Tips Pengurusan Tunai untuk Perniagaan Kecil

Dalam keadaan ekonomi yang tidak sihat ini, kita akan tertanya-tanya bagaimana perniagaan skala kecil dapat mencapai pengurusan tunai secara berkesan. Bak kata pepatah, “Tunai adalah Raja!” Pada masa ketidaktentuan ekonomi sekarang, kita disarankan untuk memiliki seberapa banyak tunai dalam tangan yang mungkin. Langkah pertama sekali untuk mendapatkan lebih banyak wang tunai adalah dengan memotong perbelanjaan yang tidak perlu. Malah, perniagaan berskala sederhana dan perniagaan berskala besar juga berjuang untuk mengurangkan perbelanjaan dalam situasi ekonomi seperti ini.

Kebanyakan golongan juga masing-masing bersedia, termasuklah pembeli dan pengguna. Bayangkan akibatnya, sekiranya tiada lagi pembeli untuk barang-barang kehendak, melainkan pembeli hanya membeli barang keperluan sahaja. Apa akan terjadi pada industri restoran? Apa akan terjadi pada industri runcit, terutamanya pada industri pemasaran barang –barang elektronik. Apa akan terjadi pada barang-barang ‘IT’ dan elektronik yang menjadi barang keperluan pada ketika ini? Para pengguna masa sekarang tidak boleh hidup tanpa barang-barang tersebut. Ini bukan sekadar masalah mengurangkan perbelanjaan. Peniaga dan pengusaha kecil-kecilan perlu terus teguh berdiri dan bersaing dengan harga yang lebih rendah yang ditawarkan oleh pesaing mereka. Pengurusan tunai secara bijak dan pengamalan secara konsisten mungkin boleh menjadi kit atau modul pertahanan yang terbaik dalam dunia perniagaan.

Di sini diperinci beberapa langkah untuk membantu anda menjimatkan wang dan menguruskan perniagaan dan juga aliran tunai.

  1. Mengurangkan Penggunaan Elektrik Anda

Elektrik adalah beban yang tidak mampu dielakkan, tetapi jika anda mampu mengawal penggunaan tenaga elektrik lebih rendah dari biasa, anda boleh menjimatkan sejumlah wang anda. Salah satu cara untuk menjimatkan penggunaan tenaga elektrik adalah melalui penggunaan komputer riba. Memang benar, kos untuk komputer riba adalah lebih mahal dari komputer biasa, tetapi bayangkan penjimatan besar yang akan anda dapat untuk penggunaan peralatan ini. Sebuah laptop atau komputer riba menggunakan kira-kira 90 peratus kurang tenaga dari penggunaan komputer meja. Kebanyakan pengusaha-pengusaha kecil menggunakan komputer meja, dan sekiranya mereka menggantikan dengan laptop, penggunaan tenaga elektrik mereka juga akan kurang.

  1. Bil Telefon

Telefon adalah amat penting bagi semua pengusaha-pengusaha kecil, ramai yang menggunakan telefon bimbit dan juga telefon talian tetap. Periksa pelan bil bulanan anda dan berbincanglah untuk mendapatkan pelan yang lebih sesuai. Persaingan semakin meningkat dari hari ke hari. Banyak syarikat terikat dengan pelan yang tidak lagi bersesuaian dengan perniagaan masing-masing, dan sekiranya mereka melakukan rundingan semula mereka mungkin boleh menjimatkan banyak wang. Gunakan telefon bimbit hanya ketika perlu sahaja, kerana penggunaannya lebih mahal berbanding dengan telefon talian tetap. Jika anda menggunakan beberapa saluran telefon dalam perniagaan anda, pertimbangkan VoIP sebagai alternative. Hal ini membolehkan anda untuk melakukan penjimatan besar, terutama sekali jika anda mempunyai lebih dari satu lokasi untuk menjalankan urusan perniagaan anda. Skype menawarkan perkhidmatan percuma antara pengguna Skype, dan ini lebih murah dari biasa untuk menghubungi bukan pengguna Skype.

  1. Cuba Beli Secara Pukal

Banyak pekara bergantung pada situasi aliran tunai anda; kadang-kala pembelian barang-barang pejabat secara suku tahunan adalah lebih murah dibandingkan dari anda membeli secara mingguan atau bulanan. Ini bermaksud anda hanya mengeluarkan perbelanjaan empat kali dalam masa setahun untuk barang-barang kegunaan pejabat anda. Sememangnya, sekiranya membeli secara pukal dengan diskaun besar anda dapat mengatasi masalah modal untuk stok baru. Dengan ini sudah tentu anda dapat menjimatkan kos penghantaran; tetapi anda mesti memastikan juga anggaran penggunaan bekalan, kerana pada biasanya godaan untuk menggunakan bekalan adalah lebih tinggi sekiranya mempunyai bekalan yang banyak dari biasa. Jadi hati-hati dalam menggunakan bekalan stok pejabat anda.

  1. Penjimatan Melalui Pencetakan Anda

Dakwat untuk mesin pencetak boleh merupakan barang yang mahal dalam perniagaan anda, terutamanya jika dikira dalam masa setahun. Amalkan tabiat pengurusan tanpa kertas, dan mencetak hanya untuk yang penting sahaja. Gunakan dakwat kitar semula atau membeli dalam jumlah yang banyak untuk menjimatkan wang. Mesin pencetak berkongsi secara rangkaian boleh menjimatkan kos peralatan dan juga dakwat mesin pencetak. Cara lain untuk menjimatkan kos mencetak adalah dengan mengitar semula kertas yang telah dicetak. Sering kali banyak syarikat hanya mencetak pada satu sisi kertas sahaja dan membuangnya setelah digunakan. Tidak menjadi kesalahan dalam menggunakan kertas kitar semula, terutamanya untuk kegunaan dalaman. Selain kertas kitar semula, anda juga boleh mencetak dua halaman bernilai pada kedua-dua halaman. Teknik penjimatan kos yang biasa ini, tidak hanya akan menjimatkan pengeluaran atau perbelanjaan organisasi anda sepanjang tahun, malah anda juga telah menjalankan peranan anda untuk memelihara alam sekitar kita. Sayangilah alam sekitar kita!

  1. Padamkan Lampu

Kebanyakan orang akan memadamkan lampu rumah-rumah mereka ketika mereka tiada di rumah atau ketika mereka meninggalkan bilik, tetapi anehnya, mereka jarang melakukannya di tempat kerja. Mulakan dari sekarang. Ubah tabiat anda. Padamkan lampu bila anda tidak menggunakan bilik anda atau gunakan cahaya semulajadi terus dari tingkap pejabat anda. Anda juga boleh menggunakan lampu jimat tenaga. Tukar kepada lampu jimat tenaga sekarang, dan anda boleh menjimatkan wang dalam masa setahun. Anda boleh dapatkan lampu jimat tenaga hampir di kesemua kedai peralatan elektrik yang berhampiran dengan organisasi anda.

  1. Penggunaan Internet

Para pengusaha perniagaan kecil-kecilan sepatutnya memaksimumkan penggunaan internet dalam perniagaan. Amatlah menakjubkan berapa banyak tugas yang boleh dilakukan secara online, termasuk pangggilan perniagaan, panggilan jualan, persidangan perniagaan online, persidangan video, pertemuan secara langsung, mesej segera, seminar dan sebagainya. Memiliki perniagaan berskala kecil juga melibatkan komunikasi secara berterusan dengan pelanggan, pembekal dan juga pekerja. Anda akan memerlukan kos yang tinggi sekiranya ia melibatkan pergerakan dari satu tempat ke tempat yang lain. Bukan sahaja dari segi wang, malah ia juga mengambil masa yang banyak. Alangkah mudahnya jika dapat mengaplikasikan penggunaan internet untuk menghubungi satu sama lain, mungkin lebih mudah dari melalui telefon atau persidangan video, malah ia lebih murah jika dibandingkan dengan harga tiket penerbangan. Seminar secara online juga boleh dilakukan untuk sebarang tujuan latihan. Ia juga dapat menjimatkan kos pengiklanan anda. Semakin hari, laman web menjadi lebih mudah dan murah untuk semua. Internet juga menawarkan banyak peluang untuk meningkatkan pengurusan wang anda dan seterusnya meningkatkan juga pengaliran tunai anda.

Ketika keadaan ekonomi menjadi semakin sukar, wang juga semakin sukar untuk diperoleh. Apabila wang bertambah sukar dan susah untuk didapati dan dipinjam, sangat penting bagi pengusaha berskala kecil untuk mengambil langkah-langkah yang sesuai untuk memastikan arus pengaliran tunai dalam perniagaan mereka terus mengalir. Dengan mengambil enam langkah pengurusan wang untuk perniagaan berskala kecil secara bijak, anda semestinya dapat membuat penjimatan secara berkesan untuk perniagaan anda.

You may also like...

6 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *