Penggunaan Teknologi Dalam Perniagaan

Teknologi yang relevan boleh memberikan impak positif jika digunakan dalam sesebuah perniagaan. Selain menjadi komponen penting dalam perniagaan, perhubungan harmoni di antara teknologi dan perniagaan harus diwujudkan. Malah, jika penggunaan teknologi diabaikan, perniagaan akan hilang daya saing samada di peringkat tempatan dan global. Bagi mendapatkan gambaran lebih jelas mengenai penggunaan teknologi dalam perniagaan, kita ikuti petikan daripada satu persidangan yang diadakan di ibu negara baru-baru ini.

Dr. Martin Berlin, Pengurus Pengambilan, McKinsey & Company (Malaysia), selaku pengerusi dalam persidangan tersebut telah mendapatkan pandangan dan ide bernas daripada ahli panel yang terdiri daripada Jason Lim, Pengarah, Kumpulan Perniagaan Internet, Microsoft (Malaysia), Yohani Yusof, Pengurus Saluran e-Niaga Asia Pasifik, Intel Electronics, John Wong, Rakan Kongsi dari General Atlantic Partners, Baharum Salleh, Presiden, TM Multimedia, dan Ramesh Subramaniam, dari McKinsey & Co (Singapura).

Sewaktu menjawab soalan pertama yang diajukan dalam persidangan yang diadakan bersempena program Venture 2001 itu, John berpendapat bahawa teknologi yang diterapkan dalam pelbagai bidang perniagaan seperti telekomunikasi, peruncitan, broker saham, kewangan dan sebagainya adalah untuk tujuan kebaikan.
Malah, katanya, teknologi akan terus menjadi sebahagian atau komponen dalam apa juga jenis perniagaan. Dan, banyak pembangunan teknologi untuk beberapa tahun kebelakangan ini dibiayai oleh pemodal teroka.

Merujuk kepada kelebihan teknologi, Jason turut memberikan pendapat yang selari. Katanya “Wujud angin perubahan dari segi persaingan samada dalam dan luar negara. Jadi, syarikat perlu menggunakan teknologi untuk meningkatkan hasil, mengurangkan kos operasi, meningkatkan kepuasan pelanggan, rakan kongsi dan pekerja. Selain membantu dalam peningkatan hasil, penggunaan teknologi juga dapat mengembangkan capaian ke negara lain apabila wujudnya teknologi canggih seperti Internet dan e-dagang. Persoalannya sekarang, bagaimana teknologi boleh digunakan pakai untuk membantu perniagaan menjadi lebih cekap.”

Apabila beliau ditanya mengenai kepentingan cantuman teknologi dalam perniagaan sepanjang masa, Jason menegaskan bahawa wujud hubungan yang harmoni di antara teknologi dan perniagaan, misalnya teknologi maklumat (IT) boleh membantu syarikat agar lebih berjaya. Yohani juga mengakui perlunya hubungan ini, tetapi menekankan peranan ‘orang’ sebagai salah satu elemen penting untuk memastikan teknologi yang digunakan berfungsi. Jadi, tumpuan kepada pengguna teknologi perlu menerusi pendidikan dan latihan agar mereka memahami bagaimana teknologi mewujudkan hubungan harmoni untuk pertumbuhan perniagaan.

Sementara itu John cuba membahagikan teknologi kepada dua bahagian iaitu membina dan membinasakan. Katanya, “teknologi membina dari segi penyediaan aplikasi, peningkatan produktiviti, kecekapan, dan perkara lain yang baik, hasil penggunaan teknologi. Manakala, bahagian yang merosakkan boleh dilihat dalam beberapa aspek, contohnya apabila perniagaan menjadi terlalu produktif dan kecekapan meningkat, maka berlaku kejatuhan harga produk. Ini menyebabkan perniagaan berkenaan lebih sukar bersaing untuk mengekalkan atau meningkatkan bahagian pasaran. Kesannya, ada perniagaan yang terus lemah dan gagal.”

Bagaimanapun, reliti kejayaan sesebuah perniagaan tidak tertakluk kepada teknologi semata-mata. Menurut Ramesh, syarikat perlu asas perniagaan yang baik dalam ekonomi baru kerana model perniagaan yang baik dari segi kewangan akan berjaya. Teknologi pada asasnya hanya membantu dan pengusaha tidak boleh lari daripada kenyataan bahawa perniagaan perlu asas dan model yang baik. Contohnya, model terbaru seperti ‘brick and click’ sekali pun perlu asas perniagaan yang baik untuk dijalankan. Jika tiada model perniagaan yang baik untuk digabungkan dengan inovasi dan teknologi pintar, maka perniagaan itu tidak akan berjaya.

Penggunaan teknologi adalah kunci kejayaan e-biz

Sementara itu, Baharum cuba melihat penggunaan teknologi dalam perniagaan dari perspektif berlainan. Satu daripadanya, teknologi sebagai pemudah dan satu lagi teknologi sebagai produk akhir. Contohnya mikroprosesor merupakan salah satu produk akhir teknologi yang berjaya sejak berpuluh tahun yang lalu. Satu lagi teknologi yang sering diperkatakan ialah Internet di mana kecanggihannya cuba dibuktikan dalam beberapa perniagaan yang berteknologi seperti B2C (perniagaan-ke-pelanggan), dan gerbang (portal) Web.

“Kita tidak patut lebih tertumpu kepada teknologi, lalu mengabaikan model perniagaan yang patut menjadi pertimbangan utama. Misalnya, terdapat banyak perniagaan yang tidak menggunakan teknologi seperti pernigaaan restoren tetapi lebih menekankan kepada ‘sentuhan personal’. Manakala, teknologi pengering beku menjadi pemudah dalam pengeluaran makanan seperti rendang atau serunding. Soalnya, adakah produk akhir yang dijual adalah teknologi itu sendiri atau dihasilkan menerusi penggunaan teknologi. Jadi, model perniagaan perlu mengenali perbezaan ini yang melibatkan pengeluaran khidmat atau produk akhir”.

Menurut beliau lagi, teknologi sebagai pemudah bergantung kepada segmen yang dimasuki. Misalnya, bagi pengunjung restoren ‘sentuhan personal’ adalah lebih penting berbanding menjual secara dalam talian.
Namun, jika perniagaan melibatkan pemasaran atau pengeluaran secara besar-besaran dengan jualan yang cukup baik (seperti rendang atau serunding), maka teknologi banyak memainkan peranan. Terutamanya, pengeluaran besar-besaran perlu mengabungkan teknologi makanan yang berkaitan untuk memastikan kesegaran makanan tersebut. Selain itu, tempahan dalam talian dan penjualan menerusi Web boleh dibuat.

Pengetahuan mengenai IT dan internet adalah kelebihan untuk CEO

Ketika menjawab pertanyaan yang sama Yohani berkata, “perniagaan seperti restoren, pendidikan, latihan, perdagangan atau apa sahaja bentuk perniagaan yang tidak menggunakan teknologi berkemungkinan akan ‘terjerat’. Apabila kita perhatikan di sekeliling, peningkatan persaingan bukan sahaja berlaku di peringkat
tempatan tetapi juga di peringkat global. Jika, sesuatu tidak dilakukan, persaingan akan hadir dalam bentuk baru seperti penggunaan IT, Internet, SMS, dan komunikasi tanpa wayar untuk mengatasi pesaing mereka.”

Menurut beliau lagi, perniagaan yang memilih untuk tidak menggunakan teknologi akan menjejaskan daya saing sekaligus bahagian pasarannya. Jadi, pengusaha perlu memahami apakah ‘alat’ yang boleh digunakan untuk terus berdaya saing. Walaupun perniagaan seperti restoren memang diakui mengutamakan makanan,
perkhidmatan dan persekitarannya, namun satu lagi aspek yang penting ialah penggunaan teknologi dalam pemasaran. Ini untuk memastikan kunjungan yang berterusan dan restoren tersebut boleh diketahui ramai.

“Ada restoren yang menggunakan teknologi SMS. Para pelanggan boleh memperolehi maklumat mengenai sesebuah restoren semudah dihujung jari menerusi telefon bimbit dan bukannya pergi dari sebuah kedai ke kedai yang lain. Ini merupakan salah satu penggunaan teknologi dalam aspek pemasaran yang diguna pakai kebanyakan restoren di seluruh dunia ketika ini, khasnya untuk bersaing dengan yang lain. Ada banyak kreativiti dalam pemasaran. Tanpa mengira jenis perniagaan, persaingan perlu diambil kira,” kata Yohani.

e-biz bukan sahaja mengenai membeli-belah

Dalam perbincangan yang sama, ahli-ahli panel turut diminta mengulas mengenai perkembangan teknologi untuk tempoh 10 tahun yang akan datang. Dalam hal ini John berpendapat bahawa pebangunan teknologi akan bertambah pantas dan bukan sebaliknya. Menurut beliau, pemproses mikro merupakan satu contoh yang baik dari segi kepantasan dan saiznya. Sejarah telah membuktikan, pengecilan saiz pemproses mikro merupakan satu contoh teknologi yang baik, manakala pembangunan teknologi dijangka terus meningkat.

“Teknologi juga boleh dikelaskan sebagai teknologi dari rak. Ia merujuk kepada sesuatu yang boleh dibeli dan diakses oleh setiap orang seperti PC dan notebook yang ada pada hari ini. Banyak perniagaan hari ini membeli dan menggunakan teknologi dari rak. Ada juga teknologi maju yang boleh membezakan sesebuah syarikat dengan yang lain, dan untuk lebih berdaya saing. Penggunaan teknologi maju perlukan pelaburan yang banyak. Manakala teknologi tanpa wayar untuk aplikasi merupakan satu contoh bagi teknologi maju.”

Selanjutnya John menjelaskan bahawa, terdapat teknologi yang benar-benar termaju. Tetapi, tidak semua syarikat akan menggunakan teknologi tersebut kerana ia tidak diperlukan atau tidak mampu dimiliki pada hari ini. Contohnya, teknologi termaju dalam industri biotek, di mana satu kajian yang sedang berjalan ketika ini telah menemui gen yang berguna dalam pengubatan. Malah, dalam bidang IT sendiri terdapat teknologi terbaru, namun tidak semua syarikat menggunakannya kerana ia tidak diperlukan pada ketika ini.

Dalam sesi perbincangan yang semakin hangat itu, barisan ahli panel turut memberikan pandangan berbeza apabila ditanya mengenai teknologi yang diramal berpotensi di masa akan datang khasnya dalam kategori aplikasi utama (killer application). Antara teknologi yang dijangka menjadi aplikasi penting termasuklah
aplikasi tanpa wayar, 3G (generasi ketiga), pembantu peribadi digital (PDA), dan perkomputeran di rumah.
Sebagai rumusan, semua ahli panel bersetuju bahawa teknologi akan terus digabungkan dalam perniagaan.

 

Sumber Maklumat: Majalah PC

You may also like...

69 Responses

 1. Jamescrace says:

  При нанесении средства на любой поверхности создается защитная износостойкая пленка не восприимчивая к распространенным клеящим составам (клея, скотчи и т.п.), тем самым не позволяя удерживать на поверхности любую прикрепляемую рекламу. Объявления опадают с поверхности или во время приклеивания, или после высыхания клея, или при порывах ветра или дождя. Самые “стойкие” просто смахиваются рукой! Созданная при нанесении жидкости износостойкая защитная пленка имеет наивысшую степень прозрачности, ее можно наносить даже на стекло! Дополнительное свойство защитной пленки – это, то что она не впитывает в себя пыль грязь и копоть, поэтому средство, нанесенное на стекло оставляет его прозрачным и на протяжении всего срока службы пленки чистым. Также жидкость при нанесении не меняет внешнего вида покрытых им предметов. Жидкость может быть использована для покрытия любых поверхностей (кирпич, железо, дерево, камень, любые окрашенные поверхности, стекло). Еще одно не важное свойство этого жидкости – это защита поверхностей от открытых атмосферных условий, осадков, перепадов температур, влажности, повреждений при очистке объектов, царапанью. В следствии чего, также может широко применятся при защите памятников и памятных мест, мемориальных досок и исторических наследий – наше средство защитит их от дальнейшего старения и придаст им отличный внешний вид. В данном случае жидкость поможет сохранить первоначальный внешний вид памятникам из бронзы, защитит от потускнения медные и латунные поверхности. Расход: 1литра покрытия в среднем хватает на 4 – 8кв.м. В зависимости от шероховатости и пористости поверхности. Температурный диапазон применения: от -50°С до +90°С. Температурный диапазон нанесения: от +5°С до +35°С. Фасовка: 0,9, 4, 18л Подробная информация на сайте: http://qps.ru/VsLYD

 2. EfimovNaino says:

  Спецмонтаж инженерных сетей в МО должен выполняться опытными мастерами. Если вам понадобиться монтаж кабеля в доме, или приобретение разрешительных юридических документов, советуем обратиться к специалистам по этому вопросу переходите по ссылке – проектирование инженерных систем зданий

  На center-energo.com вам посодействуют разобраться во всех вопросах. Они предоставляют разные услуги по электромонтажным работам дачных домов и предприятий. Именно по этой причине подключение к сетевым технологиям является их главным направлением.

  Центр Энергетических Решений и Инноваций – это сформировавшаяся организация на рынке оказания услуг в сегменте рынка электро услуг и снабжения. Специалисты предоставляют поддержку в столице и ближайших регионах страны. Если вам потребуется price list на электромонтажные работы, вы можете связаться со специалистами по телефону +7 (495) 2015-077, где вам предоставят ответы на интересующие вас вопросы и предоставят всё необходимое.

  Если за работу на вашем участке не желают браться другие организации, прокладка электрокабеля с помощью инженеров ООО будет быстрой и успешной.

  Ведь в фирме устроены настоящие профессионалы, а сама фирма размещена по адресу г. Москва, ул.Верхняя Красносельская, д.34, пом.V, комн. 2Г. Если Вас интересует стоимость электро работ, звоните по контактным данным компании, где администраторы проинформируют Вас по главным вопросам.

 3. AlbertNug says:

  заказать карту вебмани онлайн – пополнение webmoney с карты, webmoney банковская карта.

 4. Like says:

  Like!! Thank you for publishing this awesome article.

 5. Likely I am likely to save your blog post. 🙂

 6. VitaliySinge says:

  Всю ночь исследовал содержимое сети интернет, и к своему удивлению открыл познавательный ресурс. Гляньте: Санаторно-курортная карта (справка 072/у) . Для нас данный сайт показался весьма неплохим. Хорошего дня!

 7. VladimirDub says:

  Целый час изучал содержание сети, неожиданно к своему восторгу открыл интересный веб-сайт. Вот смотрите: Больничный лист нового образца купить в москве . Для меня этот сайт явился довольно неплохим. Всем пока!

 8. blue cross blue shield insurance health insurance life and health insurance [url=https://supplementalinsurance.us.com]affordable health insurance for individuals[/url]

 9. car insurance car insurance comparison sites aaa car insurance quote [url=https://insurance.us.org]car insurance[/url]

 10. indexed universal life insurance affordable life insurance for seniors over 60 life insurance for seniors [url=https://lifeinsuranceforseniors.us.com]affordable life insurance for seniors over 60[/url]

 11. allstate home insurance quote homeowners insurance who has the cheapest homeowners insurance [url=https://homeownersinsurance.us.com]progressive homeowners insurance quote[/url]

 12. car insurance car insurance cheap cheap car insurance in nj [url=https://carinsurancecheap.us.com]cheap car insurance in nj[/url]

 13. Essay Online says:

  help with homework accounting assignment help online can you do my homework [url=https://domyhomework.us.org]geography homework[/url]

 14. life insurance policies life insurance quotes online life insurance quote [url=https://wholelifeinsurance.us.com]whole life insurance[/url]

 15. What’s up dear, are you enjoying with this humorous YouTube video? Hmmm, that’s nice, I am as well watching this YouTube humorous video at the moment.

 16. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but definitely you’re
  going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 17. I feel this is among the most important information for me.
  And i am happy studying your article. But wanna commentary on some normal
  things, The website style is ideal, the articles is
  in reality nice : D. Just right job, cheers

 18. minecraft says:

  That is very interesting, You’re an overly skilled blogger.
  I have joined your feed and look ahead to in quest of extra of your excellent post.
  Also, I have shared your site in my social networks

 19. PeterCiz says:

  центр современной офтальмологии – диагностика нарушений зрения, офтальмолог Москва

 20. minecraft says:

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I
  find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others
  like you aided me.

 21. minecraft says:

  Spot on with this write-up, I seriously believe this web
  site needs a lot more attention. I’ll probably be returning
  to see more, thanks for the info!

 22. we use it how does online work

  d6e8 online testostrone

 23. I will immediately clutch your rss feed as I can’t find
  your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any?
  Please allow me realize so that I may just subscribe. Thanks.

 24. Prediksi Sgp says:

  Everyone loves it whenever people come together and share thoughts.
  Great website, stick with it!

 25. Robertdoche says:

  online generique 10m

  9504 just try order online canada

  9504 natural online substitute

  9504

 26. Hi, after reading this remarkable piece of writing
  i am as well cheerful to share my experience here with mates.

 27. Robertdoche says:

  cost of online 20 mg tabs

  9504 we use it online by mail

  9504 natural online substitute

  9504

 28. After going over a handful of the blog articles on your web page, I honestly appreciate your way of writing
  a blog. I saved as a favorite it to my bookmark
  site list and will be checking back soon. Please check out my web site as well
  and let me know your opinion.

 29. My partner and I stumbled over here from a different page
  and thought I might as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking over your web page for a second time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *