Strategi Penting Berniaga Biskut Raya

Bila nak masuk Ramadhan ni, ramai yang mula edarkan sample untuk jual biskut raya terutamanya di pejabat. Masa ni akak yang buat biskut raya dah mula ambil tempahan. Najdah (isteri saya) pun jual biskut raya juga, tapi kami tak ambil tempahan. Kami jenis buat setakat mampu, dan jual apa yang ada. Alhamdulillah, raya tahun lepas, Najdah capai sasaran jualan tanpa mengganggu ibadah Ramadhan dan persiapan raya. Semuanya kami belajar dari pengalaman lepas. Biasanya kalau orang baru-baru berniaga biskut raya, akhir sekali rasa serik sebab penat. Kalau tak rancang dan urus dengan betul, memang dapat penat je lah. Bahkan kekadang tak berbaloi dengan untung. Badan penat, ibadah Ramadahan terganggu, bahkan nak balik raya pun masih kelam-kabut siapkan tempahan.

Tahun ni Najdah masih 50-50 samada nak buat biskut raya atau tak, tapi bila fikirkan permintaan regular customer, Najdah kena buat juga. Pernah satu tahun tu Najdah tak dapat buat sebab oven rosak, ramai regular customer yang terkilan. Jadi untuk membuatkan mereka happy menjelang raya tahun ni, Najdah akan buat biskut raya tahun ni, insyaAllah. (“,)

Sambil buat untuk penuhi permintaan customer, dalam masa yang sama boleh buat duit poket untuk raya. Hasil bisnes biskut raya biasanya cukup untuk persiapan raya, bahkan boleh tambah duit simpanan peribadi Najdah. Bagi ibu-ibu atau suri rumah yang nak cari duit raya, boleh explore bisnes biskut raya ni. Kalau tak pernah ada pengalaman, ini 8 tips penting yang boleh saya kongsikan berdasarkan pengalaman Najdah berniaga biskut raya;

#1 – Letak Matlamat Realistik

Najdah biasanya letak target berapa bekas yang dia mampu siapkan sendiri. Najdah tak buat besar-besaran sebab bisnes yang melibatkan production ni agak memakan masa. Kalau buat sendiri tanpa upah pekerja, kita kena bajet kapasiti kita sendiri. Tahun lepas dia berjaya siapkan 500 bekas. Jadi bila ada target, senang nak beli bahan-bahan buat biskut, dan rancang jadual nak siapkan semua biskut-biskut tu.

Bajet tu penting sebab bahan-bahan kena beli sebelum Ramadhan lagi. Kalau dah masuk Ramadhan especially dah masuk minggu kedua, banyak bahan-bahan dah out-of-stok. Siapa yang masih ambil tempahan waktu pertengahan Ramadhan, memang melilau la nak mencari bahan nanti sebab kebanyakkan kedai akan habis stok.

#2 – Ambil Tempahan atau Jual Terus?

Sejak tahun lepas, Najdah dah tak ambil tempahan. Najdah akan siapkan berapa yang dia mampu, dan jual terus. Nampak macam ekslusif pulak biskut sugee Najdah (“,). Kalau ambil tempahan, nanti penat sebab permintaan mungkin lebih daripada kemampuan sebenar dia. Bila permintaan berlebihan, nak tolak rasa tak tergamak. Bila ambil juga tempahan berlebihan, itu yang sampai tak tidur malam tu. Habis program ibadah pun terganggu.

Jadi lepas belajar pengalaman lepas, Najdah dah tak ambil tempahan. Buat apa yang mampu, dan terus jual. Alhamdulillah, semuanya habis dijual (bahkan lepas raya pun orang masih tanya) sebab kami dah estimate permintaan berdasarkan pengalaman sebelum ni. Kaedah buat dan jual terus ni senang sebab tak mengganggu ibadah Ramadhan dan tak perlu kelam-kabut last minit siapkan tempahan.

Bagi siapa yang tak pernah berniaga biskut raya sebelum ni, letak target yang realisitik. Target 100 – 200 bekas dulu pun ok untuk “test market” tahun pertama dan dapatkan pengalaman. Kalau ok, tahun kedua baru buat 500 – 1000 bekas. Kalau untung RM10 untuk satu bekas, 100 bekas dah boleh dapat RM1,000 duit raya. Ok la tu sebagai permulaan… (“,)

#3 – Fokus Satu Jenis Biskut Sahaja

Bila berniaga biskut ni, Najdah guna Single Menu Strategy sebagaimana yang disyorkan oleh Chef Li. Maksudnya, bina reputasi dengan satu produk. Najdah hanya buat Biskut Sugee sahaja. Bila fokus satu produk;

  • Kita kelihatan lebih pakar, lebih fokus. Bila existing customer fikir Sugee, dia ingatkan Najdah. Bila ingat Najdah, dia akan ingat Sugee! (“,)
  • Pengurusan stok lebih mudah. Tak perlu pening kepala hantar biskut kepada customer. Semuanya Sugee. Tak ada biskut lain. Yang kena rekod cuma akak ni nak berapa bekas. Itu jer.
  • Pengurusan bahan mentah lebih senang. Beli bahan buat Sugee sahaja. Tak perlu beli banyak bahan.
  • Senang nak buat sebab hanya satu produk sahaja. Kalau buat banyak biskut sekali, mesti penat. Tak percaya cuba tanya akak yang pernah jual banyak jenis biskut raya tu. (“,)

biskut sugee suji najdahNajdah cuma fokus Biskut Sugee sahaja.

#4 – Pilih Biskut Yang Senang

Selain Sugee, dulu Najdah pernah jual Tart Nenas. Tart Nenas Najdah pun ada permintaan juga. Tapi bila dibandingkan dengan Tart Nenas, Suggee jauh lebih simple, lebih mudah, lebih cepat dan boleh tahan juga permintaannya. Biskut sugee cuma perlu (1) uli, (2) terap dan (3) terus bakar. Itu sahaja. Tapi kalau tart nenas; (1) siapkan jem nenas, (2) uli, (3) terap, (3) letak jem, (4) sapu telur dan (5) bakar. Sugee cuma 3 proses, sedangkan Tart Nenas 5 proses!

Maksudnya, Sugee lebih simple, lebih mudah dan jimat masa. Chef Li pernah pesan, bila nak berniaga, pilihlah produk yang mudah. Mudah sebelum, semasa, dan lepas menjual. Sebab memang ada produk yang penat untuk prepare, penat semasa menjual, dan penat mengemas selepas menjual!

#5 – Produk Untung Melepasi 100%

Dari sudut keuntungan, alhamdulillah, biskut Sugee melebihi 100% daripada kos sebenar produk tu. Pesan Chef Li, kalau nak berniaga produk makanan, pilih produk yang untung at least 100%! Kalau kosnya RM10, harga produk at least RM20. Untung itulah upah masa dan penat kita. Yang paling baik, untungnya 400% dan ke atas. Itu baru cepat pergi haji kata Chef. (“,)

Jadi siapa nak berniaga biskut raya, cuba buat kira-kira dulu kos bahan mentah untuk siapkan satu bekas biskut tu. Saya ulang lagi sekali, mesti kira berapa KOS SEBEKAS BISKUT. Jangan main agak-agak jer. Kena buat costing la sikit. Kalau untung tak sampai 100%, Chef nasihatkan cari produk lain. Takut nanti buat penat jer. Dah ramai dah orang menangis bila hadir kelas dengan Chef. Bila buat costing, untung niaga dia tak sampai pun 50%! Bahkan rugi pun ada. Patut la dapat penat jer. Orang lain “berniaga” dapat untung, tapi kita sekadar “menjual” dan dapat penat kata Chef.

#6 – Strategi Harga Mampu Milik

Masa mula-mula nak letak harga, Najdah cadangkan jual harga RM36 untuk bekas 100 biji Biskut Sugee. Katanya, ini lebih untung bagi customer. Saya setuju dengan Najdah, tapi dari sudut psikologi pembeli, strategi begitu kurang berkesan. Orang akan tanya, berapa harga sebekas? Bila bagi tahu RM36, maka secara automatiknya orang fikir ianya mahal!

Jadi berdasarkan ilmu yang saya belajar daripada Chef Li, saya syorkan Najdah cari bekas yang lebih kecil dan letak harga RM20 sebekas. Satu bekas kecil boleh muat 54 biji Suggee. Jadi customer akan fikir ianya lebih murah, bahkan dari sudut keuntungan, untungnya lebih besar! (Alhamdulillah).

#7 – Simpan Rekod Pembeli

Setiap orang yang beli dengan kita, kita mesti simpan rekod. Bila datang musim raya macam ni, Najdah dah tahu siapa regular customer dia. Jadi bila nak promote biskut tu, Najdah cuma blast mesej kepada semua regular customer.

Bila ada regular customer, Najdah tak perlu pun bagi sample. Mereka dah tahu rasa dan standard Biskut Sugee Najdah. Tahun lepas Najdah jual dalam 500 bekas tanpa bagi sample walupun sebiji biskut Sugee! (Alhamdulillah). Bahkan regular customer ni yang tolong promote secara percuma kepada kawan-kawan.

Tapi kalau first time berniaga, memang kena bagi sample. Dan pastikan sample tu mesti sama dengan biskut sebenar yang kita siapkan nanti. Jangan pulak sample sedap, tapi bila siapkan banyak tempahan, hasilnya tak sedap.

Kalau tak capai standard sebenar, Najdah tak akan deliver produk tu kepada customer. Reputasi kena jaga dengan baik. Reputasi tu adalah ASET BISNES yang sangat mahal. Biasanya kalau siapkan sesuatu batch Biskut Sugee, Najdah akan bagi saya rasa untuk pastikan ianya capai standard sebenar biskut tu. Kalau tak capai standard, biskut tu simpan jadi stok kami untuk makan-makan jer.

#8 – Baking With Love

Akhir sekali, buatlah produk terbaik dengan cara yang terbaik. Bagi kami, Biskut Sugee bukan hanya untuk dijual, tapi untuk bagi anak-anak kami makan. Apa yang customer makan, itu jugalah yang kami bagi makan kepada anak-anak kami sendiri. Kami sekeluarga memang suka Sugee yang Najdah buat. Pendek kata, sebelum Najdah boleh siapkan biskut untuk dijual, dia kena siapkan dulu ‘tempahan’ anak-anak supaya dia boleh siapkan biskut tu dengan aman dan damai . (“,)

Memang customer tak tahu apa bahan yang kita letak dalam biskut tu, dan customer tak tahu macam mana kita siapkan tempahan tu, tapi Allah Maha Tahu. Jadi pastikan produk kita bersih, suci dan halal. Jaga kebersihan dapur dan jagalah adab masa siapkan tempahan. Pendek kata, kalau customer tengok cara kita siapkan biskut tu, dia yakin untuk makan biskut tu.

Jadi, itulah tips ringkas untuk ibu-ibu yang nak buat bisnes biskut raya. Kalau tips ni berguna, alhamdulillah, puji-pujian bagi Allah. Mudah-mudahan Allah melapangkan dan memberkati rezeki kita semua, insyaAllah.

Wallahu a’lam.

 

Sumber : http://www.mohdzulkifli.com/2014/05/strategi-penting-berniaga-biskut-raya.html

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *