Tips Pengurusan Tunai untuk Perniagaan Kecil

Dalam keadaan ekonomi yang tidak sihat ini, kita akan tertanya-tanya bagaimana perniagaan skala kecil dapat mencapai pengurusan tunai secara berkesan. Bak kata pepatah, “Tunai adalah Raja!” Pada masa ketidaktentuan ekonomi sekarang, kita disarankan untuk memiliki seberapa banyak tunai dalam tangan yang mungkin. Langkah pertama sekali untuk mendapatkan lebih banyak wang tunai adalah dengan memotong perbelanjaan yang tidak perlu. Malah, perniagaan berskala sederhana dan perniagaan berskala besar juga berjuang untuk mengurangkan perbelanjaan dalam situasi ekonomi seperti ini.

Kebanyakan golongan juga masing-masing bersedia, termasuklah pembeli dan pengguna. Bayangkan akibatnya, sekiranya tiada lagi pembeli untuk barang-barang kehendak, melainkan pembeli hanya membeli barang keperluan sahaja. Apa akan terjadi pada industri restoran? Apa akan terjadi pada industri runcit, terutamanya pada industri pemasaran barang –barang elektronik. Apa akan terjadi pada barang-barang ‘IT’ dan elektronik yang menjadi barang keperluan pada ketika ini? Para pengguna masa sekarang tidak boleh hidup tanpa barang-barang tersebut. Ini bukan sekadar masalah mengurangkan perbelanjaan. Peniaga dan pengusaha kecil-kecilan perlu terus teguh berdiri dan bersaing dengan harga yang lebih rendah yang ditawarkan oleh pesaing mereka. Pengurusan tunai secara bijak dan pengamalan secara konsisten mungkin boleh menjadi kit atau modul pertahanan yang terbaik dalam dunia perniagaan.

Di sini diperinci beberapa langkah untuk membantu anda menjimatkan wang dan menguruskan perniagaan dan juga aliran tunai.

 1. Mengurangkan Penggunaan Elektrik Anda

Elektrik adalah beban yang tidak mampu dielakkan, tetapi jika anda mampu mengawal penggunaan tenaga elektrik lebih rendah dari biasa, anda boleh menjimatkan sejumlah wang anda. Salah satu cara untuk menjimatkan penggunaan tenaga elektrik adalah melalui penggunaan komputer riba. Memang benar, kos untuk komputer riba adalah lebih mahal dari komputer biasa, tetapi bayangkan penjimatan besar yang akan anda dapat untuk penggunaan peralatan ini. Sebuah laptop atau komputer riba menggunakan kira-kira 90 peratus kurang tenaga dari penggunaan komputer meja. Kebanyakan pengusaha-pengusaha kecil menggunakan komputer meja, dan sekiranya mereka menggantikan dengan laptop, penggunaan tenaga elektrik mereka juga akan kurang.

 1. Bil Telefon

Telefon adalah amat penting bagi semua pengusaha-pengusaha kecil, ramai yang menggunakan telefon bimbit dan juga telefon talian tetap. Periksa pelan bil bulanan anda dan berbincanglah untuk mendapatkan pelan yang lebih sesuai. Persaingan semakin meningkat dari hari ke hari. Banyak syarikat terikat dengan pelan yang tidak lagi bersesuaian dengan perniagaan masing-masing, dan sekiranya mereka melakukan rundingan semula mereka mungkin boleh menjimatkan banyak wang. Gunakan telefon bimbit hanya ketika perlu sahaja, kerana penggunaannya lebih mahal berbanding dengan telefon talian tetap. Jika anda menggunakan beberapa saluran telefon dalam perniagaan anda, pertimbangkan VoIP sebagai alternative. Hal ini membolehkan anda untuk melakukan penjimatan besar, terutama sekali jika anda mempunyai lebih dari satu lokasi untuk menjalankan urusan perniagaan anda. Skype menawarkan perkhidmatan percuma antara pengguna Skype, dan ini lebih murah dari biasa untuk menghubungi bukan pengguna Skype.

 1. Cuba Beli Secara Pukal

Banyak pekara bergantung pada situasi aliran tunai anda; kadang-kala pembelian barang-barang pejabat secara suku tahunan adalah lebih murah dibandingkan dari anda membeli secara mingguan atau bulanan. Ini bermaksud anda hanya mengeluarkan perbelanjaan empat kali dalam masa setahun untuk barang-barang kegunaan pejabat anda. Sememangnya, sekiranya membeli secara pukal dengan diskaun besar anda dapat mengatasi masalah modal untuk stok baru. Dengan ini sudah tentu anda dapat menjimatkan kos penghantaran; tetapi anda mesti memastikan juga anggaran penggunaan bekalan, kerana pada biasanya godaan untuk menggunakan bekalan adalah lebih tinggi sekiranya mempunyai bekalan yang banyak dari biasa. Jadi hati-hati dalam menggunakan bekalan stok pejabat anda.

 1. Penjimatan Melalui Pencetakan Anda

Dakwat untuk mesin pencetak boleh merupakan barang yang mahal dalam perniagaan anda, terutamanya jika dikira dalam masa setahun. Amalkan tabiat pengurusan tanpa kertas, dan mencetak hanya untuk yang penting sahaja. Gunakan dakwat kitar semula atau membeli dalam jumlah yang banyak untuk menjimatkan wang. Mesin pencetak berkongsi secara rangkaian boleh menjimatkan kos peralatan dan juga dakwat mesin pencetak. Cara lain untuk menjimatkan kos mencetak adalah dengan mengitar semula kertas yang telah dicetak. Sering kali banyak syarikat hanya mencetak pada satu sisi kertas sahaja dan membuangnya setelah digunakan. Tidak menjadi kesalahan dalam menggunakan kertas kitar semula, terutamanya untuk kegunaan dalaman. Selain kertas kitar semula, anda juga boleh mencetak dua halaman bernilai pada kedua-dua halaman. Teknik penjimatan kos yang biasa ini, tidak hanya akan menjimatkan pengeluaran atau perbelanjaan organisasi anda sepanjang tahun, malah anda juga telah menjalankan peranan anda untuk memelihara alam sekitar kita. Sayangilah alam sekitar kita!

 1. Padamkan Lampu

Kebanyakan orang akan memadamkan lampu rumah-rumah mereka ketika mereka tiada di rumah atau ketika mereka meninggalkan bilik, tetapi anehnya, mereka jarang melakukannya di tempat kerja. Mulakan dari sekarang. Ubah tabiat anda. Padamkan lampu bila anda tidak menggunakan bilik anda atau gunakan cahaya semulajadi terus dari tingkap pejabat anda. Anda juga boleh menggunakan lampu jimat tenaga. Tukar kepada lampu jimat tenaga sekarang, dan anda boleh menjimatkan wang dalam masa setahun. Anda boleh dapatkan lampu jimat tenaga hampir di kesemua kedai peralatan elektrik yang berhampiran dengan organisasi anda.

 1. Penggunaan Internet

Para pengusaha perniagaan kecil-kecilan sepatutnya memaksimumkan penggunaan internet dalam perniagaan. Amatlah menakjubkan berapa banyak tugas yang boleh dilakukan secara online, termasuk pangggilan perniagaan, panggilan jualan, persidangan perniagaan online, persidangan video, pertemuan secara langsung, mesej segera, seminar dan sebagainya. Memiliki perniagaan berskala kecil juga melibatkan komunikasi secara berterusan dengan pelanggan, pembekal dan juga pekerja. Anda akan memerlukan kos yang tinggi sekiranya ia melibatkan pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Bukan sahaja dari segi wang, malah ia juga mengambil masa yang banyak. Alangkah mudahnya jika dapat mengaplikasikan penggunaan internet untuk menghubungi satu sama lain, mungkin lebih mudah dari melalui telefon atau persidangan video, malah ia lebih murah jika dibandingkan dengan harga tiket penerbangan. Seminar secara online juga boleh dilakukan untuk sebarang tujuan latihan. Ia juga dapat menjimatkan kos pengiklanan anda. Semakin hari, laman web menjadi lebih mudah dan murah untuk semua. Internet juga menawarkan banyak peluang untuk meningkatkan pengurusan wang anda dan seterusnya meningkatkan juga pengaliran tunai anda.

Ketika keadaan ekonomi menjadi semakin sukar, wang juga semakin sukar untuk diperoleh. Apabila wang bertambah sukar dan susah untuk didapati dan dipinjam, sangat penting bagi pengusaha berskala kecil untuk mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk memastikan arus pengaliran tunai dalam perniagaan mereka terus mengalir. Dengan mengambil enam langkah pengurusan wang untuk perniagaan berskala kecil secara bijak, anda semestinya dapat membuat penjimatan secara berkesan untuk perniagaan anda.

You may also like...

241 Responses

 1. Thomasripse says:

  PTHC FORUM

  Most owed CP Shortclip 2018 Aristocratic Aggregation

  http://vvv.unoforum.pro/?0-0

  Old-timer files 2000-2017SELL-OUT Bag of possibilities Collecting Beat 1201-1500 Files Vernissage !!! OBTAINABLE !!!!!

  Siberian Mouse Gleaning

  Get one’s hands oneself in a narrative on a yen in search the well-being of Modelkids Dvd 1 – 44 Eremitical showing

  After Anal Series 1 – 25 Tommy atkins showing !!!

  Convey without a scratch’s eye-teeth because Pic Dvd 1 – 50 Not for publication showing !!! EMANCIPATED !!!!!

 2. Timofeyjot says:

  Супермаркет Гидра https://hydra.biz.ski/hydra-price.html предлагает самые низкие цены даркнета. Большой ассортимент и безопасное место, где можно абсолютно конфиденциально купить все что душе угодно.

 3. Webdiensten says:

  I know top Blog professionals would really like your blog. You have a good head on your shoulders. You always know just what to say. I truly appreciate this page. Neat post.

 4. WalterZer says:

  It is a really great resource!A lot of useful info and handy ideas, many thanks =)
  http://xinb.obl.edu.eu.org/2018/03/methods-and-guidelines-for-the-pc-sent-gre-general/

 5. Like says:

  Like!! Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Keep writing.

 6. Likely I am likely to save your blog post. 🙂

 7. cctviazy says:

  speedy cash 1000 loan quick bad credit loan [url=https://leadloans.icu/] checkintocash[/url]

 8. anaInimb says:

  ООО “СИТИ-СПА”
  Отзывы: Телефон: 89266772255 КИДАЛЫ И МОШЕННИКИ
  Руководитель Парамонов Сергей Александрович КИДАЛА

  Телефон руководителя: +79266772255 – КИДАЛА И МОШЕННИК
  Дата регистрации 01.07.2016
  ОГРН 1167746620337
  ИНН 7722368861

  Адрес (место нахождения) 111020, г. Москва, пер. Юрьевский, д. 11

  Директор Сергей Александрович Парамонов МОШЕННИК, обещает многое. Берет деньги, пропадает. Затем говорит, что не вернет и назначает встречу. Приезжает с чеченцами и заставляет отказаться от долга. Не имейте с ним дел.
  +79266772255 89266772255 МОШЕННИКИ И КИДАЛЫ

 9. Quick Loan says:

  personal loan for bad credit best personal loans personal loan bad credit [url=https://bestpersonalloans.us.org]personal loans bad credit[/url]

 10. priobre says:

  [url=http://pay2daymyloans.com/#]pay2daymyloans.com[/url]

 11. continental care insurance anthem health insurance health insurance [url=https://healthinsurance.us.org]the marketplace health insurance[/url]

 12. Aaronutity says:

  wh0cd55051 [url=http://cleocinmedication.us.com/]cleocin 300mg[/url]

 13. One other technique in support of promoting your webpage is posting comments on different sites with your weblog link.

 14. minecraft says:

  This post is invaluable. When can I find out more?

 15. minecraft says:

  Hello! I’ve been reading your weblog for a long time now and
  finally got the courage to go ahead and give you a shout out from New Caney
  Tx! Just wanted to say keep up the good job!

 16. minecraft says:

  No matter if some one searches for his essential thing, therefore he/she wishes to be available that
  in detail, thus that thing is maintained over here.

 17. Hello, i believe that i saw you visited my blog thus i came to go back the prefer?.I’m trying to in finding
  things to improve my site!I assume its adequate to make use of a few of
  your ideas!!

 18. buy cialis says:

  Hi everyone, it’s my first visit at this web page, and paragraph is actually fruitful in favor of me, keep up posting these types of posts.

 19. I believe you have noted some very interesting details, thankyou for the post. 🙂

 20. Robertdoche says:

  online legal bestellen

  9504 online onlineo sildenafil

  9504 link for you online online

  9504

 21. Greetings! Very useful advice in this particular
  article! It’s the little changes that make the largest changes.
  Many thanks for sharing!

 22. Coconut Oil says:

  Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I
  clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say superb blog!

 23. Leonidadoche says:

  wow look it online online no rx

  370d just try online where to online

  370d

 24. Hi there! Do you know if they make any plugins to protect against
  hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve
  worked hard on. Any tips?

 25. Michaelmap says:

  wh0cd76680 [url=http://bestsildenafilprice.com/]buy sildenafil[/url]

 26. Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest
  bars cheap
  Currently it appears like Drupal is the best blogging platform out
  there right now. (from what I’ve read) Is
  that what you’re using on your blog? Quest bars cheap fitnesstipsnew1
  quest bars cheap 516999410492780544 quest bars cheap

 27. quest bars says:

  Hey There. I discovered your blog the usage of msn.
  This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of
  your useful information. Thank you for the post. I will definitely comeback.

 28. Michaelmap says:

  wh0cd76680 [url=http://bestcialisprice.com/]generic cialis[/url]

 29. Michaelmap says:

  wh0cd76680 [url=http://besttadalafilprice.com/]cheap Tadalafil[/url]

 30. CharlesMar says:

  wh0cd76681 [url=http://bestsildenafilprice.com/]sildenafil online[/url]

 31. KennethBoops says:

  [url=http://bestsildenafilprice.com/]sildenafil online[/url]

 32. Hello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any
  tips?

 33. Sling TV says:

  Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.

  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a
  while but I never seem to get there! Thank you

 34. Hey! Quick question that’s entirely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my apple iphone.

  I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix
  this issue. If you have any recommendations, please share. Many thanks!

 35. KennethBoops says:

  [url=http://bestsildenafilprice.com/]cheap sildenafil[/url]

 36. KennethBoops says:

  [url=http://bestsildenafilprice.com/]cheap sildenafil[/url]

 37. CharlesMar says:

  wh0cd76681 [url=http://besttadalafilprice.com/]generic cialis[/url]

 38. Michaelmap says:

  wh0cd76680 [url=http://bestsildenafilprice.com/]sildenafil[/url]

 39. KennethBoops says:

  [url=http://bestcialisprice.com/]generic cialis[/url]

 40. An interesting discussion is worth comment.
  I do think that you ought to publish more about this subject, it may not be a taboo
  matter but typically people do not speak about such topics.

  To the next! Kind regards!!

 41. KennethBoops says:

  [url=http://bestsildenafilprice.com/]buy sildenafil[/url]

 42. KennethBoops says:

  [url=http://bestsildenafilprice.com/]sildenafil online[/url]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *