Bagaimana Nak Buat Pengurusan Sumber Manusia

Semua orang pernah dengar perkataan Sumber Manusia ini terutamanya bagi mereka yang makan gaji. Tapi bila keluar buat perniagaan, pengurusan sumber manusia ini menjadi salah satu perkara yang ramai pening kepala tak tahu macam mana nak buat.

Pengurusan sumber manusia ini dalam erti kata yang mudah nak faham bermaksud pengurusan pekerja. Tapi jika sebut pengurusan pekerja, dia jadi tak berapa menarik sangat sebutannya, terutamanya jika usahawan bercakap dengan para pekerjanya.

Mungkin sebab itu pilihan terhadap ayat pengurusan sumber manusia itu lebih kerap digunakan. Ia lebih menyeluruh maknanya bila kita sebut pengurusan sumber manusia.

Manusia sebagai sumber termasuklah taukeh, pekerja samada tetap, separuh masa atau staf dari syarikat yang usahawan outsource.

Terus terang saya cakap, pengurusan sumber manusia ini merupakan salah satu urusan yang amat memeningkan kepala saya sejak mula berniaga dulu sampailah sekarang.

Pengurusan sumber manusia dan kepimpinan

Bukan mudah nak uruskan manusia, apatah lagi untuk pastikan mereka menjalankan segala urusan berdasarkan apa yang kita inginkan. Ia berkait rapat dengan sifat kepimpinan.

Seorang usahawan perlu ada daya kepimpinan yang hebat untuk membina syarikat dan perniagaan yang dia idamkan. Tanpa menggunakan sumber manusia yang ada, urusan tersebut tidak akan dapat dijayakan.

Kata-kata dari Dwight D. Eisenhower ini memberikan makna betapa pentingnya usahawan menguasai daya kepimpinan yang hebat;

” Kepimpinan merupakan satu seni mengarahkan orang lain buat kerja yang kita mahu dalam keadaan orang itu sendiri memang mahu melakukannya “

Usahawan perlu berupaya mengarahkan orang lain melakukan kerja yang dia mahu jayakan. Dalam masa yang sama orang tersebut mestilah dengan sukarela bersetuju untuk buat kerja yang usahawan suruh.

Jika seseorang itu berjaya buat perkara tersebut, maka dia memang seorang pemimpin.

Kesilapan dalam pengurusan sumber manusia

Masa mula berniaga dulu, saya main belasah saja dalam urusan sumber manusia ini. Fokus hanya untuk pastikan perniagaan berjalan dan syarikat boleh sara semua orang termasuklah saya sendiri.

Berbagai cabaran dilalui dan banyak yang saya belajar. Antara pelajaran paling penting yang saya belajar adalah dalam bab merekrut pekerja.

Masa mula dahulu, saya main belasah saja untuk merekrut pekerja. Cara yang dilakukan adalah dengan menangkap muat siapa saja yang kebetulan lalu nak cari kerja. Kerana kebetulan kita perlukan pekerja, maka fokus utama adalah untuk mendapatkannya segera.

Disebabkan itulah pekerja yang datang kebanyakannya dari kenalan. Kawan sendiri, adik kepada kawan, kawan kepada kawan, anak saudara kawan dan lain-lain lagi yang seumpamanya.

Kononnya saya boleh ubah mereka semua untuk melaksanakan kerja yang saya mahu. Jika yang datang itu ada masalah sikap, saya rasa macam mudah untuk uruskannya.

Malah mengambil rakan kongsi niaga pun dibuat macam itu juga. Siapa yang datang jumpa, dan kebetulan memerlukan seseorang untuk menguruskan projek atau perniagaan baru, maka dia boleh diambil untuk jadi rakan kongsi.

Ternyata semua itu salah sama sekali. Buat kerja macam itu lebih banyak mendatangkan masalah daripada menyelesaikan masalah yang memang dah banyak. Dalam banyak keadaan saya terpaksa bertungkus lumus untuk menyara semua orang lain sedangkan diri sendiri tak tersara.

Memang usahawan mesti banyak membuat pengorbanan, tapi janganlah sampai terkorban habis semua orang. Usahawan juga perlu menyara keluarga, isteri dan anak-anak serta semua tanggungan keluarga lain.

Jangan buat dosa pada anak isteri dan suku sakat keluarga lain bila pulun buat kerja, ambil masa yang sepatutnya diperuntukkan untuk mereka, kemudiannya berakhir dengan balik dengan kosong tangan sedang semua orang lain kekenyangan.

Asas dalam pengurusan sumber manusia

Sekarangpun saya masih belajar bagaimana cara terbaik untuk melaksanakan pengurusan sumber manusia. Tapi sudah tentu lebih berpengalaman sedikit berbanding masa mula berniaga dahulu.

Bila dah lama bersilat sebagai usahawan untuk membina syarikat atau membentuk perniagaan, baru saya sedar bahawa saya perlu faham terlebih dahulu apakah asas dalam pengurusan sumber manusia.

Saya kongsikan kat sini, untuk saya sendiri menghadam dan mengamalkannya, juga untuk semua pengurus yang mengurusakan perniagaan saya juga pada anda yang membaca.

Dalam mana-mana syarikat yang nak dibina, perlu diadakan satu cabang untuk menguruskan sumber manusia. Biasanya kita namakan sebagai Human Resources. Kalau tak ada orang yang nak uruskan kerja itu, usahawan sendiri perlu lakukannya.

Berikut adalah kerja asas pengurus sumber manusia / usahawan:

 1. Bertanggung jawab untuk menyediakan polisi dan segala proses yang menyentuh pengambilan para pekerja dalam syarikat.
 2. Mendapatkan pekerja yang sesuai, dengan kemahiran yang diperlukan untuk mencapai sasaran syarikat dan perniagaan.
 3. Melayan dan menguruskan para pekerja tersebut dengan adil dan konsisten tanpa jemu.
 4. Membina kerangka kerja yang diperlukan pada semua pekerja untuk meransang pekerjaan mereka dan mencurahkan hasil kerja yang terbaik untuk syarikat dan perniagaan.

 Membina kerangka kerja dalam sumber manusia

Perkara paling asas dan utama sebelum merangka segala kerja sumber manusia adalah dengan menetapkan Sasaran atau matlamat terhadap perniagaan itu sendiri.

Dari situ, usahawan mesti tetapkan apakah sasaran yang syarikatnya mahu capai. Sebab itu semua syarikat yang berjaya mesti ada Visi.

Visi bukannya sekadar cut n pasti dari profil syarikat orang lain semata-mata nak siapkan profil syarikat sendiri. Tapi saya tahu ramai usahawan yang buat begitu sebab masih baru dah tak sedar kepentingan untuk mengadakan Visi syarikat.

Bila syarikat dah ada Visi yang mahu dicapai, maka barulah urusan sumber manusia dapat berfungsi dengan baik dan betul.

Dengan adanya Visi yang jelas, polisi akan dirangka oleh pengurus sumber manusia bagi menyokong syarikat mencapai visinya.

Apakah Visi syarikat anda ?

Cuba fikirkan satu visi yang mampu membuatkan anda tersenyum. Tak payah nak sebut visi syarikat adalah untuk buat duit sebanyak mungkin, walaupun saya tahu itu boleh buat anda tersenyum lebar seperti kerang busuk.

Duti hanyalah hasil daripada terlaksanakannya visi syarikat sebenar. Jadi buat satu visi yang jauh lebih mengancam.

Sebagai tips, saya boleh ringkaskan Visi syarikat seperti berikut;

Visi adalah satu azam untuk menjadi yang paling baik dalam satu perkara

Apakah satu perkara itu ?

Semuanya bergantung kepada industri atau jenis perniagaan apa yang anda sedang lakukan. Jika anda buka workshop kenderaan, mungkin Visi anda adalah untuk menjadi bengkel servis kenderaan jenama Toyota yang paling dipercayai di Selangor.

Nampak tak ?

Bila dah jelas dengan vsi tersebut, anda tentu dah boleh bayangkan bagaimana nak capai visi bengkel kenderaan itu. Bagaimana nak rekrut pekerja untuk bantu syarikat pergi kepada visi dan apa jenis latihan yang perlu dirangka dan sebagainya dan lain-lain lagi kerangka kerja yang perlu dilaksanakan oleh pengurusan sumber manusia.

Kerangka sumber manusia

Bila dah jelas semua yang saya sebutkan di atas tadi, kita boleh mula buat satu kerangka kerja sumber manusia.

Saya tahu, atikel ini dah jadi panjang sangat dan anda dah mula rasa berbinar mata membacanya. Jadi saya akan ringkaskan sahaja kat bawah ini.

Berikut adalah 6 kerangka asas dalam sumber manusia:

 1. Memilih dan mengekalkan pekerja – Pastikan hanya pekerja yang sesuai diambil untuk diletakkan pada jenis pekerjaan yang sesuai untuknya. Pastikan pekerja yang diambil puas hati dan sukarela untuk terus kekal bekerja di syarikat dalam masa yang lama.
 2. Merancang urusan penggantian dan pembinaan bakat pekerja – Jawatan yang kosong perlu diisi samada dari dalam atau dengan mengambil pekerja luar. Malah kerangka jawatan juga perlu dirancang dengan baik untuk melancarkan perjalanan syarikat. Buat carta organisasi.
 3. Pengurusan prestasi – Prestasi pekerja perlu diukur dan dipantau dengan baik dan sempurna. Segala prestasi pekerja dalam memberikan sumbangannya terhadap pencapaian syarikat ke arah visi mesti punya sistem ukur yang jelas dan adil. Perlu diberikan juga bantuan agar pekerja dapat meningkatkan dan memenuhi prestasi yang diharapkan.
 4. Pembelajaran dan latihan serta pembinaan pekerja – Untuk pastikan pekerja yang sesuai diambil untuk melaksanakan kerja yang sesuai dengannya, pembelajaran dan latihan perlu disediakan senantiasa. Pekerja juga perlu dibina keupayaan mereka supaya dapat meningkatkan prestasi kerja.
 5. Ganjaran dan faedah – Selain dari ganjaran berupa kewangan (gaji, bonus dll) dan kemudahan (cuti, medical, dll), pekerja perlu dipastikan mendapat kepuasan daripada pekerjaan yang mereka lakukan.
 6. Aktiviti penglibatan pekerja – Perlu ada satu usaha untuk menambah baik perhubungan sesama pekerja. Pastikan juga semua pekerja melibatkan diri dalam usaha untuk mencapai visi syarikat dengan memberikan idea yang lebih baik dan praktikal. Pekerja perlu merasa diri mereka terlibat dalam usaha mencapai visi syarikat.

Penerangannya memang panjang. Kerja Human Resources juga memang banyak. Sebab itu bukan mudah nak membina sebuah syarikat yang berjaya tanpa adanya satu jabatan yang menguruskan segala urusan sumber manusia ini.

Jika syarikat masih kecil, segeralah buat kerangka pengurusan sumber manusia di atas perlahan-lahan dengan memasukkan hanya perkara asas yang difikirkan perlu. Yang pentingnya ada kerangka walau seringkas mungkin supaya bila syarikat membesar ia lebih mudah diuruskan.

Selamat berjaya !

 

Sumber : http://hidupringkas.com/keusahawanan/bagaimana-nak-buat-pengurusan-sumber-manusia/

You may also like...

976 Responses

 1. AaronZep says:

  [url=http://web.0951web.net/91out/home.php?mod=space&uid=388001]bestonlinewebcam[/url]

 2. Timothyarita says:

  купить диплом украина – взлом сайта, серые схемы заработка в интернете

 3. GeorgiyCef says:

  Прошлой ночью наблюдал материалы сети, при этом к своему восторгу обнаружил крутой ресурс. Посмотрите: Перевод новелл . Для моих близких данный веб-сайт явился очень привлекательным. Успехов всем!

 4. Great post, I believe website owners should acquire a lot from this web site its very user genial.

 5. Hey! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Great blog and fantastic style and design.

 6. Awesome site you have here but I was wanting to know if you knew of any forums that cover the same topics discussed here? I’d really love to be a part of community where I can get opinions from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thank you!

 7. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Talk soon!

 8. Jasonbor says:

  Lettre 3 ans de marriage licenses
  American idol series 13 license
  Licensee fines a ready willing and able buyer
  Mercedes sprinter gpl license
  Parallels 2 license pack
  Illinois driver s license number format

 9. Real informative and wonderful bodily structure of written content, now that’s user genial (:.

 10. I benefit from looking at your web sites. Thank you!

 11. inventions says:

  I like this weblog so much, saved to my bookmarks. “Nostalgia isn’t what it used to be.” by Peter De Vries.

 12. Wow cuz this is very great job! Congrats and keep it up.

 13. I love this site – its so usefull and helpfull.

 14. PSG Trøjer says:

  You have got very good information at this point.

 15. Just desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply great and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 16. The information is extremely appealing.

 17. I have been reading out many of your stories and it’s pretty good stuff. I will make sure to bookmark your blog.

 18. Movie Actors says:

  I was looking at some of your content on this site and I believe this web site is very instructive! Keep on posting.

 19. You actually make it appear really easy along with your presentation but I in finding this matter to be actually one thing that I think I’d by no means understand. It sort of feels too complex and extremely large for me. I am having a look forward in your next publish, I will attempt to get the hang of it!

 20. I couldn’t resist commenting

 21. Wow, gorgeous portal. Thnx …

 22. You’ve remarkable information here.

 23. Hey! I simply wish to give an enormous thumbs up for the great info you’ve gotten right here on this post. I might be coming again to your blog for more soon.

 24. Astonishingly user friendly website. Astounding information readily available on few clicks.

 25. You’re a very valuable web site; couldn’t make it without ya!

 26. Appreciate it for sharing this amazing website.

 27. Amazing page, Stick to the beneficial job. Many thanks.|

 28. Your material is incredibly interesting.

 29. Sustain the incredible work !! Lovin’ it!

 30. Thanks pertaining to providing like superior information.

 31. Just simply wished to emphasize Now i am lucky that i happened in your page!|

 32. Just simply wished to state I’m just ecstatic I happened on your website page!|

 33. Neat Web-site, Preserve the great job. Thanks!|

 34. Hi there this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 35. Surprisingly user friendly website. Tremendous information available on few clicks.

 36. Many thanks very valuable. Will share website with my buddies.

 37. You’re an extremely valuable web site; could not make it without ya!

 38. Very enlightening….look forth to returning.

 39. Davidexcix says:

  млм скачать – где быстро заработать денег без вложений, заработок +в интернете проверено

 40. Enjoyed reading through this, very good stuff, regards. “If it was an overnight success, it was one long, hard, sleepless night.” by Dicky Barrett.

 41. You made some first rate points there. I regarded on the web for the issue and found most people will go together with with your website.

 42. I like this website very much, Its a real nice position to read and incur information. “Philosophy is a battle against the bewitchment of our intelligence by means of language.” by Ludwig Wittgenstein.

 43. click here says:

  Great line up. We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing.

 44. seo malaysia says:

  certainly like your web-site but you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the truth on the other hand I will definitely come back again.

 45. Hi there, I found your web site by way of Google whilst looking for a similar matter, your web site came up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 46. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I will certainly be back.

 47. seo malaysia says:

  Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 48. Oscar Zerom says:

  But a smiling visitant here to share the love (:, btw great design. “Make the most of your regrets… . To regret deeply is to live afresh.” by Henry David Thoreau.

 49. I went over this internet site and I think you have a lot of wonderful information, saved to favorites (:.

 50. Like says:

  Like!! Thank you for publishing this awesome article.

 51. Likely I am likely to save your blog post. 🙂

 52. site says:

  Hi there, I discovered your site by way of Google at the same time as looking for a related subject, your web site got here up, it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 53. F*ckin’ awesome things here. I am very satisfied to peer your article. Thanks a lot and i am having a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 54. Very interesting information!Perfect just what I was searching for!

 55. best personal loans signature loan best personal loans [url=https://bestpersonalloans.us.org]best personal loan[/url]

 56. I am curious to find out what blog platform you have been working with? I’m experiencing some small security issues with my latest blog and I would like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

 57. I was very happy to find this internet-site.I wished to thanks to your time for this wonderful learn!! I definitely enjoying every little little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

 58. aarp guaranteed acceptance life insurance cheap life insurance for seniors without exam life insurance quote [url=https://wholelifeinsurance.us.com]whole life insurance[/url]

 59. As I site possessor I believe the content material here is rattling fantastic , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 60. Wonderful website. Plenty of helpful information here. I¦m sending it to some pals ans also sharing in delicious. And naturally, thank you to your effort!

 61. We are a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable info to work on. You have done a formidable activity and our whole community can be grateful to you.

 62. Wonderful post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more. Thanks!

 63. I really enjoy looking through on this website , it contains great posts.

 64. When I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the identical comment. Is there any means you’ll be able to remove me from that service? Thanks!

 65. That is the correct weblog for anybody who desires to search out out about this topic. You realize a lot its nearly exhausting to argue with you (not that I truly would need…HaHa). You undoubtedly put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply great!

 66. I regard something genuinely interesting about your weblog so I saved to my bookmarks.

 67. Hey there, You’ve done a fantastic job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this website.

 68. hạt xốp says:

  You completed certain good points there. I did a search on the issue and found most persons will have the same opinion with your blog.

 69. Really great information can be found on web blog. “Never violate the sacredness of your individual self-respect.” by Theodore Parker.

 70. Howdy are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 71. Very interesting information!Perfect just what I was searching for! “Love endures only when the lovers love many things together and not merely each other.” by Walter Lippmann.

 72. I was reading some of your content on this website and I think this website is really informative ! Continue posting.

 73. he blog was how do i say it… relevant, finally something that helped me. Thanks

 74. Really excellent visual appeal on this web site, I’d rate it 10 10.

 75. I too think therefore, perfectly composed post! .

 76. I’ll right away clutch your rss as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly allow me realize in order that I may just subscribe. Thanks.

 77. I wish to show thanks to this writer for bailing me out of this type of crisis. As a result of checking through the search engines and meeting tricks that were not productive, I assumed my entire life was done. Being alive minus the approaches to the problems you’ve resolved all through the report is a critical case, as well as the kind that would have in a negative way affected my entire career if I had not come across the blog. Your actual natural talent and kindness in handling the whole lot was invaluable. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a step like this. I am able to at this time look forward to my future. Thanks a lot so much for this high quality and effective guide. I will not hesitate to propose your site to anyone who wants and needs care about this issue.

 78. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 79. Very efficiently written story. It will be helpful to anybody who employess it, including yours truly :). Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

 80. auto online says:

  Hi, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a big portion of people will miss your magnificent writing because of this problem.

 81. I conceive you have mentioned some very interesting points, regards for the post.

 82. I got what you mean , thankyou for putting up.Woh I am happy to find this website through google. “I was walking down the street wearing glasses when the prescription ran out.” by Steven Wright.

 83. Please let me know if you’re looking for a writer for your site. You have some really good posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Thank you!

 84. hộp quà says:

  You made some first rate points there. I seemed on the internet for the problem and located most people will go along with together with your website.

 85. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 86. whoah this blog is great i love reading your posts. Keep up the great work! You know, a lot of people are looking around for this info, you could aid them greatly.

 87. I gotta favorite this internet site it seems handy handy

 88. Some truly excellent articles on this internet site, regards for contribution.

 89. It’s actually a great and useful piece of info. I am satisfied that you just shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 90. so much good info on here, : D.

 91. farmers says:

  Woah! I’m really loving the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between usability and visual appearance. I must say you have done a awesome job with this. In addition, the blog loads very fast for me on Internet explorer. Outstanding Blog!

 92. monctonlife says:

  Hello.This post was really interesting, particularly because I was looking for thoughts on this issue last Monday.

 93. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you However I am experiencing difficulty with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 94. Thanks for any other informative web site. Where else could I get that type of info written in such an ideal approach? I have a project that I’m just now running on, and I have been on the look out for such info.

 95. I have learn some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you put to create any such wonderful informative site.

 96. MelorLam says:

  А натуральные средства похудения – зеленый кофе, сода и имбирь – не для похудения, но это не значит, что их нужно употреблять все вместе.. Портила здоровье редуксином, липриной, семенами чиа, зеленым кофе,. На добавки вред от таблеток от похудения похудения китайские капсулы капсулы для похудения..

 97. I want to point out my passion for your kindness in support of men and women that actually need help on that theme. Your personal dedication to passing the message throughout had been unbelievably functional and have truly empowered folks just like me to attain their ambitions. Your entire warm and friendly information signifies a lot to me and extremely more to my colleagues. Warm regards; from each one of us.

 98. After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.

 99. There is perceptibly a bunch to identify about this. I suppose you made certain good points in features also.

 100. I couldn’t resist commenting

 101. minecraft says:

  Good day! This is kind of off topic but I need
  some help from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any
  points or suggestions? With thanks

 102. F*ckin’ remarkable things here. I’m very satisfied to see your post. Thanks so much and i’m taking a look ahead to touch you. Will you please drop me a mail?

 103. sv388online says:

  I will immediately grasp your rss as I can not in finding your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me know in order that I could subscribe. Thanks.

 104. minecraft says:

  Good post. I learn something totally new and challenging
  on sites I stumbleupon every day. It will always be helpful to
  read through content from other authors and use a little something from their sites.

 105. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 106. I’m impressed, I have to say. Actually hardly ever do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. Your concept is excellent; the issue is something that not enough persons are talking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

 107. sv388online says:

  What i don’t understood is in truth how you’re not actually a lot more smartly-appreciated than you may be right now. You’re so intelligent. You recognize thus significantly on the subject of this matter, made me for my part imagine it from so many varied angles. Its like men and women don’t seem to be involved unless it’s one thing to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding. At all times maintain it up!

 108. Situs S128 says:

  I really like gathering useful info, this post has got me even more info! .

 109. Daftar S128 says:

  You have brought up a very wonderful details , regards for the post.

 110. minecraft says:

  Wonderful goods from you, man. I have take into account your
  stuff previous to and you are simply extremely fantastic.

  I actually like what you’ve received here, certainly like what you’re stating and the best way in which you assert it.

  You are making it enjoyable and you continue to take care of
  to stay it sensible. I cant wait to learn far more from
  you. This is actually a wonderful site.

 111. S128 online says:

  Pretty section of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to claim that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing in your augment or even I fulfillment you get entry to consistently fast.

 112. Spot on with this write-up, I actually suppose this web site wants rather more consideration. I’ll in all probability be once more to learn much more, thanks for that info.

 113. I do consider all of the ideas you’ve offered for your post. They are very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very short for starters. Could you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

 114. minecraft says:

  I’m not sure why but this website is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still
  exists.

 115. minecraft says:

  Thanks a lot for sharing this with all folks you actually
  recognise what you’re talking approximately! Bookmarked.
  Kindly also consult with my web site =). We could have a hyperlink
  exchange arrangement between us

 116. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 117. Pretty! This was a really wonderful post. Thank you for your provided information.

 118. minecraft says:

  Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate
  you spending some time and energy to put this article together.
  I once again find myself personally spending
  a significant amount of time both reading and leaving comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 119. Excellent site. Lots of useful info here. I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your effort!

 120. minecraft says:

  I used to be suggested this web site through my cousin. I’m now not certain whether this post is written via
  him as nobody else know such specific approximately my difficulty.
  You’re amazing! Thank you!

 121. You actually make it appear really easy together with your presentation but I to find this topic to be really something that I think I’d by no means understand. It sort of feels too complex and extremely vast for me. I’m taking a look ahead for your subsequent submit, I will attempt to get the grasp of it!

 122. minecraft says:

  I was recommended this blog by my cousin. I’m not sure whether this publish is written through him
  as nobody else recognise such distinctive about my trouble.
  You are amazing! Thanks!

 123. I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

 124. Wow! At last I got a web site from where I
  can really get valuable facts regarding my study and knowledge.

 125. Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your
  efforts and I will be waiting for your next write ups
  thank you once again.

 126. Very interesting details you have observed, thankyou for putting up. “The earth has music for those who listen.” by William Shakespeare.

 127. You’ve gotten incredible info these. sites:ggglese.com
  maglie calcio a poco prezzo

 128. Great site! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also.

 129. Great website! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also

 130. I got this web page from my friend who told me regarding this website
  and at the moment this time I am visiting this web page and reading very informative articles at
  this time.

 131. I gotta bookmark this web site it seems very useful very helpful

 132. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 133. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. thank you

 134. Situs slots says:

  I admire your piece of work, regards for all the useful articles.

 135. I love the efforts you have put in this, thanks for all the great articles.

 136. Judi says:

  Definitely consider that that you said. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed even as folks think about issues that they just don’t recognise about. You managed to hit the nail upon the highest and also defined out the entire thing without having side-effects , other folks can take a signal. Will probably be again to get more. Thanks

 137. Hiya! I simply want to give a huge thumbs up for the nice info you have here on this post. I might be coming back to your blog for extra soon.

 138. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

 139. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any help would be greatly appreciated!

 140. Judi Bola says:

  I think this web site has some very excellent info for everyone :D. “Morality, like art, means a drawing a line someplace.” by Oscar Wilde.

 141. I believe you have noted some very interesting details, thankyou for the post. 🙂

 142. You have observed very interesting details! ps decent internet site. 🙂

 143. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & help different customers like its helped me. Great job.

 144. Whats up very cool site!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I am happy to seek out a lot of helpful info right here in the submit, we’d like develop extra strategies in this regard, thank you for sharing.

 145. seo says:

  Hey are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 146. hello there and thanks on your info – I have certainly picked up anything new from proper here. I did then again experience a few technical points the usage of this site, since I experienced to reload the website many instances prior to I could get it to load properly. I have been wondering in case your web hosting is OK? No longer that I am complaining, but slow loading circumstances instances will very frequently affect your placement in google and could harm your high quality ranking if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m including this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective fascinating content. Make sure you update this once more soon..

 147. I don’t ordinarily comment but I gotta state regards for the post on this great one : D.

 148. This is a topic close to my heart cheers, where are your contact details though?

 149. Robertdoche says:

  online agora online

  9504 only now online original use

  9504 actu online posologie patients

  9504

 150. Erwin Skiles says:

  These games and others, as they require reflexes
  and coordination, are generally carried out more poorly by intoxicated individuals however
  are unlikely to lead to injury due to this; as such the games are common as consuming games In addition, devoted
  drinking games reminiscent of quarters and beer pong also involve physical coordination and are
  in style for comparable reasons.

 151. You are my inspiration , I own few web logs and very sporadically run out from to brand : (.

 152. shpiglok says:

  Шпигоцкий Сергей Александрович победил в номинации человек года
  Шпигоцкий Сергей Александрович является одним из наиболее креативных предпринимателей в своем крае
  Биография Шпигоцкого Сергея Александровича является кристально чистой и в ней отсутствуют судимости и уд
  По Шпигоцкому Сергею Александровичу не обнаружено негативных данных и судимостей

 153. It is really a great and helpful piece of info. I am happy that you just shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 154. whoah this blog is fantastic i love reading your articles. Keep up the great work! You know, many people are searching around for this information, you can aid them greatly.

 155. Hello my family member! I wish to say that this post is amazing, nice written and come with approximately all vital infos. I would like to see extra posts like this .

 156. Hola! I’ve been reading your site for a long time now and finally got the courage
  to go ahead and give you a shout out from Dallas
  Texas! Just wanted to tell you keep up the fantastic job!

 157. site says:

  It¦s really a nice and helpful piece of info. I am happy that you just shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 158. site says:

  Utterly composed content material, Really enjoyed studying.

 159. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 160. I am glad to be a visitor of this everlasting weblog! , regards for this rare information! .

 161. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 162. Leonidadoche says:

  what is online professional

  370d soft online india

  370d

 163. You actually make it appear so easy along with your presentation but I to find this matter to be actually one thing which I believe I’d by no means understand. It sort of feels too complex and very extensive for me. I’m looking ahead to your next publish, I?¦ll attempt to get the hang of it!

 164. I view something really special in this internet site.

 165. Some truly interesting points you have written.Assisted me a lot, just what I was searching for : D.

 166. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog
  that’s both educative and entertaining, and let
  me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is
  something which too few people are speaking intelligently about.

  I am very happy I came across this in my search for something
  regarding this.

 167. Fantastic web site. Plenty of helpful information here. I?¦m sending it to several buddies ans also sharing in delicious. And naturally, thank you for your effort!

 168. I’ve recently started a site, the information you offer on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

 169. MP3 Youtube says:

  hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again very soon..

 170. You actually make it seem so easy together with your presentation however I to find this topic to be really one thing that I believe I would never understand. It seems too complicated and very extensive for me. I am taking a look forward for your subsequent put up, I will try to get the dangle of it!

 171. Very soon this site will be famous amid all blog visitors, due to it’s nice articles or reviews

 172. website says:

  I got what you mean , thanks for putting up.Woh I am thankful to find this website through google.

 173. link says:

  Very interesting topic, appreciate it for posting. “Time flies like an arrow. Fruit flies like a banana.” by Lisa Grossman.

 174. web page says:

  Definitely consider that that you said. Your favourite justification seemed to be on the net the simplest factor to have in mind of. I say to you, I definitely get annoyed while other folks consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the highest as neatly as defined out the entire thing with no need side-effects , other folks can take a signal. Will probably be again to get more. Thanks

 175. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 176. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

 177. I always spent my half an hour to read this website’s posts
  all the time along with a mug of coffee.

 178. You actually make it appear so easy along with your presentation however I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m having a look ahead for your next post, I will try to get the dangle of it!

 179. As soon as I found this web site I went on reddit to share some of the love with them.

 180. Wow! Thank you! I continually wanted to write on my blog something like that. Can I implement a part of your post to my blog?

 181. Insurancenew says:

  I am impressed with this internet site, rattling I am a fan.

 182. Hi would you mind letting me know which webhost you’re working
  with? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers
  and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting
  provider at a reasonable price? Thank you, I appreciate it!

 183. PumpsOK says:

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 184. Very excellent visual appeal on this web site, I’d rate it 10 10.

 185. Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say excellent blog!

 186. Hi, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 187. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!

 188. Hi there colleagues, how is all, and what you desire to say regarding this article, in my view its truly awesome designed
  for me.

 189. Great blog! Do you have any tips and hints
  for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform
  like WordPress or go for a paid option? There are so many
  choices out there that I’m totally confused .. Any suggestions?
  Many thanks!

 190. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch! “There are places and moments in which one is so completely alone that one sees the world entire.” by Jules Renard.

 191. I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

 192. Hello, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 193. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is actually a terrific site.

 194. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 195. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nonetheless I am experiencing difficulty with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting equivalent rss drawback? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 196. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Reading this info So i’m happy to convey that I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon just what I needed. I most without a doubt will make sure to don’t forget this website and provides it a look regularly.

 197. You have brought up a very great points, thanks for the post.

 198. I’m not sure exactly why but this weblog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 199. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 200. Rapshonig says:

  I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again

 201. fantastic put up, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector do not realize this.
  You must continue your writing. I am sure, you’ve
  a great readers’ base already!

 202. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website offered us with helpful information to work
  on. You have performed a formidable process and our whole
  group might be thankful to you.

 203. Howdy! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My site addresses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 204. This web site is known as a walk-by for all the info you needed about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and you’ll definitely uncover it.

 205. I went over this web site and I think you have a lot of excellent information, saved to fav (:.

 206. site says:

  Great website! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also

 207. Wow! Thank you! I permanently wanted to write on my blog something like that. Can I include a portion of your post to my blog?

 208. web page says:

  My spouse and i got now comfortable when Jordan could finish up his studies out of the precious recommendations he was given in your weblog. It is now and again perplexing to simply always be giving freely information which others may have been selling. So we remember we need you to give thanks to because of that. The entire explanations you’ve made, the straightforward blog menu, the relationships your site make it possible to instill – it is mostly exceptional, and it’s helping our son in addition to the family believe that the concept is interesting, which is certainly truly serious. Thank you for everything!

 209. visit says:

  I also think hence, perfectly pent post! .