5 Idea Produk Perniagaan Sempena Bulan Ramadhan

Mungkin anda sedang tercari-cari produk apa yang hot dan sesuai untuk menambahkan pendapatan anda sempena Hari Raya yang bakal tiba tidak lama sahaja lagi. Semestinya anda mahu mencari produk yang sesuai untuk dilakukan dalam masa yang singkat ini tetapi mendatangkan keuntungan yang lumayan. Dengan keuntungan yang akan anda dapat itu, anda boleh gunakan untuk menampung perbelanjaan anda untuk berhari raya nanti.

ramadan

Dalam artikel ini, saya akan menyenaraikan 5 produk hot yang anda boleh jual sepanjang bulan puasa nanti sebelum menjelangnya Hari Raya Aidilfitri. Kesemua produk ini tidak memerlukan anda untuk mengeluarkan modal yang besar kerana ia boleh dilakukan secara kecil-kecilan sahaja dan produk-produk ini selalunya mendapat permintaan yang sangat tinggi di kalangan pengguna khususnya apabila datangnya musim Hari Raya.

#1 Makanan Berbuka dan Sahur

Menjelangnya bulan ramadhan, kebanyakan orang akan datang mengunjungi bazar ramadan dengan keluarga dan rakan-rakan mereka. Bagi yang sudah bekeluarga, mereka akan membawa anak-anak mereka mencari juadah untuk berbuka puasa. Sama juga, kebanyakan daripada mereka yang membeli juadah berbuka puasa ini, mereka akan membeli makanan untuk bersahur juga. Jika anda ingin cuba menjual makanan untuk berbuka dan bersahur ini, pastikan anda memasak dengan sedap supaya mereka yang membeli dari anda akan terus membeli setiap hari kerana mereka berpuas hati dengan masakan yang anda jual itu.

Selain itu, pastikan juga anda menghiasnya supaya nampak cantik  dan menyelerakan bila dipandang. Jika makanan itu adalah makanan yang berkuah, pastikan ianya nampak pekat. Sebagai contoh, ayam percik. Anda ratakan kuah yang pekat di atas ayam percik tersebut. Gerenti meleleh bila ditengok. Walau apa jua makanan yang anda jual di bulan ramadhan ini, mesti ramai orang yang akan beli. Sangat rugi jika anda tidak mencuba untuk berniaga di bulan ramadhan ini walaupun anda hanya menjual kuih yang bernilai RM1.

#2 Sampul Duit Raya

Jika sebelum ini, design sampul duit raya yang bergambar duit RM1, RM5, RM10 dan RM50 menjadi rebutan ramai orang. Lebih-lebih lagi kepada kanak-kanak. Tapi jika ianya masih digunakan untuk hari raya kali ini, mungkin design tersebut akan dianggap sebagai sudah lapuk. Anda perlu dapatkan design yang terbaru yang boleh membuatkan penggunanya nampak lebih bergaya. Pada zaman sekarang ini, kita telah berada di zaman mobile dimana rata-rata yang kita lihat pasti menggunakan telefon bimbit. Tidak kira dimana sahaja, pasti tidak terlepas telefon bimbit mereka dari tangan.

Oleh itu, adalah satu kelebihan untuk anda menjual sampul duit raya yang mempunyai design smartphone seperti iphone, HTC, Blackberry, gameboy dan banyak lagi yang lebih elegan dan ekslusif. Terutama sekali kepada kanak-kanak yang pasti akan teruja apabila mendapat sampul duit itu. Selalunya sampul seperti ini sukar untuk didapati kerana ia hanya boleh disorder secara online. Jadi, tidak salah untuk anda memborongnya di online dan jualkannya kembali di bazar ramadhan nanti. Harga pasaran untuk sepaket sampul duit raya ini boleh mencecah sehingga RM2. Sangat lumayan.

#3 Kad Raya

Mungkin ramai yang tertanya-tanya adakah releven untuk menggunakan kad raya pada masa kini dimana internet hanya dihujung jari sahaja. Malah, dengan adanya teknologi masa kini, ucapan raya boleh terus dihantar dalam masa hanya beberapa saat sahaja dengan menggunakan sms, mms dan juga emel. Namun, ada juga yang lebih menyukai kad raya yang berbentul fizikal kerana ia Nampak lebih bermakna jika dihantar kerana penerima boleh menyimpannya atau menggantungnya sebagai hiasan di waktu hari raya nanti.

Bagi mereka yang bergelar sebagai grafik designer, atau mereka yang mempunyai kemahiran design, inilah masanya untuk anda mencari pendapatan tambahan dengan  mengambil tempahan daripada syarikat-syarikat yang mahu membuat custom design kad raya untuk dihantar kepada pelanggan-pelanggan mereka. Anda juga boleh menghubungi dan membuat deal dengan mana-mana syarikat percetakan untuk mendapatkan harga yang murah untuk mencetak kad raya yang telah anda design tersebut. Cuba anda bayangkan jika syarikat tersebut membuat tempahan sebanyak 500 keping kad raya daripada anda dan anda mark-up keuntungan RM0.20 untuk setiap satu kad ditambah lagi dengan RM100 bagi custom-made design yang anda buat, agak-agaknya berapakah jumlah keuntungan akan anda dapat?

 

#4 Baju Raya

Sudah menjadi kebiasaan apabila menjelang sahaja bulan ramadhan, orang ramai sudah mula menempah dan membeli baju raya untuk dipakai di pagi syawal nanti. Malah, tidak hairan juga ada yang sanggup berbelanja sakan untuk mendapatkan baju raya pilihan mereka sendiri. Pembelian mereka boleh diibaratkan seperti 30 hari raya mesti memakai 30 pasang baju raya. Bagi si teruna dan si dara, masa inilah untuk mereka berpakaian cantik dan kemas untuk menonjolkan kehenseman dan kecantikan masing-masing.

Sangat rugi jika anda abaikan untuk menjual baju raya pada waktu ini kerana rata-rata mereka akan mencari baju raya untuk dipakai di hari raya nanti. Anda boleh mencari pemborong dan dapatkan baju raya dengan harga yang lebih murah dan jualkan ianya semula dengan harga pasaran.

 

#5 Kuih Raya

Kuih raya juga adalah antara produk utama sempena musim hari raya. Kebanyakn tempat, kita dapat lihat sudah ramai penjual yang menjual kuih raya semasa bulan ramadhan. Jika anda kurang mahir atau tidak berkesempatan untuk membuat kuih raya, semestinya anda akan membeli sahaja terus dikedai. Di sini sudah nampak betapa besarnya peluang untuk pasaran kuih raya ini. Anda sepatutnya menjadi sebahagian daripada mereka yang menjual kuih raya ini. Antara kuih yang selalu mendapat permintaan tinggi adalah Almond London, biskut, kekacang rangup kerana ianya digemari oleh semua peringkat umur. Dan jika anda lihat, rata-rata penjual akan menjual kuih-kuih jenis ini.

 

Walau bagaimanapun, terdapat banyak lagi perniagaan yang boleh anda lakukan sepanjang bulan ramadan ini. 5 idea perniagaan yang saya nyatakan disini adalah antara perniagaan yang memerlukan modal yang rendah untuk bermula. Jadi, anda boleh cuba gunakan idea perniagaan ini. Anda juga boleh lakukan perniagaan dengan idea anda sendiri.

 

Sumber :

You may also like...

1,810 Responses