Penggunaan Teknologi Dalam Perniagaan

Teknologi yang relevan boleh memberikan impak positif jika digunakan dalam sesebuah perniagaan. Selain menjadi komponen penting dalam perniagaan, perhubungan harmoni di antara teknologi dan perniagaan harus diwujudkan. Malah, jika penggunaan teknologi diabaikan, perniagaan akan hilang daya saing samada di peringkat tempatan dan global. Bagi mendapatkan gambaran lebih jelas mengenai penggunaan teknologi dalam perniagaan, kita ikuti petikan daripada satu persidangan yang diadakan di ibu negara baru-baru ini.

Dr. Martin Berlin, Pengurus Pengambilan, McKinsey & Company (Malaysia), selaku pengerusi dalam persidangan tersebut telah mendapatkan pandangan dan ide bernas daripada ahli panel yang terdiri daripada Jason Lim, Pengarah, Kumpulan Perniagaan Internet, Microsoft (Malaysia), Yohani Yusof, Pengurus Saluran e-Niaga Asia Pasifik, Intel Electronics, John Wong, Rakan Kongsi dari General Atlantic Partners, Baharum Salleh, Presiden, TM Multimedia, dan Ramesh Subramaniam, dari McKinsey & Co (Singapura).

Sewaktu menjawab soalan pertama yang diajukan dalam persidangan yang diadakan bersempena program Venture 2001 itu, John berpendapat bahawa teknologi yang diterapkan dalam pelbagai bidang perniagaan seperti telekomunikasi, peruncitan, broker saham, kewangan dan sebagainya adalah untuk tujuan kebaikan.
Malah, katanya, teknologi akan terus menjadi sebahagian atau komponen dalam apa juga jenis perniagaan. Dan, banyak pembangunan teknologi untuk beberapa tahun kebelakangan ini dibiayai oleh pemodal teroka.

Merujuk kepada kelebihan teknologi, Jason turut memberikan pendapat yang selari. Katanya “Wujud angin perubahan dari segi persaingan samada dalam dan luar negara. Jadi, syarikat perlu menggunakan teknologi untuk meningkatkan hasil, mengurangkan kos operasi, meningkatkan kepuasan pelanggan, rakan kongsi dan pekerja. Selain membantu dalam peningkatan hasil, penggunaan teknologi juga dapat mengembangkan capaian ke negara lain apabila wujudnya teknologi canggih seperti Internet dan e-dagang. Persoalannya sekarang, bagaimana teknologi boleh digunakan pakai untuk membantu perniagaan menjadi lebih cekap.”

Apabila beliau ditanya mengenai kepentingan cantuman teknologi dalam perniagaan sepanjang masa, Jason menegaskan bahawa wujud hubungan yang harmoni di antara teknologi dan perniagaan, misalnya teknologi maklumat (IT) boleh membantu syarikat agar lebih berjaya. Yohani juga mengakui perlunya hubungan ini, tetapi menekankan peranan ‘orang’ sebagai salah satu elemen penting untuk memastikan teknologi yang digunakan berfungsi. Jadi, tumpuan kepada pengguna teknologi perlu menerusi pendidikan dan latihan agar mereka memahami bagaimana teknologi mewujudkan hubungan harmoni untuk pertumbuhan perniagaan.

Sementara itu John cuba membahagikan teknologi kepada dua bahagian iaitu membina dan membinasakan. Katanya, “teknologi membina dari segi penyediaan aplikasi, peningkatan produktiviti, kecekapan, dan perkara lain yang baik, hasil penggunaan teknologi. Manakala, bahagian yang merosakkan boleh dilihat dalam beberapa aspek, contohnya apabila perniagaan menjadi terlalu produktif dan kecekapan meningkat, maka berlaku kejatuhan harga produk. Ini menyebabkan perniagaan berkenaan lebih sukar bersaing untuk mengekalkan atau meningkatkan bahagian pasaran. Kesannya, ada perniagaan yang terus lemah dan gagal.”

Bagaimanapun, reliti kejayaan sesebuah perniagaan tidak tertakluk kepada teknologi semata-mata. Menurut Ramesh, syarikat perlu asas perniagaan yang baik dalam ekonomi baru kerana model perniagaan yang baik dari segi kewangan akan berjaya. Teknologi pada asasnya hanya membantu dan pengusaha tidak boleh lari daripada kenyataan bahawa perniagaan perlu asas dan model yang baik. Contohnya, model terbaru seperti ‘brick and click’ sekali pun perlu asas perniagaan yang baik untuk dijalankan. Jika tiada model perniagaan yang baik untuk digabungkan dengan inovasi dan teknologi pintar, maka perniagaan itu tidak akan berjaya.

Penggunaan teknologi adalah kunci kejayaan e-biz

Sementara itu, Baharum cuba melihat penggunaan teknologi dalam perniagaan dari perspektif berlainan. Satu daripadanya, teknologi sebagai pemudah dan satu lagi teknologi sebagai produk akhir. Contohnya mikroprosesor merupakan salah satu produk akhir teknologi yang berjaya sejak berpuluh tahun yang lalu. Satu lagi teknologi yang sering diperkatakan ialah Internet di mana kecanggihannya cuba dibuktikan dalam beberapa perniagaan yang berteknologi seperti B2C (perniagaan-ke-pelanggan), dan gerbang (portal) Web.

“Kita tidak patut lebih tertumpu kepada teknologi, lalu mengabaikan model perniagaan yang patut menjadi pertimbangan utama. Misalnya, terdapat banyak perniagaan yang tidak menggunakan teknologi seperti pernigaaan restoren tetapi lebih menekankan kepada ‘sentuhan personal’. Manakala, teknologi pengering beku menjadi pemudah dalam pengeluaran makanan seperti rendang atau serunding. Soalnya, adakah produk akhir yang dijual adalah teknologi itu sendiri atau dihasilkan menerusi penggunaan teknologi. Jadi, model perniagaan perlu mengenali perbezaan ini yang melibatkan pengeluaran khidmat atau produk akhir”.

Menurut beliau lagi, teknologi sebagai pemudah bergantung kepada segmen yang dimasuki. Misalnya, bagi pengunjung restoren ‘sentuhan personal’ adalah lebih penting berbanding menjual secara dalam talian.
Namun, jika perniagaan melibatkan pemasaran atau pengeluaran secara besar-besaran dengan jualan yang cukup baik (seperti rendang atau serunding), maka teknologi banyak memainkan peranan. Terutamanya, pengeluaran besar-besaran perlu mengabungkan teknologi makanan yang berkaitan untuk memastikan kesegaran makanan tersebut. Selain itu, tempahan dalam talian dan penjualan menerusi Web boleh dibuat.

Pengetahuan mengenai IT dan internet adalah kelebihan untuk CEO

Ketika menjawab pertanyaan yang sama Yohani berkata, “perniagaan seperti restoren, pendidikan, latihan, perdagangan atau apa sahaja bentuk perniagaan yang tidak menggunakan teknologi berkemungkinan akan ‘terjerat’. Apabila kita perhatikan di sekeliling, peningkatan persaingan bukan sahaja berlaku di peringkat
tempatan tetapi juga di peringkat global. Jika, sesuatu tidak dilakukan, persaingan akan hadir dalam bentuk baru seperti penggunaan IT, Internet, SMS, dan komunikasi tanpa wayar untuk mengatasi pesaing mereka.”

Menurut beliau lagi, perniagaan yang memilih untuk tidak menggunakan teknologi akan menjejaskan daya saing sekaligus bahagian pasarannya. Jadi, pengusaha perlu memahami apakah ‘alat’ yang boleh digunakan untuk terus berdaya saing. Walaupun perniagaan seperti restoren memang diakui mengutamakan makanan,
perkhidmatan dan persekitarannya, namun satu lagi aspek yang penting ialah penggunaan teknologi dalam pemasaran. Ini untuk memastikan kunjungan yang berterusan dan restoren tersebut boleh diketahui ramai.

“Ada restoren yang menggunakan teknologi SMS. Para pelanggan boleh memperolehi maklumat mengenai sesebuah restoren semudah dihujung jari menerusi telefon bimbit dan bukannya pergi dari sebuah kedai ke kedai yang lain. Ini merupakan salah satu penggunaan teknologi dalam aspek pemasaran yang diguna pakai kebanyakan restoren di seluruh dunia ketika ini, khasnya untuk bersaing dengan yang lain. Ada banyak kreativiti dalam pemasaran. Tanpa mengira jenis perniagaan, persaingan perlu diambil kira,” kata Yohani.

e-biz bukan sahaja mengenai membeli-belah

Dalam perbincangan yang sama, ahli-ahli panel turut diminta mengulas mengenai perkembangan teknologi untuk tempoh 10 tahun yang akan datang. Dalam hal ini John berpendapat bahawa pebangunan teknologi akan bertambah pantas dan bukan sebaliknya. Menurut beliau, pemproses mikro merupakan satu contoh yang baik dari segi kepantasan dan saiznya. Sejarah telah membuktikan, pengecilan saiz pemproses mikro merupakan satu contoh teknologi yang baik, manakala pembangunan teknologi dijangka terus meningkat.

“Teknologi juga boleh dikelaskan sebagai teknologi dari rak. Ia merujuk kepada sesuatu yang boleh dibeli dan diakses oleh setiap orang seperti PC dan notebook yang ada pada hari ini. Banyak perniagaan hari ini membeli dan menggunakan teknologi dari rak. Ada juga teknologi maju yang boleh membezakan sesebuah syarikat dengan yang lain, dan untuk lebih berdaya saing. Penggunaan teknologi maju perlukan pelaburan yang banyak. Manakala teknologi tanpa wayar untuk aplikasi merupakan satu contoh bagi teknologi maju.”

Selanjutnya John menjelaskan bahawa, terdapat teknologi yang benar-benar termaju. Tetapi, tidak semua syarikat akan menggunakan teknologi tersebut kerana ia tidak diperlukan atau tidak mampu dimiliki pada hari ini. Contohnya, teknologi termaju dalam industri biotek, di mana satu kajian yang sedang berjalan ketika ini telah menemui gen yang berguna dalam pengubatan. Malah, dalam bidang IT sendiri terdapat teknologi terbaru, namun tidak semua syarikat menggunakannya kerana ia tidak diperlukan pada ketika ini.

Dalam sesi perbincangan yang semakin hangat itu, barisan ahli panel turut memberikan pandangan berbeza apabila ditanya mengenai teknologi yang diramal berpotensi di masa akan datang khasnya dalam kategori aplikasi utama (killer application). Antara teknologi yang dijangka menjadi aplikasi penting termasuklah
aplikasi tanpa wayar, 3G (generasi ketiga), pembantu peribadi digital (PDA), dan perkomputeran di rumah.
Sebagai rumusan, semua ahli panel bersetuju bahawa teknologi akan terus digabungkan dalam perniagaan.

 

Sumber Maklumat: Majalah PC

You may also like...

151 Responses

 1. Jamescrace says:

  При нанесении средства на любой поверхности создается защитная износостойкая пленка не восприимчивая к распространенным клеящим составам (клея, скотчи и т.п.), тем самым не позволяя удерживать на поверхности любую прикрепляемую рекламу. Объявления опадают с поверхности или во время приклеивания, или после высыхания клея, или при порывах ветра или дождя. Самые “стойкие” просто смахиваются рукой! Созданная при нанесении жидкости износостойкая защитная пленка имеет наивысшую степень прозрачности, ее можно наносить даже на стекло! Дополнительное свойство защитной пленки – это, то что она не впитывает в себя пыль грязь и копоть, поэтому средство, нанесенное на стекло оставляет его прозрачным и на протяжении всего срока службы пленки чистым. Также жидкость при нанесении не меняет внешнего вида покрытых им предметов. Жидкость может быть использована для покрытия любых поверхностей (кирпич, железо, дерево, камень, любые окрашенные поверхности, стекло). Еще одно не важное свойство этого жидкости – это защита поверхностей от открытых атмосферных условий, осадков, перепадов температур, влажности, повреждений при очистке объектов, царапанью. В следствии чего, также может широко применятся при защите памятников и памятных мест, мемориальных досок и исторических наследий – наше средство защитит их от дальнейшего старения и придаст им отличный внешний вид. В данном случае жидкость поможет сохранить первоначальный внешний вид памятникам из бронзы, защитит от потускнения медные и латунные поверхности. Расход: 1литра покрытия в среднем хватает на 4 – 8кв.м. В зависимости от шероховатости и пористости поверхности. Температурный диапазон применения: от -50°С до +90°С. Температурный диапазон нанесения: от +5°С до +35°С. Фасовка: 0,9, 4, 18л Подробная информация на сайте: http://qps.ru/VsLYD

 2. EfimovNaino says:

  Спецмонтаж инженерных сетей в МО должен выполняться опытными мастерами. Если вам понадобиться монтаж кабеля в доме, или приобретение разрешительных юридических документов, советуем обратиться к специалистам по этому вопросу переходите по ссылке – проектирование инженерных систем зданий

  На center-energo.com вам посодействуют разобраться во всех вопросах. Они предоставляют разные услуги по электромонтажным работам дачных домов и предприятий. Именно по этой причине подключение к сетевым технологиям является их главным направлением.

  Центр Энергетических Решений и Инноваций – это сформировавшаяся организация на рынке оказания услуг в сегменте рынка электро услуг и снабжения. Специалисты предоставляют поддержку в столице и ближайших регионах страны. Если вам потребуется price list на электромонтажные работы, вы можете связаться со специалистами по телефону +7 (495) 2015-077, где вам предоставят ответы на интересующие вас вопросы и предоставят всё необходимое.

  Если за работу на вашем участке не желают браться другие организации, прокладка электрокабеля с помощью инженеров ООО будет быстрой и успешной.

  Ведь в фирме устроены настоящие профессионалы, а сама фирма размещена по адресу г. Москва, ул.Верхняя Красносельская, д.34, пом.V, комн. 2Г. Если Вас интересует стоимость электро работ, звоните по контактным данным компании, где администраторы проинформируют Вас по главным вопросам.

 3. AlbertNug says:

  заказать карту вебмани онлайн – пополнение webmoney с карты, webmoney банковская карта.

 4. Like says:

  Like!! Thank you for publishing this awesome article.

 5. Likely I am likely to save your blog post. 🙂

 6. VitaliySinge says:

  Всю ночь исследовал содержимое сети интернет, и к своему удивлению открыл познавательный ресурс. Гляньте: Санаторно-курортная карта (справка 072/у) . Для нас данный сайт показался весьма неплохим. Хорошего дня!

 7. VladimirDub says:

  Целый час изучал содержание сети, неожиданно к своему восторгу открыл интересный веб-сайт. Вот смотрите: Больничный лист нового образца купить в москве . Для меня этот сайт явился довольно неплохим. Всем пока!

 8. blue cross blue shield insurance health insurance life and health insurance [url=https://supplementalinsurance.us.com]affordable health insurance for individuals[/url]

 9. car insurance car insurance comparison sites aaa car insurance quote [url=https://insurance.us.org]car insurance[/url]

 10. indexed universal life insurance affordable life insurance for seniors over 60 life insurance for seniors [url=https://lifeinsuranceforseniors.us.com]affordable life insurance for seniors over 60[/url]

 11. allstate home insurance quote homeowners insurance who has the cheapest homeowners insurance [url=https://homeownersinsurance.us.com]progressive homeowners insurance quote[/url]

 12. car insurance car insurance cheap cheap car insurance in nj [url=https://carinsurancecheap.us.com]cheap car insurance in nj[/url]

 13. Essay Online says:

  help with homework accounting assignment help online can you do my homework [url=https://domyhomework.us.org]geography homework[/url]

 14. life insurance policies life insurance quotes online life insurance quote [url=https://wholelifeinsurance.us.com]whole life insurance[/url]

 15. What’s up dear, are you enjoying with this humorous YouTube video? Hmmm, that’s nice, I am as well watching this YouTube humorous video at the moment.

 16. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but definitely you’re
  going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 17. I feel this is among the most important information for me.
  And i am happy studying your article. But wanna commentary on some normal
  things, The website style is ideal, the articles is
  in reality nice : D. Just right job, cheers

 18. minecraft says:

  That is very interesting, You’re an overly skilled blogger.
  I have joined your feed and look ahead to in quest of extra of your excellent post.
  Also, I have shared your site in my social networks

 19. PeterCiz says:

  центр современной офтальмологии – диагностика нарушений зрения, офтальмолог Москва

 20. minecraft says:

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I
  find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others
  like you aided me.

 21. minecraft says:

  Spot on with this write-up, I seriously believe this web
  site needs a lot more attention. I’ll probably be returning
  to see more, thanks for the info!

 22. we use it how does online work

  d6e8 online testostrone

 23. I will immediately clutch your rss feed as I can’t find
  your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any?
  Please allow me realize so that I may just subscribe. Thanks.

 24. Prediksi Sgp says:

  Everyone loves it whenever people come together and share thoughts.
  Great website, stick with it!

 25. Robertdoche says:

  online generique 10m

  9504 just try order online canada

  9504 natural online substitute

  9504

 26. Hi, after reading this remarkable piece of writing
  i am as well cheerful to share my experience here with mates.

 27. Robertdoche says:

  cost of online 20 mg tabs

  9504 we use it online by mail

  9504 natural online substitute

  9504

 28. After going over a handful of the blog articles on your web page, I honestly appreciate your way of writing
  a blog. I saved as a favorite it to my bookmark
  site list and will be checking back soon. Please check out my web site as well
  and let me know your opinion.

 29. My partner and I stumbled over here from a different page
  and thought I might as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking over your web page for a second time.

 30. Fastidious response in return of this question with solid arguments and describing everything on the topic
  of that.

 31. I’m really loving the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any browser compatibility problems?
  A number of my blog readers have complained about my website not
  working correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any recommendations to help fix this problem?

 32. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but certainly you’re going to a
  famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 33. Weave says:

  If some one needs expert view concerning blogging after
  that i propose him/her to pay a quick visit this
  webpage, Keep up the pleasant work.

 34. This site definitely has all the information I needed about this subject and didn’t know
  who to ask.

 35. I quite like reading a post that can make people think.
  Also, thanks for allowing me to comment!

 36. Angelnounc says:

  http://hobby.rudic.ru/deli-zhitejskie
  Лыжный спорт представлен едва двумя десятками дисциплин, большинство из которых входят в программу зимних Олимпийских игр. Разделение лыжного спорта предполагает выделение 8 групп, среди которых гонки, горные лыжи, фристайл и сноубординг являются наиболее обширными. Общие характеристики объединяют будущий лыжного спорта в каждой из ниже рассмотренных групп.

  Гонки
  С гонок начался лыжный спорт. Поэтому они считаются классикой лыж и хорошо тренируют выносливость. Присутствуют в олимпийской программе с самого начала организации зимних игр. Способы передвижения лыжника:

  лучший;
  коньковый;
  свободный.
  Спринт. По аналогии с бегом лыжный спринт – это гонка для короткой дистанции. Дистанции бегового спринта слишком коротки чтобы зимнего гонщика. Поэтому они были увеличены накануне минимальных 800 м чтобы женщин и 1000 м для мужчин. Максимальная длина спринтерской дистанции ради мужчин составляет 1600 м (в командном варианте).

  sprint

  Командный спринт – одно из наиболее зрелищных соревнований. В каждой команде 2 человека. Потом того только первая главенство пробежит дистанцию, ее сменяет вторая – так они чередуются три раза, осуществляя в общей сложности 6 забегов. Победившие команды бегут в полуфинале и финале с масс-стартом.

  Персьют-гонки преследования. Подразделяются на обычный персьют (с перерывом промеж этапами) и скиатлон (без перерыва). Для первом этапе обычного персьюта стартуют индивидуально с периодичностью в 30 сек. На втором этапе – помощью несколько часов тож дней – участники выходят для трассу в той последовательности и с той разницей во времени, с которыми они пришли для финиш для первом этапе.

  В скиатлоне старт массовый, а перерыва посреди этапами нет. Специфика персьюта без перерыва в книга, что спортсменам нуждаться первую обломок пути преодолевать классическим способом, затем менять лыжи и ехать свободным стилем. Присутствие этом секундомер не останавливают, что придает соревнованиям дополнительную азартную составляющую.

 37. Your style is really unique compared to other folks I’ve read stuff from.
  Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this blog.

 38. Hey are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 39. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t
  already 😉 Cheers!

 40. Robertdoche says:

  onlinecanada org

  9504 online online soft tabs

  9504 how long prior to take online

  9504

 41. Coconut Oil says:

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself
  or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking
  to design my own blog and would like to know where u got
  this from. appreciate it

 42. Hi there are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create
  my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 43. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you!

  By the way, how could we communicate?

 44. Ayo Yuk Jual perabot murah perabot murah murah murah

 45. Sling TV says:

  Hey there! I’ve been following your weblog for a long time now and finally got
  the courage to go ahead and give you a shout out from
  Dallas Tx! Just wanted to tell you keep up the fantastic job!

 46. Howdy! This is kind of off topic but I need
  some help from an established blog. Is it tough to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about setting up my own but I’m
  not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions?
  Appreciate it

 47. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation?
  My site has a lot of unique content I’ve either written myself or
  outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the
  internet without my authorization. Do you know any ways
  to help protect against content from being stolen?
  I’d genuinely appreciate it.

 48. Probably one of the biggest Affiliate Programs out there: http://bit.ly/2ODt2Tt – 30 commission on all products!

 49. my blog says:

  Ridiculous quest there. What occurred after? Good luck!

 50. I couldn’t refrain from commenting. Perfectly written!

 51. Arturdoche says:

  0a3b10 comprar online en barcelona

  discount online

  acquisto di 5 mg online

 52. Arturdoche says:

  0a3b10 online without a script

  discount online

  foro online 1

 53. Quality articles is the main to attract the people to visit the
  website, that’s what this website is providing.

 54. order motrin says:

  Excellent article. Keep posting such kind of information on your
  site. Im really impressed by it.
  Hello there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and in my opinion recommend to my friends.
  I am sure they will be benefited from this site.

 55. Good post. I certainly appreciate this website. Thanks!

 56. Avdotyadoche says:

  6d0310 online 5mgcenik

  online cheap online

  online und betablocker

 57. Avdotyadoche says:

  6d0310 1online canada online

  online 10mg

  cheapest 40mg online 90 count

 58. Avdotyadoche says:

  6d0310 online haltbarkeit

  online

  venta de online en andorra

 59. Nailyadoche says:

  397910 deutsche online bestellen

  online sale

  150mg of online

 60. Nailyadoche says:

  397910 online for women pink pill

  cheap online

  can i online online in a chemist

 61. Nailyadoche says:

  397910 online user experiences

  online sale

  online online free online samples

 62. Nailyadoche says:

  397910 follow link rx online online

  online online

  we use it online onlineo

 63. Nailyadoche says:

  397910 online 50mg pri

  online sale

  online online free online samples

 64. Rolanadoche says:

  2f3710 cost online online

  online online

  discount on online pills

 65. Hi there, the whole thing is going sound here and ofcourse every one is
  sharing information, that’s in fact good, keep up writing.

 66. Rolanadoche says:

  2f3710 online costo en peru

  cheap online

  best meds online

 67. Rolanadoche says:

  2f3710 online canada scam

  online online

  online costo en peru

 68. Stavrdoche says:

  776710 wow cheapest online ever

  online online

  online with online

 69. Can I simply say what a aid to find somebody who actually knows what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know the right way to bring a problem to light and make it important. Extra people have to read this and understand this aspect of the story. I cant believe youre no more in style because you positively have the gift.

 70. I simply must tell you that you have an excellent and unique web that I really enjoyed reading.

 71. body serum says:

  Hiya! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?
  My blog discusses a lot of the same subjects as yours and I think we
  could greatly benefit from each other. If you might be interested
  feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you!

  Fantastic blog by the way!

 72. Arijdoche says:

  3d6310 online onlineo opinioni

  online online

  brand online non prescription

 73. Arijdoche says:

  3d6310 online zurich

  online online

  online soft tabs online online

 74. Naumdoche says:

  c2ff10 sales online 5 mg

  online online online

  follow link pfizer online uk

 75. Naumdoche says:

  c2ff10 online 5 mg di

  online online

  pharmacie online acha

 76. d8c410 canada online vs online

  online online online

  formula online onlineo

 77. d8c410 online will online

  online

  online en ligne site fiable

 78. I’m not sure exactly why but this website is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 79. Rannevdoche says:

  8a1b10 online red bull juntos

 80. Good day! I simply would like to give a huge thumbs up for the great info you’ve gotten here on this post. I might be coming again to your blog for extra soon.

 81. Rannevdoche says:

  8a1b10 billige online online apotheke

 82. P2000 says:

  Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to seek out any individual with some authentic ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that’s wanted on the web, somebody with a little originality. helpful job for bringing something new to the web!

 83. SCR88 says:

  Hello. Allow me to introduce the author. Her name
  is Sunni. The thing I adore most to play lacross but I’ve been taking on new things lately.
  I am currently a transporting and receiving officer along with the salary may be really pleasurable.
  Her house is now in South Dakota but now she is considering other options. https://scr888.group/list-tags/slot-game-websites

 84. Rannevdoche says:

  8a1b10 cheap online paypal payment

 85. Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say superb blog!

 86. ff5110 onlineo online mexico

  online

  vega online online

 87. ff5110 online sex games

  online cheap

  online femme gold ma

 88. Whats up! I simply wish to give a huge thumbs up for the great info you’ve here on this post. I will likely be coming back to your blog for extra soon.

 89. da3d10 online farmacias ahumada

  online online

  online 20mg anwendun

 90. Michaelmap says:

  [url=http://1stprednisolone.com/]prednisolone[/url]

 91. da3d10 comprar online online andorra

  online online

  online preise mit rezept

 92. Hey there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 93. Sling TV says:

  This is my first time visit at here and i am really pleassant to read everthing at single place.

 94. 995510 assistance with cost of online

  best discount brand online

  online online online org uk

 95. Rannevdoche says:

  8a1b10 online for sale cork

 96. Rannevdoche says:

  8a1b10 online onlineo costo

 97. Rannevdoche says:

  8a1b10 should i take online or online

 98. Rannevdoche says:

  8a1b10 pfizer workshops online

 99. Eteridoche says:

  cac310 online 100 mg el ms baratos

  online vente libre quebec

  online for sale online in nz

 100. Zorinadoche says:

  f36c10 cheap online online from cipla

  compra en lnea barata online

  us online online online

 101. Zorinadoche says:

  f36c10 howtogetonline

  online alternativas baratas

  online und online kombinieren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *