Akaun Bisnes Kecil Cara Mudah

Ramai usahawan baru atau pekerja makan gaji yang baru berjinak-jinak dengan bisnes part-time, menghubungi saya untuk bertanya mengenai bagaimana menyimpan akaun perniagaan. Mereka ini terdiri daripada peniaga kecil yang berniaga produk-produk seperti cupcake, pakaian bayi, tudung, aksesori wanita, secara kecil-kecilan sama ada online atau offline.

Pertama sekali, tahniah diucapkan kerana anda semua berani menceburkan diri ke alam perniagaan. Bukan senang nak buat perniagaan walaupun kecil. Saya menyokong niat suci anda dan mendoakan perniagaan anda berjaya.

Saya ingin menceritakan di sini bahawa penyimpanan rekod dan akaun perniagaan adalah suatu yang mudah. Tak perlu lah anda risau melampau takut diaudit oleh LHDN atau pening kepala kerana tak pandai buat akaun. Menyimpan akaun ini boleh dilakukan walaupun perniagaan anda masih kecil, hatta jika anda menjual barang di eBay sekalipun.

Mereka (peniaga kecil) merungut kepada saya bahawa mereka pernah bertanya soalan ini kepada kawan-kawan mereka yang belajar jurusan accountancy. Para akauntan ini memberikan jawapan yang rumit mengenai sistem akaun seakan-akan peniaga ingin membuka perniagaan jutaan ringgit. Perlu ada general ledger, double entry bookkeeping system, this and that statement, etc. sehinggakan kakak yang ingin menjual tudung di ofis pun jadi takut mengenai akaun.

Saya ingin menghuraikan cara mudah menyimpan akaun dan rekod perniagaan anda. Dengan menyimpan rekod yang lengkap, anda dapat melihat perkembangan perniagaan anda dan membuat rancangan untuk mengembangkan perniagaan ke tahap seterusnya.

(DISCLAIMER: segala yang ditulis dalam entri ini adalah cadangan peribadi penulis semata-mata. Penulis tidak bertanggungjawab atas segala yang berlaku natijah daripada anda mengikuti cadangan penulis).

Berikut adalah langkah-langkah menyimpan rekod perniagaan dengan mudah, tanpa memeningkan kepala mempelajari sistem perakaunan yang susah-susah:

1. Akaun bank berasingan

Walaupun anda berniaga kecil-kecilan tanpa mendaftarkan syarikat, anda sepatutnya mengasingkan duit peribadi anda daripada duit perniagaan. Jika anda sudah mendaftarkan perniagaan (samada bentuk pemilik tunggal, perkongsian atau Sdn Bhd), maka lebih wajiblah anda membuka akaun bank untuk perniagaan dan mengasingkan wang peribadi anda daripadanya.

Jika anda tidak mendaftarkan perniagaan, buka akaun bank kedua atas nama anda untuk menyimpan tunai yang terhasil dari perniagaan anda.

Simpan semua rekod transaksi bank tersebut. Penyata bulanan bank anda adalah dokumen terpenting dalam perniagaan anda. Dengan penyata inilah anda dapat melihat tahap “kesihatan” perniagaan anda. Untuk yang nak memohon kemudahan kewangan daripada bank atau agensi kerajaan, penyata bank adalah dokumen utama yang disemak oleh pegawai pinjaman.

Adalah sangat penting anda mengasingkan duit perniagaan dengan duit peribadi. Setiap transaksi antara kedua-dua akaun tersebut mestilah dicatat. Jangan campur aduk wang peribadi dengan perniagaan. Ini adalah langkah pertama yang anda perlu ambil untuk menyimpan rekod perniagaan yang bersih.

2.  Kos inventori (Belian)

Perkara kedua yang perlu anda buat setelah membuka akaun bank ialah membeli barangan yang akan dijual atau inventori. Barangan ini boleh jadi dalam bentuk bahan mentah (tepung, gula, icing, etc jika anda membuat cupcake) atau bahan siap (contoh: beg tangan, kasut).

Rekod kesemua kos tersebut dengan lengkap: tarikh, item, kuantiti, harga, nama penjual. Itu sahaja. Pastikan anda menyimpan resit bagi semua transaksi yang anda buat.

Catat semua belian anda di dalam satu jadual (hardcopy atau Excel). Column yang perlu ada ialah tarikh, item, kuantiti, harga, dan penjual.

Saya membuat andaian kesemua jualan anda adalah dalam bentuk tunai, bukannya kredit. Perniagaan kecil biasanya menggunakan tunai sahaja.

3. Jualan

Sekali lagi, saya membuat andaian kesemua jualan anda adalah dalam bentuk tunai (jika tidak, mungkin entri ini tak sesuai untuk anda). Tunai adalah “lifeblood” bagi perniagaan kecil, jadi pastikan setiap jualan anda dilangsaikan dengan tunai tanpa ada tempoh hutang.

Untuk setiap jualan, anda perlu mencatit maklumat berikut: tarikh, item, kuantiti, harga, diskaun (jika ada), nama pembeli. Pastikan setiap transaksi direkod dengan menyimpan resit atau slip pembayaran.

Catat semua jualan anda di dalam satu jadual (hardcopy atau worksheet Excel). Sekarang kita sudah ada dua jadual, Belian dan Jualan.

4. Kos-kos lain (Expenses)

Expenses ialah segala kos yang ditanggung dalam perniagaan selain daripada kos membeli bahan mentah dan menghasilkan produk siap untuk dijual. Ini termasuklah pengangkutan, postage, printing, bil elektrik/air/telefon, sewa pejabat, gaji pekerja, marketing, packaging, dan sebagainya.

Sekali lagi, saya menganggap setiap kos-kos tersebut dilangsaikan dalam bentuk tunai (sesuai untuk perniagaan kecil). Catat setiap expenses tersebut dan rekod dalam satu jadual hardcopy atau Excel worksheet. Ini adalah jadual ketiga anda, selepas Belian dan Jualan.

5. Ambilan dan Modal

Ambilan dan Modal adalah pertukaran wang/produk antara akaun peribadi dan akaun perniagaan. Contohnya, jika anda ingin mengambil satu pasang pakaian bayi dalam inventori anda untuk digunakan oleh anak anda sendiri, ini dikira sebagai ambilan. Begitu juga jika anda ingin mengambil wang daripada akaun perniagaan untuk digunakan secara peribadi. Ini juga wajib direkod.

Modal adalah sebaliknya: menggunakan wang peribadi untuk kegunaan perniagaan, atau menggunakan perkakas peribadi untuk kegunaan perniagaan. Ini juga perlu dicatat.

Setiap duit yang bertukar tangan antara akaun peribadi dengan akaun perniagaan anda mesti dicatat, sama ada sebagai ambilan (perniagaan –> peribadi) atau sebagai modal (peribadi –> perniagaan).

_______________________________________

Sekarang kita sudah ada 5 Jadual: Belian, Jualan, Expenses, Ambilan dan Modal. Ini sudah cukup untuk kegunaan peniaga-peniaga kecil yang membuat all-cash transaction, iaitu tiada belian atau jualan kredit, atau pinjaman.

Pastikan duit yang diterima daripada jualan dimasukkan ke dalam bank dengan kerap supaya baki bank anda melambangkan wang yang dimiliki oleh perniagaan anda dengan tepat. Sebaik-baiknya minta pembeli bank-in terus bayaran ke dalam akaun anda.

Saya pernah berborak dengan seorang taukeh kedai Mamak di KL yang memberitahu saya bahawa beliau mempunyai seorang staff yang kerjanya pergi ke bank setiap 30 minit untuk deposit semua wang tunai yang diterima di cash register machine.

Kurangkan simpan duit dalam bentuk petty cash (di luar bank) melainkan untuk beberapa expenses yang tertentu sahaja. Menyimpan petty cash yang banyak boleh meningkatkan nafsu anda untuk mengambil duit itu untuk berbelanja untuk kegunaan peribadi. Dengan ini, tunai bisnes anda akan berkurang.

Guna cek untuk membayar bil, gaji pekerja dan supplier untuk meningkatkan aktiviti akaun bank anda. Kos sekeping cek ialah lebih kurang RM0.50.

Kadangkala anda diminta untuk memberi akaun kewangan yang lengkap untuk disemak. Akaun kewangan lengkap terdiri daripada tiga dokumen: income statement, cashflow statement, dan balance sheet. Anda akan diminta menyiapkan ketiga-tiga dokumen ini kalau anda ingin membuat pinjaman, atau ingin memohon geran.

Anda boleh membina ketiga-tiga dokumen tersebut dengan 5 Jadual yang saya huraikan tadi — Belian, Jualan, Expenses, Ambilan dan Modal. Tak perlu pening-pening kepala, cuma tunjukkan 5 jadual tersebut kepada rakan anda yang pernah belajar accountancy, nescaya rakan anda itu boleh menghasilkan IS/CF/BS untuk perniagaan anda.

Anda seharusnya membiasakan diri anda menyimpan rekod perniagaan yang lengkap walaupun perniagaan anda masih kecil (e.g. menjadi pengedar produk atau menjual barangan di pejabat secara part-time). Dengan menyimpan rekod perniagaan, anda dapat mengkaji untung rugi perniagaan anda, disamping membolehkan anda mengembangkan perniagaan anda di masa hadapan.

Menyimpan rekod bagi perniagaan kecil adalah mudah, tak perlu degree accountancy atau pergi kursus-kursus yang mahal. Anda cuma perlu simpan 5 Jadual sahaja — Belian, Jualan, Expenses, Ambilan dan Modal. Semua transaksi yang penting dalam perniagaan kecil terkandung dalam kelima-lima jadual tersebut.

Jika perniagaan anda dah besar nanti, baru anda perlu fikir mengenai sistem perakaunan yang canggih-canggih. Untuk peniaga kecil, fokus untuk kembangkan perniagaan dan banyakkan cash sales anda. Gunakan sistem menyimpan rekod yang mudah dahulu.

Semoga berjaya!

 

Sumber : https://suhaimiramly.wordpress.com/2010/09/27/akaun-bisnes-kecil-cara-mudah/

You may also like...

70 Responses

 1. bdfKnoro says:

  fast cash loans with no credit check quick loans personal loans [url=https://leaderapply.com/]direct loan servicing center[/url]

 2. I just couldn’t depart your website before suggesting that I actually enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

 3. Cheers, great stuff, I enjoying.

 4. I hope you all are having a good weekend. I’ve got a new list for you. This one contains more sites.

 5. I just added a new fresh list of links. I hope all of you had a great weekend. Now it’s time to get back to work and build some links.

 6. Here’s a new list of free proxies. All you need to do is load them into your SEO tools. Thanks for visiting my site. I hope you’re having a great Monday!

 7. Here’s a list of free public proxies. The list is a little smaller than usual. You should still be able to make good use out of it.

 8. I have a new fresh list of proxies available. Download the text file and put them to good use in your SEO tools.

 9. I added a new list today. I’m going to try to find new sites in a slightly different way. Read all about it by clicking the link above.

 10. Here’s a new list of free proxies. I hope you all are having a great Monday.

 11. I added a new list today. I changed how I scrape to get more results. Read my post for more details.

 12. I’ve got a fresh new list of free proxies. I hope you all can put them to good use.

 13. I like it! Interesting tips over here. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.| I could not resist commenting. I ‘ve spent 2 hours looking for such tips. I will also share it with some friends interested in it. I have just bookmarked this web. Now with the search done, I will find some online Webcams. Gracias!!! Greetings from Barcelona!

 14. Cool article! Interesting information over here. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.| I could not refrain from commenting. I have spent some hours searching for such article. I’ll also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this web. Right now with the task done, I going to enjoy some online Webcams. Danke!! Greetings from Europe!

 15. I hope you all have a great week. I’ve added a new list. This is the biggest list so far.

 16. Mark Gay Cam says:

  Cool info! Interesting article over this website. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.| I could not resist commenting. I have spent 2 hours searching for such infos. I’ll also share it with some friends interested in it. I’ve just bookmarked this website. Finished with the search done, I’ll visit some live Cams. Thank you very much!! Greetings from Catalonia!

 17. Doug Gay Cam says:

  Good info! Interesting info over here. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.| I couldn’t resist commenting. I have spent 1 hour searching for such tips. I’ll also share it with some friends interested in it. I have just bookmarked this website. Right now with the search done, I going to watch some live Webcams. Thank you!! Greetings from Barcelona!

 18. homo says:

  If you wish for to get a great deal from this piece of witing then you have to apply these methods to your won website.

 19. Aaronutity says:

  wh0cd10322 [url=http://vardenafilbestprice.us.com/]vardenafil[/url]

 20. Ettie Caneer says:

  “Nice post, thanks for the_info!”

 21. MichealNuh says:

  [url=http://sevgidolu.biz/user/unprognasu1986/]bestonlinewebcam.us.com[/url]

 22. RamonAcemo says:

  [url=http://sky-ink.keenion.ru/sky/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=1430446]bestonlinewebcam.us.com[/url]

 23. RobertItete says:

  [url=http://droid-mod.ru/user/stapelceacur1984/]whyblackpeoplemeethere.com[/url]

 24. direct lender installment loans lender loan lenders [url=https://cashnow.cars]payday lender[/url]

 25. “Best Blogpost! Hi there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out_ and tell you I genuinely enjoy reading through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?”

 26. DouglasTaumb says:

  [url=http://swviii.swrpgs.net/forums/profile.php?mode=viewprofile&u=796759]bestonlinewebcam.us.com[/url]

 27. Aaronutity says:

  wh0cd10322 [url=http://cephalexinbestprice.us.com/]cephalexin[/url]

 28. naked says:

  Hello! This post couldn’t be written any better! Reading
  this post reminds me of my previous room mate!

  He always kept chatting about this. I will forward thjs posst to
  him. Pretty sure he will have a gokd read. Thanks
  for sharing!

 29. Good point! Interesting tips over this website. It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.| I could not resist commenting. I ‘ve spent 3 hours looking for such informations. I will also share it with some friends interested in it. I’ve just bookmarked this website. Now with the job done, I going to visit some WAGs Cams. Thanks!! Regards from WM 2018!

 30. I’ve just added a fresh new list. This is by far the biggest list to date. I hope you all are having a great week. Take care and happy link building.

 31. 2018 Webcams says:

  Cool! Interesting article over here. It is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.| I could not resist commenting. I ‘ve spent 1 hour looking for such tips. I’ll also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this website. Done with the job done, I going to enjoy some Russia model Webcams. Thanks!! Regards from Mundial 2018!

 32. Russia Cams says:

  Good info! Interesting info over here. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.| I could not resist commenting. I have spent 2 hours searching for such informations. I’ll also share it with some friends interested in it. I’ve just bookmarked this web. Right now with the search done, I going to enjoy some Russia model Cams. Thank you very much!! Regards from Russia 2018!

 33. Russia Cams says:

  Simple and easy!! Interesting article over here. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.| I could not refrain from commenting. I have spent some hours looking for such informations. I’ll also share it with a couple of friends interested in it. I’ve just bookmarked this web. Done with the job done, I’ll find some Russia 2018 Cams. Gracias!!! Regards from WM 2018!

 34. Hello I am so delihted I found your blog, I really found you by error, while I wwas researching on Yahboo foor something else,
  Anyways I am here now and would jusxt like to say kudos forr a fantastic post and a all round
  enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time tto look
  over it all att thee moment but I have saved it and also added
  your RSS feeds, so wnen I have time I will be back to
  read much more, Pleawe do keep up the awesome jo.

 35. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing
  this write-up and the rest of the site iss also very good.

 36. Cool article! Interesting information over this web. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.| I could not resist commenting. I ‘ve spent 2 hours searching for such tips. I will also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this website. Right now with the job done, I’ll find some Russia model Webcams. Danke!! Regards from WM 2018!

 37. blackjack says:

  Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your
  efforts and I am waiting for your next write ups thank you once again.

 38. Doug Deshazo says:

  Hello there friend! Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find somebody with some original thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that is needed on the web, someone with a little originality. useful job for bringing something new to the internet! Again thanks alot for this!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *