidang perniagaan amat mementingkan penjenamaan kerana mereka tahu yang penjenamaan adalah pemasaran teknik yang mempunyai potensi untuk mengangkat perniagaan mereka ke tahap yang baru. Penjenamaan mewujudkan ingatan dalam fikiran orang ramai. Apabila orang ingat jenama tersebut dan membiasakan diri dan orang lain di dalamnya, mereka akan kembali. Pelanggan akan terus melabur dalam perniagaan tersebut. Orang sanggup membayar lebih bagi produk atau perkhidmatan yang mereka suka. Apabila perniagaan anda telah dibezakan melalui penjenamaan, seluruh usaha pemasaran perniagaan anda akan menjadi lebih mudah. Membangunkan jenama tak dinafikan mengambil masa dan usaha, tetapi dalam jangka masa panjang, ia adalah strategi pemasaran percuma buat selama-lamanya.

Seperti memasuki McDonalds, tema yang dimainkan adalah “Keseronokan”, manakala di Hard Rock Cafe, tema keseluruhan adalah “Muzik”. Contoh lain adalah Haagan Dazs; tema keseluruhan adalah “Kemewahan”. Membina jenama yang kuat perlu mempunyai tema. Tema tidak semestinya niche, slogan, atau tajuk. Tema adalah jenama iaitu konsep keseluruhan.

Berbicara tentang jenama, rasanya tidak sah sekiranya syarikat yang satu ini tidak dibincangkan. Syarikat ini kini berdiri gah, jauh meninggalkan syarikat-syarikat gergasi dalam industri yang sama di rantau ini tanpa menggunakan formula luar biasa. Secret recipe syarikat ini ialah penjenamaan. Penjenamaan yang dilakukan dengan cara luar biasa. Ya, syarikat hebat ini dikenali sebagai Air Asia! Pada tahun 2001, syarikat Air Asia hanya bernilai RM1.00, dibebani hutang sebanyak RM40 juta, mempunyai hanya dua kapal terbang terpakai Boeing 737-300, terbang hanya ke satu destinasi, membawa 250, 000 penumpang setahun dan mempunyai hanya 250 pekerja. Namun selepas 9 tahun, Air Asia bernilai hampir RM 4 billion, mencatat keuntungan sebanyak RM549 juta, memiliki lebih 85 pesawat Airbus A320 dan A330, terbang terus melalui lebih 130 laluan perjalanan ke 70 destinasi seluruh dunia, menerbangkan lebih 20 juta orang penumpang setahun dan kini mempunyai lebih dari 8, 000 orang pekerja di Malaysia, Thailand dan Indonesia. Dan apa yang lebih menarik kini ia menjadi saingan syarikat penerbangan bertaraf antarabangsa utama lain yang telah lama beroperasi seperti Malaysia Airlines Sistem (MAS), Singapore Airlines (SIA) dan Cathay Pacific. Sehinggakan Air Asia membeli saham MAS yang berada di ambang muflis. Tetapi apa rahsia kejayaan Air Asia sebenarnya?

Penjenamaan.

Di badan kapal terbang itu sendiri tertera laman web syarikat hebat ini. Air Asia banyak menaja acara sukan tempatan dan antarabangsa. CEO nya, Tony Fernandes sendiri sentiasa mengenakan topi merah iaitu warna rasmi syarikat ke mana sahaja beliau pergi. Mungkin kedengaran seperti biasa tetapi inilah strategi-strategi luar biasa mereka.

Penjenamaan turut menjimatkan kos. Contohnya, dalam kes produk komputer keluaran HP (Hewlet Packard), dua tahun lalu, mencari jalan mengurangkan kos dalam keluaran produk mereka. Sehingga pada satu peringkat, mereka memilih idea asas, iaitu mengubah kotak yang membungkus produk mereka. Kekuatan jenama HP sememangnya tidak dinafikan pelanggan. Maka pelanggan mahu membeli dan menggunakan produk HP bukannya kotak pembungkus produk HP. Maka mereka menukar semua kotak berwarna kepada kotak asas, iaitu kotak berwarna coklat dengan logo HP. Kesan tindakan mereka dua tahun lalu menjimatkan beberapa juta dolar yang disalurkan kepada iklan promosi produk HP yang sungguh berwarna warni. Bijak, bukan?

Syarikat-syarikat besar mempunyai kelebihan yang lebih berbanding dengan perniagaan kecil kerana mereka mempunyai lebih ramai pekerja dan sumber. Namun dalam masa yang sama, faktor ini akan membuatkan pelanggan merasa tidak mempunyai hubungan atau ikatan dengan syarikat ini. Kerana itulah mereka mewujudkan penjenamaan yang kuat supaya pelanggan sentiasa merasa mereka mempunyai hubungan dan ikatan dengan syarikat ini.

Tetapi bagaimana untuk membina jenama untuk perniagaan kecil anda?

Penjenamaan diri kita mempunyai kelebihan tersendiri yang tidak dapat dilakukan oleh syarikat-syarikat besar. Apa yang kita buat dan cakap akan melambangkan perniagaan kita. Apabila pelanggan menghubungi syarikat kita untuk membuat tempahan, atau membuat aduan, mereka berinteraksi secara terus dengan diri kita. Pelanggan suka berhubung dengan manusia dan bukan mesin atau robot atau manusia yang bekerja sebagai mesin. Dengan ini kita berada di tangga yang lebih atas berbanding syarikat besar yang mempunyai jenama atau tagline yang hebat. Pelanggan akan mempunyai satu ikatan perasaan yang positif apabila berhubung dengan kita atau apabila mendengar mengenai kita dari orang lain yang mereka kenali.

Seterusnya apabila kita membuat laman web di internet untuk meluaskan perniagaan kita. Pastikan nilai-nilai manusia terdapat di website tersebut. Ramai orang cuba menunjukkan bahawa syarikat mereka ini besar dan hebat dalam website. Kaedah ini bakal menikam kita semula kerana kita menghilangkan semua penjenamaan peribadi yang kita telah sedia ada dalam perniagaan kecil. Kita tidak lagi menjadi unik dan istimewa dari mata pelanggan.

Mengenai pergerakan perniagaan anda, mulakan blog yang akan menjadikan pembaca mengetahui perjalanan perniagaan anda. Jika ada soalan daripada pelanggan, jawab soalan-soalan mereka. Jika pelanggan ini mendapat jawapan bagi persoalan mereka melalui blog anda, ini akan menjadikan anda seorang pakar di mata mereka. Ini menjadikan jenama diri anda lebih kuat dari hari ke hari. Anda akan mendapat pelanggan baru secara berpanjangan. Logo yang hebat dan tagline yang menarik bukanlah jenama bagi perniagaan kecil. Apa yang kita cakap dan apa yang kita lakukan akan membentuk jenama kita.

Penjenamaan, secara kesimpulannya adalah satu sentimen dan perspektif yang diletakkan oleh masyarakat ke atas perniagaan kita. Tiga unsur utama yang penting dalam satu-satu penjenamaan selepas pemilihan nama adalah dikenali, disukai dan dipercayai. Jika tiga unsur ini ada pada satu-satu jenama, maka jenama ini berada di landasan yang betul untuk berjaya.

Sumber : http://www.usahawan.com/umum/kepentingan-jenama-dalam-perniagaan.html/

You may also like...

53 Responses

 1. baaurigue says:

  consolidation debt loans online student loan calculator [url=https://applygoleader.com/]credit card consolidation[/url]

 2. valarietj4 says:

  Right-minded started supplementary occupation:
  http://janie.forum.telrock.net

 3. Thank you for every other informative site. The place else may I am getting that type of information written in such an ideal method? I’ve a project that I’m simply now running on, and I have been on the look out for such info.

 4. Very efficiently written information. It will be beneficial to everyone who employess it, including yours truly :). Keep doing what you are doing – can’r wait to read more posts.

 5. Great line up. We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing.

 6. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 7. Dow Theory says:

  I have been reading out some of your stories and i can claim pretty good stuff. I will surely bookmark your site.

 8. I gotta favorite this internet site it seems very beneficial very beneficial

 9. Your house is valueble for me. Thanks!…

 10. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 11. I am pleased that I observed this site, precisely the right information that I was searching for! .

 12. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 13. Movie Actors says:

  You are my inspiration , I possess few web logs and sometimes run out from to post .

 14. I really lucky to find this web site on bing, just what I was searching for : D likewise saved to favorites.

 15. Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Thanks for your time!

 16. I used to be very happy to find this net-site.I wished to thanks on your time for this excellent read!! I positively having fun with every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 17. Great – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 18. You have observed very interesting points! ps decent site. “We simply rob ourselves when we make presents to the dead.” by Publilius Syrus.

 19. look here says:

  Hey! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and superb style and design.

 20. Like says:

  Like!! Great article post.Really thank you! Really Cool.

 21. It is in reality a great and useful piece of info. Thanks for sharing. 🙂

 22. seo malaysia says:

  fantastic post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base already!

 23. Some really nice and useful info on this site, also I believe the layout has fantastic features.

 24. Very good site you have here but I was curious if you knew of any forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get comments from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

 25. Hi this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 26. SvetlanaMos says:

  Срочно понадобились деньги? Обращайтесь – оне займ

 27. Britt Yengo says:

  Of course, what a splendid blog and instructive posts, I will bookmark your site.Best Regards!

 28. NikolayToify says:

  Persuasive essay: no uniform in schools no uniforms in school is a bad idea. School uniform persuasive essay holi festival essay in hindi uniforms: agree or not? types, a descriptive essay on a wedding school work, essay re.. Be sure to check out our other free sample ielts essays, too. What factors are related to academic success in high school students? write at least 250 words. High school is a critical time in the life..

 29. Some genuinely good posts on this internet site, appreciate it for contribution.

 30. term life insurance companies term life insurance best life insurance policy [url=https://termlifeinsurance.us.org]affordable whole life insurance quotes[/url]

 31. click here says:

  Valuable info. Fortunate me I found your site unintentionally, and I’m shocked why this coincidence didn’t took place earlier! I bookmarked it.

 32. visit says:

  Keep up the fantastic work, I read few content on this internet site and I conceive that your web blog is real interesting and has sets of superb information.

 33. There’s noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure nice factors in options also.

 34. Great blog here! Also your site a lot up very fast! What web host are you using? Can I am getting your associate hyperlink for your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 35. PROGRESSIVE says:

  Keep functioning ,remarkable job!

 36. naturally like your web site but you have to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll certainly come back again.

 37. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips for beginner blog writers? I’d certainly appreciate it.

 38. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again very soon..

 39. Hello! I’ve been reading your website for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Dallas Tx! Just wanted to tell you keep up the excellent job!

 40. Some really interesting points you have written.Assisted me a lot, just what I was searching for : D.

 41. This really answered my problem, thank you!

 42. What i do not understood is in truth how you’re no longer really a lot more neatly-liked than you might be right now. You are so intelligent. You know therefore considerably on the subject of this subject, made me for my part believe it from so many varied angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated until it is something to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs great. At all times deal with it up!

 43. Black on black in the Charg I’m creepin’ Rub me the right way, you might get a genie B.o.B, black Houdini

 44. My partner and I stumbled over here by a different web address and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking over your web page for a second time.

 45. The root of your writing while sounding agreeable initially, did not sit well with me after some time. Someplace within the paragraphs you managed to make me a believer unfortunately just for a while. I still have got a problem with your leaps in logic and you might do nicely to help fill in all those breaks. In the event that you actually can accomplish that, I could undoubtedly end up being fascinated.

 46. You should participate in a contest for among the finest blogs on the web. I’ll recommend this web site!

 47. You completed certain good points there. I did a search on the subject and found a good number of people will have the same opinion with your blog.

 48. Thank you for every other magnificent article. The place else could anybody get that type of information in such a perfect approach of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

 49. Hey! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *