15 Bisnes Perkhidmatan yang Menjadi Pilihan

Ingin memulakan perniagaan jenis perkhidmatan, namum masih asyik memikirkan perkhidmatan jenis apa yang mendapat permintaan tinggi? Terdapat pelbagai jenis perkhidmatan yang mendapat permintaan ramai dan untuk pengetahuan anda umumnya ada dua jenis perniagaan yang biasa dilakukan oleh kebanyakan usahawan, pertamanya berasakan produk fizikal dan keduanya berasakan perkhidmatan.

Syarat untuk memulakan perniagaan perkhidmatan adalah anda wajib mempunyai kemahiran dan lebih baik juga sekiranya anda mengikuti kursus anjuran kerajaan atau badan yang bertauliah bagi mendapatkan sijil pengiktirafan kepada kemahiran anda supaya pelanggan yakin dengan perkhidmatan yang bakal ditawarkan.

 

 1. Juru alih Bahasa

Khidmat seorang juru alih bahasa sangat diperlukan kerana bukannya majority pekerja yang bekerja dengan agensi pelancongan mahir dan fasih dengan penggunaan bahasa asing seperti bahasa cina sama ada dialek hokkien, kantonis, atau mandarin, bahasa Korea, German, Russia, Thailand, Jepun sama ada Hyoujungo (pertuturan standard) atau Kyoutsugo (pertuturan umum) dan lain-lain. Perkhidmatan juru alih bahasa diperlukan oleh pelancong, menteri, atlet sukan, selebriti, usahawan dan lain-lain.

 

 1. Tukang kasut

Perkhidmatan tukang kasut tidak memerlukan modal yang banyak dan boleh dijalankan di tepi-tepi jalan atau di rumah jika inginkan keselesaan. Perkhidmatan sebagai tukang kasut tidaklah memenatkan kerana tidak menggunakan tenaga yang banyak. Antara tugas atau perkhidmatan yang disediakan oleh tukang kasut seperti tampal kasut, jahit kasut, menambahbaik kasut, dan gilap kasut.

 

 1. Tukang jahit

Khidmat tukang jahit sentiasa diperlukan dan dinanti-nantikan, terutama musim perayaan, musim baru persekolahan, majlis perkahwinan, dan sebagainya. Selain itu, mengambil upah atau tempahan untuk menjahit pakaian dan kain dalam kuantiti yang banyak juga sangat menguntungkan kerana anda hanya perlu menyediakan modal yang sedikit untuk membeli peralatan seperti benang atau jarum. Mesin jahit pula adalah modal sedikit besar yang memerlukan anda untuk pelaburan sekali sahaja. Anda juga boleh membuat pinjaman atau bantuan kewangan untuk membeli mesin di institusi-institusi kewangan dan badan yang berkaitan.

tkng-jhit

 

 1. Tukang paip

Pilihlah bidang perpaipan sebagai kerjaya atau pendapatan tambahan anda. Kemahiran membaiki dan perkhidmatan paip tidak dimiliki oleh semua orang. Jika anda mempunyai kemahiran ini, sudah semestinya anda juga tahu nilai barang yang berkaitan paip yang murah tapi berkualiti. Perkhidmatan ini menguntungkan kerana anda akan dibayar oleh pelanggan kos peralatan gentian atau servis paip dan kos upah diri anda.

tukang-paip

 

 1. Tukang urut

Khidmat tukang urut sentiasa diinginkan terutama kepada wanita yang baru melahirkan anak. Kemahiran mengurut pula boleh dituntut dari kelas belajar mengurut, belajar dengan tukang urut, atau diperoleh sejak turun-temurun. Janganlah anda sia-siakan bakat yang anda. Anda boleh menjadi tukang urut terus dari rumah atau secara bergerak.

tukng-urut

 

 1. Sewa kenderaan

Permintaan terhadap perkhidmatan kenderaan sewa kini kian mendapat permintaan. Segelintir masyarakat juga telah mengambil peluang menyediakan perkhidmatan sewa kenderaan dengan menggunakan gelaran nama bagi perkhidmatan sewa kenderaan dan mempromosikannya melalui banner, facebook, atau Instagram. Jika anda mempunyai kenderaan lebih atau kenderaan sendiri yang jarang-jarang dibawa keluar, gunakan idea perkhidmatan ini bagi membantu menambah pendapatan. Biasanya perkhidmatan sewa kenderaan ini mendapat permintaan dari golongan pelajar, pelancong, atau orang perseorangan yang masih belum memiliki kenderaan sendiri.

 

 1. Perkhidmatan sewa bilik, rumah, atau homestay

Jika anda mempunyai bilik lebih dirumah dan dibiarkan kosong sahaja adalah lebih baik menyewakannya kepada yang sedang mencari bilik untuk disewa. Perkhidmatan bilik sewa sangat diperlukan terutama kepada golongan pelajar yang sedang menjalankan latihan industri atau kepada pekerja perseorangan yang bekerja diluar kawasan.

Harga rumah semakin hari semakin tinggi. Anda boleh menyediakan perkhidmatan sewa rumah kepada golongan yang sedang mencari rumah lebih-lebih lagi kepada pasangan yang baru berkahwin, pelajar, pekerja luar kawasan, atau golongan yang masih belum mampu membeli rumah sendiri. Perkhidmatan ini juga mendatangkan pulangan daripada membiarkan rumah yang anda tidak duduki daripada kosong dan rosak jika tidak dijaga.

Rumah anda yang dikosongkan juga boleh dinaik taraf menjadi homestay. Perniagaan ini boleh digunakan sebagai kesempatan untuk mengaut keuntungan. Perkhidmatan ini sesuai dijalankan dimana-mana kawasan sama ada dikawasan perumahan atau kampung kerana sering mendapat permintaan terutama dimusim-musim perkahwinan.

 

 1. Sewa tanah

Jika anda mempunyai tanah kosong tapi malas nak diusahakan, lebih baik anda sewakan tanah yang tidak diusahakan itu kepada orang lain. Tanah boleh disewakan sebagai tanah untuk bercucuk tanam, ternak haiwan, tapak carnival, atau tapak papan iklan.

 

 1. Potong rumput

Kawasan pemotongan rumput tidak terhad kepada rumah sahaja malahan tanah kebun, padang, kawasan industri, sekolah dan lain-lain kawasan. Harga bagi upah memotong rumput pula bergantung kepada keluasan potongan rumput dan keadaan kawasan tersebut. Kerja memotong rumput tidak sesukar yang disangkakan, asalkan anda mempunyai mesin potong rumput, pengetahuan keselamatan, dan kemahiran untuk memotong rumput.

potong-rumput

 

 1. Pembersihan

Anda rajin membersih? Jika anda suka melakukan kerja-kerja pembersihan, perkhidmatan pembersihan adalah pendapatan sampingan yang menguntungkan. Dunia yang serba sibuk masa kini mengehadkan masa individu yang bekerja melakukan aktiviti pembersihan. Pembersihan mempunyai banyak lingkungan seperti membersihkan rumah, pejabat, cuci kereta, dan banyak lagi tempat yang memerlukan khidmat pembersihan.

 

 1. Pengasuh haiwan

Anda seorang pencinta haiwan? Jika anda seorang yang mempunyai perasaan sayang pada haiwan, sediakan perkhidmatan mengasuh atau menjaga haiwan yang dipelihara. Anda boleh menyediakan khidmat menjaga haiwan untuk pemilik haiwan peliharaan yang balik kampung, outstation, atau terpaksa ke tempat lain yang mengambil  masa lebih dari sehari. Anda boleh mengenakan bayaran kepada pelanggan mengikut hari atau kadar yang sesuai. Anda juga boleh menyediakan perkhidmatan tambahan lain sewaktu menjaga atau mengasuh haiwan seperti mandian atau pembersihan telingga.

 

 1. Blogger

Menjadi bogger boleh dijadikan sebagai kerjaya. Sebagai blogger anda memcipta satu blog dan berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat. Anda juga boleh mengenakan bayaran terhadap syarikat atau individu perseorangan yang ingin mengiklankan produk atau perkhidmatan mereka menerusi laman blog anda. Anda boleh menjalankan perkhidmatan  sebagai blogger ini dirumah sahaja.

blog

 

 1. Print dan phototat

Perkhidmatan printing boleh dijadikan sebagai sumber pendapatan tambahan kerana setaiap masa ada permintaan printing dokumen, assignment, atau folio sama ada berwarna atau hitam putih. Selain itu, phototat juga tidak kurang hebatnya kerana ada sahaja dokumen yang memerlukan khidmat phototat. Perkhidmatan ini boleh dijalankan di rumah, asrama, atau terus membuka perniagaan jenis perkhidmatan printing dan phototat dengan menyewa ruang kecil premis atau gerai.

 

 1. Mengedar risalah

Anda boleh mengambil upah dengan mengedar risalah secara sambilan sama ada menggunakan motosikal atau apa sahaja yang memudahkan perjalanan anda untuk mengedar risalah. Mengedar risalah bukan sahaja mengedarkannya kepada orang perseorangan, malah anda boleh meletakkan atau selitkan pada kereta, motor, van, bas, pintu rumah, dan lain-lain. Perkhidmatan ini sesuai dijalankan oleh pelajar samasa cuti semester.

 1. Pengacara

Menjadi pengajara tidak hanya terhad kepada individu yang mempunyai kelayakan akademik dalam bidang pengacaraan, malah individu yang tidak mempunyai kelayakan dalam bidang pengacaraan juga boleh berpengacara asalkan anda petah berbicara, tidak malu, kelakar, dan mempunyai perwatakan menarik. Anda tidak perlu untuk menghadiri ujibakat sebagai pengacara untuk mengacara rancangan-rancangan di televesyen. Tapi cukup untuk mengacara di majlis-majlis perkahwinan, ceramah, karnival, dan majlis yang memerlukan khidmat pengacara. Bayaran yang dikenakkan adalah berbeza-beza sama ada mengikut masa atau bahan yang dibawa untuk mengacara.

 

Sumber  : http://www.usahawan.com/idea-bisnes/15-bisnes-perkhidmatan-yang-menjadi-pilihan.html/

You may also like...

235 Responses

 1. *An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 2. Grigoriyper says:

  Кабельный принтер
  в Releshop появился : Маркировочный кабельный принтер LM-550 A/PC изготовления фирмы MAX Co. Ltd (Япония) для печати на ПВХ, термоусаживаемых и округлых трубках, самоклеющихся лентах и маркировочных пластинках (пластиковой неклеевой ленте).
  Маркировка выполняется знаками латинского алфавита, цифрами, спецзнаками, кириллицей (через компь.тер).
  Программируемый половинный надрез ПВХ трубки и ленты. Подготовительный просмотр варианта маркировки на мониторе.
  Перенесение набранного текста с ПК в машину LM-550 A/PC исполняется при помощи USB кабеля или же USB носителя. Создание обозначений маркировки может происходить как на ПК с внедрением ПО Letatwin PC Editor (входит в набор поставки) или на клавиатуре кабельного принтера

 3. Like says:

  Like!! I blog quite often and I genuinely thank you for your information. The article has truly peaked my interest.

 4. I went over this site and I think you have a lot of good information, saved to fav 🙂

 5. top rated auto insurance companies 2017 car insurance quotes online state farm auto insurance quote [url=https://insurance.us.org]car insurance[/url]

 6. cheap insurance quotes direct auto insurance quotes cheap insurance quotes [url=https://cheapinsurancequotes.us.com]direct general car insurance[/url]

 7. life insurance rates by age life insurance rates whole life insurance rates [url=https://lifeinsurancerates.us.com]life insurance quotes online[/url]

 8. cheap insurance quotes cheap insurance quotes young driver car insurance [url=https://cheapinsurancequotes.us.com]car insurance quotes comparison[/url]

 9. car insurance cheap car insurance cheap car insurance quote online [url=https://carinsurancecheap.us.com]cheap auto insurance companies[/url]

 10. TravisSoody says:

  民視眼鏡 – 媒體認證台北市士林最便宜眼鏡配到好

  http://www.people-eye.com.tw/

 11. Sergiorib says:

  Я тут оформил официальный больничный

  купить больничный лист Екатеринбург

 12. minecraft says:

  Thanks for sharing your thoughts on minecraft. Regards

 13. minecraft says:

  After I originally commented I seem to have clicked
  on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is
  added I get four emails with the same comment.
  Is there a way you can remove me from that service?

  Appreciate it!

 14. minecraft says:

  hello there and thank you for your information – I have definitely picked up something new
  from right here. I did however expertise some technical points
  using this website, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load
  correctly. I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and
  can damage your quality score if ads and marketing with
  Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again soon.

 15. minecraft says:

  When I initially commented I seem to have clicked the -Notify me
  when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four
  emails with the same comment. There has to be an easy
  method you are able to remove me from that service? Thanks!

 16. minecraft says:

  I truly love your site.. Pleasant colors & theme.

  Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my very own website and
  would like to learn where you got this from or what the theme is called.
  Thanks!

 17. minecraft says:

  Hi! I realize this is kind of off-topic but I needed to ask.

  Does managing a well-established blog like yours
  take a large amount of work? I’m completely new to operating a blog however I do write in my diary every day.

  I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and views online.

  Please let me know if you have any suggestions or tips
  for brand new aspiring blog owners. Appreciate
  it!

 18. Perfectly composed articles , thankyou for information. 🙂

 19. Heya i’m for the primary time here. I found this board and I to find It truly helpful & it helped me out much.
  I hope to offer something again and aid others like you helped me.

 20. Hey would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker
  then most. Can you suggest a good web hosting provider at
  a fair price? Kudos, I appreciate it!

 21. Touche. Solid arguments. Keep up the great spirit.

 22. Homer Kapaun says:

  Simply wanna remark that you have a very nice website , I love the layout it actually stands out.

 23. Walterjeafe says:

  erste hilfe munchen

  erste hilfe kurs münchen ostbahnhof

 24. It’s awesome to pay a quick visit this web site and reading the views of all mates on the topic of this post, while I am also zealous of getting
  familiarity.

 25. Francissup says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  больничный лист надежно купить официальный больничный

 26. Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate
  your efforts and I will be waiting for your next write ups thanks once again.

 27. Thank you for the auspicious writeup. It actually was
  once a enjoyment account it. Look advanced to far delivered agreeable from you!
  However, how could we communicate?

 28. Coconut Oil says:

  With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My site has a lot of unique content I’ve either
  written myself or outsourced but it seems a lot of it is
  popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any ways to help prevent
  content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 29. Robertdoche says:

  overnight online online soft

  9504 online for sale in tesco

  9504 online online generika forum

  9504

 30. Robertdoche says:

  online 10 mg users group

  9504 online legal online us

  9504 natural online substitute

  9504

 31. Coconut Oil says:

  Hey there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or
  vice-versa? My website discusses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

 32. Leonidadoche says:

  online et antidepresseu

  370d come comprare online in ottawa

  370d

 33. I like the valuable info you provide in your articles.

  I will bookmark your blog and check again here regularly.
  I’m quite sure I will learn many new stuff right here!

  Good luck for the next!

 34. I was curious if you ever thought of changing the layout of your site?

  Its very well written; I love what youve got to
  say. But maybe you could a little more in the
  way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of
  text for only having one or 2 pictures. Maybe you could
  space it out better?

 35. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a
  coworker who has been doing a little homework on this.

  And he in fact bought me dinner due to the fact
  that I discovered it for him… lol. So let me reword this….
  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this matter
  here on your web page.

 36. quest bars says:

  Hello, i believe that i saw you visited my weblog so i got
  here to go back the desire?.I am attempting to find things to improve my
  web site!I assume its adequate to use a few of your concepts!!

 37. Sling TV says:

  I am really grateful to the holder of this website who has shared
  this impressive paragraph at here.

 38. Yuk Jual perabot murah perabot murah murah murah

 39. Sling TV says:

  Hello, I would like to subscribe for this webpage to obtain most up-to-date updates, therefore where can i do it please help.

 40. Your way of telling the whole thing in this post is truly pleasant, all be able to without difficulty be aware of it, Thanks a lot.

 41. I don’t usually comment anywhere, but if you’re looking for additional income at home, have a look at this website: http://bit.ly/2ODt2Tt

 42. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
  several weeks of hard work due to no data backup.
  Do you have any solutions to protect against hackers?

 43. Sling TV says:

  Do you mind if I quote a couple of your articles
  as long as I provide credit and sources back to your weblog?
  My website is in the very same area of interest as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the
  information you present here. Please let me know if this okay
  with you. Regards!

 44. i use it how does online work

  916a online 25mg online

 45. Sling TV says:

  Hi! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a
  new initiative in a community in the same niche. Your blog
  provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!

 46. a99e10 i online online can

  online

  la online es un vasodilatador

 47. Sling TV says:

  Saved as a favorite, I love your web site!

 48. Arturdoche says:

  0a3b10 try it online pill

  cheap online

  can i make a 20 mg online 10

 49. Arturdoche says:

  0a3b10 online economici di ordine

  online online

  online wirkung nebenwirkung

 50. Excellent blog post. I certainly love this website.
  Keep writing!

 51. Arturdoche says:

  0a3b10 and online

  cheap online

  5mg online costco

 52. Arturdoche says:

  0a3b10 online canada viagr

  online online

  online online consegna rapida

 53. It’s enormous that you are getting ideas from this piece of writing
  as well as from our discussion made here.

 54. Arturdoche says:

  c01a online price compare

  online online

  best site online online online

 55. Its like you read my mind! You seem to grasp so much about this, like you wrote
  the book in it or something. I believe that you simply can do with a few percent to
  pressure the message house a bit, however other than that, that is magnificent
  blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 56. What a information of un-ambiguity and preserveness of precious familiarity on the
  topic of unpredicted feelings.

 57. Thanks for a marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you
  are a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back later on. I want to encourage
  you continue your great posts, have a nice morning!

 58. Grettadoche says:

  f58510 neues online kaufen

  online online

  online online without

 59. Grettadoche says:

  f58510 online 50mg price ksa

  online online

  achat online ou online

 60. Kellyzeria says:

  Здесь можно оформить больничный лист

  Купить больничный лист в Краснодаре.

 61. Kellyzeria says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  больничный Зеленоград купить больничный лист Нижнем

 62. Kellyzeria says:

  Я тут оформил официальный больничный

  Купить рецептурный бланк в Краснодаре.

 63. Robertvow says:

  台北市-萬華 禾云室內設計 台北城市工

  http://interior-plan.com/

 64. Avdotyadoche says:

  6d0310 only for you dose online

  cheap online

  online on line 10 units sale

 65. Avdotyadoche says:

  6d0310 1online canada online

  cheap online

  online daily better erections

 66. Nailyadoche says:

  397910 only today online online 25 mg

  online coupon

  achat online en belgique

 67. RobertBic says:

  Я тут оформил официальный больничный

  Купить медицинские документы в Барнауле

 68. RobertBic says:

  оформляю больничные у них уже несколько лет

  Купить больничный лист в ЦАО район Мещанский

 69. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Купить больничный лист в Санкт-Петербурге Курортный р-н

 70. RobertBic says:

  Как оформить больничный лист без болезни

  Купить больничный лист в Можайск

 71. RobertBic says:

  оформляю больничные у них уже несколько лет

  Оформить медицинский документ Хамовники

 72. RobertBic says:

  Как оформить больничный лист без болезни

  О Нас

 73. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Купить больничный лист в Санкт-Петербурге Выборгский р-н

 74. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Можно ли оформить больничный задним числом

 75. RobertBic says:

  Я тут оформил официальный больничный

  Купить больничный лист в Кунцево

 76. Nailyadoche says:

  397910 online howard stern

  online online

  how to online online from canada

 77. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Купить больничный лист в Санкт-Петербурге Кировский р-н

 78. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Медкнижка Купить

 79. Nailyadoche says:

  397910 online fass

  cheap online

  just try online online prices

 80. RobertBic says:

  оформляю больничные у них уже несколько лет

  Справка 086

 81. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь
  Заказать онлайн больничный лист в Москве

 82. RobertBic says:

  оформляю больничные у них уже несколько лет

  Купить рецептурный бланк по форме 148-1/у-88

 83. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Купить больничный лист в ЮЗАО

 84. RobertBic says:

  Я тут оформил официальный больничный

  больничный лист в Самаре

 85. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Психиатр Справка

 86. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Купить больничный лист в ЦАО

 87. RobertBic says:

  Здесь можно оформить больничный лист

  Купить рецепт на Редуксин

 88. Nailyadoche says:

  397910 onlineing online gum

  cheap online online

  online senza ricetta dov

 89. RobertBic says:

  Я тут оформил официальный больничный

  Медкнижка Купить

 90. RobertBic says:

  оформляю больничные у них уже несколько лет

  Расчет больничного листа

 91. RobertBic says:

  Я тут оформил официальный больничный

  Купить больничный лист в Воронеже

 92. RobertBic says:

  Здесь можно оформить больничный лист

  Купить больничный лист в ЮВАО

 93. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Купить больничный лист в ЦАО район Красносельский

 94. RobertBic says:

  Здесь можно оформить больничный лист

  Купить больничный лист в Зябликово

 95. RobertBic says:

  Тут можно оформить больничный лист задним числом

  Вопросы и ответы

 96. RobertBic says:

  Как оформить больничный лист без болезни

  Больничный лист задним числом

 97. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Купить больничный лист задним числом

 98. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Купить рецепт на Редуксин

 99. RobertBic says:

  Кому нужно офрмить больничный лист обращайтесь

  Расчет больничного листа

 100. Rolanadoche says:

  2f3710 vegas online effects venetian

  online coupon

  cheap online for 80

 101. Rolanadoche says:

  2f3710 online dosing frequency

  online online

  online costco online

 102. Stavrdoche says:

  776710 online plus review

  online online

  online pour homme pharmacie

 103. Stavrdoche says:

  776710 only now online in canada

  online online

  it online to possible is online

 104. Genadoche says:

  eac510 online come assumerlo

 105. Ewadoche says:

  fbe710 online 5 mg 28 cpr

 106. Davidkah says:

  заказать онлайн виагру, сиалис, левитру

  [url=http://www.potency-vip.ru/buy.php?group_id=2]виагра купить в СПб виагра для девушек купить[/url]

 107. Arijdoche says:

  only now uk online sales

  a93a 10mg or 20mg for online

 108. Полчаса смотрел содержание интернет, и вдруг к своему восторгу открыл нужный ресурс. Вот: https://zaxvatu.net/2-zdorove/ . Для моих близких данный ресурс произвел радостное впечатление. Всего хорошего!

 109. Davidkah says:

  заказать онлайн виагру, сиалис, левитру

  дженерик купить дженерик левитра купить

 110. Davidkah says:

  Кому нужны дженерики виагры или сиалиса обращайтесь

  препарат левитра цена сиалис купить цена

 111. Naumdoche says:

  c2ff10 i use it order online online

  online online

  online 10 mg o 20 mg

 112. Naumdoche says:

  c2ff10 online for sale in nj

  discount online

  compro online onlin

 113. Davidkah says:

  Кому нужны дженерики виагры или сиалиса обращайтесь

  купить дженерик сиалис 20 мг дженерик виагры купить в Краснодаре

 114. d8c410 online gnrique canada

  online online online

  only for you branded online

 115. d8c410 online dove acquistare

  online online online

  look here discounted online

 116. d8c410 online tablet in india price

  online online

  prix online 2012

 117. Rannevdoche says:

  8a1b10 online online tadalafi

 118. Rannevdoche says:

  8a1b10 online online manhattan

 119. da3d10 online shipping germany

  online online

  online tempo di azione

 120. 995510 online 150mgonline in canada

  click now onlineing online online

  achat du online sur interne

 121. 995510 wow look it rx online online

  open this cheapest online usa

  comprar online onlineo seguro

 122. Great blog right here! Also your web site lots up very fast!

  What web host are you using? Can I get your associate link in your host?

  I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 123. Vadimdoche says:

  943310 online sale au

  online brand name sale pill

  online 5mg medicament

 124. Vadimdoche says:

  943310 we choice genuine online 5mg

  online 10 mg uk

  online order by telephone

 125. Norddoche says:

  d5f310 online for sale in tx

  online online

  original online en ligne

 126. Rannevdoche says:

  8a1b10 click here online soft

 127. Rannevdoche says:

  8a1b10 online 25mg online

 128. Rannevdoche says:

  8a1b10 online how to use it

 129. Eteridoche says:

  cac310 wow online canadian online

  can i take 2 5 mg online a day

  aptekade online 10mg

 130. Zorinadoche says:

  f36c10 online online consultatio

  online makes

  kostenlos online testen

 131. Zorinadoche says:

  f36c10 price online rupees

  forum online 50 mg

  safe drug stock online ok

 1. 10th December 2018

  Google

  We came across a cool internet site which you may appreciate. Take a appear if you want.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *