Tips Ringkas Urus Kewangan Perniagaan Kecil yang Wajib Dilakukan

Kali ini saya nak kongsikan bagaimana nak urus kewangan perniagaan kecil. Perkara ini wajib dilakukan oleh para usahawan yang mahu pergi lebih jauh dalam perniagaan yang sedang dilakukan.

Saya tak terangkan secara terperinci sebab tak perlupun sebenarnya, jika anda memang seorang usahawan yang dahpun berniaga.

Anda hanya perlu ambil panduan mudah ini dan terus lakukan dalam keadaan peka dan belajar dari amalan dan bukannya hanya secara teori.

Urus kewangan perniagaan praktikal

Macam yang selalu saya tekankan, amalan adalah lebih penting dari teori yang mendalam dalam bab berniaga ni. Teori mendalam yang biasa didedahkan kepada para pelajar di universiti sebenarnya lebih khas untuk menjadi pengurus yang makan gaji.

Bagi usahawan, boleh dikatakan apa yang para pelajar universiti belajar tu, majoriti besarnya mereka tak berapa pakai sangat.

Tak percaya cuba pergi tanya usahawan yang ada kelulusan akaun samada ijazah atau diploma, silap hari bulan, mereka sendiri tak jaga akaun sebagaimana yang mereka belajar dalam kelas bertahun-tahun dulu.

Walau bagaimanapun, semakin besar perniagaan anda, semakin perlu tahu lebih mendalam sedikit hal ehwal serta terma akaun dalam perniagaan. Ini lebih memudahkan anda untuk menguruskan masalah kewangan secara sistematik.

Terutamanya pengukuran indeks-indeks tertentu dalam memahami kedudukan kewangan perniagaan yang sedang dijalankan. Supaya para usahawan kecil tak pening dan terus rasa fobia dengan segala terma pelik akaun tersebut, tak perlulah saya cuba terangkan semua perkara tersebut.

Saya ambil tahu sedikit sebanyak segala maklumat dan terma akaun itupun disebabkan cuba nak faham lebih jauh lagi berkenaan kewangan setelah perkara asas dilakukan. Ertinya, rasa ingin tahu itu akan datang setelah anda buat perkara asas dulu. Jadi jangan risau. Masanya akan tiba di mana anda sendiri akan pergi cari bila perlu nanti.

Tips urus kewangan perniagaan kecil

Saya akan buat dalam bentuk point supaya ianya lebih ringkas dan lebih mudah faham. Anda boleh buat satu persatu apa yang saya kongsikan di sini dalam urusan kewangan perniagaan anda nanti. Elok catit dalam buku nota kecil aau print saja artikel ini dan lekatkan pada dinding pejabat kecil anda tu.

 1. Perkara asas yang paling penting dalam perniagaan adalah Tabiat. Bila tabiat dah ok, urusan no 2 penting dalam perniagaan pula adalah kewangan.
  1. Bila anda kuasai tabiat, anda mampu kawal emosi. Kemampuan kawal emosi membolehkan anda kawal kewangan.
  2. Untuk kawal duit, anda perlu lihat nombor atas kertas dan bukannya cuba congak dalam kepala atau cuba hafal. Jangan beratkan kepala anda dengan hafal nombor, tak ada faedahnya.
  3. Jika anda mampu kawal duit, maka lebih mudah untuk kuasai perniagaan anda dengan baik. Jadi, secara mudahnya, kawal duit, membawa kepada kemampuan untuk kawal perniagaan. Ingat itu !.
 2. Perkara asas urus kewangan perniagaan anda bermula dengan lima perkara berikut:
  1. Catit kesemua jumlah jualan – Bab inipun ramai yang agak konpius. Bila saya tanya, ” berapa jualan ? “, mereka akan tanya balik, ” jualan kasar ke ? “. Tak ada kasar tak ada halus. Jualan adalah jumlah ringgit yang pelanggan bayar untuk dapatkan produk atau khidmat anda, noktah ! tak ada kasar tak ada halus, ok !.
   • Bila anda catit jualan, akan wujud jumlah jualan harian berdasarkan pelanggan, jumlah jualan mingguan, bulanan dan seterusnya tahunan.
   • Kesemuanya jualan mingguan, bulanan atau tahunan akan dapat secara automatik bila setiap hasil jualan direkodkan. Ertinya, kerja ini hanya perlu dilakukan sekali sahaja untuk dapat semua jumlah yang lain. Mudah bukan ?
  2. Catit kesemua kos jualan – Kos jualan adalah kos yang perlu dikeluarkan bila berlaku jualan. Ertinya, kalau tak berniaga, tak perlu keluarkan duit.
   1. Usahawan yang bijak, mampu kira setiap kos jualan untuk setiap produk atau servis yang dijual pada pelanggan. Walau bagaimanapun, biasanya kos tersebut adalah rumusan setelah dibuktikan secara praktikal.
   2. Contohnya, anda jual nasi lemak hari itu sebanyak RM200. Sebungkuspun tak ada yang terbuang. Untuk buat jumlah nasi lemak untuk menghasilkan jualan sebanyak RM200 itu, anda perlu beli bahan mentah, campur dengan kos logistik dan kos tenaga seperti api dan lain-lain untuk buat nasi lemak.
   3. Catit kesemua duit keluar untuk buat perkara kat atas tu, lebih baik lagi jika dapatkan segala resit pembelian. Katakan kosnya adalah RM100. Dalam kes ini, kos jualan anda adalah RM100.
   4. Urusan mencatit kos jualan ini adalah satu lagi kerja yang perlu dilakukan secara harian. Ada bahan yang anda perlu beli secara pukal dan dipakai selama sebulan. Jangan risau, simpan resit belian itu dan bila cukup sebulan, anda hanya perlu campur kesemua kos jualan itu secara pukal satu persatu. Dan anda akan dapat kos jualan untuk tempoh sebulan.
  3. Kira untung kasar – Urusan kira untung kasar ini hanya boleh dilakukan jika anda buat kerja no 1 dan no 2 di atas. Biasanya lebih mudah buat kiraan untung kasar secara sebulan.
   1. Kira hasil jualan selama sebulan. Dalam kes nasi lemak tadi katakan jumlah jualan sebulan adalah RM5 ribu
   2. Kira kos jualan selama sebulan. Dalam contoh nasi lemak tadi, katakan kos jualan adalah RMRM2500
   3. Jumlah untung kasar perniagaan nasi lemak anda adalah Hasil jualan ditolak kos jualan (1-2), dalam kes nasi lemak tadi, Untung kasar anda adalah RM5,000 – RM2,500 = RM2,500
   4. Maka, keuntungan kasar perniagaan anda sekarang adalah RM2,500. Ertinya, peratusan untung kasar anda adalah 50%. Ini kita boleh panggil sebagai Gross Profit Margin
  4. Kira kos perniagaan tetap – Ini segala kos lain dalam perniagaan anda yang perlu dibayar secara tetap setap bulan samada berniaga atau cuti raya. Contohnya gaji, sewa tapak, gaji pekerja yang dibayar secara bulanan, pinjaman tekun, bil telefon dan lain-lain, ansuran foodtruck.
   1. Dalam kes nasi lemak, kita andaikan Gaji anda RM1 ribu, gaji pekerja RM500, sewa tapak RM100, bayaran tekun RM300, ansuran foodtruck RM500, bil telefon dll RM100.
   2. Kesemua jumlah perniagaan kat atas tadi adalah RM2,500
  5. Kira untung bersih – Jika anda perhatikan, kos tetap perniagaan tak perlu buat banyak kerja catitan sebab anda boleh ingat sendiri semua kos itu dalam kepala. Ia adalah kos tetap yang pasti berlaku dan dikejar samada anda ingat atau tidak ingat.
   1. Untung bersih = Untung kasarKos perniagaan tetap
   2. Dalam kes nasi lemak perniagaan anda mencatitkan untung kasar sebanyak RM0. Tak untung dan tak rugi.
 3. Dalam contoh perniagaan nasi lemak tadi, anda dapat satu lagi perkataan penting dalam perniagaan anda. Perkataan tersebut adalah ‘Breakeven’ atau ‘Titik Pulang Modal’. Ertinya jumlah jualan yang membolehkan anda tak untung dan tak rugi. Jumlah jualan breakeven perniagaan nasi lemak di atas adalah sebulan RM5,000.
  1. Untuk pastikan perniagaan anda mencatitikan keuntungan, maka wajiblah jualan bulanan perniagaan nasi lemak anda itu mencatitkan nilai jualan lebih tinggi dari RM5 ribu sebulan.
  2. Dengan mengetahui titik breakeven atau titik pulang modal itu, anda akan dapat gambaran yang lebih jelas apa yang perlu dilakukan untuk buat perniagaan anda dapat keuntungan.
  3. Anda perlu ingat urusan titik pulang modal ini sebab, salah satu sebab paling banyak perniagaan gagal adalah disebabkan jumlah jualan selalu berada di bawah titik pulang modal.
 4. Daripada kesemua tips kat atas itu, jika anda lakukannya secara rutin dan istiqamah, anda akan mampu melakukan 3 lagi perkara penting dalam bab urus kewangan perniagaan kecil anda. 3 perkara tersebut adalah,
  1. Memahami penyata aliran kewangan bulanan perniagaan anda. Bila anda boleh susun setiap bulan semua maklumat di atas tadi dan buat analisa perbandingan setiap bulan perkembangan perniagaan anda. 5 maklumat penting tersebut adalah,
   • Jualan
   • Kos Jualan
   • Untung Kasar
   • Kos Perniagaan tetap
   • Untung Bersih
  2. Maklumat perbandingan penyata aliran kewangan itu boleh dijadikan panduan untuk strategi meningkatkan keuntungan perniagaan. Saya dah tulis bab peri pentingnya tingkatkan keuntungan ini dalam artikel yang lalu. Nanti akan saya kongsikan pula strategi nak naikkan keuntungan perniagaan anda dalam artikel yang lain pula.
  3. Akhir sekali, dari maklumat penyata aliran kewangan anda di atas tadi, unjuran kewangan perniagaan anda untuk bulan-bulan seterusnya yang akan datang boleh dilakukan. Ini lebih kepada kerja sasaran tingkatkan jualan dan sasaran kurang kos perbelanjaan.
   • Unjuran lebih seronok dilakukan setelah anda rangka strategi tingkatkan keuntungan yang saya nyatakan kat no 2 di atas tu.

Artikel ini dah jadi amat panjang. Tapi saya rasa, anda yang berniaga tentu tak rasa ianya panjang sebab bab ini penting. Hadamkan terlebih dahulu dan amalkan segera.

Dalam artikel yang akan datang akan saya kongsikan pula bagaimana nak buat untuk tingkatkan keuntungan bersih dalam perniagaan anda. Itu bab yang amat penting dan menyeronokkan untuk dilaksanakan sampai berjaya.

Sebenarnya, dah banyak artikel berkenaan bab urus kewangan perniagaan kecil ini saya buat dalam blog ini tanpa jemu.

Saya pulun tulis dan kongsikan pada semua supaya anda semua yang berniaga dan menjadi pembaca tetap blog ini, berjaya dalam perniagaan masing-masing dan mampu besarkan perniagaan.

Tak ada bayaran yang saya minta, semuanya ikhlas untuk anda semua supaya semua orang berjaya, terutamanya buat mereka yang dok minta saya berikan Biz Coaching pada mereka tapi masih tak dapat saya tunaikan.

Urus kewangan perniagaan anda, insyaallah anda lebih mudah untuk berjaya !

Sumber : http://hidupringkas.com/kewangan/tips-ringkas-urus-kewangan-perniagaan-kecil-yang-wajib-dilakukan/

You may also like...

91 Responses

 1. Aaronutity says:

  wh0cd46180 [url=http://tetracycline18.us.org/]buy tetracycline[/url]

 2. DouglasTaumb says:

  [url=http://sevgidolu.biz/user/stapelceacur1984/]whyblackpeoplemeethere[/url]

 3. If you also have some problems with essay writing, do not be afraid to place your order and contact with us. Write my essay for me.. Persuasive essay. Adding evidence and commentary. Persuasive writing 1 persuasive thesis 2 slideshow 6741223 by joyshort.. HNU9ujujh

 4. AlexHucky says:

  (Рингтон) Время и Стекло – На стиле – Ringon Продолжительность: 00:37 Формат: mp3 Размер: 1,14 МБ Качество: 256 kbit/sec РИНГТОН КЛУБ – Короткие мелодии на телефон, в формате mр3 (андройд и др.), M4r (айфон). Музика та пісні: скачать музыку, скачай новую и лучшую музыку бесплатно, скачування музики. Слушать и скачать онлайн песни 2018 в формате Mp3 на свой мобильный без регистрации и смс Рингтон — Время и Стекло — Тролль из категории «Русские» для вашего мобильного. Время и Стекло – Имя 505 ddd Скачать мп3 песню на андройд, айфон без регистрации с возможностью слушать онлайн. Здесь вы можете скачать популярные рингтоны 2018 года, песни на звонок, нарезки на телефон бесплатно и без регистрации. Рингтон — Время и стекло — Навернопотомучто из категории «Русские» для вашего мобильного. Послушать онлайн и скачать песню в формате мр3 в хорошем качестве Время и Стекло – Имя 505 (рингтон) бесплатно, без смс и ристрации на телефон а так же другие песни Время и Стекло Если у вас не получается скачать рингтон “Время и Стекло – ТОП”. Вам необходимо кликнуть на кнопку Скачать “mp3” или “m4r”. У нас вы можете скачать песню «Время И Стекло – На Стиле (Рингтон)» в mp3 бесплатно, прослушать онлайн с помощью плеера на сайте, а также просмотреть архив песен исполнителя Время И Стекло. Все песни Кузьма Скрябин скачивайте бесплатно и слушайте онлайн на сайте vkmp3 MP3-Pesnja – музыкальный портал, где вы можете прослушать онлайн или скачать бесплатно любую песню в mp3 формате без регистрации и смс Вы можете бесплатно скачать mp3 Время и Стекло – Back2Leto (Новые рингтоны) в высоком качестве 128 kbit используйте кнопку скачать mp3. Время И Стекло Рингтон. Добро пожаловать на наш музыкальный сайт Муз-колор! d Слушайте онлайн или качайте музыку – Время И Стекло Рингтон бесплатно в mp3. d Слушайте ОНЛАЙН песню d Е,Бой d Время и Стекло Качайте БЕСПЛАТНО на UzKlip Здесь Вы также найдете другие песни исполнителя Время и Стекло. Сайт Казахской и Зарубежной музыки, на нашем сайте вы найдете музыку всех направлений и жанров, каждый день публикуются новинки 2018, так же можете прослушать онлайн, скачать альбомы любимых Mp3-CC – (Рингтон) Время и Стекло – Мама ама стар – Ringon №65952318 – (Рингтон) Время и Стекло – Мама Скачать музыку с ВК (вконтакте) на телефон андроид, айфон и просто на смартфон, а также слушать её онлайн, абсолютно бесплатно Скачать песни Время и Стекло на DriveMusic. Треки можно предварительно послушать онлайн, а также ознакомиться со списком других популярных артистов. Скачать песню Время и Стекло – Тролль бесплатно в mp3. Параметры файла: 320 kbps, Скачать mp3. Улётная комедия про двух полицейских из Нью-Йорка. Они расследуют чуть ли не самое страшное и опасное преступление всех времён и народов – у одного из них украли безумно дорогую Новый хит от группы Время и Стекло, песня называется «Навернопотомучто«.«Наверно, потому что, все это мои чувства.СКАЧАТЬ РИНГТОН ВРЕМЯ И СТЕКЛО

 5. Danielven says:

  ДРУЗЬЯ, СОС РЕБЕНОК ВОТ УЖЕ 7,5 ЛЕТ ЖИВЕТ В СОСТОЯНИИ РЕАНИМАЦИИ
  СРОЧНО НЕОБХОДИМО ДАЛЬНЕЙШЕЕ ЛЕЧЕНИЕ
  Пишет мама: “На фоне заболеваний ЦНС (центральной нервной системы) у Эмира выраженная грубая задержка психомоторного развития. Но, несмотря на это, мы с раннего детства читаем ему книжки, учим счету (пока до 10), учим с ним алфавит как можем, поскольку он не только сам не говорит, но и пока самостоятельно не дышит (носитель т/с). Мы верим в нашего сына и знаем, что ВМЕСТЕ У НАС ВСЕ ПОЛУЧИТСЯ!!!
  Вследствие обширного поражения головного мозга Эмир имеет ряд сопутствующих неврологических заболеваний: ДЦП, спастический тетрапарез (обездвижен), бульбарный синдром, ЧАЗН, эпилепсия, трахеостома, гастростома.
  Мы делаем все, что в наших силах, чтобы сохранить жизнь и восстановить здоровье нашего тяжело больного ребенка, но этого недостаточно!” Друзья, для Эмира ОТКРЫТ СБОР средств на высокоэффективную и интенсивную реабилитацию в немецкой клинике Helios Klinik Hohenstucken, Германия, г. Бранденбург. Это специализированная клиника неврологического профиля, в которой применяют все новейшие методы, направленные на лечение детей с тяжёлым поражениям ЦНС и тяжёлыми нарушениями работы опорно-двигательного аппарата. Очень просим всех неравнодушных к чужой беде откликнуться и помочь в сборе!

  стать волонтером

 6. Nathanunfag says:

  гидра сайт моментальных покупок как зайти – гидра сайт, гидра сайт моментальных покупок как зайти

 7. MihailTwils says:

  Час назад наблюдал данные сети, неожиданно к своему удивлению увидел неплохой вебсайт. Вот гляньте: https://zaxvatu.net/world/ . Для моих близких вышеуказанный ресурс оказал радостное впечатление. До свидания!

 8. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 9. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the net. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 10. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to find someone with some authentic ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that is needed on the web, someone with just a little originality. helpful job for bringing something new to the internet!

 11. I reckon something truly special in this internet site.

 12. I think this is among the most vital info for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The website style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers

 13. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 14. Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw great design.

 15. Hi, Neat post. There is a problem together with your web site in web explorer, may check thisK IE nonetheless is the marketplace leader and a huge part of people will pass over your excellent writing due to this problem.

 16. Very efficiently written article. It will be useful to anyone who usess it, as well as yours truly :). Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

 17. Movie Actors says:

  Some genuinely fantastic information, Glad I noticed this.

 18. There are certainly a lot of particulars like that to take into consideration. That could be a great point to carry up. I provide the ideas above as general inspiration however clearly there are questions just like the one you bring up the place an important thing might be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, but I’m sure that your job is clearly identified as a good game. Each boys and girls feel the influence of only a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

 19. Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding design.

 20. Smirnovpa52 says:

  http://bit.ly/2NLmL8O – Английский За 4 Недели 2в1

 21. Well I really liked reading it. This article provided by you is very practical for proper planning.

 22. obviously like your web site but you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the truth nevertheless I will certainly come again again.

 23. Good info and right to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks 🙂

 24. You can certainly see your expertise within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart. “We may pass violets looking for roses. We may pass contentment looking for victory.” by Bern Williams.

 25. click here says:

  Great write-up, I am normal visitor of one’s site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 26. seo malaysia says:

  Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it.

 27. I really like examining and I conceive this website got some really useful stuff on it! .

 28. so much fantastic info on here, : D.

 29. Fantastic site. A lot of useful information here. I am sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks for your sweat!

 30. Like says:

  Like!! Thank you for publishing this awesome article.

 31. you have a great blog here! would you like to make some invite posts on my blog?

 32. Likely I am likely to save your blog post. 🙂

 33. I genuinely enjoy reading through on this website , it contains superb content. “We find comfort among those who agree with us–growth among those who don’t.” by Frank A. Clark.

 34. mymedicare says:

  obamacare enrollment 2019 obamacare marketplace private health insurance outside obamacare [url=https://obamacare2019.us.com]obamacare 2019[/url]

 35. direct general auto insurance quote car insurance car insurance [url=https://carinsurances.us.com]buy car insurance[/url]

 36. I¦ve read several good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you set to make this kind of fantastic informative web site.

 37. My spouse and I stumbled over here from a different website and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking over your web page repeatedly.

 38. Esurance says:

  Fantastic site. A lot of helpful information here. I¦m sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And naturally, thank you in your sweat!

 39. Regards for all your efforts that you have put in this. very interesting info .

 40. Write says:

  study help do my homework for me do my homework [url=https://domyhomework.us.org]do my homework for me[/url]

 41. It’s really a cool and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 42. homeowners insurance quote comparison geico home owners insurance homeowners insurance quotes [url=https://homeownersinsurancequotes.us.com]online homeowners insurance quotes[/url]

 43. texas health insurance affordable health insurance supplemental health insurance [url=https://supplementalinsurance.us.com]supplemental insurance[/url]

 44. Great work! This is the type of info that should be shared around the internet. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 45. This is a very good tips especially to those new to blogosphere, brief and accurate information… Thanks for sharing this one. A must read article.

 46. very good post, i actually love this website, keep on it

 47. Hello would you mind stating which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 48. homeowners insurance geico home insurance quote homeowners insurance quotes [url=https://homeownersinsurance.us.com]homeowners insurance[/url]

 49. You made some good points there. I looked on the internet for the topic and found most individuals will consent with your site.

 50. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 51. I haven?¦t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I?¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 52. Very well written story. It will be valuable to anyone who utilizes it, as well as myself. Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

 53. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! “We know what happens to people who stay in the middle of the road. They get run over.” by Ambrose Gwinett Bierce.

 54. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any suggestions for newbie blog writers? I’d definitely appreciate it.

 55. magnificent issues altogether, you just received a emblem new reader. What could you suggest about your post that you simply made some days ago? Any positive?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *