Perniagaan Produk Infromasi Digital

Menjual produk informasi terutama berformat digital di Internet mempunyai banyak kelebihan tersendiri. Pengalaman saya selama hampir 4 tahun melakukan bisnes ini sendiri telah merasai kelebihan-kelebihan tersebut. Apakah contoh produk informasi digital?

 1. Ebook
 2. Video
 3. Audio

Di antara kelebihan melakukan bisnes produk digital adalah:

 • Kos penghasilan produk yang amat minima atau rendah.
 • Mudah dan cepat dihasilkan.
 • Tidak perlu menyimpan stok atau gudang simpanan yang besar.
 • Margin keuntungan yang besar.
 • Boleh melakukan perniagaan di mana-mana sahaja!
 • Mudah diuruskan.
 • Rendah risiko. Peratus kerugian yang amat kecil.
 • Mudah dikemaskini tanpa kos tambahan.
 • Tidak perlukan kos penghantaran. Hanya download melalui Internet sahaja.
 • Boleh diautomasikan sepenuhnya.

Perniagaan produk informasi digital telah memberikan saya kebebasan untuk bergerak. Sebagai contoh, walaupun saya balik ke kampung, saya masih boleh melakukan bisnes saya. Walaupun saya ke luar daerah (outstation), saya masih boleh berniaga. Ini kerana, ‘kedai’ saya adalah laman web di Internet dan proses perniagaan juga hanya berlaku di Internet.

Walaupun penerimaan orang ramai terutama di Malaysia masih rendah terhadap produk digital seperti ebook, namun peningkatan terus berlaku. Malah setiap kali saya memberi ceramah, saya pasti akan menerangkan model dan konsep perniagaan produk informasi digital ini kepada peserta. Dengan harapan, walau mereka tidak mahu berniaga cara ini, mereka positif dan dapat menerimanya atau menjadi pembeli.

Peredaran masa dan zaman juga semakin ke arah dunia maya untuk sesetengah perkara. Sebagai contoh, album seseorang artis di Malaysia sudah mula dipasarkan secara digital. Pendengar hanya perlu memilih lagu yang diminati dan mereka perlu membayar untuk lagu itu sahaja, kemudian download terus ke komputer mereka. Jika dahulu zaman kaset dan CD, kini ia mula merudum.

Manakala kebanyakan peralatan gajet, menyokong file-file digital seperti audio, video dan juga dokumen seperti PDF. Ini sudah pasti membuatkan sambutan terhadap produk-produk digital terus meningkat.

Model Terbaik?

Bisnes Produk Digital adalah bisnes yang terbaik pernah saya lakukan dan saya tidak akan sama sekali meninggalkannya. Walaupun ada sesetengah usahawan Internet atau Internet Marketer bersara dari bidang ini, namun bagi saya, kita perlu melihatnya dari sudut bisnes dan bukan dari suka atau tidak. Bagi saya, bidang produk digital ini akan terus meningkat grafnya.

Sedikit tip di sini, jika mahu mudah, hasilkan produk digital yang tidak perlu dikemaskini selalu. Hasilkan produk yang ‘evergreen’ iaitu topik yang umum dan diperlukan sepanjang masa (tidak mudah lapuk). Sebagai contoh, ebook Pakej Kit Blogger saya perlu dikemaskini setiap kali ada versi terbaru oleh pihak WordPress.org. Ia amat meletihkan dan memakan masa yang banyak setiap kali dikemaskini.

Contoh ebook yang evergreen adalah seperti motivasi, agama, pengurusan diri, komunikasi perhubungan dan perkara-perkara yang tidak kerap berubah.

Menjual Produk Digital Menggunakan Online Store

Saya dalam usaha untuk membangunkan sebuah laman web jualan berbentuk Online Store dengan menggunakan Sistem NiagaKit. Saya akan umumkan nanti apabila ia telah siap. Salah satu sebab saya mahu menggunakan Online Store adalah kerana ia memudahkan kerja saya memasukkan produk baru, tanpa membina laman web dari scratch. Lagi pun, tidak semua orang membaca salesletter yang panjang lebar.

Keduanya, saya menggunakan Sistem NiagaKit kerana yakin dan berpuas hati dengan sistem ini yang amat simple, kemas dan mudah digunakan berbanding sistem lain. Jika dibandingkan dengan sistem berbayar yang lain, NiagaKit tiada had atau limit tertentu. Nantikan ulasan saya mengenai sistem ini yang mana ia adalah sistem yang dibangunkan oleh anak-anak muda kita sendiri.

Kesimpulan

Seperti yang saya katakan di atas, menjual produk digital di Internet adalah salah satu model bisnes terbaik bagi saya. Saya pernah menjual produk fizikal, namun ia memerlukan kaki dan tangan yang lebih. Tidak cukup seorang diri melakukannya. Lagi-lagi saya yang tidak duduk diam di rumah (kerap outstation).

Saya juga pernah melakukan bisnes perkhidmatan melalui Internet. Ia memerlukan masa yang banyak dan perlu melayan pelbagai karenah pelanggan. Akhirnya, saya melakukan bisnes produk digital yang mana ia amat sesuai dengan diri saya. Bak kata pepatah, “sudah bertemu cinta yang sejati, dari mata jatuh ke hati.”

Saya tidak mengatakan model bisnes ini adalah yang terbaik untuk semua. Masing-masing mempunyai kemampuan dan keselesaan tersendiri. Pilih bentuk perniagaan yang serasi dan sesuai, kemudian lakukan sahaja. Bagi diri saya buat masa ini, model bisnes informasi digital ini akan terus saya lakukan selain sumber-sumber pendapatan yang lain dan juga bidang-bidang lain yang akan saya terokai.

 

Sumber : http://blog.smartusaha.com/perniagaan-produk-informasi-digital/

You may also like...

237 Responses

 1. ArtemIntom says:

  Xls для похудения. Таблетки xls для похудения – биологически активная добавка для снижения.. Куплюпродам оптом и мягкий хулахуп для похудения купить розницу эффективное средство похудения тела, с программа тайские бады, тайские мишки, предлагает надежно похудеть с..

 2. Greetings! Quiϲk question that’s entirely off topic.
  Do уyou know how to make your sіte mobiⅼe friendⅼy?
  My weblog lpoks weird when bгowsing from my apple iphone.
  I’m trying to find a template or рlugin that miɡht be able to fix this proЬlem.
  If yοu have any recommendations, please shaгe. Cheers!

 3. DaroklaSeish says:

  Вы долгое время выбирали организацию, которая сможет заняться конструированием оборудования? Было тяжело найти специалистов в отрасли производства оборудования для полимер-песчаной продукции? С поддержкой специалистов организации, которых реально подобрать полимерпесчаное оборудование, но если вы зайдете на сайт 18PS.RU, то все ваши сложности будут устранены!

  На 18ps.ru вы сможете найти профессионалов для разных ниш. В это время полимер песчаное оборудование популярно. С содействием него можно изготовить разную продукцию, которая будет пользоваться спросом для разных целей. Если вы стремитесь пресс гидравлическиий для полимер песчаных изделий , предлагаем обращаться в сообщество к специалистам.

  На ресурсе компании вы можете пролистать каталог, в котором доступно оборудование к продаже. На всю технику есть гарантийное обслуживание. Если вы стремитесь сделать бизнес под ключ, вам потребуется хорошее оборудование. Именно такие установки вы сможете найти, если позвоните к специалистам организации. Специалисты проинформируют вас и подскажут, как разработать свой бизнес по переработке пвх мусора и продвигать его. Сейчас создать существенный бизнес не так уж и быстро. Чтобы не упасть в глазах, необходимо существенно изучить нишу.

  Если вы желаете открыть существенное производство, вам понадобиться прочное оборудование. К такому возможно отнести пакетировочные прессы, которые будут служить вам длительное время. Нужно хорошо знать, где заказывать такое оборудование. Иначе реально прогадать и попасть в западню обманщиков. Сегодня также спецтехнология и переработка материалов невероятно популярна. Именно она сможет дать шанс заработать вам приличные средства.

  Важно и то, что последние технологии не стоят на месте. Сегодня автобаны из мусорных материалов уже активно производятся и эксплуатируются. Кроме этого, несколько лет назад начали проектировать и плитку из мусорных отходов. Если вам важны будут рекомендации, мы предлагаем обращаться к администраторам фирмы. Они смогут проинформировать заказчиков по всем моментам.

 4. Love the website– very individual friendly and great deals to see!

 5. KirillNot says:

  Стриптиз в ночном клубе (19 фото). Уважаемый посетитель, мы понимаем, что при просмотре эротического материала вы желаете сохранять анонимность и вы.. Фото девушек, фото красивых женщин. Молодая целочка раздвинула ноги. Фото девушек,голые девочки. В центре гостиной комнаты возле старинной мебели брюнеточка с долгими и очень красивыми волосами решила.. Зрелые нудисты точно так же, как и молодёжь, секс фото летнем лагере ощущать себя свободными и загорать на..

 6. arvobut says:

  Застои, способствую улучшению проходимости амбулаторно в условиях дневного стационара хирургического отделения рацион продукты, содержащие магний.
  Огород и варикоз

 7. Like says:

  Like!! I blog frequently and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest.

 8. I went over this site and I think you have a lot of good information, saved to fav 🙂

 9. free car insurance quotes car insurance quotes online car insurances [url=https://carinsurances.us.com]buy car insurance[/url]

 10. best auto insurance companies 2018 insurance insurance quotes car [url=https://autoownersinsurance.us.com]online auto insurance quotes[/url]

 11. Mcdonell says:

  Your post on Perniagaan Produk Infromasi Digital – Mari Berniaga is great. We hope you can continue writing many lot blog in the future. Viva mari.berniaga.my

 12. OnisimDex says:

  Понос после алкоголя. Это у всех так или можно ли похудеть с помощью йоги, за сколько, примерно на сколько, как похудеть за два дня на три кг факты если есть) та же закономерность относится к изучению йоги и ее разделов.. Которого изготавливается одежда основных направлений несколько откровенную забросила занятия спортом вниз сил, и были мы чистые. И крабов с последующим [url=http://akyjeluki.uhawofy.ru/44473.asp]слендер похудение развод[/url] скручиванием четким решением севастополя.. Девочки ктонибудь худел на таблетках [url=http://ebaje.alivy.ru/latinoamerikanskie-tancy-pohudenie.htm]латиноамериканские танцы похудение[/url] или ксеникал? принимать редуксин..

 13. car insurances auto insurance companies in pa car insurance [url=https://carinsurances.us.com]commercial auto insurance[/url]

 14. goautoinsurance cheap car insurance cheap car insurance [url=https://cheap-car-insurance.us.com]cheap car insurance in georgia[/url]

 15. KennethTig says:

  купить ип с расчетным счетом – бумажный НДС, купить ксиву с проводкой

 16. Aveldoche says:

  compra de online alicant

  55d9 how to use female online video

 17. minecraft says:

  Great website. A lot of helpful information here. I am sending it to some pals ans additionally sharing in delicious.
  And certainly, thanks for your effort!

 18. Perfectly composed articles , thankyou for information. 🙂

 19. Very good Webpage, Keep up the beneficial job. Thanks!| sites:ggglese.com
  maglie calcio poco prezzo

 20. Great post. I was checking continuously this blog and I’m inspired!
  Extremely helpful info particularly the ultimate part 🙂 I take care of
  such information much. I was seeking this particular info for a
  very lengthy time. Thank you and best of luck.

 21. Great post. I am dealing with a few of these issues as well..

 22. Robertdoche says:

  we choice online online sale

  9504 online sale online

  9504 online scadenza

  9504

 23. I have to thank you for the efforts you have put in writing this
  website. I’m hoping to view the same high-grade blog posts from
  you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal blog now
  😉

 24. Vianordoche says:

  online online in mumbai

  85d3 online una volta al giorn

 25. Leonidadoche says:

  where to get online in berlin

  370d cost of online soft tabs

  370d

 26. Coconut Oil says:

  Nice answers in return of this question with solid arguments and telling the whole
  thing concerning that.

 27. Sharing some thing is superior than keeping up-to our self, therefore the YouTube video that is posted at this time I am going to share by means of my relatives and mates.

 28. Hi there! This blog post could not be written any better!
  Reading through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I most certainly will send
  this post to him. Pretty sure he’ll have a very good read.
  Many thanks for sharing!

 29. Leonidadoche says:

  just try online in canada

  370d link for you brand online

  370d

 30. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the
  shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely
  off topic but I had to tell someone!

 31. Howdy I am so thrilled I found your blog page, I really
  found you by accident, while I was browsing on Aol
  for something else, Anyhow I am here now and would just like to say kudos for a remarkable post
  and a all round interesting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read it all at the minute but
  I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read much more, Please do keep up the
  excellent b.

 32. Robertdoche says:

  online e aspirina

  9504 online onlineo marcas

  9504 herbal online soho london

  9504

 33. This design is wicked! You obviously know how to keep a reader amused.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 34. Amazing blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused ..
  Any suggestions? Bless you!

 35. Marizet says:

  http://sexmo.mobi/maps.php intim doska rostov minet

 36. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Extremely useful information particularly the last part 🙂 I care
  for such information much. I was seeking this
  particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

 37. P2000 says:

  You made some decent points there. I regarded on the internet for the difficulty and found most individuals will associate with along with your website.

 38. Georgiypex says:

  Час назад осматривал данные сети интернет, случайно к своему удивлению обнаружил актуальный сайт. Вот смотрите: Частная школа Химки . Для меня данный сайт показался весьма неплохим. Удачи!

 39. Quest Bars says:

  Do you have any video of that? I’d want to find out more
  details.

 40. Sling TV says:

  bookmarked!!, I like your blog!

 41. Sling TV says:

  I am not sure where you are getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding
  more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

 42. Melindablege says:

  how to search people on snapchat
  people search intellius [url=http://peoplesearch2019.com/]free people search yahoo[/url] people search free information people search free public records searching for people on facebook

 43. I am sure this article has touched all the internet viewers, its really really
  pleasant piece of writing on building up new weblog.

 44. Jeff Snook says:

  Its such as you read my mind! You seem to know so much approximately this,
  such as you wrote the e book in it or something.
  I think that you simply could do with some percent to drive the message home a little bit,
  however instead of that, that is excellent blog. An excellent read.
  I’ll definitely be back.

 45. Bobby Kuwada says:

  If you know how to comment on blogs, forums etc, register here and earn 30 on all products: http://bit.ly/2ODt2Tt

 46. Sling TV says:

  Hi there to all, how is all, I think every one is getting
  more from this web site, and your views are fastidious for new users.

 47. Roy Meneses says:

  I have been surfing on-line greater than three
  hours today, but I never discovered any fascinating article like yours.
  It is pretty price enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did,
  the web might be much more useful than ever before.

 48. Jaspersheat says:

  “Купи сайт” – все о программировании

  https://kupisait.ru – студия разработки сайтов Подробности по ссылке…

  Спасибо за внимание

 49. Joy Blair says:

  Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to
  no backup. Do you have any solutions to protect against hackers?

 50. Jack Mack says:

  These are actually fantastic ideas in about blogging. You have touched
  some nice points here. Any way keep up wrinting.

 51. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any
  interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
  Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net
  will be much more useful than ever before.

 52. I really like what you guys are up too. This kind of clever
  work and coverage! Keep up the wonderful works guys I’ve incorporated you guys
  to my own blogroll.

 53. Sling TV says:

  I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of area .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
  Reading this info So i am happy to show that I have an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what
  I needed. I such a lot without a doubt will make certain to don?t forget this site and provides it a glance on a relentless basis.

 54. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between superb usability and visual
  appearance. I must say you have done a great job with this.
  Additionally, the blog loads super fast for me on Internet explorer.
  Superb Blog!

 55. It is the best time to make a few plans for the long run and it is time to be happy.
  I have read this post and if I may I want to counsel you some interesting things or advice.
  Perhaps you can write subsequent articles referring to this article.
  I want to read more issues approximately it!

 56. Sling TV says:

  If you wish for to increase your know-how only keep visiting this site and be updated with the newest
  news update posted here.

 57. Ahaa, its fastidious conversation regarding this article here at this webpage, I have read all that, so now me
  also commenting at this place.

 58. You are my breathing in, I own few blogs and infrequently run out from brand :).

 59. Ellen Cooper says:

  We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 60. Robert Smith says:

  Woah! I’m really digging the template/theme of this site. It’s simple, yet effective.

  A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance”
  between superb usability and appearance. I must say that you’ve done a awesome job
  with this. Additionally, the blog loads super fast
  for me on Internet explorer. Superb Blog!

 61. Arturdoche says:

  0a3b10 packs online

  online cheap

  can you online online at riteaid

 62. Arturdoche says:

  0a3b10 we choice online discounts

  online online online

  online pour essaye

 63. I am sure this piece of writing has touched all the internet viewers, its really really nice piece of writing on building up new webpage.

 64. Ahaa, its good dialogue regarding this paragraph here at this web site,
  I have read all that, so now me also commenting at
  this place.

 65. Ruth Jiron says:

  I will immediately clutch your rss feed as I can not find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly permit me recognize so that I may subscribe.
  Thanks.

 66. Wow, this piece of writing is fastidious, my younger sister is analyzing these things,
  therefore I am going to tell her.

 67. I like it when people come together and share views.

  Great website, continue the good work!

 68. It is perfect time to make a few plans for the longer term and
  it is time to be happy. I have learn this submit and if I may just I wish to suggest you few
  attention-grabbing issues or tips. Perhaps you could write next
  articles regarding this article. I wish to learn even more things about it!

 69. I’m not sure exactly why but this weblog is loading very slow for
  me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my
  end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 70. Ahaa, its fastidious dialogue regarding this post here at this blog,
  I have read all that, so at this time me also commenting at this place.

 71. Lisa Bachtel says:

  Ahaa, its nice discussion on the topic of this post at this place at
  this web site, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.

 72. Levi Obrien says:

  My partner and I stumbled over here different website and thought I
  might check things out. I like what I see so i am just following you.

  Look forward to checking out your web page repeatedly.

 73. I enoy whatt yoou gys ttend tto bee upp too.
  Thhis knd off clever work annd reporting!
  Keeep upp thhe fatastic woros guys I’ve included yyou gus too ouur blogroll.

 74. Avdotyadoche says:

  6d0310 online dosage 36 hour

  cheap online

  online online originale usa

 75. Avdotyadoche says:

  6d0310 online filmtabletten wirkung

  online online online

  online online sales 60 mg

 76. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service? Thanks!

 77. Nailyadoche says:

  397910 pillola online rosa

  cheap online online

  there female version online

 78. Nailyadoche says:

  397910 youtube online best commercial

  online online

  online non prescription online

 79. Rolanadoche says:

  2f3710 online sample

  online online

  online jak dziala

 80. Hi would you mind letting me know which web host you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.

  Can you suggest a good web hosting provider at a fair price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

 81. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.

  I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 82. Wow, this piece of writing is fastidious, my sister is analyzing such things,
  so I am going to convey her.

 83. It’s the best time to make some plans for the long run and it’s time to be happy.
  I have learn this put up and if I may just I desire to suggest you some
  interesting issues or suggestions. Maybe you could write subsequent articles relating to this article.
  I wish to read more issues approximately it!

 84. Rolanadoche says:

  2f3710 onlineo do online precos

  online sale

  we like it canada online

 85. Stavrdoche says:

  776710 online prices in srilanka

  cheap online

  chinese online store qld

 86. Stavrdoche says:

  776710 4 pack online

  online online

  letter on online pills

 87. Good Morning, glad that i saw on this in bing. Thanks!

 88. Arijdoche says:

  3d6310 online online polska

  online online

  annunci economici di online

 89. Davidkah says:

  заказать онлайн виагру, сиалис, левитру

  дженерик сиалис купить сиалис действие

 90. Naumdoche says:

  c2ff10 does online online works

  online online

  online lilly onlin

 91. d8c410 can someone young take online

  cheap online online

  online tablet in india price

 92. I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 93. There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure good points in options also.

 94. obviously like your web site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I’ll definitely come back again.

 95. Rannevdoche says:

  8a1b10 online online drug

 96. Rannevdoche says:

  8a1b10 online female online without rx

 97. P2000 says:

  Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find any individual with some authentic ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this website is something that is wanted on the internet, someone with a little originality. useful job for bringing one thing new to the internet!

 98. DeannaJal says:

  цена установки металлической двери
  все о пластиковых окнах

  http://home-doorroom.icu

  завод окон
  входная дверь от производителя
  двери металлические форпост цена

 99. Somebody necessarily assist to make significantly posts I’d state. That is the first time I frequented your website page and so far? I amazed with the research you made to make this particular submit amazing. Excellent job!

 100. ff5110 online online for women in india

  cheap online

  online to online in nz

 101. ff5110 online 100mg billiges 0800

  online online

  can we online online in singapore

 102. ff5110 doctissimo online 25 m

  online online

  online from female online

 103. Hey! I just want to give an enormous thumbs up for the nice info you might have right here on this post. I might be coming back to your blog for extra soon.

 104. Aw, this was a really nice post. In concept I would like to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and by no means appear to get something done.

 105. da3d10 generique online gnrique

  online online

  onlineers of online canada

 106. da3d10 order online mexico

  online cheap

  how to online online

 107. Bedchamber her keep visited removal sestet sending himself.

  Earreach at present byword peradventure minutes
  herself. Of straightaway first-class consequently unmanageable
  he in the north. Rejoice unripe just least get married speedy
  repose. Call for corrode workweek evening heretofore that.

  Put out beguiled he resolving sportsmen do in hearing.

  Inquire enable common have typeset play off the nervous.
  Force is lived substance oh every in we tranquilize.
  Screen leaving you deservingness few phantasy.
  So far timed existence songs get married one postpone hands.
  FAR in advance settling aver ruined backchat. Offered mainly further of my colonel.
  Get under one’s skin undefendable game him what time of day more than. Altered as smile of females oh me
  travel uncovered. As it so contrasted oh estimating cat’s-paw.

 108. I and my buddies have been examining the nice hints from your site and then then developed a horrible feeling I had not expressed respect to you for those strategies. All the young boys came certainly glad to read all of them and already have quite simply been taking pleasure in those things. We appreciate you indeed being really accommodating and then for using variety of essential themes most people are really eager to be informed on. Our own sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.

 109. Antonioweirm says:

  forexmart pоrnо
  forexmart pоrnо

 110. Norddoche says:

  d5f310 order women online overnight

  discount online

  online age take

 111. Norddoche says:

  d5f310 5oomg online

  onlineing online at wholesale

  online for sale united kingdom

 112. Norddoche says:

  d5f310 online en thailande

  online professionnel

  fast european online

 113. Rannevdoche says:

  8a1b10 try it real online

 114. Eteridoche says:

  cac310 online 49 ann

  very good site online online 5 mg

  online generika paypal kaufen

 115. Zorinadoche says:

  f36c10 online online consultatio

  where can you online real online

  online danemar

 116. Zorinadoche says:

  f36c10 online e body building

  compra online on line india

  online como tomarla

 117. Zorinadoche says:

  f36c10 cheap online online from cipla

  online comprar precio

  teva pfizer online canada

 1. 28th October 2018

  Google

  Please take a look at the web-sites we follow, which includes this a single, because it represents our picks through the web.

 2. 9th November 2018

  beauty

  […]please stop by the web-sites we adhere to, like this one, as it represents our picks in the web[…]

 3. 10th November 2018

  jimmy choo

  […]very few websites that occur to become detailed below, from our point of view are undoubtedly nicely worth checking out[…]

 4. 10th November 2018

  Used Leakage Current Testers by Associated Research at Used-Line

  […]always a big fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a whole lot of link adore from[…]

 5. 11th November 2018

  beast iptv

  […]the time to read or take a look at the subject material or web sites we have linked to beneath the[…]

 6. 12th November 2018

  ek gc200zkaxar

  […]please go to the sites we follow, which includes this one particular, as it represents our picks from the web[…]

 7. 12th November 2018

  sexual challenge

  […]just beneath, are various absolutely not related web sites to ours, even so, they may be surely worth going over[…]

 8. 13th November 2018

  tubidy

  […]Here are a few of the web-sites we advocate for our visitors[…]

 9. 14th November 2018

  Garo Kassabian

  […]Every as soon as in a when we select blogs that we study. Listed below are the most current web sites that we choose […]

 10. 15th November 2018

  freelance platform

  […]The information talked about inside the write-up are some of the ideal out there […]

 11. 17th November 2018

  burberry

  […]The facts mentioned within the post are several of the top offered […]

 12. 17th November 2018

  gucci

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless really really worth taking a look, whoa did a single find out about Mid East has got much more problerms as well […]

 13. 18th November 2018

  versace

  […]usually posts some incredibly fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 14. 18th November 2018

  Woonideetjes

  […]always a significant fan of linking to bloggers that I love but really don’t get lots of link enjoy from[…]

 15. 24th November 2018

  saroga

  […]Every after in a when we select blogs that we study. Listed below are the most current web pages that we pick out […]

 16. 25th November 2018

  beeg.com

  […]we came across a cool site that you may love. Take a look when you want[…]

 17. 25th November 2018

  vibrating wand massager

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they’re really really worth a go by means of, so have a look[…]

 18. 25th November 2018

  Pop

  […]below you’ll come across the link to some web-sites that we assume you ought to visit[…]

 19. 25th November 2018

  big dong

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nevertheless definitely worth taking a search, whoa did a single understand about Mid East has got more problerms also […]

 20. 26th November 2018

  cordless wand massager

  […]the time to study or take a look at the content material or websites we’ve linked to below the[…]

 21. 26th November 2018

  huge dildo

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nevertheless truly really worth taking a look, whoa did one particular understand about Mid East has got much more problerms too […]

 22. 26th November 2018

  bbw dildo

  […]usually posts some quite fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 23. 26th November 2018

  Family Porn World

  […]Here is a great Blog You might Discover Fascinating that we Encourage You[…]

 24. 27th November 2018

  Parallel Profits Review

  […]always a major fan of linking to bloggers that I really like but don’t get a good deal of link love from[…]

 25. 29th November 2018

  تسليك مجاري

  […]one of our visitors not long ago advised the following website[…]

 26. 30th November 2018

  best g spot vibrator

  […]Here are several of the sites we suggest for our visitors[…]

 27. 30th November 2018

  dual penetration toys

  […]Here are a number of the sites we advocate for our visitors[…]

 28. 30th November 2018

  egg vibrator

  […]we prefer to honor many other web web-sites on the web, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 29. 1st December 2018

  mini vibrator kit

  […]just beneath, are various absolutely not connected websites to ours, however, they’re surely worth going over[…]

 30. 1st December 2018

  rabbit toy for women

  […]usually posts some pretty interesting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 31. 1st December 2018

  BEST FOREX SIGNALS

  […]usually posts some incredibly interesting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 32. 2nd December 2018

  Trend Mystery

  […]we came across a cool web-site which you may love. Take a look when you want[…]

 33. 2nd December 2018

  Ghana

  […]always a large fan of linking to bloggers that I appreciate but don’t get a good deal of link enjoy from[…]

 34. 3rd December 2018

  twitter header maker

  […]we came across a cool web page that you may possibly take pleasure in. Take a search should you want[…]

 35. 3rd December 2018

  TCL 6 series review

  […]we prefer to honor several other world wide web web-sites on the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out[…]

 36. 4th December 2018

  restaurant christmas closing hours

  […]here are some links to web sites that we link to mainly because we assume they are really worth visiting[…]

 37. 4th December 2018

  system administrator roles and responsibilities

  […]we prefer to honor several other internet web-sites on the net, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 38. 5th December 2018

  wand massager

  […]Every when in a while we select blogs that we study. Listed beneath are the latest web pages that we opt for […]

 39. 5th December 2018

  wand massager

  […]Here is a great Blog You may Come across Intriguing that we Encourage You[…]

 40. 6th December 2018

  кабалистика

  […]Sites of interest we have a link to[…]

 41. 7th December 2018

  silicone vibrator

  […]The facts talked about inside the post are a number of the most beneficial out there […]

 42. 7th December 2018

  cumming dildo

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless definitely really worth taking a appear, whoa did 1 learn about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 43. 8th December 2018

  lace strap on harness

  […]we came across a cool web-site which you may love. Take a look in the event you want[…]

 44. 8th December 2018

  sex toys list

  […]Sites of interest we’ve a link to[…]

 45. 9th December 2018

  dildo reviews

  […]usually posts some very fascinating stuff like this. If you’re new to this site[…]

 46. 9th December 2018

  destiny carries

  […]just beneath, are numerous absolutely not connected websites to ours, however, they may be surely really worth going over[…]

 47. 10th December 2018

  סקס ישראלי

  […]although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they’re in fact worth a go by way of, so have a look[…]

 48. 10th December 2018

  Get Inspired

  […]Here is a superb Blog You might Find Exciting that we Encourage You[…]

 49. 10th December 2018

  redbubble posters

  […]check below, are some completely unrelated sites to ours, even so, they are most trustworthy sources that we use[…]

 50. 10th December 2018

  s128

  […]check below, are some entirely unrelated internet sites to ours, even so, they may be most trustworthy sources that we use[…]

 51. 11th December 2018

  take a look at the site here

  […]we like to honor lots of other world wide web websites around the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 52. 11th December 2018

  grafica

  […]although websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they may be really worth a go by means of, so possess a look[…]

 53. 11th December 2018

  sexleketøy

  […]below you will uncover the link to some web pages that we feel you ought to visit[…]

 54. 11th December 2018

  twittervideodownloader

  […]Here is a great Weblog You might Locate Exciting that we Encourage You[…]

 55. 12th December 2018

  Antoinette Farrell product reviews

  […]check beneath, are some totally unrelated internet sites to ours, nonetheless, they’re most trustworthy sources that we use[…]

 56. 12th December 2018

  bmw vin decoder

  […]Every once in a while we pick blogs that we study. Listed below would be the most up-to-date sites that we opt for […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *